icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Koningsteig, Kees Lucassen, Elberadweg, berg, Duitsland
Gebiedsinformatie

Fietsroute Elberadweg

  • 01 oktober 2013
  • Door: Kees Lucassen
  • Fotografie: Kees Lucassen

De 860 kilometer lange Elberadweg is een fietsroute van Praag tot aan de monding van de Elbe in de Noordzee. De route kan in beide richtingen worden gefietst. De hoogteverschillen zijn gering en onderweg is er veel te zien: cultuursteden en -stadjes (zoals Dresden en Pirna), natuurgebieden (zoals het Elbsandsteingebirge) en nog veel meer.

Over de Elberadweg

Route: de Elberadweg is 860 kilometer lang en voert van Praag tot aan de monding van de Elbe in de Noordzee.
Navigatie: gemarkeerd en beschreven in gidsen.
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig.
Beste seizoen: eind mei of juni.
Overnachten: in de bijbehorende gids staan tientallen adressen.
Ernaartoe: ideale bestemming om met de fiets in de trein heen te reizen.

Gedetailleerde informatie over

De Elberadweg
Duitslands populairste fietsroute, de Elbe-Radweg van Praag naar de Noordzee, is bijna 1.000 kilometer lang. Dat trap je
niet in een week. Vooral niet omdat er onderweg ontelbare afstapwaardigheden lonken. Wij fietsen dan ook slechts de eerste 230 kilometer, tot Dresden. Maar dan nog keken we onze ogen uit. Onze route was 230 ­kilometer lang, opgedeeld in de volgende vijf etappes:

1. Praag - Kralupy, 28 km
2. Kralupy – Roudnice, 52 km
3. Roudnice – Usti nad Laben, 53 km
4. Ústí nad Labem – Rathen, 62 km
5. Rathen – Dresden, 35 km

Navigatie

Van het Duitse deel van de Elberadweg (860 kilometer, gemarkeerd) bestaat een gratis brochure, en van deze route plus de circa 130 kilometer vanaf Praag naar de grens met Duitsland (langs Moldau en Elbe, ook gemarkeerd) bestaan twee fietsgidsen.

Ernaartoe

Trein: de fiets kan mee in CityNightLine-treinen. Die zijn goedkoop, hebben een fietswagon (met beperkte capaciteit) en sporen vanuit Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar o.m. Dresden en Praag. Reisduur: circa 14,5 uur. Retourticket, indien vroeg geboekt, vanaf € 82 (1 persoon & fiets). Meer informatie: www.citynightline.nl of tel. 0900 – 9296 (€ 0,35 p/m).

Auto: van Utrecht naar Dresden is 870 kilometer, daar kun je met de fiets de trein naar Praag nemen en dan fietsend terug.

Fiets: bikehards trappen van Nederland naar Praag (1.100 kilometer), er bestaat een prima gidsje van deze Praagroute, zie www.fisroutes.nl.

Reisorganisaties

Diverse organisaties bieden verzorgde fietstochten langs de Elbe aan, o.m. www.actief-in-tjechie.nl, www.eigenwijzereizen.nl, www.fietsvakantiewinkel.nl, www.fietswaaier.nl. Onze reispartner SNP biedt de tocht ook aan met bagagevervoer, zie www.snp.nl/oppad.

Zwaarte

Wie thuis met enige bepakking vijftig kilometer per dag kan fietsen, kan dat langs de Elbe ook. Behoudens een enkel ­heuveltje in het Tjechische deel zijn de hoogteverschillen ­gering. De plekken waar je kunt slapen zijn ­talrijk, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel kilometer je per dag rijdt. Althans, ­buiten het hoogseizoen. Een treinstation is nooit ver weg.

Beste seizoen

Eind mei of juni. Niet te druk, niet te koud en veel bloemen in de berm.

Overnachten

In de gids Elberadweg (zie Gidsen & Boeken hieronder) vind je tientallen adressen voor de nacht, van hotels t/m Zimmer frei en campings. Wij sliepen en ontbeten in Hotel Sport in Kralupy (communistisch beton, 2-pk € 64) Hotel Koruna in Roudnice (nabij centrum, station en Elbe, 2-pk € 60), ­Pension Duell in Usti nad Laben (basaal, maar lief voor fietsers, 2-pk € 40), Pension Panorama in Rathen (zicht op de bergen, 2-pk € 58).

Gidsen & boeken

Elberadweg, Teil 1: Von Prag nach Magdeburg, Bikeline, uitg. Esterbauer, € 12. Uitstekende, Duitstalige gids met prima (75.000) kaartjes.Alles wat je nodig hebt voor dit traject. Deel 2 gaat van Magdeburg tot de Noordzee.
ANWB Taalgids Tjechisch. Leuk maar niet noodzakelijk, met Duits kom je er ook.
Josef Skvorecky, Scherzo Capriccioso (1984). Fantasierijke roman over het leven van de componist Dvorˇák in de 19e eeuw.
Josef Bor, Requiem Theresienstadt (2006). Over een koor en orkest levend in dit voorportaal van de dood.
Harry Mulisch, Het Stenen Bruidsbed (1959). Beklemmend verhaal over een Amerikaanse tandarts die in de jaren ‘50 Dresden bezoekt, de stad die hij eerder bombardeerde.

Internet

www.czechtourism.com, veel info over Tjechië, ook in het Engels of Duits.
www.duitsverkeersbureau.nl, bevat ook info over de ­Elberadweg.
www.elberadweg.de, hier kun je het Offizielles Elberadweg Handbuch bestellen, een dikke brochure over het complete Duitse traject. Maar je vindt hier ook info over het Tjechische deel.
www.saksen.info, Nederlandstalige info over reizen in Saksen.