icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Via Rhôna, van Lyon naar Orange, Gert Nieuwboer
Routes

Via Rhôna: fietsen langs de Rhône van Lyon naar Orange

 • 09 augustus 2018
 • Door: Gert Nieuwboer
 • Fotografie: Gert Nieuwboer

Wat is er toch met fietsers en rivieren? Terwijl wandelaars vooral de binnenlanden intrekken en de stilte van heuvels en bergketens opzoeken, zijn fietsers dol op het volgen van stromend water. De laatste decennia zijn vrijwel alle Europese rivieren van naam ontdekt en ontwikkeld voor de recreatieve fietser: de Donauradweg, Elberadweg, Rheinradweg zijn inmiddels klassiekers geworden en trekken jaarlijks duizenden volgers. Ook in Frankrijk heeft men de fietspaden langs waterwegen op het netvlies: de Loire-vallei kan je vrijwel van monding tot bron doorkruisen en het Canal du Midi kent geen geheimen meer voor de fietser. De nieuwste ster aan het Franse firmament is de Via Rhôna, vorig jaar nog genomineerd voor Europese fietsroute van het jaar! Chef Reizen van SNP, Gert Nieuwboer, stapte dit voorjaar zelf op de fiets en ontdekte tijdens zijn tocht van Lyon naar Orange de zeven schoonheden van het rivierfietsen.

Image
Via Rhona

Een rivier stroomt zelden tot nooit bergop

De Rhône rivier ontspringt in de buurt van de Zwitserse Furka-pas op ruim 2.000 meter hoogte en stroomt 800 kilometer verder uit in de Middellandse Zee bij de Franse Camargue. Wanneer je dus de rivier de goede kant op volgt (stroomafwaarts) zal je zelden moeten klimmen. Een enkel dijkje of talud nagelaten, fiets je langs een rivier altijd bergaf. Heerlijk!

Image
Via Rhona

Een rivier geeft richting en houvast 

Ieder mens heeft behoefte aan een rode draad in zijn leven. Geen mooiere draad dan een rivier die telkens weer opduikt en in zicht komt tijdens je fietstocht langs de Rhône. Vrijwel ieder dag steek je een paar keer over naar de andere oever om je weg te vervolgen. Het water is dan ook nooit verder dan een paar kilometer van je vandaan, een zeker gevoel. Nou is verdwalen langs de Via Rhôna toch al geen optie, immers uitstekend bewegwijzerd met eigen borden en tekens.

Image
Via Rhona

Een rivier is een garantie voor onderdak en eten 

In tegenstelling tot afgelegen berggebieden vind je langs rivieren altijd wel een onderkomen, een plaats om te slapen en te eten. Dat is langs de Rhône niet anders. Om de vijf tot tien kilometer is er wel een nederzetting, dorp of stadje te vinden en zijn er hotelletjes, pensions of B&B’s waar een fietser een prima onderdak en een goede voedzame maaltijd kan krijgen.

Image
Via Rhona

Een rivier brengt de natuur tot leven 

Een rivier brengt water mee. En water betekent ‘leven’. Direct langs de oever van de Rhône vind je vaak de mooiste vloedbossen, met bladerrijke populieren, elzen en wilgen. De ‘Voie Vertes’ – letterlijk ‘groene wegen’ – die door de makers van de Via Rhôna op kunstige wijze speciaal voor de fietser zijn aangelegd, lijken soms wel op groene tunnels waar de vele zangvogels een prachtig concert geven. De vruchtbare riviergronden vormen een prima bodem voor kleinschalige landbouw met veel fruitboomgaarden en groenteteelt. Paradijselijk is misschien wel de beste omschrijving.

Image
Via Rhona

Een rivier verbindt dorpen, steden en mensen 

De mens vestigde zich graag op de oevers langs rivieren en wist vaak de stromingen te bedwingen voor de scheepvaart. Zo werd de Rhône een belangrijke handelsroute van Centraal Europa met het Middellandse zee gebied. De Romeinen stichtten er steden als Valence, Montélimar en Orange; superinteressant wanneer je meer wilt weten over de rijke historie van deze streek.

Image
Via Rhona

Een rivier verandert continue en brengt dynamiek 

Rivieren zijn dynamisch en de Rhône vormt bepaald geen uitzondering. Ze valt droog, stroomt over, kronkelt, verlegt haar bedding en laat zich maar moeizaam bedwingen. Het resultaat is een dynamisch landschap met  stroomruggen, dijken, stuwen en sluizen, zijarmen, kanalen. De aanwezigheid van water trekt van oudsher ook menselijke activiteit als wasserijen, papierfabrieken tot zelfs hedendaagse kerncentrales. Het is een groot compliment voor de ontwerpers van de Via Rhôna dat je maar zelden geconfronteerd wordt met al deze bedrijvigheid.

Image
Via Rhona

Een rivier vertelt altijd een mooi verhaal 

Door de vaak prominente rol die rivieren spelen in de geschiedenis, word je als fietser onderweg vaak aangenaam verrast met mooie legendes en verhalen. Langs de Via Rhôna staan talrijke informatieborden die vertellen over bijvoorbeeld riviernavigatie in vroegere tijden. Over de helden die in kleine bootjes stroomopwaarts zwoegden om hun handelswaar te verplaatsen. Ook de vele burchten en kastelen getuigen van talrijke veldslagen die aan weerszijde van de rivier hebben plaatsgevonden. Zo is er altijd wel wat te leren.

Zeven goede redenen om een fietstrektocht langs de Rhône te maken. Uit eigen ervaring, in dit geval van de Via Rhôna, kan ik er nog een aan toevoegen: zelden heb ik in een toch redelijk bebouwde streek als de Rhône-vallei zo ontspannen gefietst. Ik schat dat meer dan 80% van de route bestaat uit autovrije fietspaden of autoluwe landweggetjes. Natuurlijk zijn wij als Nederlanders verwend op dat gebied, maar de Franse parcoursbouwers hebben echt een topprestatie geleverd. Ik wens je veel fietsplezier!

Image
Via Rhona

De Via Rhona georganiseerd

Wil je de Via Rhona doen maar heb je geen zin om alles zelf te regelen? Goed nieuws! Een deel van de Via Rhona is als 8-daagse fietsvakantie bij ons te boeken, georganiseerd door SNP Natuurreizen. Bekijk hieronder de informatie.

Frankrijk - Via Rhona Privéreis 7 dagen

Ontspannen fietsvakantie langs hotels

 • Fiets over voies vertes
 • Historische dorpjes en stadjes
 • Trektocht langs de Rhône
Vanaf € 918,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 2 op 5
 • Comfort: 3 op 5
 • Geschikt voor gezinnen
 • Trein mogelijk
 • E-bike beschikbaar

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • SNP digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele treinritten en entrees
 • Fietshuur (is bij te boeken)
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR

De 13 mooiste fietsroutes langs rivieren

Deze route is een van de 13 mooiste fietsroutes langs rivieren. Bekijk alle 13 mooie fietsroutes!
Lees het artikel
Image
Tauernradweg

De 25 populairste fietsroutes van Europa

Deze route staat in de top 25 populairste fietsroutes van Europa 2021. Bekijk alle 25 populairste fietsroutes!
Lees het artikel
Image
Tauern-Radweg: fluitend fietsen met bergzicht