icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk
Routes

De Tauern Radweg: praktische informatie

 • 10 maart 2017
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Ruben Drenth

De Tauern Radweg is vernoemd naar de Hoge Tauern, een indrukwekkend gebergte middenin de centrale Alpen in Oostenrijk. De aftrap van de Tauernradweg is op 1067 meter hoogte in het bergdorpje Krimml, waar je de beroemde watervallen van Krimml vindt. Hoger dan dit punt brengt de fietsroute niet, en klimmen is er nauwelijks bij, integendeel. In een heerlijk relaxt ritme fiets je naar Passau, 750 meter lager gelegen dan Krimml. Tip: wie in Passau nog tijd en zin heeft knoopt er de vierdaagse Donau Radweg naar Wenen aan vast. Wint de Tauern Radweg het qua landschap, langs de Donau Radweg zijn de bezienswaardigheden misschien iets indrukwekkender. Het allermooist is dus de combinatie.

Korte feiten

Over de Tauern Radweg

Activiteit: Fietsen
Land: Oostenrijk
Gebied: Salzburgerland
De fietstocht: Tauern Radweg, van Krimml (O) naar Passau (D), 320 km
Zwaarte: Licht (meestal) tot middelzwaar (soms). Tussen start en eindpunt daal je 750 m.
Navigatie: Markering en Bikeline-routegids Tauern Radweg.
Beste tijd: April/mei - september/oktober.
Vervoer: Trein Utrecht - Krimml (startpunt), ca 12 uur reizen (fiets mee minimaal 19 uur). Passau (eindpunt) - Utrecht, ca 8 uur (met fiets minimaal 12 uur), deutschebahn.de.
Overnachten: Hotelletjes. Adressen in Bikeline-gids.
Reisverhaal: lees het hier.
 

Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk

De fietstocht: Tauern Radweg

De 320 kilometer lange Tauern Radweg tussen Krimml (Oostenrijk) en Passau (Duitsland). De naam van de fietsroute is misleidend: het is geen bergtocht, integendeel, de Hoge Tauern vormen slechts de aftrap (1067 meter, Krimml) van een verder eenvoudige route. Hij voert namelijk langs de oevers van de Salzach, de Saalach en de Inn. Deze rivieren verbinden Salzburg, Hallein en Passau met elkaar; steden die schatrijk werden door de handel in zout dat over het water werd vervoerd.

Zwaarte Tauern Radweg

Licht (overwegend) tot middelzwaar (heel soms). Tussen Lend - Schwarzach (traject 2) enkele venijnige klimmetjes kort na elkaar. Ook later op de route af en toe even kort en steil klimmen, maar het vormt de uitzondering op de regel. Tussen start- en eindpunt daal je 750 m.

Navigatie

Routebordjes + fietsgids Bikeline Tauern-Radweg van uitgeverij Esterbauer. De route is goed bewegwijzerd, in twee richtingen. Meestal als Tauern-Radweg. Een kort traject als R3.

Kaart en gids

Gebruikte fietskaart: Handig is een overzichtskaart, bijvoorbeeld die van Freytag & Berndt, Land Salzburg | Landkammergut, 1:200.000

Gebruikte fietsgids: Bikeline Tauern-Radweg van uitgeverij Esterbauer. Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte, hoogteprofielen en bezienswaardigheden, veel tips! In spiraalbinding, Duits- of Engelstalig. Langs de Salzach, Saalach en Inn, lengte 310 km. Van Krimml naar Passau.
 

Wat is de beste tijd voor de Tauern Radweg?

Mei tot en met oktober. En dat heeft alles te maken met het weer.

Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk
De trein in Lengdorf

Naar het Salzburgerland toe

Trein Utrecht - Krimml (startpunt), ca 12 uur reizen. Fiets mee minimaal 14 uur. Passau (eindpunt) - Utrecht, ca 8 uur (met fiets minimaal 12 uur), Deutsche Bahn.
Tip: regel je reis met treinreiswinkel.nl. Zij kunnen de beste optie voor je boeken en hebben inzicht in uitgebreidste reismogelijkheden, ook voor de fiets.

Overnachten langs de fietsroute

In het fietsgidsje van de Tauern Radweg vind je lijsten met adressen, van jeugdhotels, pensions t/m boerderijen en B&B's. Wij sliepen op de volgende comfortabele adressen, met overal plek om de fiets overdekt te stallen:

Overnacht aan de Tauern Radweg

Stadsgidsen

Gids Salzburg, via VVV Salzburg
Gids Passau. Bel het toeristenbureau of kijk op de website

Fietshuur

Geen zin om je fiets mee te nemen in de trein? Wij huurden de fiets bij OÖ Touristik. De fiets kan op een ander punt ingeleverd worden dan opgehaald, e.e.a. in overleg. Hier vind je ook andere fietsverhuurders.
Ook het Oostenrijkse Eurobike organiseert fietsverhuur, overnachtingen, bagagetransport, etc.
Transport van Salzburg (station) naar Krimml (startpunt Tauern Radweg) per taxi kost ca € 230,-. Info: Touristik Partner Oberkolfer

Liever met een georganiseerde reis op fietsvakantie?

SNP biedt de Tauern Radweg aan als 7-daagse fietsvakantie langs hotels.

Handige sites en adressen

Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk
Uttendorf

De fietsroute van dag tot dag

Dag 1: Krimml - Zell am See, 67 km

De wanden van de Hohe Tauern rijzen hoog op bij de start van de Tauern Radweg in Krimml, een uitgeslapen bergdorpje op 750 meter hoogte met sport-/outdoorwinkels en de hoogste waterval van Europa. Vanaf het dorpje daal je af door de bossen en rijd je het brede dal van de rivier de Salzach in, een zijtak van de Inn en vernoemd naar het zout dat er tot in de 18e eeuw over werd vervoerd. Indrukwekkende besneeuwde bergtoppen rondom. Via Neukirchen en Weyer kom je in Bramberg waar je in museum Bramberg (tip) ruim 500 mineralen en kristallen kunt bekijken die zijn gewonnen en gevonden in de Hoge Tauern. De grootste bergkristal (filmpje!) weegt 350 kilo.

Servus!

Na Hollersbach voert de route bijna volledig vlak naar Mittersill, een wintersport-oord, met een druk plein vol terrassen. Een broodje als lunch? Nee, in Oostenrijk eet je tussen de middag warm, Tiroler Grötz (gebakken aardappels, spek, omelet) bijvoorbeeld, met een Weizenbier erbij. Ook een aanrader is museum Welten in Mittersill, over Nationaal Park Hohe Tauern. Langs de vlakke, rechttoe rechtaan route door Stuhlfelden, Uttendorf en Niedernsill - allemaal gelegen in de brede vallei langs de lindegroene rivier - is Jausenstation Dietlgut even vóór Hummersdorf een leuke onderbreking: een oud erf met boerderij, knalrode geraniums, wat picknicktafels met parasols. Je kunt hier Jausen eten, kleine koude lunchhapjes, zoals - ha! - en broodje kaas. Trouwens, de groet onderweg is 'servus'!
Voorbij Kaprun (met hoog tegen de berg het kasteel van Kaprun) splitst de route zich af: west langs het meer van Zell am See via Lofer naar Salzburg, of oost ervan via Hallein. Voor Saudi's is Zell am See het paradijs: het vele groen, het schitterende meer en de (Pinzgauer) bergen met eeuwige sneeuw - zo wordt het paradijs in de Koran beschreven.

Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk
Zell am See

Dag 2: Zell am See - Hallein

De zwaarste etappe van de Tauern Radweg. Eerst kriskras door enkele dorpjes. Het eerste klimmetje voert bij Taxenbach naar de Kitzlochklamm (tip), een kolossale schacht in de rotsen, ontstaan door het eeuwenlange schuren van water. Houten trappen voeren steeds hoger en komen uit bij een memorial voor een klas schoolmeisjes die omkwam toen de hangbrug het begaf (1974). Vervolgens voert de route langs een drukke doorgaande weg hoog boven de Salzach. DAt duurt een tijdje totdat je de rivier oversteekt en op de rustige rechteroever van de Salzach belandt. Na Lend, een best mooie industriestad (aluminium), is het opnieuw steil klimmen, in etappes, naar een stuwmeertje met een vijfsterrenuitzicht op het Tennengebergte - een indrukwekkend kalkplateau, met ruige toppen, vele hoger dan 2000 meter. Ze liggen te ver om er last of lol van te hebben. Je fietst - op nog wat klimmetjes plus vaagheden in de route na (wat op de kaart St Johan in Bishopshofen heet staat in veld aangegeven als St Johan in Alpendorf) - heerlijk onderlangs de bergen naar Werfen. De stad is beroemd om de Liechtensteinklamm (ook zo'n indrukwekkende schacht, tip) en om Eisriesenwelt Werfen (tip). Diep onderin de zoutmijn zijn Keltische mummies gevonden, geconserveerd in het zout.

Zoutwinning

Werfen zelf is een prachtig gekleurd dorp met een middeleeuws, langgerekt marktplein. Fraai gelegen op een heuveltop ligt de burcht van Werfen waar vogelshows met gieren en valken gegeven worden. Dan volgen 17 kilometer langs de snelweg die flink stijgend over de Pass Lueg voert. Bij Golling rijd je een arena van bergen binnen gevolgd door nog enkele kilometers door romantisch boerenland. De dag eindigt in Hallein, stad van de zoutwinning, met als tips: het Kunstinsel in de Altstadt van Hallein, een kunstenaarswerkplaats in de oude zoutfabriek. Vlakbij ligt het Keltenmuseum (tip), een indrukwekkend en modern museum over de Kelten.

Dag 3: Hallein - Kirchdorf (D)

Dag 3: Hallein - Kirchdorf (D)

Vanaf Hallein is het niet ver naar Salzburg. Het fietst heerlijk, over een waterpas pad in de schaduw van bomen. We kiezen op een splitsing niet voor de route via Anif (langs 6 kastelen), maar voor rechtdoor zo snel mogelijk naar Salzburg. Bij de Karolinenbrug walst een toeristenboot op het snelstromende water van de Salzach. Hoog op de linkeroever torent Festung Hohensalzburg (1077), het oudste deel van de stad waar ooit ook het zout lag opgeslagen. Het is nog steeds bewoond, vooral door kunstenaars.

Salzburg

Salzburg, geboorteplaats van Mozart, is een sjieke, rijke stad. Je kunt er uren dwalen langs kathedralen en koffiehuizen (zie kader), maar veel sneller ging ons bloed stromen van de steden die na Oberndorf volgen: Tittmoning, Burghausen en -  morgen - Braunau, Obernberg en Schärding. Schitterende steden waar de rijkdom vanaf spat. Met een centraal plein omgeven door hoge huizen met spiegelglad gestucte gevels in roomwit, perzikroze, vanillegeel of hemelsblauw. Vooral Burghausen maakt indruk, een prachtige benedenstad waarboven een burcht van 1043 meter lang zich uitstrekt. Voorbij de stad passeer je de plek waar het zeegroene gletsjerwater (Gletsjermilch) van de Salzach samenvloeit met het donkergroene water van de Inn. Wat volgt zijn de wetlands van de Inn. Fraai, stil, half land, half water, watervogels, riet. We slapen in Kirchdorf, Duitsland, op de linkeroever van de Inn.

Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk
Tittmoning

Dag 4: Kirchdorf - Passau

Het is van Kirchdorf maar 4 kilometer naar Obernberg, maar behalve de regen zijn er meer redenen even in het Wörndle-haus in Obernberg te pauzeren. Voor koffie met huisgemaakte Most-Tascheln, gebak van deeg met cider en johannisbeerjam, en voor het pand zelf. De voormalige woning van de tolmeester - hij moet extreem rijk zijn geworden van de tol - is een meesterstuk van rococo-decoratie, zo heet het. Ook mooi is het dorp Schäding waar je in het Granietmuseum de foto's kunt zien van het hoogwater in 2013. Onverwacht snel steeg de Inn van 4 naar 10 meter. De stuwen en sluizen begaven het, de stadspoort slibde dicht door ronddobberende huisraad. Staand in kleine bootjes evacueerde de brandweer de bewoners.

Passau

In Passau - ook Drierivierenstad genoemd - stromen Donau, Inn en Ilz samen bij het Dreiflüsseeck en vormen vandaar de Donau. Passau bruist, er wonen twaalf duizend studenten en er zijn fantastische cafés, zoals het tikkeltje gedateerde café Der heilige Geist (tip voor wie van 'gutbürgerliche Speiβen' houdt als ree-ragout en Wiener schnitzel). Passau is eindpunt van de Tauern Radweg en startpunt van de Donau Radweg die in eveneens 320 kilometer naar Wenen voert.

Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk
Salzburg

Sjiek en muziek - Salzburg

Wist je dat..

 • De Altstadt is aan twee zijdes van de Salzach gebouwd. De stad hoort pas 200 jaar bij Oostenrijk, en vormde vóór Napoleon een eigen land, van 696 - 1816.
 • Salzburg is de vier na grootste stad van Oostenrijk, met 150.000 inwoners, 70% leeft van het toerisme.
 • Salzburg is rijk geworden door de handel in koper, zilver, goud, marmer en zout - zes soorten delfde men rond de stad.
 • In Salzburg regeert de kerk (er zijn er 46). Begraven onder de dom, precies onder de koepel, liggen de cryptes van alle aartsbisschoppen, vanaf 1628 tot heden.
 • De dom is gebouwd in veertien jaar tijd. Bij de bouw zijn 1000 mensen omgekomen, de werkdagen duurden 15 - 18 uur.
 • Salzburg is onder Reitenau tot grote bloei gekomen. Deze bisschop uit Rome werd naar Salzburg gestuurd. Tegen alle regels in krijgt hij 15 kinderen! Hij bouwt aan de andere zijde van de Salzach slot Mirabell, zodat zijn kroost uit het zicht van belangrijk bezoek kon blijven.
 • Salzburg is de geboortestad van Mozart. Zijn geboortehuis staat in de Getseidegasse.
 • Zes zomerweken lang vinden in de stad de Salzburger Festspiele plaats, een enorm muziekspektakel, deels openlucht, dat al sinds 1920 georganiseerd wordt en uitloper is van Mozart Festival (1814). De VIP's die hier optreden mogen niet geinterviewd of gefotografeerd worden (tenzij ze dat zelf willen), vandaar dat die zich open en bloot op straat begeven.
 • Belangrijkste universiteit van Salzburg is muziekuniversiteit. Salzburg is ook de stad van de Sound of Music met in de hoofdrol de familie Trapp.
 • Koffie is in Salzburg een dingetje. Het beroemdste koffiehuis is Tomaselli waar men vroeger waaiers gebruikte waarmee je de tint bruin van je koffie kon kiezen. Nog steeds beroemd is de Einspänner koffie, vernoemd naar de 'eenspan', een span met slechts één paard. De menner hield de koffie in de ene hand en de teugel in de andere. Door de dikke laag slagroom bleef de koffie lang heet en kon tijdens een pauze gedronken worden. En dan erbij een Mozartkugeln. De originele komen uit café Fürst,en hebben een kern van pistachenoten en marsepein, met daaromheen noga van hazelnoot, amandelen en groene pistache, en een buitenkant van chocola.
 • Andere Salzburger lekkernij is de Nockerln. Salzburgs omringende bergen, de Capucijnerberg, de Monnikenberg en de Rainberg, hebben er model voor gestaan. Op je schoteltje een laag opgeklopt schuim met drie toppen, met onderop een laag jam. Het duurt 20 min om het te bereiden en is beremachtig. Trouwens, ook Red Bull komt uit Salzburg! Als je hip wilt doen drink je een Red Bull in Hangar7, de favoriete hang-out/uitgaanstent voor jongeren.
 • Salzburg heeft zes soorten zout, ook de rode soort, en die is helend voor de luchtwegen.
Image
Fietsroute Tauern Radweg Oostenrijk
Passau

En dan Passau, onze favoriet..

 • Passau ligt in Beieren, Duitsland. De stad heeft zes brouwerijen (o.a. Löwenbrau Passau) en prachtige kroegen. De heilige Geist is er zo eentje, een voormalig verzorgingshuis, maar nu een donkerbruine karakterkroeg. Er worden vooral 'gutbürgerliche Speissen' geserveerd zoals ree-bout en zwijnenkotelet.
 • In Passau staat het derde grootste kasteel ter wereld, Feste Oberhaus, 180 m boven Passau, met terras/restaurant.
 • Passau heeft de jongste universiteit van Beieren, uit 1987, de stad telt 12.000 studenten op een inwoneraantal van 51.000.
 • Specialiteit Passau is Weisswurst: gekookte worst van kalfsvlees, vers gegeten tussen 12 - 14 uur. Hét snoepje van de stad is de Goldhauben-praline: het bestaat uit een goudkleurig hoedje, vroeger gedragen door rijke vrouwen. Er zitten zelfs stukjes bladgoud in de bonbon.
 • De stad wordt omstroomd door Inn, Donau, Ilz. De Inn ontstaat in de buurt van St Moritz, bestaat uit veel smeltwater en stroomt razendsnel.  Vroeger deed een schip het traject Salzburg - Passau (= stroom mee) in twee dagen; andersom twaalf.
 • Bijzonder is het Glasmuseum, in 1985 geopend door Neil Armstrong, eerste man op maan. Er staan 15.000 objecten van glas.

Ook zin in deze fietstocht door Oostenrijk?

Het land, en zeker de streek langs deze rivierenfietsroute, biedt mooie natuur en bijzondere cultuur met overal kans op ontmoeting met gelijkgestemden - ook mensen die houden van rust, ruimte, kwaliteit, ontspanning. Tip van het Oostenrijks verkeersbureau: 'Neem tijdens je reis door Oostenrijk tijd voor deze ontmoetingen, om uiteindelijk ook jezelf weer terug te vinden.'

De 13 mooiste fietsroutes langs rivieren

De route Loire-à-Vélo is een van de 13 mooiste fietsroutes langs rivieren. Bekijk alle 13 mooie fietsroutes!
Lees het artikel
Image
Tauernradweg

De 25 populairste fietsroutes van Europa

Deze route staat in de top 25 populairste fietsroutes van Europa 2021. Bekijk alle 25 populairste fietsroutes!
Lees het artikel
Image
Tauern-Radweg: fluitend fietsen met bergzicht