icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Salzkammergut Radweg
Routes

Fietsen over de Salzkammergut Radweg

  • 29 oktober 2020
  • Door: Petra Strijdhorst

De Salzkammergut Radweg is een grotendeels vlakke fietsroute die loopt door de Oostenrijkse deelstaten Oberösterreich, Salzburg en de Steiermark. De complete route bestaat uit twee lussen. Op het kruispunt ligt de stad Bad Ischl. Je kunt in elke stad beginnen met fietsen. Onderweg kom je langs dertien meren en heel veel dorpen en steden met een groot historisch verleden.

Barokke steden en de mooiste meren

Hoewel je praktisch overal zou kunnen beginnen met fietsen, is Salzburg stad wel een subliem begin van je fietsvakantie. Kastelen, kerken en kloosters. Veel barok en aandacht voor Mozart die hier geboren is. Vanuit de stad begin je met een klein stukje klimmen om vervolgens af te dalen naar het eerste meer: de Mondsee. Met uitzicht op de Alpen fiets je zelf redelijk vlak. Na een korte doorsteek is daar alweer het tweede meer: de Wolfgangsee. Langs de oever gaat de route via de dorpen St. Gilgen, St. Wolfgang en Strobl naar Bad Ischl. Hier kun je kiezen voor de tweede lus met wat grotere hoogteverschillen, of om gelijk door te fietsen op lus één die wat vlakker blijft.  

In het kort

In het kort

Route: Salzburg stad -St. Gilgen - St. Wolfgang - Bad Ischl – Bad Mitterndorf – Bad Ischl – Ebensee – Gmunden – Schörfling – Unterach – Strasswalchen – Salzburg stad
Lengte: 337 km
Karakter: De route gaat grotendeels over geasfalteerde wegen, voornamelijk fietspaden en rustige landweggetjes. Langs de oevers is de route grotendeels vlak, daarbuiten zitten wat kleine en een enkel groter hoogteverschil.

Klimmen geblazen!

Vanuit Bad Ischl gaat de Salzkammergut Radweg de hoogte in. Bijna vijfenzestig kilometer lang fiets je vooral bergopwaarts. Echt steil is het nergens: op het hoogste punt ben je bijna op twaalfhonderd meter hoogte. Je bent dan al over de helft van deze lus. De afdaling zet in naar een nieuw meer: de Grundlsee. Het is prima zwemmen in dit kristalheldere meer. Na een korte blik op een tweede meer en het gelijknamige dorpje Altaussee gaat de fietsroute nog even de hoogte in. Om daarna alleen maar af te dalen naar Bad Ischl.

Fietsen langs het water

Je bent over de helft van de route, maar nog niet over de helft van de eerste lus. Er wachten nog heel wat meren, dorpen en steden. Om te beginnen met de Traunsee. Ruim tien kilometer lang fiets je langs het heldere water. In de stad Gmunden neem je afscheid van dit meer, om niet veel later het grootste meer van deze route in beeld te krijgen: de Attersee. Nog tachtig kilometer en vier meren te gaan tot aan Salzburg stad. Maar waarschijnlijk heb je zelfs dan nog geen genoeg van al het water en de prachtige dorpjes. Dus… nog een rondje?

Image
Salzkammergut Radweg