icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Ierland, man fietst op de weg
Blog

Coast to coast fietsen

 • 03 juni 2013
 • Door: Marjolein van Rotterdam
 • Fotografie: Marjolein van Rotterdam en Failthe Ireland

Fietsen in Noord-Ierland is fietsen over altijd groene heuvels. Onze route gaat van kust naar kust en heeft dus het speciale van een 'coast-to-coast' tocht. Dat is: het gevoel dat je het hele land ziet, een letterlijke dwarsdoorsnee. Toch, een advocaat-van-de-duivel vraagje: moet je het wel doen, naar Noord-Ierland gaan? Er zijn toch steeds weer rellen, die burgeroorlog houdt toch nooit op? Dat lijkt er inderdaad weleens op. Maar het antwoord luidt niettemin: já, absoluut gaan! Verplaats je wel in de mensen daar. Gedraag je. Praat gerust over politiek, maar pols wel eerst of de ander dat oké vindt. Toeristen lopen geen gevaar, bezweert iedereen. En het is écht waar: in Ierland, ook in Noord-Ierland, wonen de aardigste mensen ter wereld. Een beetje regen neem je dan graag voor lief.

Korte feiten over coast-to-coast Noord-Ierland

Gebied: Noord-Ierland, van kust naar kust.
Gemaakte fietstocht: Van ­Belfast naar Ballyshannon, 400 km.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Goede wegen, niet al te steile hellingen (wel veel).
Navigeren: De route is bewegwijzerd door fietsorganisatie Sustrans, die er ook een speciale kaart van uitgaf.
Beste seizoen: Zomer.
Vervoer naar: Easyjet vliegt rechtstreeks naar Belfast.
Overnachten: B&B’s, en af en toe een hotel.

Gedetailleerde informatie over

Noord-Ierland
Fietsen dwars door Noord-Ierland is fietsen over altijd groene heuvels met het speciale van een coast-to-coast route. Dat is: het gevoel dat je het hele land ziet, een letterlijke dwarsdoorsnee. Er zitten waanzinnig mooie stukken tussen, in de buurt van de Sperrin Mountains bijvoorbeeld, andere delen zijn wat braver.

De coast-to-coast route
Fietsroute van 400 km dwars door Noord-Ierland, van Belfast naar Ballyshannon, uitgezet en bewegwijzerd door de fietsorganisatie Sustrans. De route gaat voor het overgrote deel over stille B-wegen. Wij deden het in zes dagen, de makers van de route verdelen de kilometers (mijlen) over acht dagen, wat neerkomt op zo’n 40 tot 50 km per dag. Achteraf gezien een slimmer plan!

Coast-to-coast zoals wij ‘m reden, in vijf delen:
Dag 1 Belfast – Portadown
Dag 2 Portadown – Cookstown
Dag 3 Cookstown – Omagh
Dag 4 Omagh – Enniskillen
Dag 5 Enniskillen – Ballyshannon

Extra/Dag 6: In Belfast, route naar de murals, de muurschilderingen van The Troubles, plus het gedeelte van de coast-to-coast dat je nog niet hebt gehad: naar het officiële begin van de route.

De (aanbevolen) achtdaagse dag tot dag beschrijving
Dag 1: Belfast - Moira
(22 mijl, 35,4 km)
Langs het kanaal op een autovrij jaagpad naar Lisburn. Dan via secundaire wegen naar Moira, leuk plaatsje met café Pretty Mary. Het eerste gedeelte, tot Lisburne, is hetzelfde als de nieuwe NCR ‘vredesroute’ naar Dublin, die nog in aanleg is.

Dag 2: Moira - Armagh (37 mijl, 59,5 km)
Langs Lough Neagh naar Portadown, een van de plaatsen waar gruwelijk gevochten is. Nu is het rustig, op wat agressie tegen fietsborden na. Bij het kanaal was het fietspad bezaaid met glas, het leek er speciaal voor uitgestort, ook de National Cycle Route-borden waren heftig gemolesteerd. Een paar kilometer buiten het stadje was alles weer kalm. Boeren bieden koninginnen aan (bleken aardappels te zijn), verder geen kip op de weg. Lieflijk glooiend. Armagh, het eindpunt, is een gezellige plaats, met mooie straten en uitstekende cafés en restaurants. Stukken leuker dan Portadown vonden wij, dat op wat fourageringskansen na (cafés, marktje, winkels) weinig te bieden had.

Dag 3: Armagh - Dungannon (27 mijl, 43,5 km)
Weer enorm veel groen vandaag! Mooie slingerende en heuvelende plattelandswegen. Het gedeelte naar Dungannon toe gaat over oude spoorlijnen. Dungannon is een wat grotere plaats.

Dag 4: Dungannon - Cookstown (22 mijl, 35,4 km)
Een niet zo lange dag. Ook niet superzwaar. Verkeersvrije gedeelten, bossen en landbouwgebied. Cookstown vonden we niet heel bijzonder.

Dag 5: Cookstown - Gortin (26 mijl, 41,8 km)
Het mooiste uitzicht krijg je op deze etappe! Je ziet de Sperrin Mountains, en je komt door het Dum Manor Forest Park. Geweldige omgeving. Rotsig land, blonde koeien, beken, bergen en groen in alle kleuren. Nergens vlak. Gortin is leuk plaatsje, met het prima restaurant Foothills.

Dag 6: Gortin - Omagh (17 mijl, 27,4 km)
Ook deze dag is fantastisch en groen, groener, groenst (waar halen ze het vandaan??!). Je passeert het Ulster American Folk Park, een openluchtmuseum over de Ierse emigratie. Op de routekaart staat ook nog het Ulster History Park, een ander openluchtmuseum, nu over de eigen geschiedenis van Noord-Ierland, dat een zwaar gevecht om het bestaan levert. We moeten bekennen dat we beide wegens alles wegspoelende regenval hebben overgeslagen.

Dag 7: Omagh - Enniskillen (33 mijl, 53,1 km)
Minder bossen, meer lieflijk platteland. In Enniskillen ben je bijna in Ierland, de naam van het stadje komt van het Ierse Inis Ceithleann, Cethlenns eiland. Cethlenn is een godin uit de Ierse mythologie die in een gevecht gewond raakt door een pijl en de rivier over probeert te zwemmen maar nooit de overkant bereikt.

Dag 8: Enniskillen - Ballyshannon (46 mijl, 74 km)
Weer een erg mooie dag! Water en groen. Je passeert grenzen – en rijdt zelfs even rechts. Ballyshannon is ook nog eens een leuk eindpunt. Er is veel te doen, waaronder een festival genoemd naar de lokale held: Rory Gallagher.

Zwaarte/Moeilijkheidsgraad
Vanwege de heuvels inspannend genoeg, maar als je het aantal kilometers niet overdrijft (= beperkt houdt tot max. zo’n 75 km per dag) is het allemaal goed te doen. De wegen zijn meestal goed, de heuvels niet te hoog, de hellingen niet al te steil. Het zijn er wel veel.

Navigatie
De route is bewegwijzerd. Er is bovendien een speciale kaart voor uitgegeven. Soms even opletten: hier en daar zijn de bordjes overgroeid geraakt of zijn er vandalen aan het werk zijn geweest die ze hebben omgeschopt of beklad.

Beste seizoen
Zomer. Een garantie voor mooi weer heb je nooit in Noord-Ierland, maar in juni, juli en augustus is het qua temperatuur tenminste te doen. Meestal.

Vervoer naar Noord-Ierland
Vliegen

Easyjet vliegt rechtstreeks naar Belfast. Een nadeel: fietsen meenemen vinden ze maar lastig. Een doos is verplicht (maar paste op de terugweg niet op de band voor odd luggage). Van het vliegveld naar Belfast: bus Airport Expres 300. Of een taxi. Die kost zo’n €25. Valuecabs taxi (+44 (0)28 9080 9080)

Trein
Via de treinreiswinkel kun je tickets kopen voor de Groene Ronde van Ierland (heen naar Belfast en eventueel terug vanuit Dublin. Klik hier voor meer info.

Ballyshannon – Sligo per bus, fietsen kunnen mee
En Sligo – Dublin per trein, meerdere verbindingen per dag
Totale reisduur ca. 5 uur, ca € 40 p.p.

Deze treinreisinformatie is rechtstreeks afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets,treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl of bel (071) 513 70 08. Bezoekadres: Breestraat 57, 2311 CJ Leiden en Singel 393 Amsterdam.

Vervoer ter plaatse
Bus Eireann service 30 rijdt van Ballyshannon bus station naar Enniskillen bus station. Drie bussen per dag, enkele reis ongeveer 12 euro. Van Enniskillen naar Belfast neem je Ulsterbus 261. Koop een kaartje bij de kiosk, voor ongeveer £9. Fiets mag mee onderin de bus. Vijf bussen per dag.

Fiets huren/repareren
Huur

McConvey cycles
183 Ormeau Road, Belfast BT7 1SQ
www.mcconveycycles.com
shop@mcconveycycles.com
Tel: +44 (0)28 90491163

Full Cycle
387 Antrim Road, Belfast, BT15 3BG
Tel: +44 (0)28 90741569
Mobile: +44 (0)7916 191657
www.fullcyclebikeshop.com

Reparatie
James Mcgarvey Bicycles Home of
A1 Belfast Bicycle Repair Shop 16
King Street, Belfast, BT1 1HU
We hadden een platte band en kregen er geen lucht in. Wat bleekt: het ventiel deugde niet. Waarom weten we dankzij fietsenmaker James: hij gaf uitleg over hoe een ventiel nou eigenlijk werkt en rekende niets.

Geld
De Noord-Ieren zijn Engels en gebruiken het Britse pond. Koers: €1,17 (april 2013).

Overnachten
Belfast

 • Hotel Ramada Encore; St Anne's Square, Belfast, BT1 2LD, +44 (0)28 9026 1800. Nieuw, groot hotel op een leuke plek. V.a. € 64 2 p.k.p.n.

Moira

Portadown

 • Hunters Lodge, 59B Hunters Hill Road, Gilford (voor Portadown), BT63 6AL, mailto:barbarajedgar@hotmail.co.uk, Tel: +44 (0)28 3883 0994, Mob: +44 (0)7502 285 975, € 70 2 p.k.p.n. incl. ontbijt.

Armagh
Armagh is een leuke plek! Je kunt er knus shoppen, eten en drinken. En er is een ruime keus aan overnachtingsadressen. Een selectie:

 • B&B Desart, v.a. € 20,75 p.p.p.n. Desart, mooie negentiende-eeuwse stadsvilla op 10 min lopen van het centrum. Desart Lane, 99 Cathedral Road Armagh Co Armagh BT61 8AE, email: sylvia.mcroberts@armagh.gov.uk, Tel: +44 (0)283752 2387, Mob: 07712 193 498.
 • Dean's Hill, College Hill Armagh BT61 9DF, Tel: +44 (0)283752 4923, Fax: +44 (0)283752 4923. Prachtig huis uit 1760. Bewoond door de familie Armstrong sinds 1870, € 35,50 p.p.p.n. incl. ontbijt.

Dungannon

Cookstown

Gortin

 • Gortin Accommodation Suite Activity Centre, 62 Main Street, Gortin, Omagh BT79 8NH, Noord-Ierland. Op het interactieve routekaartje op www.ncn-ni.com. Je slaapt er voor 12 pond 50 op een slaapzaal.

Omagh
Onze favoriet:

Enniskillen

 • Tirconaill lodge. Het uiterlijk van de 18de en de voorzieningen van de 21ste eeuw. Sligo Road | Sliabh View, Enniskillen BT74 7JY, (044) (0)28 6632 6368, www.tirconailllodge.com, €71,25 2 p.k.p.n.

Of, als je een keer design en luxe wilt:

 • The Enniskillen Hotel, 72 Forthill Street | BT74 6AJ, Enniskillen, Noord-Ierland (Voorheen Fort Lodge), va 85 pond 2 p.k.p.n. met ontbijt.

Ballyshannon

 • Cavangarden house, Mrs Agnes McCaffrey, Donegal Road, Ballyshannon County Donegal. Tel: +353-(0)71-985 1365, www.cavangardenhouse.com. B&B in een landhuis uit 1750, met antieke inrichting, en fietsvoorzieningen.
 • Rockville House B&B, Beleek Road, Ballyshannon, Ireland. East Port Road, Ballyshannon, situated in Town Centre, Tel.0035 371-9851106 (from Europe, UK & USA), email - rockvillehouse@eircom.net, €47 2 p.k.p.n.

Eten en drinken

 • Het lekkerste eten onderweg kregen we in Nick’s Warehouse; 35-39 Hill Street, Belfast, BT1 2LB, +44 (0)28 9043 9690, www.nickswarehouse.co.uk. Gezellige plek ook.
 • Van alle kanten aangeraden: Grants Restaurant; 29 Georges Street, Omagh, BT78 1DE, +44 (0)28 8225 0900.
 • Frou Frou noemt zichzelf een charming cake shop. Dat is het minste wat je van deze overheerlijke tearoom kunt zeggen, 37 Town hall street, Enniskillen.
 • Foot hills restaurant. Het restaurant van de aardige Billy, 16 Main Street, Gortin, Omagh, www.foothills.org.uk.
 • Uluru. Het beste Australische restaurant. Druk! En gezellig. 16 Market Street, Armagh, tel. +44 (0)2837518051 uluru_bistro@hotmail.co.uk, www.ulurubistro.com.
 • Café Customs House, 25 - 27 Main Street, Belcoo, County Fermanagh, BT93 5FB. Tel. +44 (0) 28 6638 6285, fax. +44 (0) 28 6638 6936, email: info@customshouseinn.com, www.customshouseinn.com. Beroemd om zijn scones. Ze komen net uit de oven als we voorbijrijden. Naar binnen dus yummie!

Kaarten en gidsen

 • De routekaart van het National Cycle Network, NN9B  Belfast to Ballyshannon, the official roadmap, is onmisbaar. 1:100.000. Alles staat erop. Geprint op waterproof papier (niet voor niets..), te bestellen bij Sustrans (www.sustrans.co.uk) voor 4,5 pond. Eén nadeel: fiets je fout, dan ben je zo van de kaart af. De kaart is ook te bestellen bij Pied a terre, klik hier, €11,50.

Mocht je van de route willen afwijken dan kunt u gebruik maken van een van de volgende kaartseries:

 • Ordance Survey of Northern Ireland 1:50.000. Op deze topografische kaarten zijn wandel en fietsroutes ingetekend. Handig voor het plannen van varianten op de fietsroute en voor het ontdekken van kastelen, ruïnes andere interressante plekken langs de fietsroute, zie ook  www.piedaterre.nl/-p-50868, € 12,50
 • Holiday map North Ireland 1:250.000 - auto- en fietskaart Ierland Noord - Ordnance Survey Ireland. Gedetailleerde overzichtskaart schaal 1:250.000 van het noorden van Ierland. Goede kaart om te gebruiken voor het plannen van de vakantie, voor overzicht over het gebied waar u door heen fietst en handig voor in de auto. Zie ook www.piedaterre.nl/-p-34963, € 12,50.

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Bronnen: Geografische Boekhandel Pied à Terre, Overtoom 135-137, 1054 HG Amsterdam, tel. (020) 627 44 55, info@jvw.nl;  www.piedaterre.nl. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Lezen

 • Frank McCourt, Angela’s Ashes. Het verhaal van de armoe. En van Noord-Ierland in de jaren ’30 en ‘40. Frank McCourt beschrijft met gevoel voor drama zijn jeugd. And above all, we were wet.
 • Seamus Deane, Reading in the dark / Lezen in het donker. Gruwelijke familiegeheimen in een terugblik op een jeugd in de jaren ’40 en ’50.
 • Leon de Winter, Zoeken naar Eileen. Over een katholiek meisje en haar protestante geliefde.
 • Bernard MacLaverty, Cal. Een tot over zijn oren verliefde katholieke jongen komt in het terroristisch geweld terecht.
 • Bleker & Elmendorp, Zwart glas. Moord en verderf in een idyllisch dorp.
 • Robert MacLyam Wilson, Eureka Street. Belfast nét voor het vredesakkoord.

Fietsinfo

Toeristische info

Gealic
Het Gaelic lijkt op het eerste gehoor een merkwaardig soort IJslands, vermengd met Baskisch. De oude Keltische taal wordt nog steeds gesproken en onderwezen. Probeer je in het Engels de weg te vragen, wees dan voorbereid.

“Wat zegt u? Waarheen?”
Portadoin, alstublieft.
“Oh Portadoin!”
Dat zeiden we toch?
“Nee, het is Doin. Portadóin.

Vreemde klanken. Yes is oi. ‘Oi, Sir’ dus. En vreemde woorden: knock = heuvel, lough = meer, shan = oud, mona = turf, slieve = berg, tra = strand.

Apps
Er is een gratis goedgevulde Noord-Ierland app met informatie over regio’s, steden, getting there, een kaart, en wikipedia-achtige informatie. Saaie vormgeving, dat wel. Mooier om te zien is cityzapper Belfast, in het Nederlands, maar die gaat (dus) alleen over een Belfast. Hetzelfde geldt voor de Belfast Music iphone app. De op het oog volledige Culture Northernireland app, met alles wat er op het gebied van muziek, theater, beeldende kunst, film, literatuur etc te doen is, gaat weer over heel Noord-Ierland.

What’s on in Belfast

 • Belfast heeft taxitours doen met een ouderwetse black taxi door de wijken van The Troubles. Met objectieve uitleg. Black Cab Tours, belfastblackcabtours.co.uk. Je kunt natuurlijk ook fietsen.
 • Australisch lunchen in Armagh. Een kok met een hippe sik ontvangt in restaurant Uluru de gasten. De Australiër? “Someone has to be the Australian in an Australian restaurant”, zegt Dean Coppard, de chef. Voor de vierde keer op rij is hij gekozen tot restaurateur van het jaar.
 • Vanaf Gortin kun je de Sperrin Mountains in trekken, een gebied ‘of outstanding beauty’, www.sperrinstourism.com.
 • Het heet Titanic Belfast en het is een attractie. In een vier verdiepingen hoog gebouw als een scheepsromp wordt de complete geschiedenis van de ramp en alle achtergronden, zoals de scheepsbouwindustrie van Belfast, uit de doeken gedaan. www.titanicbelfast.com. Het project heeft 98 miljoen pond gekost, ruim 11 miljoen euro.
 • Het mooiste café: The Crown Liquor Saloon, 46 Great Victoria Street, Belfast, BT2 7BA, +44 (0)28 9024 3187,  www.nationaltrust.org.uk/crown-bar. .
 • Het fijnste lunchadres volgens de Belfasters: McCracken’s, 4 Joy's Entry, www.mccrackenscafebar.co.uk.
 • De hipste wijk: opkomend is het Cathedral Quarter, waar het bulkt van de leuke kroegen en arty organisaties. Ga hier bijvoorbeeld naar Mac Arts, en drink daarna iets in the John Hewitt pub.
 • De natste rondleiding: Belfast historical pub tour, www.belfastpubtours.com De beste manier om kennis te maken met de hartelijkheid van de Belfasters en zeker ook met hun humor, The Belfast Craic.
 • De beste kunst: The MAC; 10 Exchange Street West, Belfast, BT1 2NJ, www.themaclive.com.
 • De groenste attractie: Ulster Museum & Botanic Gardens, Queens Quarter (open Tues-Sun 10-5pm) De Botanische tuinen zijn aangelegd in 1827, www.nmni.com/um, Botanic Gardens Belfast, BT9 5AB.

De held
Gitarist Rory Gallagher is nog steeds een held in Ballyshannon en ver daarbuiten. Daarom is er elk jaar rond eind mei een tribute festival met legendarische rock en blues acts, www.rorygallagherfestival.com, roryfest@hotmail.com. In 2013 wordt het festival van 30 mei t/m 2 juni gehouden.