icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Tour de Mont-Blanc wandelroute Frankrijk

Over Op Pad en deze website

Oppad.nl is een site voor liefhebbers van actieve en avontuurlijke vakanties. Ben je op zoek naar een berghuttentocht in de Alpen, een fjelltour in Noorwegen, een mooie kustwandeling of een meerdaagse fietsroute in Europa? Op oppad.nl vind je honderden artikelen met tips en inspiratie, van praktische gebiedsbeschrijvingen tot sfeervolle tochtverhalen van andere buitensporters. Daarnaast vind je op deze website tests van outdoor materialen en handige ‘how to’ artikelen ter voorbereiding op je actieve vakantie of reis.

Hoe is Op Pad ontstaan?

Op Pad begon als papieren tijdschrift. De allereerste editie verscheen in september 1983, lang voordat internet bestond. Het tijdschrift was een uitgave van ANWB Media. Oprichter was een toenmalige redacteur van de Kampeer en Caravan Kampioen, Mike Bisschops, die het idee kreeg in een tijd dat buitensport en vooral het maken van trektochten met een lichtgewicht tent toenemend populair werd. Op Pad voorzag in een groeiende informatiebehoefte over bestemmingen, routes en materialen, zoals rugzakken, wandelschoenen, tentjes. De twee belangrijkste bladpijlers waren toerisme en techniek. De bladformule bleek een groot succes.

Tijdschrift voor actieve vakanties

Dit was jarenlang de pay off van tijdschrift Op Pad. En eigenlijk kun je dit stempel nog steeds prima op oppad.nl plakken. Op Pad is er namelijk niet puur voor de bergwandelaar of puur voor de vakantiefietsers, maar ‘verenigt’ van oudsher verschillende buitensporten. Hoofdzakelijk zijn dat bergwandelen, ‘gewoon’ wandelen en vakantiefietsen. Maar ook mountainbiken of sneeuwschoenwandelen e.d. horen tot de ‘familie’. Alle activiteiten hebben met elkaar gemeen dat je je op eigen kracht voortbeweegt in de buitenlucht, veelal in de natuur, ver weg van de drukte en het massatoerisme.

Image
Covers op Pad 1983 en 2000
De allereerste Op Pad uit 1983 en een cover uit 2000.
Image
Artikel Abisko Zweden 2000
Een artikel uit 2000 over een wandeltocht in Abisko (Zweden) met kaart van Peter de Vries.

De hoogtijdagen van tijdschrift op Pad

In de hoogtijdagen had tijdschrift Op Pad iets meer dan 50.000 betalende abonnees en verscheen het negen keer per jaar. Op Pad was ook het eerste tijdschrift in Nederland met een eigen publieksbeurs, het Op Pad Beursfestival (eerste editie in 1991 in de Statenhal in Den Haag) dat in zestien jaargangen zo’n 320.000 bezoekers trok.

De website

Toen halverwege de jaren negentig het internet doorbrak, was Op Pad een van de eerste tijdschriften in Nederland met een eigen website, oppad.nl. De site is opgericht in 1998 en kent sindsdien een onafgebroken jaarlijkse groei, die tegenwoordig resulteert in ca. 1,2 miljoen unieke bezoekers per jaar.

Het succes van het internet luidde ook een dalende trend in van het aantal betalende abonnees van het papieren tijdschrift Op Pad. Ondanks een zeer trouwe schare abonnees (velen zijn vanaf het allereerste tot het allerlaatste uur gebleven!) was uiteindelijk eind 2017 het papieren tijdschrift niet langer exploitabel en staakte de ANWB na 34 jaar de uitgave.

Image
Covers op Pad 2007 en 2016
Een cover uit 2007 en uit het laatste jaar 2016.

Op Pad en SNP Natuurreizen

De ontstaansgeschiedenis van Op Pad en SNP Natuurreizen (opgericht in 1984, een jaar later dan Op Pad) kent genoeg gelijkenissen. Vanaf het prille begin was er een hechte samenwerking tussen de twee organisaties, die zich allebei richten op de actieve en avontuurlijke reiziger. In 2016 ging die samenwerking een stap verder. Het tijdschrift Op Pad en het magazine van SNP Natuurreizen werden deels geïntegreerd en gemaakt door dezelfde redactie. Naast informatie bieden om zelfstandig een reis of tocht te maken, werd het nu ook steeds vaker mogelijk om de optie te bieden van een georganiseerde reis.

Aan deze papieren samenwerking kwam automatisch een einde met het verdwijnen van het tijdschrift Op Pad, maar online is deze lijn verder doorgetrokken. Gelijktijdig met het opheffen van tijdschrift Op Pad gaf de ANWB het beheer en eigendom van de oppad.nl over in handen van SNP Natuurreizen, dat samen met veelal dezelfde makers - redacteuren, schrijvers en fotografen - volgens de vertrouwde formule blijft bouwen aan oppad.nl, de grootste Nederlandstalige site voor liefhebbers van actieve en avontuurlijke reizen.