icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Ierland
Blog

Wild Atlantic Way, fietsroute langs de kust van Ierland

  • 31 maart 2015
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Bas van Oort & Nanda Raaphorst

De 2500 kilometer lange Wild Atlantic Way is een van de langste kustroutes ter wereld. Hij loopt zo dicht mogelijk langs Ierlands westkust, vanaf Inishowen Peninsula (graafschap Donegal) in het noorden tot aan Kinsale (graafschap Cork) in het zuiden. Op Pad fietste in zes dagen van Ballina naar Galway en nam een snipperdag op de fraaie Aran eilanden.

Beknopte informatie fietstocht Wild Atlantic Way

De tocht: 765 km fietsen in negen dagen, grotendeels over de Wild Atlantic Way (WAW): zeven dagen langs de kust (615 km), twee door het binnenland (Galway - Ballina, 150 km). Extra: een 'snipperdag' op de Aran Islands.
Gebied: Westkust van Ierland, counties Mayo en Galway, van Ballina naar Galway.
Navigatie: Borden: wit logo (een gestileerde golf) op blauwe ondergrond.
Zwaarte: Voor een kustroute verrassend licht. Weinig klimwerk, ook te doen voor matig geoefende fietsers.
Overnachten: B&B's en hotelletjes langs de route. Kamperen is ook een mogelijkheid.
Naar de route: Vanaf vliegveld Dublin naar Galway (langs de Wild Atlantic Way) met de trein of fietsend (ca 225 km). Ons startpunt langs de Wild Atlantic Way, Ballina, ligt 150 km ten noorden van Galway.
Beste tijd: Mei t/m september.

Image
fkljsdfkldjf lkdjfl kdjldjk f
Groen en glooiend. Nergens is het afzien op de Wild Atlantic Way.

Het gebied

Graafschappen Mayo en Galway, inclusief de Aran Islands. Het noorden van Mayo bestaat uit uitgestrekte vlaktes van dikke lagen veen, het zuiden vooral uit kalksteen. Mayo's hoogste punt is Mweelrea, 814 m. Mayo heeft een spectaculaire kliffenkust met Ierlands hoogste (en Europa's één na hoogste) klif (Croaghaun, Achill Island) en bij Benwee Head, Erris, rijzen 270 meter hoge kliffen bijna loodrecht uit de Atlantische Oceaan. Erris werd door The Irish Times verkozen tot 'Wildest place of Ireland 2014'. Mayo's toeristische trekpleisters zijn o.a. Downpatrick Head - een in zee stekende landtong waar Saint Patrick, Ierlands patroonheilige, ooit een kerk hebben gesticht (nu pelgrimsoord) - en het nabijgelegen Ceíde Fields, de plek waar Ierlands voorouders als eerste voet aan grond zetten.

Graafschap Galway bestaat ten oosten van de rivier de Corrib grotendeels uit vlak laagland. Alleen in het zuidoosten is het een beetje heuvelachtig. Ten westen van de Corrib ligt Connemara National Parc, een uitgestrekt natuurgebied van meren en veen. Het wordt begrensd door een keten fraaie heuvels, de Twelve Bens.Galway heeft een grillige kustlijn met fraaie inhammen en talloze eilandjes. Voor de kust, in de baai van Galway, liggen de Aran Islands, waar land en zee haast ongemerkt in elkaar overlopen en waar het land is verdeeld in organisch gevormde lapjes grond, gescheiden door prachtige steenmuurtjes waar paarden en koeien vredig van het zoute gras staan te grazen. Vroeger leefde het vooral van de visserij, tegenwoordig van het toerisme en de speciale wollen truien van de Aran Islands.

Image
dfdlkfjkl;dfldkfldkfl;
Van Inishowen Peninsula naar Kinsale - 2500 km langs de spectaculaire westkust van Ierland.

De Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way (WAW) is een 2500 km lange spectaculaire kustroute in West-Ierland. Hij begint in graafschap Donegal (Inishowen Peninsula) en eindigt in graafschap Cork (Kinsale) en is in twee richtingen aangegeven: grote borden met logo (golven) en noord/zuid-aanduiding. Hij is niet speciaal ontworpen als fietsroute maar doordat hij zo veel mogelijk kleinere wegen langs de kust volgt, is hij - zeker op het hieronder beschreven traject - ook geschikt voor fietsers. Het is een schitterende route.

Gefietste traject

Op Pad fietste in 9 dagen 765 km: 8 dagen langs de kust over de Wild Atlantic Way (615 km), 2 dagen door het binnenland (doorsteek Galway > Ballina, 150 km), plus een 'snipperdag' op de Aran Islands.

Naar het gebied toe

Vliegen op Dublin (www.vliegwinkel.nl, vanaf Schiphol o.a. met Ryanair, prijzen vanaf € 115,-); en dan Dublin - Galway (ca 225 km) op de fiets of met de trein (www.treinreiswinkel.nl of www.deutschebahn.de). Vanaf Galway (op WAW) kun je kiezen: noordwaarts langs de kust de WAW volgen naar Ballina, of eerst landinwaarts doorsteken naar Ballina (ca 115 km) en vandaar via de WAW langs de kust zuidwaarts terug naar Galway. Natuurlijk kun je op ieder ander punt in-/afhaken.

Fiets mee in vliegtuig

De fiets mag in de meeste gevallen mee in het vliegtuig. Uit de enigszins cryptische teksten op de site van Ryanair valt op te maken dat je 2 stuks bagage mag inchecken tegen geldende bagagetarieven (kan ook gratis zijn). Fiets telt mee als stuk bagage. De fiets moet in een doos of fietszak zijn verpakt. Pedalen eraf, zadel laag, stuur dwars. De fiets mag max 30 kilo wegen; voor iedere kilo boven de 20 wordt een toeslag per kilo berekend. E-bikes kunnen niet mee.

Transport (met fiets) naar Aran Islands

O.a. Aran Island Ferries verzorgt de bootverbinding met de Aran Islands, o.a. naar Inishmore. Je vertrekt vanaf Rossaveal ('vaste land') en komt aan in Kilronan. Voor de vaartijden en prijzen naar de verschillende eilanden, zie www.aranislandferries.com. Retourticket Inishmore: € 25,-. Er kunnen een beperkt aantal fietsen mee. Aran Island Ferries adviseert tijdig contact op te nemen om te reserveren (info@aranislandferries.com; +353 91 568903). In de haven van Kilronan (aankomst ferry) zijn fietsen te huur. Vervolg WAW: ferry Aran/Kilronan - Doolin (vaste land) vaart dagelijks, om 11.30 en 16 uur. Vaartijd 1,5 uur, hopt via kleine eilanden, tarief € 15,- enkele reis. Fiets gratis.

Zwaarte fietstocht Wild Atlantic Way

De route is goed te doen als je fit bent, maar ook ongetraind hoeft hij geen probleem te zijn: je conditie bouwt snel op en grote hoogteverschillen zijn er niet op de route die wij fietsten. De route is geen specifieke fietsroute, je rijdt op de doorgaande wegen en weggetjes die je deelt met ander verkeer. Allen op enkele korte, drukbereden trajecten zonder vluchtstrook ondervonden wij een beetje hinder van auto's en bussen.

Image
asdfdlfkjdfkj df
De laatste bewoners op weg naar Benwee Head.

Navigatie over de Wild Atlantic Way

Witte tekst op blauwe borden. Het logo bestaat uit een gestileerde golf. Op het gefietste traject overal goed aangegeven, in twee richtingen: noord (n) en zuid (s), en met extra lusjes/lijntjes naar uitzichtpunten of andere bezienswaardigheden.

Kaarten en gidsen

Gidsen
Een officieel gidsje van de route is er (nog) niet, maar met een goede fietskaart en/of googlemaps kom je een heel eind. Er zijn 2 gratis uitgaven/gidsjes:

  • West, pocket guide Wild Atlantic Way, een commercieel gidsje met plekken die je moet zien, dingen die je moet doen, familievermaak, agenda en overzichtskaarten.
  • 50 Geheimen van de Wild Atlantic Way, een glossy A-4 folder met alle toeristische hoogtepunten langs de route en een globaal overzicht van het routeverloop.

Beide verkrijgbaar bij Ierland Toerisme (zie Adressen).

Kaarten

  • Ireland West, Ordnance Survey, 1:250.000. De kaart die wij gebruikten. Letterlijk en figuurlijk geen sterke kaart. Slechte kwaliteit papier (scheurt snel), nummers L-wegen staan niet aangegeven (en dat zijn de kleinere wegen waarover je lekker rustig fietst), geen km of mijl-aanduiding, meeste plaatsnamen alleen in het Engels niet in het Iers (wat soms heel anders is), niet actueel. Voorbeelden: Erris Head staat aangegeven als Ceann Lorrais; Blacksod als An Fod Dubh; Burren als An Bhoireann. Prijs: € 10,95.
  • Alternatief: geplastificeerde watervaste fiets-/wandelkaarten, 1:100.000 van Xploreit, delen Mayo-Sligo en Galwayprijs € 14,75.

Overnachten langs de Wild Atlantic Way

Langs de route vind je op fietsafstand voldoende B&B's, hotels, landhuizen, jeugdherbergen en campings. In het hoogseizoen is het raadzaam te reserveren, al zul je altijd wel een plek vinden in of dichtbij je gewenste overnachtingsplaats. Op ierland.nl/wild-atlantic-way kun je een app downloaden met een planner, plus accommodatie, restaurants, pois etc.

Op Pad sliep op de volgende adressen:
Castlehill
Enniscoe House
Susan Kellett and son DJ Kellett
Castlehill
Ballina, Co. Mayo
T: +353 (0) 96 31112
Een prachtig, 17e eeuws Old Irish House, op landgoed met grote bomen en grazend vee. Riante kamers die de sfeer ademen van een rijk verleden (en heden).
De vriendelijke eigenaresse is goed op de hoogte van de Wild Atlantic Way. Ze is betrokken bij de ontwikkeling van een WAW-wandelroute. 

Image
dfjl;dfkj dkjdfhl;f
Landhuis Enniscoe, Castelhill. Toch helemaal zelf de fietstassen naar de kamer gesjouwd.

Bangor Erris
Hillcrest House
Main Street, Bangor Erris
Belmullet, Co. Mayo
T: + 353 86 0776842 / +353 97 83494
Kleine, maar prima B&B. Bangor Erris is een handige standplaats om de fraaie omgeving (Erris, Benwee Head, Ballycroy National Park) te verkennen. Het heeft supermarkten, pubs, een apotheek en andere praktische voorzieningen. Tip: Heerlijk eten in Belmullet, in award winning restaurant Talbof. Sfeer houdt het midden tussen pub (natuurlijk staat de tv aan: voetbal!) en sjiek (stijlvolle inrichting en coole obers).

Westport
Mill Times Hotel
Mill Street
Westport, Co. Mayo
T: +353 (0) 98 29200
Sfeervol hotel in het levendige Westport, waar jaarlijks een groot muziekfestival plaatsvindt. Winkelstraten met leuke pubs, handige supermarkten, lekkere bakkers en meerdere adressen voor fietsverhuur en -reparatie, o.a. het geweldige duo Westport is leuk. Niet alleen om deze oergezellige kroeg, maar ook Simon en Colin, de fietsenmakers die na een operatie van een uur een tweedehands cranck perfect passend op de plaats van mijn oude hadden.

Cleggan
Harbour House B&B
Cleggan, Co. Galway
T: +353 (0) 95 44702
Fijn adres, heerlijk ontbijt. Vlakbij haven met veerdienst naar Inishbofin. In de haven bij Oliver's goed pubfood en live muziek om bij mee te zingen (ceíli).

Image
dfdlfjkdlfhlfkjkfhalaj
Levendig Westport. Zo'n stadje waar je niet te snel doorheen moet fietsen.

Ballyconneely
Mannin Lodge
Mannin Road
Ballyconneely
Clifden, Galway, Co. Mayo
T: +353 95 23586
Stijlvolle lodge met op turf gestookte open haard, welkomstdrankje en fietsvreemde eigenaren. Ben je op een paard? (Nee, dat zijn mijn fietstassen). In afgelegen Ballyconneely ook kleine supermarkt en grote, leuke pub met goed pubeten.

Aran Islands
An Reálog
Mainister
Kilronan Inishmore, Aran Islands
T: +353 99 61159
Geweldige B&B. Lieve, charmante eigenaren. Kamers met uitzicht op zee (hoe kan het ook anders..). Op 5 minuten fietsen van de haven en van dé pub to be: Tom Witty's.
Zij is het meisjedat onhandig het brood staat te kneden op de foto in de ontbijtkamer. Die is genomen door Eve Arnold, de eerste vrouwelijke fotografe voor Magnum. 

Knock
Knock House Hotel
Knock, Co. Mayo
T: +353 94 9388088
Het hotel is een belevenis op zich. Gelegen naast het terrein/pelgrimsoord met de Knock shrine, bezocht door busladingen bezoekers, rollators en rolstoelen. 25 km van vliegveld Knock (waarop helaas geen vliegtuigen rechtstreeks meer vliegen vanuit Nederland en België). Met fietsen daarentegen weten ze in het hotel geen raad. Na wat heen en weer gepraat (buiten op het terrein mag niet) wordt hij ingeklemd tussen het printertafeltje en de wand met ingelijste heiligen.

Leuke overnachtingsadressen die wij onderweg tegenkwamen:

Doohoma
The Sea Rod Inn
Doohoma, Co. Mayo
T: +353 (0)97 86767
Niet in Bangor Erris overnachten, maar in een uithoek met zicht over zee, in het schijnsel van een vuurtoren? Vanaf de kamers kijk je uit over Black Sod. Op strand voor de deur jaarlijkse paardenrennen, en de pub dichtbij was pub of the year (2014). En ohja, die sexy dominee beheert de moestuin bij de kerk..

Delphi
Delphi Adventure Resort
Outdooraccommodatie in de Doolough Valley. Erg mooie omgeving, gelegen tussen bergen, meren en watervallen.

Beste tijd voor de Wild Atlantic Way

Mei - september. Dan zijn de temperaturen het best, maar voor het landschap maakt het niet uit. De kust is altijd mooi. Vanaf mei kans op midges, maar fietsend langs de kust (wind) heb je niet veel last van de 'flying teeth'. Voor het weerbericht: www.windfinder.com.

Image
fdjfajdfk  j l;dfj;adf
Rinroe Point, Erris. Een van de rafeligste randjes langs Ierlands westkust.

Handige adressen, sites en tips

Ierland Toerisme
Spuistraat 104
1012 VA Amsterdam
T: 020 530 6056

www.ierland.nl/wild-atlantic-way > De officiële site van de Wild Atlantic Way.

www.discoverireland.ie/where-to-stay > veel meer praktische info over de Wild Atlantic Way + zoekfunctie voor fiets/e-bikeverhuurders en bike services.

www.thewildatlanticway.com > met een overzicht waarop je per etappe, 14 stuks in totaal, kunt inzoomen.

Ballycroy National Park Visitor Centre
Open: maart - september, 10 - 17.30 uur
met café Ginger and Wild (homemade goodies)

Op verschillende plaatsen langs de kust van noord-Mayo staan op vallende bouwwerken, op topjes van kliffen, op winderige plateaus, achter stenen muurtjes op verborgen weitjes. Ze zijn onderdeel van de Mayo Architectural Trail Route, volgens zeggen het grootste kunstproject van Ierland.

Image
fhdlf;hadl;fkjdflha
Een van de kunstwerken op de Mayo Architectural Trail.

Fietsverhuur/-reparatie

Zowel in county Mayo als in county Galway vind je in de grotere plaatsen langs de route,  (o.a. Westport, Clifden, Galway) fietsverhuur/-reparatiebedrijven.
Eén tip: The Westport Bike Shop
The Paddock
Newport Road
Westport, Co. Mayo
T: +353 (0)98 24966

Image
fsdhfldjfl;dfl

Prima service bij Colin en Simon van The Westport Bike Shop, twee fietsenmakers met veel lol in hun werk, gouden handen en veel goede tips.

De gefietste Wild Atlantic Way van dag tot dag

Als je het mooiste voor het laatst wilt bewaren, doe dan eerst de doorsteek Galway- Ballina en pik in Ballina de WAW in zuidelijke richting op.
dag 1: Galway - Knock, 75 km
dag 2: Knock - Castlehill, 50 km
dag 3: Castlehill - Ballina - Bangor Erris, 125 km
dag 4: Bangor Erris > Blacksod > Bangor Erris, 90 km (via Dohooma 120 km)
dag 5: Bangor Erris > Westport, inclusief loop om Corraun Hill, 120 km
dag 6: Westport > Cleggan, 93,2 km
dag 7: Cleggan > Ballyconneely, 43,6 km
dag 8: Cleggan > Rossaveel, 60,9
dag 9: rustdag Aran Islands
dag 10 Aran Islands > Doolin > Galway, 70 km

Informatie over de Wild Atlantic Way, Ierland

De 2500 kilometer lange Wild Atlantic Way is een van de langste kustroutes ter wereld. Hij loopt zo dicht mogelijk langs de kust (westkust), vanaf Inishowen Peninsula (county Donegal) in het noorden tot aan het stadje Kinsale (county Cork) in het zuiden.

Image
LR-6.-Achill-Island

Hoogtepunten langs de gefietste route:

Ballina > Belmullet
Een indrukwekkend traject langs de WAW is de kust vlakbij Downpatrick Head, een in zee stekende landtong waarop ooit Ierlands patroonheilige St. Patrick een kerk bouwde. Nu nog steeds een pelgrimsoord. Vlakbij steekt Dún Briste, een splinter van rots, ca 50 meter boven het zeeoppervlak uit.  Niet ver voorbij Downpatrick Head liggen de Ceíde Fields [kiedja fields], de oudste nederzetting van Ierland, ook al een trekpleister met stip. In het bezoekerscentrum vind je interessante info, films, je kunt mee op een gegidste rondleiding over het omringende land en heerlijke rhubarb crumble tort eten.

Erris is de regio die in 2014 door The Irish Times werd verkozen 'The best place to go wild' van Ierland. Het is er schitterend. Het rafeligste randje is Rinroe Point waar je vanaf hoog de diepte in kijkt en ziet hoe de zee tegen de rotsen dreunt. Het gebied is Gaeltacht, dat wil zeggen dat de hoofdtaal Iers is (ook op verkeers- en plaatsnaamborden). Ook voert dit traject langs Ballycroy National Park, met een splinternieuw bezoekerscentrum en café Ginger & Wild (homemade goodies, lekkers).

Schiereiland Mullet, met op het zuidelijkste puntje Blacksod Lighthouse, is ook al een must. De vuurtoren was van 1910 - 1932 een whaling station. Op 4 juni 1944 is hier het D-Day weather forecast uitgegaan.

Image
fdfhdlfkd;lfhdlfhal;dfh
Voormalig walvisstation en zendstation D-Day weerbericht: het spectaculair gelegen Blacksod Lighthouse.

Belmullet > Westport
Dit traject voert door 'piratenland'. De kust was het territorium van de legendarische Granuaile oftewel Grace O'Malley. Deze stoere vrouw van Clare Island nam de clan van haar vader over als chieftain. Haar vader verbood haar mee te gaan op zee, maar ze knipte haar haar en deed het toch. In Louisburgh is het Famine Museum & Granuaile Center met een expositie over De Grote Hongersnood die halverwege de 19e eeuw Ierland trof en over deze Grace O'Mally. Achill Island is Ierland's grootste eiland, het is bereikbaar per brug en heeft bergen, heldere meren, uitgestrekte veenvlaktes, fraaie zandstranden, romantische dorpjes en de hoogste zeekliffen van Ierland. Wie onder-  of bovenlangs de Corraun Hill is gefietst kan daaarna kiezen voor de Atlantic Loop, een supermooie tocht met uitzicht over de Clew Bay en de Atlantische Oceaan. Op weg naar Westport kun je vanaf Malaranny een 44 km lange Greenway volgen: een vrijliggend fietspad dat op afstand meegolft met de autoweg. Helaas veel vee-hekken, (nog) geen km-aanduidingen, en veel grint op het pad (slippen) waardoor het lastig doorfietsen is.

Westport > Clifden
Even voorbij Westport voert de route langs Croagh Patrick, Ierland's heilige berg. Volgens de legende zou St. Patrick, Ierlands patroonheilige, hier 40 dagen en nachten vastend en biddend hebben doorgebracht, boete doenend en in de tussentijd de slangen verjagend. Via de indrukwekkende Valleien van Doo Lough en Delphi voert de route langs zwartglanzende meren tussen diepgroene bossen. The Death March gaat over de vele uitgehonderde mensen die  op weg van Louisburg naar Delphi om het leven kwamen in de Doo Lough Pass. Delphi is schitterend gelegen tsusen de Mweelrea Mountains en Sheeffry Hills.
Dan komt de route bij Ierlands enige fjord: Killary Harbour, Hij steekt zo'n 15 km landinwaarts en is aan alle zijden beschut door malse groene heuvels.
Volgende highlight zijn de machtige bergtoppen , magische strandzanden en steeds maar wisselende landschappen van Connemara National Park (Letterfrack is toegang tot N.P. Connemara). Clifden, de hoofdstad van Connemara (Clifden is leuke drukke stad met cafés en pubs en lunchrooms met heerlijke carrot/potatoe-soep en rekken om fiets in te stallen). Via Cleggan met boot naar Inishbofin en een fraai mysterieus landschap waar land en water zo in elkaar overlopen, zeewier over de stenen is gesmolten kom je bij de Sky Road Loop met waanzinnige uitzichten over de Atlantische oceaan en de eilanden voor de kust.

Clifden > Galway
De Wild Atlantic Way vervolgt over smalle wegen, de Atlantische Oceaan aan de ene zijde, en het rotsachtige landschap van de Twelve Pins en de Maamturk Mountains aan de andere zijde, dwars door het 'ruige hart' van Connemara. Kans op sterke, strakke wind vanuit zee, adembenemend mooie tocht. Ook hier fiets je door Gaetachtgebied. Meer dan de helft van het Iers sprekende deel van Ierland, leeft in deze regio.

Aran Islands
De ferry naar de Aran Islands vertrekt vanaf Rossaveal (en vanaf Doolin, County Clare). Op Pad bracht een dag door op Inishmore, absoluut een aanrader als je nog niet genoeg kliffen, ruwe zee, prachtige stenen muurtjes en romantische cottages hebt gezien.

Image
dfahflkadhfl;adhf
Fraaie stenen muurtjes vormen de organische scheiding tussen het land op Inishmore, Aran Islands.

Aran > Doolin > Galway > Knock
Op een uurtje rijden van de haven kom je door matchmakerstadje Lisdoonvarna voordat de Burren opdoemen. En dan is het alsof je op een andere planeet fietst: het oplichtende grijs van het kale, uitgestrekte karstlandschap is overal om je heen. En van zuid naar noord fietsend ervaar je alleen de voordelen van de gevreesde 'corkscrew' in de weg: je suist naar beneden. De wereldbekende Cliffs of Moher strekken zich uit over een afstand van meer dan 8 km en torenen imposant uit boven de oceaan, op z'n hoogst 214 meter boven zee. Nog even en je bent terug in Galway, een levendige, grote stad, met uitzicht over de Galway Bay. Je kunt hier op de trein stappen terug naar Dublin, of je tocht verder naar het zuiden, richting Kilkee, vervolgen. Advies voor iedereen die twijfelt: door naar Kilkee!

Image
sdlfhl;dkfjdlfjdkl;jfsdl;fjk
Cliffs of Moher.