icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen door Groot-Britannië, Mariette Weber
Gebiedsinformatie

Fietsen in Wales

  • 24 juli 2014
  • Door: Kees Swart

Een verscheidenheid aan fietsroutes en landschappen. Dat zijn slechte enkele redenen om te kiezen voor een fietsvakantie in Wales. Door de komst van een fietsnetwerk van bewegwijzerde routes is het fietsen in Wales en Engeland niet alleen veel veiliger, maar ook leuker geworden.

Fietsen in Wales

Wales is met een oppervlakte van ruim de helft van Nederland niet groot, maar kent wel een grote landschappelijke en culturele verscheidenheid. Het heeft een 1.400 kilometer lange kustlijn met kliffen, duinen, stranden en wadden. Over de volle lengte van 200 kilometer liggen bergen, die zijn bedekt met moerassen en ingesneden door diepe valleien. Met een bevolking van slechts 3 miljoen, waarvan 60 procent in het industriële zuiden rond Cardiff woont, is er ook nog volop ruimte.De rijke historie van Wales wordt geïllustreerd door de hoogste kasteeldichtheid van Europa, maar ook door indrukwekkende abdijruïnes, levendige marktplaatsen, drukke havens en veel industrieel erfgoed. De Engelse invloed op Wales is al eeuwenlang groot, maar voor een op de vijf bewoners is Welsh nog steeds de moedertaal. Buiten de steden wordt het door een meerderheid gesproken.Wales kent geen massatoerisme, wel plaatsen met een toeristische traditie, zoals Aberystwyth en Llandudno en de dorpen rond de meer dan 1.000 meter hoge Snowdon.

Fietsroutes door Wales

  • NCN 4: langs de zuidkust
  • NCN 5: langs de noordkust
  • NCN 8: de prachtige 400 kilometer lange Lôn Las Cymru van Cardiff naar Holyhead

Meer informatie over fietsen in Wales?

Meer weten over de verkeersregels, het National Cycle Network en overnachtingsmogelijkheden in Wales? Die zijn grotendeels hetzelfde als in Engeland. Lees daarom ook het artikel Fietsen in Engeland algemeen en voorbereiding.

Ook gerelateerd: