Toerskitocht Dachstein Rumpler, Oostenrijk

De sneeuwsituatie in de noordelijke Alpen laat dit jaar veel te wensen over. Door de zuidelijke stroming viel er nauwelijks sneeuw en de warme temperaturen zorgen ervoor dat op de zuidhellingen veel sneeuw weer wegsmelt. Dat betekent dat bij veel toerski- en sneeuwschoentochten die in lager gelegen gebieden beginnen de uitrusting eerst een stuk gedragen moet worden. Gelukkig ligt er boven de 1400 m wel genoeg sneeuw voor mooie tochten. Één zo’n mooie tocht is de zogenaamde ‘Rumpler’ op de Dachstein. Deze toerskitocht wordt zo genoemd omdat hij tussen de Niederen en Hohen Rumpler verloopt.

Op pad door een indrukwekkend landschap 
De Rumpler is anders dan ‘normale’ tochten omdat een deel met liften kan worden afgelegd en ook omdat de afdaling enkele kleine stijgingen kent. Bij deze tocht staat vooral het overweldigende landschap voorop en minder het plezier van een lange afdaling. De tocht verloopt grotendeels over het heuvelachtige karst-hoogplateau van het Dachsteinmassief.
Beginpunt van de tocht is het bergstation Krippenstein, dat vanuit Obertraun aan de Hallstätter See per kabelbaan te bereiken is. Het eerste stuk begint met een afdaling over een skipiste richting de verlaten kazerne Oberfeld. Vanaf hier gaat het omhoog en is de route gemarkeerd met lange stangen. Bij de Mitterstein komt het kleine gletsjerskigebied van de Dachstein in zicht en kan men met twee liften omhoog naar de Gjaidsteinsattel. Hier begint de afdaling over de Hallstätter-gletsjer tot aan de Oberen Eissee. Na een stijging van ca 100 hoogtemeters bereik je de Simonyhütte en begint de afdaling door een alpine heuvellandschap met korte stijgingen tot men de Gjaidalm bereikt. Via een klein sleepliftje wordt het skigebied van Krippenstein bereikt en ski je over de piste naar het dal.

Lange maar technisch eenvoudige toerskitocht
In totaal loopt men zo’n 1330 meter omhoog, wat met behulp van de twee liften ingekort kan worden tot 1000 meter. Het hoogteverschil van de afdaling bedraagt meer dan 2000 meter met een lengte van bijna 20 km. Een goed zicht is voor deze tocht belangrijk aangezien de oriëntatie bij slecht weer, ondanks markering met stangen, erg moeilijk is. Normaal gesproken wordt de gletsjer zonder touw/gletsjeruitrusting overgestoken. Deze tocht is overigens ook geschikt om met sneeuwschoenen te lopen, waardoor de tocht wel iets langer duurt.

Voor actuele sneeuw- en weerinformatie:
Simonyhütte: www.simonyhuette.com
Gjaidalm: www.gjaid.at
Bergführerbüro Ramsau: www.bergfuehrer-dachstein.at
Dachsteinguides: www.dachsteinguides.com
Foto 1: Vanaf de verlaten kazerne „Oberfeld“ begint de „Rumpler“
Foto 2: Op het hoogste punt van de tocht is de Hoher Dachstein niet ver weg
Foto 3: Na een pauze op de Simonyhütte volgt er nog een mooie afdaling
Foto 4: Typisch voor dit heuvelachtige karstlandschap zijn de alpendennen en bergdennen
Foto 5: Een deel van het karstplateau. In het midden van de foto ligt de kazerne en op de eerste witte rug het liftstation van Krippenstein.

Gerelateerd

Delen

Waardering
54985
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *