icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentochten

Huttentochten

In de Alpen staan veel berghutten waar je kunt overnachten tijdens een zogenaamde huttentocht. Hutten dus, die zijn gericht op de ontvangst van en overnachting door wandelaars en klimmers. Dergelijke hutten in verreweg de meeste gevallen het eigendom van een alpenvereniging. Veel hutten zijn ooit langs handelswegen gebouwd als schutplek tijdens heftig slecht weer, als overnachtingsmogelijkheid voor reizenden en als steunpunt. De handelswegen zijn in onbruik geraakt en de hutten bieden nu vooral onderdak aan wandelaars, bergbeklimmers en toerskiërs.

Iedereen kan er overnachten

Als hutteneigenaren bieden genoemde verenigingen primair onderdak aan hun leden; een belangrijk deel van de hutkosten (onderhoud, personeel, etc.) worden immers door diezelfde leden gedragen. De eerder genoemde verenigingen zijn bovendien met andere (Europese) alpenverenigingen een overeenkomst aangegaan waarin is vastgelegd, dat de leden van deze verenigingen op de onderlinge hutten zullen worden behandeld alsof zij lid zijn van de bezittende vereniging, het zogenaamde 'Gegenrecht' (Recht van wederkerigheid). Ben je met andere woorden lid van bijvoorbeeld de NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging), dan krijg je korting op de overnachtingprijs in hutten van deze vereniging.

Het oorspronkelijke doel van de hutten (onderdak bieden bij slecht weer en overnachtingsmogelijkheid voor reizenden) suggereert echter een breder publiek dan alleen Alpenverenigingsleden en wordt gelukkig ook tegenwoordig nog in ere gehouden. Met andere woorden: ook niet-leden zijn welkom om in berghutten van deze verenigingen te overnachten. Het is wel zo, dat voor leden en niet-leden meestal verschillende prijzen worden gerekend. Als lid van deze vereniging ontvang je korting, waarbij het niet uitmaakt welke vereniging de eigenaar van de betreffende berghut is of van welke vereniging jij lid bent.

Reserveren is verstandig

Ben je bezig een huttentocht te plannen, dan is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de berghutten langs je tocht om overnachtingsplekken te reserveren. Het aantal slaapplaatsen op een hut is vaak beperkt. Op populaire routes en/of hutten kan het daarom gebeuren dat alle slaapplaatsen vergeven zijn als jij voor de deur staat. Een kort telefoontje naar de huttenwaard kan dan veel ellende voorkomen.

Heb je je slaapplaats geregeld, maar veranderen je plannen en zal je geen gebruik van de gereserveerde hut maken? Wees dan zo netjes en informeer de huttenwaard. Hij weet dan, dat jouw plek beschikbaar is voor anderen. En hij weet dat je je routeplannen gewijzigd hebt. Het zal namelijk de eerste keer niet zijn, dat een grootse zoekactie op touw wordt gezet naar iemand die op de hut wordt verwacht, terwijl die persoon al lang thuis met een kop koffie op de bank zat. De kosten van een dergelijke zoekactie komen voor rekening van de gezochte en kunnen in de duizenden euro’s lopen. In vergelijking daarmee is een kort telefoontje om je af te melden een fluitje van een cent.

Lidmaatschap Alpenvereniging

Zelfs als je niet elke vakantie in de bergen doorbrengt kan het zich lonen om lid te worden/zijn van een Alpenvereniging. Het lidmaatschap biedt vele voordelen, waarbij vooral de uitstekende verzekering van ziekte- & bergingskosten in het oog springt. Zo’n verzekering gecombineert met de goedkopere huttenovernachtingen en andere voordelen wegen absoluut op tegen de lidmaatschapsprijs. Meer informatie over de voordelen van een lidmaatschap vind je op de websites van de betreffende verenigingen.

(Tekst: Gerdi Verwoert)