icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen langs de Moezel Moselradweg
Routes

Moselradweg: fietsen langs de Moezel

  • 11 maart 2020
  • Door: Erik van de Perre

De Moezel-fietsroute volgt de kronkels van de Moezel van Luxemburg tot Koblenz in Duitsland. Het traject biedt vele spectaculaire uitzichten op de vele bochten van de rivier en de steile wijnbergen, maar de route zelf verloopt grotendeels vlak langs de oevers van de Moezel.

Info

In het kort

Route: Perl – Trier – Bernkastel-Kues – Traben-Trarbach – Cochem – Koblenz
Lengte: 251 km
Karakter: De route verloopt merendeels over geasfalteerde fietspaden, landweggetjes en oude jaagpaden in overwegend vlak terrein. Geschikt voor aanhangers.

Fietsen langs wijnbergen

De Duitse Moezel-fietsroute begint in Perl. De werelderfgoedstad Trier, de oudste stad van Duitsland, imponeert met gebouwen uit de Romeinse tijd. Vanaf Schweich doorbreekt de Moezel het Rijnlands Leisteenplateau en slingert door het steeds nauwer wordende dal, geflankeerd door wijnbergen. Schilderachtige wijndorpen rijgen zich hier als parels aan een snoer aaneen. Iedere bocht openbaart nieuwe verrassingen – van het Romeinse wijnschip in Neumagen-Dhron, de Romeinse wijnpersen aan de Midden-Moezel, het middeleeuwse Bernkastel-Kues met de beroemde ‘Doctor-Wijn van Bernkastel’ en de jugendstilstad Traben-Trarbach tot Zell met de befaamde wijnberg ‘Zeller Schwarze Katz’. Tip: plan je fietstocht in augustus of september, wanneer de wijnfeesten losbarsten. Want wat is er nou beter dan je dag te eindigen met een goed glas Rieslingwijn?

Image
Moselradweg, Moselschleife
Uitzicht op de Moezel

Land van de Moezelburchten

Hier begint het land van de Moezelburchten, waaronder de Rijksburcht Cochem, de sprookjesachtige Burg Eltz en roofridderburchten zoals de Ehrenburg in Brodenbach. Ze zijn allemaal een bezoekje waard, al moet je daarvoor soms wel de fiets voor wandelschoenen inruilen. De Rijksburcht Cochem, gelegen in dezelfde geliefde maar toeristische plaats, is de hoogstgelegen burcht aan de Moezel en biedt een fantastisch uitzicht op de vallei.

Een aanrader: bezoek bij Bremm ook de Calmont, met een hellingspercentage van bijna 70% de steilste wijnberg van Europa. Hier is in 2002 door de Deutsche Alpenverein een klettersteig aangelegd, voorzien van staalkabels, ladders en beugels. De klettersteigpassages zijn niet lastig, maar ‘trettsicherkeit’ is wel noodzakelijk.

Image
EVDP-102-Oost-Eifel-Burg-Eltz1-600x600.jpg
Burcht Eltz

Deutsches Eck

De Moezel-fietsroute eindigt in Koblenz bij het wereldberoemde ‘Deutsches Eck’, het punt waar de Rijn en Moezel samenvloeien. Hier torent ook het 37 meter hoge monument er ere van Wilhelm I, die het Duitse Rijk tot een eenheid had gemaakt, boven de Rijn en Moezel uit. Aan de overkant van de Rijn troont de vesting Ehrenbreitstein, de op een na grootste burcht in Europa die behouden is gebleven. Hiervandaan, bijna 120 meter boven de Rijn, heb je het mooiste uitzicht op de stad.

 

SNP Natuurreizen

Fietsen in Duitsland met SNP Natuurreizen

Wil je graag op fietsvakantie in Duitsland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Duitsland Fietsen