icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fiesten op de Wadden vuurtoren
Routes

Eilandhoppen: fietsvakantie op de Nederlandse Waddeneilanden

 • 28 april 2022
 • Door: Gijs Hardeman
 • Fotografie: Gijs Hardeman

De vijf Nederlandse Waddeneilanden zijn allemaal even uniek en prachtig. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben elk hun eigen strand, wad, sfeer, stijl, drukte, vuurtoren en unique selling points en toch hebben ze allemaal iets gemeen: het zijn fantastische plekken om tijdens een fietsvakantie te ontdekken. Apart of, zoals Gijs Hardeman deed met zijn gezin, aan elkaar: eilandhoppend over alle eilanden. Een leuke fietsroute met én zonder kinderen.

Texel

Het grootste Waddeneiland is natuurlijk Texel. Het ligt zo dicht bij de vaste wal dat je in tien minuten aan de overkant bent met één van de veerponten van Teso. Sinds 1907 verzorgt deze Texels Eigen Stoomboot Onderneming - dat eigendom is van ruim 3000 Texelaars, zonder winstoogmerk - de overtocht van Den Helder naar Texel. De 20 kilometers lengte en de 7 dorpen hebben aan elk soort reiziger wel wat te bieden. Wij wandelen over het strand, fietsen langs het wad en zetten onze voeten op het kwelderlandschap van de Sluftervallei en zwarte zeemodder bij een Wadexcursie. Ik kijk met weemoed naar mijn toerfiets als ik de moutainbikemogelijkheden van het eiland zie.

Maar ik word gelukkig ook blij van rondfietsen op dit prachtige eiland. Want niet alleen de natuurliefhebber komt aan zijn trekken, ook voor de culinaire liefhebber is er op Texel veel lokaal lekkers te vinden. Echte Texelse boeren-, schapen-, of geitenkaas van Wezenspyk in Den Burg, naar vierhonderd jaar oud recept, verdwijnt in de tas. En we plukken zelf cherrytomaten in de zelfpluktuin, vullen de boodschappentas met aardbeien, eieren en verse groenten die we langs de weg vinden. En voor de dorst is er natuurlijk de Texelse bierbrouwerij. Met de kinderen kijken we naar zeehonden, bruinvissen en Jan van Genten in Ecomare.

Op de laatste dag pakken we de fietstassen en fietskar in, zadelen de kinderen op en fietsen langs de Wadkant naar het noorden. Onderweg begroeten we langs het fietspad honderden schapen. Bij De Cocksdorp beklimmen we natuurlijk de dikke rode vuurtoren met haar 118 treden. Vandaar is het nog slechts een paar honderd meter naar een schattige pier op het noordelijkste zandstrand. Vanaf hier vertrekken we zo richting Vlieland, op misschien wel het gezelligste bootje van de Wadden: De Vriendschap.

Image
Fiets op het strand van Texel
De schattige pier op het noordelijkste zandstrand: vanaf hier vertrekken we richting Vlieland.
Image
Fietsen op Texel
Bij De Cocksdorp beklimmen we de dikke rode vuurtoren.
Image
Schapen op Texel

Vlieland

Vlieland bestaat voor een groot gedeelte uit militair terrein. De Vliehors is Nederlands enige gebied waar met scherp (en met mate) geschoten mag worden door straaljagers en helikopters. En precies dat deel moet je over als je met de Vriendschap vanuit Texel komt… Die overtocht is overigens ook zonder de aanwezigheid van bommen en granaten een belevenis. Op een kleine pier stappen wij met andere eilandhoppers te voet, met fietsen en fietskarren over in de knalgele Vliehors expres. Een bijzondere vrachtwagen (een soort mechanische all terrain huifkar) die met haar banden gedichten achterlaat in het zand. Het brengt reizigers van de Vriendschap naar het bewoonde gedeelte van Vlieland. De Vliehors is ook te boeken voor een activiteit naar het unieke en iconische Reddingshuisje en om zeehonden te spotten.

Het enige dorp van het eilandje, Vlieland Oost, is erg gezellig met tal van terrasjes en omdat het eiland autoluw is hebben de wandelaar en fietser ruim baan. Aan de Wadkant zoeken we met de kinderen bij eb naar krabbetjes en aan de strandkant brengen we lange dagen door op het witte zand en in de ondiepe geulen die ontstaan als de zee wegtrekt. Voor kampeerders ligt de camping Stortemelk hier prachtig in de duinen. 

Fietsend bezoeken we natuurlijk weer de vuurtoren, met als passende bijnaam de Kleine Kabouter. Deze staat boven op een hoog duin. Als er al een bolletjestrui te verdienen is op de Wadden, dan is dat hier. Vlieland is een klein Waddeneiland en de echte toerfietsers zullen snel klaar zijn, maar je kunt nog wel een rondje van bijna 24 kilometer maken. Op Vlieland wil je naast fietsen ook zeker het water op. Vanaf de haven in het verre oosten vertrekken wij voor een tocht met de speedboot, op zoek naar zeehonden. Erg leuk voor jong en oud. En vanaf hier vertrekken we naar Terschelling met een Waddentaxi.

Image
Vlieghors express
De Vliehors Expres.
Image
Oversteek Texel Vlieland
Image
Oost-Vlieland fietsen
Image
Zeehonden spotten

Terschelling

Op Terschelling heeft de fietser weer volop keuze. Hier fietsen we over prachtige schelpenpaden, verharde bospaden, dijken langs het Wad en je kunt hier - na een lange tocht oostwaarts naar de Boschplaat - een geweldig natuurgebied te voet ontdekken. Wij slapen in Strandhotel Formerum dat in een duinpan staat met uitzicht op zee. Een heerlijke stop voor de vermoeide fietser, een nog betere optie voor een overnachting. De zonsondergangen op het strand zijn verbluffend, zeker na een lekker diner bij de Zandzeebar. Met de kinderen vermaken we ons overdag bij een concert van de mannen van Hee, met ponyritjes en in het Wrakkenmuseum.

Maar het grootste genot van Terschelling is de ruimte, zonder dat je dat unieke eilandgevoel kwijtraakt. Je kunt een hele dag met de fiets op pad zijn langs verschillende dorpjes, duinen en bossen. Je kunt neerploffen op het drukke Groene Strand in West en wandelen in niemandsland in Oost. Terschelling is overigens ook een Dark Sky Park dus er is heel weinig lichtvervuiling. Dit alles om het zo natuurlijk mogelijk te houden. En daar houden wij van!

Als we Terschelling moeten verlaten zijn we dan ook echt verdrietig. En dat is gek, want Ameland staat hierna op de planning. Ook lang niet verkeerd! En daar komen we met een kabbelende avondtocht op De Robbenboot die, terwijl de zon als een gouden kogel in de zee zakt, langs honderden zeehonden dobbert. Harder kunnen we niet, want dan halen we het tij in en komen we vast te zitten.

Image
Zonsondergang Terschelling
Image
Fietsen Terschelling

Ameland

Op Ameland slapen we in Sier aan Zee onder het maan- en vuurtorenlicht van de prachtige gietijzeren rood-wit-geringde vuurtoren uit 1880. Deze, je raadt het al, beklimmen we natuurlijk ook. Op Ameland doen we een stapje terug en rusten we ook wat uit van drie eilanden gevuld met activiteiten. Een dag wordt besteed aan hangen in hangmatten, verstoppertje in het bos en spelen op de wei bij de accommodatie.

Natuurlijk stappen we na deze dag rust weer op de fiets, zonder kaart, zonder telefoon, want verdwalen dat doe je hier niet. Er zijn vier dorpen; Ballum is de kleinste, Nes de grootste, Buren de jongste en in Hollum staat de vuurtoren. Er loopt een verharde weg langs het Wad, de Waddenzeedijk, en een schelpenpad aan de andere kant. Net als op Texel kun je ook hier een smakelijke route volgen waarbij je allerlei lokale producten inslaat.

Via een andere fietsroute ontdek je de oostzijde (ofwel de Oerdzijde) van het eiland. Vroeger lag hier het dorpje Oerd en in het Westen lag het dorpje Sier, maar beide dorpen zijn verdwenen in de zee die allengs meer land innam. Indien je liever te voet het Oerd ontdekt, zijn daar ook mooie wandelingen te ontdekken. Op Ameland kun je natuurlijk ook wadlopen en, erg leuk met kinderen, mee op een sleepboot waar ze laten zien wat er allemaal leeft op de ondiepe bodem van de Waddenzee.

Image
Vuurtoren Ameland
Image
Hangmatten in het bos
Image
Bovenop de vuurtoren

Schiermonnikoog

‘Schier’ bereiken we al zeilend op de Willem Jacob. Terwijl de kids met knaloranje zwemvestjes ook aan het roer mogen, de fietsen een laagje zout oppikken op het dek en koffie altijd klaar staat in het ruim, varen wij op windkracht over de Wadden. Een echte belevenis en één van de hoogtepunten van deze Wadhoptocht. De overtocht duurt dik een halve dag doordat we bijna tegen de wind in moeten varen. Dat betekent kruisen, en zo zijn we bijna in Lauwersoog als we eindelijk naar Schiermonnikoog doorsteken.

De gemeente is de kleinste van Nederland en bijna elke landelijke verkiezing vaandeldrager als het om de snelste uitslag gaat. Met de kinderen stappen we in een huifkar en sjokken achter gigantische Belgische trekpaarden over strand, kwelder en duinlandschap. Fietsers hebben het rijk bijna voor zich alleen op dit autoluwe eiland en heel moe zullen we niet worden van de routes, want lang zijn ze niet. Op de fiets kom je langs bossen, zandduinen en de Westerplas vol met vogels. Ook maken we een uitstapje naar de begraafplaats Vredenhof in de duinen. Wij fietsen met de kinderen op de laatste dag het strand op bij Paal drie. Hier luiden een lekkere lunch in de strandtent en wederom een mooie zonsondergang het einde in van dit avontuur over de vijf mooiste eilanden van Nederland.

Handige info

Fietskaarten, gidsen, smartphonehouders & paklijst

 

Image
Huifkartocht Schiermonnikoog
Image
Fietsen op de Wadden
Meer info

Veerdiensten

Er zijn tal van manieren om naar, tussen en van de eilanden te komen. Begin op tijd met puzzelen als je meerdere eilanden willen verbinden en zeker als je de bijzondere overtochten wil (de vriendschap, zeilend of met de Robbenboot).

Texel

 • Den Helder-Texel: met TESO. Dit is de makkelijkste, want vaart vaak en elke dag. Vanaf ongeveer 6 uur in de ochtend tot ongeveer 21:00 uur kun je op tal van veerponten voor een prikkie naar de overkant.

Vlieland

 • Harlingen-Vlieland: Rederij Doeksen vaart tussen Harlingen en Vlieland met de veerdienst van 95 minuten of de Waddentaxi van 60 minuten (iets duurder). Vlieland is bijna volledig autovrij en toeristen kunnen dus geen auto’s meenemen.  Kijk op de website van Rederij Doeksen voor info en prijzen.
 • Texel – Vlieland met De Vriendschap: Eén van de leukste overtochten op de Wadden. Een oude groene schuit, waar de fietsen in het gangboord gaan en je een drankje kan bestellen terwijl je op het dek uitwaait. Er is een bijzondere op en afstap op houten stijgers. Op Texel stap je op vlakbij de Cocksdorp en op Vlieland reis je verder met de Vliehors Expres over het 12 km lange het militaire oefenterrein, een belevenis op zichzelf. Let op: De Vriendschap vaart alleen in 'het seizoen'. In het hoofdseizoen (half juli - eind augustus) dagelijks, in het voor- en naseizoen op specifieke dagen. Om zeker te zijn of de overtocht op jouw gewenste dag mogelijk is en of er voldoende plek is om te reserveren: kijk op de website van Waddenveer De Vriendschap.  In de winter is het dus niet mogelijk om van Texel direct naar Vlieland te varen.

Terschelling

 • Harlingen-Terschelling: Rederij Doeksen vaart van Harlingen naar Terschelling (en Vlieland) met de veerdienst van 115 minuten of de sneldienst van 50 minuten (iets duurder en geen plek voor fietsen). Kijk op de website van Rederij Doeksen voor info en prijzen.
 • Waddentaxi tussen Vlieland, Terschelling en Harlingen: Een snellere optie (en verbinding tussen Vlieland en Terschelling) is er ook via de Waddentaxi waar je maximaal 1 fiets per persoon zonder bagagekarretje mee mag nemen. Kijk ook op de website van de waddentaxi.
 • De Bazuin is een privé watertaxi die overtochten combineert met zeehondenexcursies.

Ameland

 • Tussen Holwerd en Ameland wordt de veerdienst (50 minuten) en de sneldienst (20 minuten) uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten.
 • Terschelling – Ameland: De Robbenboot maakt een paar keer per jaar een dagjestocht naar Terschelling. Op haar terugweg kunnen eilandhoppers mee als er plek is. Vroeg boeken en niet te laat komen. Wij hadden een prachtige sunset cruise van drie uur. De tocht kan ook met de Willem Jacob (zie Ameland-Schiermonnikoog)

Schiermonnikoog

 • Tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog wordt de veerdienst (45 minuten) en de sneldienst (20 minuten) uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten.

Met de zeilklipper

Zeilend van eiland naar eiland kan ook met de Willem Jacob. Een prachtige zeilklipper die een paar keer per jaar langs alle eilanden vaart. Je kan (met fiets) een connectie tussen eilanden boeken.

SNP Reis App

Zelf fietsen op de Wadden?

Wil je zelf al eilandhoppend fietsen op de Waddeneilanden? Dat kan op veel manieren, maar wij stellen op ieder eiland een fietsroute (rondje) voor, die je kan volgen met de 'SNP Reis App'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android). De benodigde code voor alle vijf fietsroutes is voor slechts €4,00 te koop via onze webshop. Je ontvangt daarnaast de gpx-bestanden van de afzonderlijke routes.

Image
Fiesten op de Wadden vuurtoren
Image
Fietsroutes Waddeneilanden kaart
Onze voorgestede fietsrondes op de Wadden.
Tips

Doen met kinderen op de Waddeneilanden

5 x vuurtoren

 • Texel: Rood baken van met zijn 118 traptreden. Helemaal in het noorden. Kijk op de website van de vuurtoren van Texel.  
 • Vlieland: De Vuurtoren staat op de hoge Vuurboetsduin en is zelf daarom, met 18 meter hoog, klein. Hij heeft 51 treden en wordt gepacht door vuurtorenpachter Germ. https://vlieland.net/nl/bedrijf/vuurtoren
 • Terschelling: De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland (gebouwd in 1593). Draait nog volop dienst als …  vuurtoren en is daardoor niet te beklimmen.
 • Ameland: De klassieke rood-wit gestreepte Bornrif staat helemaal bij Hollum, maar is absoluut een fietstochtje waard. Na 10 kilometer en 236 treden word je beloond met een geweldig panorama.
 • Schiermonnikoog: Net als de Brandaris is de knalrode vuurtoren van Schier nog dagelijks bemand en niet te beklimmen. De tweede witte is een telecom mast en ook niet toegankelijk voor publiek.

Tips op Texel

 • Ecomare: natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium en vogelopvang. Zieke zeehonden, vogels worden opgevangen en uitgezet zodra ze weer beter zijn. Enorm leerzaam en superleuk voor peuters en kleuters.
 • Wad- of Slufterexcursie: Bij De Cocksdorp kun je afhankelijk van het getijde ontdekken waarom de Wadden zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. Kinderen vanaf 7 jaar. Kijk op de website van Ecomare bij "excursie boeken".

Tips op Vlieland

 • Speedboot naar de zeehonden. Heel gaaf, want de boot gaat supersnel door en over de golven. Je komt heel dichtbij de zandplaten waar wel honderden zeehonden liggen!
 • Vliehors expres: een truck met, als je mazzel hebt, een gezellige accordeonist aan boord. Brengt je over de verlaten zandvlakte de Vliehors waar door de week niemand mag komen, omdat het militair oefenterrein is. In de achterbanden zijn gedichten gefreesd die afgedrukt worden in het zand.

Tips op Terschelling

 • Wrakkenmuseum: een museum met vondsten uit de zee voor de serieuzere gasten en voor de kleineren een megapiratenschip, een boomhut en een kasteel in de piratentuin.
 • Ponycentrum Prairie: de manege bij het Formerumer Bos biedt verschillende ritten op kleine Shetlanders en IJslanders. Wij zetten Raf op een stevige pony en maken een mooie boswandeling van een uur.
 • Mannen van Hee!: Elke zomer staan de Mannen van Hee! met een eigen repertoire over Terschelling, vakantie vieren, camping vermaken zij jong en oud. En stop 50 cent in je zak voor een tattoo.

Tips op Ameland

 • Wadexcursie: bij laagtij stap je voorbij de Ballumerbocht het Wad op en onderzoekt, wadwormpjes en wadslakjes en leert van alles over de geschiedenis. Kende jij de dorpjes Sier en Oerd al?
 • Sleepnetvissen: een dagje het Wad op met WL35 Brakzand van de familie Kiewied is echt een belevenis. Voor Raf en voor ons. Scholletjes, zeesterren en zeenaaldjes worden opgevist en weer teruggegooid. En de kids helpen mee.

Tips op Schiermonnikoog

 • Huifkartocht: de tocht richting de Westerplas is een hoorcollege en practicum tegelijk. Ongelooflijk hoeveel er te weten valt over dit gebied waar de natuur nog haar gang kan gaan.

Meer informatie van alle Waddeneilanden is er via de websites van de verschillende VVV’s:

Wil je wandelen op de Waddeneilanden?