icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Duitsland
Routes

De 25 populairste fietsroutes van Europa om in 2024 te doen

  • 01 januari 2024
  • Door: Kees Lucassen & Matthijs van Laar
  • Fotografie: Ruben Drenth, Peter Hoogstaden, Kees Lucassen, Klaas Wiersma, Jan Mark Moquette, Matthijs van Laar

Van de pakweg 1 miljoen mensen die jaarlijks oppad.nl bezoeken, is een groot deel op zoek naar informatie over een meerdaagse fietsroute. En daarbij waren gedurende het afgelopen jaar onderstaande 25 fietsroutes het vaakst bekeken. Die zijn dus erg populair. Mooie fietsroutes, die je geheel of gedeeltelijk kunt doen tijdens een fietsvakantie. Volop inspiratie voor de komende maanden dus!

1) Het Fietserpad

Nederland

Ook dit jaar weer (veruit) het populairst op Op Pad: het Fietserpad. Oftewel, het ‘Pieterpad voor fietsers’, van Zuid-Limburg naar de Waddenzee. Sinds 2021 bestaat er ook een fraaie alternatieve route terug, van het Wad terug naar Zuid-Limburg. Samen goed voor maar liefst 1190 kilometer, via vele natuurgebieden, zoals de Maasduinen, de Mookerheide, de Ooijpolder, het Dinkeldal, de Drentse Aa, de Waddenzee, de Weeribben-Wieden, het Kootwijkerzand, de Loonse & Drunense Duinen en de Limburgse Heuvels. Maar reken ook op knusse gehuchten, pruttelende pontjes, een wit dorp, wilde paarden, werelderfgoed, zingende blauwborsten en nog véél meer. De route is niet bewegwijzerd, maar je kunt het gehele Fietserpad rijden met je smartphone op het stuur, met behulp van de SNP route-app (waarin de route is opgedeeld in 19 dag-etappes).

Image
Fietserpad fietsen langs het Pieterpad
Langs het Fietserpad

2) De Moselradweg

Duitsland

Het zal niet verbazen: de 251 kilometer lange Moselradweg (Moezel-fietsroute) volgt de kronkels van de Moezel. Van Luxemburg tot Koblenz in Duitsland, waar de rivier in de Rijn verdwijnt. De vele bochten van de rivier, omzoomd door steile wijnbergen, zijn goed voor spectaculaire uitzichten. De fietsroute zelf is echter vrijwel vlak, je rolt over stroken asfalt, landweggetjes en oude jaagpaden. Beginnend in Perl, een stadje op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Waarna de Moezel naar Trier slingert, Duitslands oudste stad, rijk aan Romeinse ruïnes en werelderfgoed. Vervolgens rijgt de rivier, in een steeds nauwer wordend dal, met bergflanken vol wijnranken, wijndorp aan wijndorp. Met bezienswaardigheden uit vele eeuwen, zoals de middeleeuwse burcht van Cochem en het Jugendstil-stadje Traben-Trarbach Tip: de wijnfeesten barsten los in augustus en september, dus...

3) De Maasfietsroute

Frankrijk, België, Nederland

Na zeven jaar noeste arbeid was ‘ie in 2017 eindelijk klaar: de Maasfietsroute. Alias La Meuse à Velo oftewel de Eurovélo 19. Ruim 1.000 kilometer, keurig bewegwijzerd in twee richtingen. Vanaf de bron in Frankrijk, nabij het stadje Langrès, ommuurd en welgelegen, tot aan de monding bij Hoek van Holland, waar zeereuzen af en aan varen. En daartussen? Te veel om op te noemen. Maar we doen een greep: oud Langrès zelf, met het standbeeld van Denis Diderot (1713-1784), van wie Vladimir Poetin veel had kunnen leren. De Maas, niet breder dan een fietswiel. Petieterige dorpjes. Het geboortehuis van Jeanne d’Arc. De Maas, met eilandjes en 40 meter breed. Historische steden als Verdun, Charleville-Mézières, Dinant, Namen en Luik, rijk aan citadellen, kathedralen en fijne cafés. En dan de 480 Nederlandse kilometers: via Maastricht, Maasplassen en Maasheggen, vestingstadjes als Ravenstein en Woudrichem, veerpontjes en vergezichten, het Heilig Bruurke van Megen en Kapsalon Anja. Oh ja, de Maasfietsroute is, de rivier volgend, vrij vlak en dus niet zwaar.

Image
Maasroute: Prima pauzeplek nummer zoveel, in Hastière
Maasroute: Prima pauzeplek nummer zoveel, in Hastière

4) De Vennbahn Radweg

België, Duitsland, Luxemburg

De Vennbahn Radweg (125 kilometer lang en gekozen tot Fietsroute van het Jaar 2014) volgt een voormalige industriële spoorlijn. Vanaf Aken in Duitsland, door de Ardennen naar Troisvierges in Luxemburg. Een route langs roestige rails, oude treinstellen en Belgen die Duits spreken. Door glooiend weiland, uitgestrekt bos en oude spoortunnels. Als absoluut afstapwaardig tippen wij: de Dom van Aken, met daarin het graf van Karel de Grote. Café Liège op de Fischmarkt in Aken, voor koffie met rabarbertaart. Vakwerkstadje Monschau. De verlaten stationnetjes, zoals dat van Raeren. De burcht van Reinhardstein, het klooster van Reichenstreinen en de locomotieven en andere Vennbahn-resten in Faymonville, Sourbrodt, St.-Vith en Waimes. En ook: een pint op het terras van Hotel Ulftaler Schenke in Burg-Reuland. Prosit!

Image
Vennbahn Radweg: station Walheim
Vennbahn Radweg: station Walheim

5) De Rhein Radweg

Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Nederland

De 1.233 kilometer lange Rijn-fietsroute, ook bekend als EuroVelo 15, volgt de loop van de Rijn vanaf de bron, hoog in de Alpen, tot aan de monding in de Noordzee. De route voert door Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het grootste deel van de route (971 km) volgt de Rijn in Duitsland, beginnend net buiten de Zwitserse stad Bazel. Vanaf hier is de route prima te doen voor beginnende fietsreizigers of gezinnen met kinderen. Die vervolgens veel moois gaan zien. Zoals? De zonovergoten wijnstreek Markgräflerland, de kathedraal van Speyer en het Midden-Rijndal (65 kilometer werelderfgoed, rijk aan wijnbergen, sprookjeskastelen, de Drakenrots en de Lorelei). Plus: het stedenschoon van plaatsen groot en klein (zoals Koblenz, Keulen en Düsseldorf) en tal van natuurgebieden waarin van alles tjilpt, kwaakt en kwinkeleert. Waarna voorbij Lobith het oneindig laagland wacht, met onder meer Nationaal Park De Biesbosch, de molens van Kinderdijk en de Noordzee.

Image
Rhein-Radweg bewegwijzering
Rhein-Radweg: Prima bewegwijzerd, ook in Zwitserland

6) De Alpe Adria Radweg

Oostenrijk

De Alpe Adria Radweg voert van Salzburg in Oostenrijk naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Over fietspaden, ex-spoorlijnen en autoluw asfalt, met Apfelstrudel én tiramisu als brandstof. De route (410 km) is geheel bewegwijzerd. Op enkele borden langs de weg staat ook de gehele route, opgedeeld in 8 dag-etappes, waarvan de langste 64 km is, maar een ander schema is uiteraard ook mogelijk. Enkele highlights onderweg: Salzburg, de stad van Mozart en de Sound of Music. De Groppensteinkloof. De 2.200 meter hoge Stubnerkogel-hangbrug bij Bad Gastein. Hotel Post in Villach (waar 250 jaar voor ons keizerin Maria Theresia sliep). De tunnels, bruggen en stationnetjes van de oude spoorlijn (nu fietspad) tussen Tarvisio en Venzone. Het centro storico van Udine, vestingstad Palmanova en het romeinse erfgoed van Aquileia. Tagliatella ai frutti di mare op de Piazza Duca d’Aosta in Grado. Veel van de route is vlak of dalend, maar soms moet er even geklommen worden. Alles is echter facultatief, want de fiets mag steeds voor weinig geld mee in bus of trein (waarvan de haltes/stations nooit ver weg zijn).

7) Waddenhoppen in eigen land

Nederland

Het kan: waddenhoppen met de fiets. Dus varen van Den Helder naar Texel en dan hoppend en fietsend verder, naar Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog, om vervolgens terug naar het vasteland te varen, over de Waddenzee naar Nationaal Park Lauwersmeer. Of andersom (ook waait al de wind vaker uit het westen). Spoiler: het kan niet het hele jaar door. En je moet wel even uitpuzzelen hoe, waar & wanneer precies de veerboten varen. Maar dan krijg je ook wat: knerpende schelpenpaden, blonde duinen, bos & heide, opvliegende fazanten & zonnende zeehonden, de Vliehors Express, eenzame vuurtorens, brede stranden, de Noordzee en de Waddenzee, twinkelend werelderfgoed, drooggevallen of bevaarbaar, maar altijd mooi. Reken ook op zeesterren, walviskaken, juttershuisjes, stokoude dorpen en krakende strandtenten, goed voor cranberrytaart, zeewierkaas of een garnalenkroketje.

Image
Wadhoppen op de fiets
Waddenhoppen: Over schelpenpaden naar gindse duinen

8) De Velodyssée

Frankrijk

Zoetgeurend dennenbos, fijne stranden, historische bad- én havenplaatsen, machtige kliffen en tongstrelende oesters… samengevat: de Velodyssée. Een bewegwijzerde fietsroute (1250 km) langs de Franse Atlantische kust, van Roscoff in Bretagne tot aan Hendaye aan de grens met Spanje. Of andersom, maar dan schijnt de zon vaak op je rug. Van deze route bestaat een prima Nederlandstalige gids.

Image
Fietsroutes Europa Velodyssee
De Vélodyssée voert langs de Atlantische kust

9) De BeNeDuiLux Fietsroute

Nederland, België, Luxemburg, Duitsland

Grensoverschrijdend gedrag maar dan wél leuk, dat kan. Dankzij de Beneduilux-route (350 km), fietsend door vier landen, vanuit Maastricht. Vertrouwd dichtbij, redelijk pittig en elke dag anders. Door de Limburgse heuvels, het Land van Herve, de Belgische- en Luxemburgse Ardennen, Hoge Venen, Eifel en Voerstreek. Via warme bakkers, vuile klimmetjes, wilde zwijnen en toffe cafés.

Image
Fietsen vanuit Maastricht door 4 landen
In de Ardennen tijdens de BeNeDuiLux Fietsroute

10) Veluwe à Vélo

Nederland

De Veluwe, daar moesten we eens iets mee. Dat was zo ongeveer hoe binnen de redactie van Op Pad het idee ontstond om, euh, tja, er eens iets mee te doen. Want ja, wandelroutes genoeg in 's lands grootste natuurgebied, maar een fietsroute die alle hoogtepunten aan elkaar rijgt en van de Posbank in het zuiden naar de Zwolse Oude Vismarkt in het noorden loopt? Nee, die hadden we nog niet. En het resultaat mag er zijn: vier dagen lang fiets je langs uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen die je doen wegdromen naar de Sahara, paars oplichtende heuvels, kronkelende paden door knalgroene bossen en hier en daar een hert of zwijn dat zijn snuit brutaaltjes door het struikgewas steekt. En dan ook nog eens met stip nieuw binnenkomen in deze toplijst, nog net in de top-10. Kortom: gaat dat zien!

Image
Veluwe fietsen
Het glooiende Beekhuizerzand bij Harderwijk

11) De Schwarzwald-Radweg

Duitsland

Meer over Schönau, kreupelhout, Totdtnau, Schwarzwälder Kirschtorte, Feldberg Pass (1.231 m), koekoeksklokken, Jostal, koekoeksbloemen, Wurstsalat, Alexanderschanze (970 m), Forbach, Schupfnudeln, Staubenhardt en Rothausbier lees je in het reisverslag over een fietstocht over de Schwarzwald-Radweg (375 km). Dwars door het Zwarte Woud in 6 dagen, waarbij elke dag dik duizend hoogtemeters moet worden bedwongen.

Image
Fietsroute Schwarzwald Radweg
Fijn onverhard op de Schwarzwald Radweg

12) Reitsma's Route naar Rome

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië
          

Vele wegen leiden naar Rome - zie ook nummer 24 in deze lijst. Zo ook Reitsma’s fietsroute, met Amsterdam als startplaats, 2.100 kilometer lang en dwars door Duitsland, Oostenrijk en Italië voerend. Zoveel mogelijk over stille wegen of fietspaden, en via zowel historische steden en stadjes (zoals Bingen, Verona en Siena) als verlaten landschappen. En door bergen, maar dan over asfalt dat zo vriendelijk mogelijk stijgt. Uit discussies op het internet over welke route naar Rome nu de beste/mooiste is, die van Benjaminse of die van Reitsma, blijkt één ding duidelijk: beide routes hebben vele fietsers een onvergetelijke reis bezorgd. We lezen: ‘overzichtelijk’, ‘fantastisch’ en ‘zelfs het laatste stukje naar het Vaticaan ging nog over een fietspad langs de Tiber’. Ook van Reitsma’s Route bestaan er zowel GPS-gegevens als drie gidsen: Amsterdam/Garmisch-Partenkirchen, Garmisch-Partenkirchen/Ferrara en Ferrara/Rome. Meer info vind je op Reitsma’s website.

Image
Langs de Adige in Noord-Italië
Reitsma's Route naar Rome: Langs de Adige in Noord-Italië

13) North Coast 500

Schotland

Spoken, een pact met de duivel, moorddadige clans maar bovenal tranentrekkend mooie landschappen en vergezichten. Het is een greep uit de ingrediënten van de North Coast 500, die je in een dag of tien per fiets kunt afleggen. Je krijgt langs de route het Schotland voorgeschoteld waarvan je hoopte dat het bestond – en dat dus echt blijkt te bestaan. Dat wil dus zeggen: donkergrijze luchten, regen, zon, hagel, lochs, kastelen, groene heuvels en misschien wel de vriendelijkste bevolking van Europa. Maar pas op: in een van de vele pubs onderweg is het vaak zó gezellig, dat fris aan de start van de volgende etappe verschijnen soms een uitdaging kan zijn. We hebben je gewaarschuwd.  

Image
Fietsen op de NC500 in Schotland
Waanzinnig landschap rond de North Coast 500 in Schotland

14) Langs de Loire

Frankrijk
      

Zeg je Loire, dan zeg je kastelen. Toch laat La Loire à Vélo (een bewegwijzerde fietsroute, 900 km lang en met nauwelijks zware klimmetjes) nog veel meer zien (én proeven). Enkel het stuk van Tours naar Nantes (300 km) is goed voor historische topsteden, dito dorpen, wuivende korenvelden, zingende wielewalen en elke dag een hemels menu du jour. Maar we geven het toe, het Château d’Azay-le-Rideau en het slot van Saumur gaan we nooit meer vergeten.

Image
Langs de Loire kasteel
Langs de Loire

15) De Ostsee-Radweg

Duitsland

De Ostsee-Radweg (Oostzee-Fietsroute) begint aan de grens met Denemarken bij Flensburg, in de deelstaat Schleswig-Holstein. Vanaf hier trap je oostwaarts, via vissersdorpjes, duinen en baaien, zoals die van Kiel en Lübeck, steden rijk aan werelderfgoed. Terwijl je links achter de zandstranden de zee ziet blinken, rol je de volgende deelstaat in: Mecklenburg-Vorpommern. Met Stralsund en Wismar (Hanzesteden, beroemd vanwege de vele gotische gebouwen in rode baksteen) en Kühlungsborn en Heiligendamm (badplaatsen met Bäderarchitektur, van ruim een eeuw oud). Plus: ‘Bodden’, ondiep water nabij de kust tjokvol watervogels. Zoals bij Rügen, een eiland met krijtrotsen. Op Usedom, weer een ander eiland (en ooit de zomerresidentie van de hertogen van Pommeren) eindigt de Ostsee-Radweg. Een fietsroute, 1100 kilometer lang, met veel natuur en herinneringen aan wat ooit was. Voornamelijk vlak - al zijn er enkele korte, pittige hellingen - en geschikt voor jong en oud.

16) Donau-Radweg

Duitsland, Oostenrijk

Tussen de Donau en hoge rotswanden, en door bekoorlijke stadjes als Grein, Melk en Krems, daar slingert het populairste deel van de Donau-Radweg. In Oostenrijk, tussen Passau en Wenen (320 km). Maar ook het Duitse deel mag er zijn, vanaf de bron naar Passau (609 km). Langs sprookjeskastelen, barokcafés, kalksteenkliffen, 1001 monumenten en - echt waar - het Walhalla.

Image
Donau-Radweg tussen druivenranken richting Wenen
Donau-Radweg: Tussen druivenranken richting Wenen

17) De Weser-Radweg

Duitsland

De Weser Radweg is een 515 kilometer lange fietsroute, die langs de gelijknamige rivier door een groot gedeelte van Duitsland loopt. Van het Weserbergland tot aan de Noordzee peddel je langs historische steden, burchten en kloosters. De abdij van Corvey staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast begeleiden sprookjesfiguren als Assepoester en de Rattenvanger van Hamelen je op weg naar het noorden. Tussendoor op adem komen doe je op een van de rondvaartboten van de ‘Flotte Weser’, die je de mogelijkheid geven om een of meer deelstukken over water af te leggen. 

Image
Populairste fietsroutes Europa Weser Radweg
De Weser Radweg

18) De Elbe-Radweg

Duitsland

Vlakke route (840 km) langs zowel de Elbe als veel werelderfgoed. Dwars door Duitsland, vanaf de grens bij Tsjechië tot bij Cuxhaven aan de Noordzee. Kleine greep uit de Elbe-Radweg-highligts: het grillige Elbezandsteengebergte, de herrezen barokstad Dresden, porseleinstad Meißen, Wittenberg, de stad van Luther, en übervielseitig Hamburg.

Image
De Basteibrücke in het Elbezandsteengebergte
Elbe-Radweg: De Basteibrücke in het Elbezandsteengebergte

19) Drau-Radweg

Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië

Een 540 kilometer lange route, langs de Drau-rivier, die begint bij het Italiaanse Dobbiaco/Toblach en eindigt in Kroatië, maar toch vooral door het zonnige zuiden van Oostenrijk voert. Met zon- en korenbloemen links en rechts van de Drau-Radweg. Plus: Rosental & Jauntal, tal van veerpontjes, gastvrije steden als Spittal & Villach en gemütliche Gaststätten, goed voor Kaffee mit Apfelstrüdel of een Forelle vom Grill.

Image
Drauradweg
De Drau-Radweg

20) Tauern-Radweg

Oostenrijk

De Tauern Radweg (320 km) is vernoemd naar de Hoge Tauern, de hoogste bergen van Oostenrijk. De start is dan ook 1067 meter hoog, in het bergdorpje Krimml, bekend vanwege bulderende watervallen. Hoger zul je niet komen, sterker nog, in een heerlijk relaxt ritme fiets je langs de kabbelende Salzach en Inn via Salzburg naar Passau, dat 750 meter lager schittert.

Image
Tauern-Radweg: fluitend fietsen met bergzicht
De Tauern Radweg

21) Via Rhona

Frankrijk

Het zal niemand verbazen, de 815 kilometer lange Via Rhona volgt de rivier de Rhône, een wilde vloed. Van het Meer van Genève tot aan de Middellandse Zee. Keurig bewegwijzerd, nergens zwaar en goed voor Alpenpanorama’s, wijnheuvels (de Côtes du Rhône), lavendelvelden, olijfboomgaarden en het stedenschoon & de terrasjes van Lyon, Valence, Montélimar en Orange. ‘Oh-lá-lá, c’est beau!’

Image
Via Rhona fietsen
De Via Rhona

22) Traversée Moderne Fietsroute

Frankrijk

Een mooi makkie, schrijft Nanda Raaphorst in haar verslag over deze nieuwe fietsroute, die grotendeels van kust naar kust loopt in Bretagne. Via Rennes in het binnenland, de huidige hoofdstad van de regio, verbindt die route Nantes met de indrukwekkende kustplaats Saint-Malo, en verder door naar Le Mont Saint Michel in Normandië. Een bewegwijzerde fietsroute van ca 500 kilometer van de Atlantische Oceaan naar Het Kanaal. Een route die voor iedereen geschikt is, want op te splitsen in korte trajecten en op wat kleine hellinkjes na voornamelijk vlak. Een mooi makkie, dat klopt dus als een bus. 

Image
Fietsroute Bretagne
Een van de hoogtepunten langs de Traversée Moderne

23) Fietsen langs de Geschiedenis van WO II

Frankrijk

Zou het komen door het prachtige groene en heuvelachtige binnenland, de lugubere maar o zo tot de verbeelding sprekende (recente) historie? Of misschien de alom aanwezige zee, en lieflijke plaatsjes als Bayeux en Honfleur? Hoe het ook zij, Normandië is een geliefde vakantiebestemming van veel Nederlanders. Dat je er ook fantastisch kunt fietsen was lange tijd een goed bewaard geheim, dat zich langzaam maar zeker begint te ontvouwen. Tijdens deze zesdaagse tocht passeer je musea, herinneringscentra, begraafplaatsen maar ook scheepswrakken en bunkers. Stuk voor stuk schetsen ze een beeld van de invasie die hier op 6 juni 1944 begon, en die uiteindelijk de bevrijding van (West)-Europa inleidde en een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend.  

24) Onbegrensd fietsen naar Rome (Benjaminse)

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Italië 
   

Als eerder gezegd, er zijn vele wegen die naar Rome leiden, en eentje daarvan is de inmiddels klassieke 1920 kilometer lange fietsroute van Paul Benjaminse (cartograaf & vakantiefietser). Hiervan bestaan GPS-gegevens en drie gidsjes: Maastricht/Bazel, Bazel/Florence en Florence/Rome. Elke dag trap je door een ander landschap, ook al volg je zoveel mogelijk langzaam stijgende of dalende rivierdalen. En tja, de bezienswaardigheden van deze route zijn écht te talrijk om op te noemen. En daarbij spelen ze, hoe mooi vaak ook, slechts een bijrol. Want deze fietsroute gaat vooral om de kick van het onderweg zijn. Fluitend fietsend, over rijwielpaden en autoluwe weggetjes, langs de fonkelende Moezel en Mincio. Via het stedenschoon van steden als Bern en Mantova, maar toch vooral via dromerige dorpjes. Waar je dan een praatje maakt met de bolgebuikte bakker, meneer pastoor of, op nog ruim 500 kilometer van het Colosseum, de serveerster van Café Roma. Kortom: onbegrensd fietsen.

Image
Fietsroute naar Rome Benjaminse
Bepakt en bezakt onderweg naar Rome

25) De Salzkammergut Radweg

Oostenrijk

Nog nét binnen deze top-25: de Salzkammergut Radweg in Oostenrijk. In tegenstelling tot wat je zou verwachten valt het met het klimwerk reuze mee op deze 337 kilometer lange route door de deelstaten Oberösterreich, Salzburg en de Steiermark. Deze fietsroute voert grotendeels over geasfalteerde wegen, voornamelijk fietspaden en rustige landweggetjes. Onderweg kun je je vergapen aan barokke steden (Salzburg!), pittoreske dorpjes en zwemmen in prachtige, verkwikkende bergmeren. Wordt er dan helemaal niet geklommen? Jawel hoor, maar echt steil wordt het nergens. Ideaal voor een ontspannen fietsvakantie, zonder de kuiten buitensporig te pijnigen. 

Image
Salzkammergut Radweg
Magnifieke vergezichten langs de Salzkammergut Radweg