icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht kinderen
Routes

Tien georganiseerde huttentochten met kinderen

 • 26 april 2023
 • Door: Dirk Wijnand de Jong

Met een georganiseerde huttentocht geef je een hoop werk uit handen. De hutten zijn alvast voor je geboekt en de route is van begin tot eind uitgestippeld. Zo hoef je zelf geen logistieke puzzel te leggen van routes, bezienswaardigheden en berghutten – die in het hoogseizoen niet zelden zijn volgeboekt. Bovendien kun je ervan uitgaan dat de tochten goed te doen zijn voor de jeugdige bergwandelaar en dat er onderweg voldoende afleiding is in de vorm van klauterpartijtjes, uitzichtpunten en zwemmomentjes. Rest natuurlijk alleen nog de vraag: welke huttentochten met kinderen mag je niet overslaan?

De grote vraag...

Is mijn kind er klaar voor?

Hoe weet je nu eigenlijk echt of een berghuttentocht geschikt is voor jouw kleine bergwandelaar? Belangrijker dan alleen een getal, is lichamelijke conditie, tredzekerheid, concentratie en gewenning aan hoogteverschillen. In andere woorden: is jouw kind in staat om hele dagen, meerdere dagen achter elkaar in de bergen te wandelen?

Ben je er nog niet helemaal gerust op, reserveer de zaterdagen dan voor een een- of tweedaagse wandeling in eigen land. Met meer dan 20 Lange-Afstands-Wandelpaden kun je in Nederland voldoende kilometers maken. Wennen aan hoogtemeters? Kies dan een route in het zuiden van ons land.  

1. Palaronda minitrek

 • Land: Italië
 • Leeftijd: vanaf ca 12 jaar
 • Aantal dagen: 4

Tijdens de korte trektocht door de Pale di San Martino voel je je net een groepje ontdekkingsreizigers dat door een nog onontdekte wereld trekt. Okay, je zult eerst vanuit San Martino di Castrozza met de kabelbaan naar boven moeten en onderweg kun je andere avonturiers met rugtassen tegenkomen, maar eenmaal boven schreeuwt een akelig mooi en enigszins woest Dolomietenlandschap om ontdekt te worden. In vier dagen trekken jij en je expeditieleden langs de voet van meedogenloze kale pieken. Onderweg passeer je een gletsjer, klim je - als je dat wilt - naar de top van een bijna-drieduizender, glijd je via zonovergoten valleien af richting verkoelende bossen, spring je over beekjes, steek je je hoofd onder een waterval en ben je ook nog eens op tijd bij de hut voor een gratis natuurspektakel: de kale rotspieken die in de ondergaande zon de kleur aannemen van zalmroze tot medium-rare.

Image
Huttentochten kinderen
Foto: Hans van de Noort & Miriam Idema

2. Huttentocht over de Stubaier Höhenweg

 • Land: Oostenrijk                    
 • Leeftijd: vanaf ca 12 jaar
 • Aantal dagen: 4

Wat een verademing: een paar dagen lang niet ’s ochtends de deur uit hoeven stormen of in de auto naar werk te filerijden, maar gezellig met z’n allen fluitend vanuit de berghut zo de natuur in wandelen. Deze stoere minitrektocht over de Stubaier Höhenweg neemt je mee naar de hoogste toppen van de Stubaier Alpen: de Stubaier Wildspitze, de Schrankogel en de Wilder Freiger, allemaal dikke-drieduizenders. Eindeloos lang zijn de dagtochten niet, maar vanwege de grote hoogtes is het soms best een beetje ploeteren. Je trekt, soms met de hulp van stalen kabels, over steile puinhellingen en moreneruggen van hut naar hut en passeert onderweg mysterieuze gletsjers, spannende watervallen en ijskoude bergmeertjes, waarbij het goede voornemen om een duik te nemen vaak blijft steken bij een onderkoelde teen. Ook spannend: vanaf de Stubaier gletsjer kun je bij helder weer helemaal naar buurland Italië kijken!

Image
Huttentocht kinderen
Foto: TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

3. Korte kennismaking met Fanes-Sennes

 • Land: Italië
 • Leeftijd: vanaf ca 8 jaar
 • Aantal dagen: 4

Over Italië gesproken: voor jeugdige bergwandelaars is ook de korte berghuttentocht door het Sennes- en Fanesmassief in Zuid-Tirol een onvergetelijk avontuur. De wandelingen door het uitgestrekte natuurreservaat gaan over goed begaanbare paden en zijn nooit te lang of saai en bovendien worden je spullen alvast naar de volgende hut gebracht. Zodat jij je handen en gedachten vrij hebt om de wereld om je heen in je op te nemen. Laat je blik over de valleien glijden in een poging gemzen en bergmarmotten te ontdekken en probeer in de zomen van de wandelpaden de monnikskap en het inktblauwe gentiaantje te spotten. Tip: gebruik een plantenscanapp op je telefoon om achter de naam te komen. Maar eigenlijk kent deze tocht twee échte hoogtepunten: de grijs-zilveren ongetemde rotsformaties van de Dolomieten (letterlijk) én de stevige Zuid-Tiroler maaltijden in de berghutten (figuurlijk).

Image
Huttentocht kinderen
Foto: Manon van Dilgt

4. Kleine en grosse Ahornboden

 • Land: Oostenrijk
 • Leeftijd: vanaf ca 10 jaar
 • Aantal dagen: 5

Neem van ons aan: aan het einde van deze korte trektocht door het Karwendelgebergte kun je een stevige kuitenmassage goed gebruiken. Omgeven door de markante kalkwanden van de Birkkarspitze, Lalidererspitze, Lamenspitze en Kompar gaat het lange tijd consequent omhoog. Je doorkruist daarbij bossen van lariksen en bergdennen en weides waar esdoorns soms al zeshonderd jaar stoïcijns de frisse berglucht van de Karwendel inademen. Verlies onderweg nooit het luchtruim en de rotspartijen uit het oog, want in de Karwendel leeft de grootste populatie steenarenden van de Alpen. Het laatste deel van de huttentocht zou je een koninginnenbergrit kunnen noemen: 1.000 meter stijgen en nog eens 1.700 meter dalen, over de toppen van de Grasberg, Hölzelstalljoch en Fleischbank.

Image
Huttentocht kinderen
Foto: Leon Huys

5. Wandelen over de Dolorama weg

 • Land: Italië    
 • Leeftijd: vanaf ca 10 jaar
 • Aantal dagen: 5

Van de ongenaakbare pieken van de Dolomieten gaat een onuitstaanbare aantrekkingskracht uit. Als in een betovering loop je dagenlang over groene, soms parkachtige almen de Peitlerkofel tegemoet, een gigantisch massief dat als een kostbaar gesteente uit het groene vel van het omringende graslandschap barst. De Dolorama-weg is een populaire trektocht die nooit verveelt en waarbij je aan het einde van de dag in de berghut verrukkelijke, zware gerechten als gnocchi, knoedels of polenta eet. Voldoende voedingsstoffen om de volgende dag weer verder te wandelen door almen en bergweiden, waar je rondom de heldere bergmeertjes en zomerboerderijen van alles kunt ontdekken: boeren die met hun koeien bezig zijn, koeien die met vers gras bezig zijn en kleurige alpenbloempjes waar prachtige vlinders op neerstrijken. En natuurlijk de vergezichten die soms wel honderden kilometers ver rijken.

Image
Huttentocht kinderen
Foto: Wim Sneller

6. Tour du Pic du Midi d’Ossau

 • Land: Frankrijk, Spanje
 • Leeftijd: vanaf ca 8 jaar
 • Aantal dagen: 5

Bij kinderen doet ‘ie het altijd goed: in één sprong van het ene naar het andere land hoppen. De Tour du Pic du Midi d’Ossau, een van de mooiste kortere huttentochten in de Pyreneeën, is een avontuurlijke tocht waarbij je op de grens van Frankrijk en Spanje wandelt. Naamgever van de tocht is de iconische Pic du Midi d’Ossau, die 2.884 meter boven de Vallée d’Ossau uitsteekt. In dit woeste landschap waar nog bruine beren rondsnuffelen en vliegende vleeseters je vanuit het luchtruim in de gaten houden, gaat de tocht naar de volgende berghut door bossen en over kale bergflanken, waarbij nog wel voldoende tijd over is om een verkoelende duik te nemen. Langs de route zijn de heldere bergmeertjes niet op een hand te tellen, vergeet dus vooral niet om je zwembroek in te pakken!  

Image
Huttentocht kinderen
Foto: Jolanda van Dieren

7. Op bezoek bij Zeus en Hera

 • Land: Griekenland
 • Leeftijd: vanaf ca 12 jaar
 • Aantal dagen: 6

Terwijl in de verte de zee fonkelt, trek je met een rugzak over je schouders door het land van de goden. Eerst gaat dat nog over vriendelijke weides en door bossen waar vogels vrolijk kwetteren, maar boven de boomgrens wordt het terrein wilder, ruiger, en kijk de goden over je schouders mee. Via een rotsige bergkam bereik je het plateau der Muzen en zie je in de verte de Olympos liggen. Om de hoogste toppen te bereiken, moet je - zoals dat gaat in Griekse mythes - eerst een aantal beproevingen doorstaan: de Zonaria, een serie spectaculaire horizontale rotsformaties, en een steile beklimming richting Skala. Vanaf daar hoef je alleen nog de op een na hoogste piek de Skolio (2.911 m.) te beklimmen, waarvandaan het uitzicht op het buitenhuis van Zeus bovennatuurlijk mooi is. Op de terugweg passer je ook nog eens de Enippeuskloof, een paradijselijk groene oase met poelen en watervallen.

Image
Huttentocht kinderen
Foto: Dorinda Maas

8. Over de Fuldaer Höhengweg tot bij de Pitztalgletsjers

 • Land: Oostenrijk
 • Leeftijd: vanaf ca 10 jaar
 • Aantal dagen: 6

Dat het voelt alsof je lichaam soms door de mangel wordt gehaald, maakt tijdens deze huttentocht weinig uit. Aan het begin en einde van deze meerdaagse wandeling door het hooggebergte van het Pitztal kun je je gehavende lijf laven in een viersterrenhotel met zwembad, sauna, masseurs, zacht matras en uitgebreid ontbijt. Vanuit het luxe wellnesshotel wandel je zo de bergen in, langs de laatste grote gletsjers van Tirol. Voor zowel de grote als de kleine bergwandelaars is de tocht naar de Rifflseehut over de Fuldaer Höhenweg een spannend avontuur. Dit bergwandelpad op een hoogte van ongeveer 2.400 meter is omgeven door majestueuze Alpentoppen en af en toe mag er geklauterd worden aan ijzeren kabels en over uitdagende blokkenvelden. Hadden we al gezegd dat het hotel een zwembad heeft? 

Image
Huttentocht kinderen
Foto: Lex van den Bosch

9. Hardangervidda en Skarvheimen

Land: Noorwegen
Leeftijd: 12 en ouder
Aantal dagen: 7

Er is maar één manier om het ruige leven in de Noorse fjorden te begrijpen: door je over te geven aan haar grillige steile flanken en diepe groene kloven. Dit meerdaagse avontuur begint in Finse, op 1.222 meter hoogte, en gaat dwars door de wilde arctische hoogvlakte, langs steile afgronden, door smalle canyons en rivierdalen, waarbij je geregeld in verbazing valt van de vergezichten op het fjordenlandschap. Sowieso zijn er voor kinderen onderweg genoeg avontuurlijke tussenstops: blauwe berg- en stuwmeren, sneeuwvelden, bergstroompjes, onstuimige watervallen en aan het einde van de dag natuurlijk de berghutten op de meest spectaculaire uitkijkpunten. De in totaal 7 dagen durende reis biedt genoeg ruimte om dit unieke landschap nog verder te ontdekken, zoals met een aanvullende dagwandeling of fjordencruise in een fluisterboot. 

Image
Huttentocht kinderen
Cathrine Dokken

10. Tour du Mont Blanc

Land: Frankrijk, Italië, Zwitserland
Leeftijd: tieners
Aantal dagen: 10

De kinderen hebben op het schoolplein heel wat uit te leggen bij terugkomst van deze legendarische berghuttentocht. Tien dagen lang trekken jullie als doorgewinterde bergwandelaars door het bekendste bergmassief van ons continent, door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Bepakt en bezakt – maar je bagage vooruit laten brengen kan ook - lopen jullie over goed bewandelbare paden door dit ruige berggebied, waarbij je af en toe ook door koele bossen en lokale dorpjes moet. Onderweg kom je van alles tegen: oude bruggen, Romeinse wegen, gletsjerlandschappen, pittige klimmetjes, frisse bergmeren, Italiaanse kazen, Zwitserse omgangsvormen. Nooit verlies je de Mont Blanc uit het oog en na tien dagen in de bergen zul je ‘m ongetwijfeld missen. Nog een keer van heel dichtbij zien? De gondelbaan vanuit Chamonix brengt je naar 3.842 meter hoogte.

Image
Huttentocht kinderen
Foto: Jaap Miltenburg
Image
Huttentocht kinderen
Voorbereiding

Bergwandelen met de NKBV

De NKBV is er om jou alles uit je volgende bergwandelvakantie te halen. Als lid maak je gebruik van de vele voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en de unieke reisverzekering. Via het lidmaatschap draag je meteen bij aan het onderhoud van de hutten en paden in de Alpen!

Image
Bergwandelen met de NKBV