icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen IJsland
Landeninformatie

De mooiste wandelroutes op IJsland

  • 29 april 2014
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

Op IJsland vind je natuur in onwaarschijnlijk veel verschijningsvormen. IJsland is 103.500 km² groot (Nederland past er 3x in) en met slechts 3 inwoners per km² is het een dun bevolkt eiland. Met zijn overdaad aan natuur, leent IJsland zich er bij uitstek voor om langzaam te voet verkend te worden. Wat zijn de mooiste wandelroutes op IJsland?

Hornstrandir

In het uiterste noordwesten van IJsland liggen woeste verlaten fjorden, geschikt voor meerdaagse tochten en doorgewinterde bergwandelaars. Tegenwoordig woont niemand meer permanent op dit veraf gelegen schiereiland. Hornstrandir kent een gletsjer, de Drangajökull, die met zijn twintig kilometer lengte het schiereiland min of meer afsluit van de rest van IJsland. Op Hornstrandir zijn geen wegen. Sinds 1974 is het een natuurreservaat geworden. Je kunt langs de kust van baai naar baai lopen, je moet wildkamperen (in de reddingshutten mag je officieel niet slapen) en zelf al je eten meenemen, er is niets te koop. Er zijn paden en soms een markering (wandelbordje of steenman). Het gebied kenmerkt zich door groene 500 m hoge tafelbergen, fjorden, zandstrandjes en steile klifkusten. Het terrein is vrij steenrijk en daardoor soms zwaar beloopbaar, regelmatig zijn er rivierdoorsteken (geen bruggen). Je bent buiten mobiel bereik. Om er te komen (en er weer vandaan te raken) moet je vooraf vanuit Isafjörður de veerboot regelen.

Image
IJsland - Hornstrandir
Hornstrandir

Snæfellsnes

Langgerekt schiereiland in het westen van IJsland, zeer gevarieerd bergterrein met een prachtige kustlijn. Met name geschikt voor dagtochten, ook voor beginnende wandelaars. De basaltrotsen langs de kust bij Arnarstapi zijn een aanrader, een eenvoudig pad voorzien van wandelbordjes. Bjarnarhafnarfjall is een uitzichtrijke groene bergtop even ten westen van Stykkishólmur, geen moeilijke route maar zonder pad of markering. Drápuhlíðarfjall en Eyrarfjall zijn eveneens fraaie dagtochten, beiden zijn padloos en zonder markeringen, maar via eenvoudige routes.

Image
Snæfellsnes - IJsland
Snæfellsnes

Laugavegur & Landmannalaugar

Landmannalaugar ligt in het Fjallabak Natuurreservaat; behalve een aantrekkelijke hete bron, vormt Landmannalaugar het beginpunt van de populaire Laugavegur-route (zie hieronder). Hier vind je indrukwekkende ravijnen, steile ryoliet hellingen, panoramische bergtoppen, hete bronnen, koude bergbronnen, beken en obsidiaanvelden. Het Fjallabak Natuurreservaat bevindt zich in de actieve vulkaanzone van IJsland, je treft hier dus ook nog eens stoom, hete bronnen, geisers en modderpoelen aan.

  • Gesteld je zou slechts 1 dag de tijd hebben voor een bergwandeling op IJsland, dan zou de dagtocht over de toppen Bláhnúkur en Brennisteinsalda de absolute aanrader zijn. Een stevige tocht, waarvoor je enige wandelervaring nodig hebt.
  • De Laugavegur is IJsland’s meest populaire trekking van 4 dagen via (vaak overvolle) berghutten (wildkamperen mag niet, kamperen bij de hutten wel). Heb je voldoende ervaring (om gevaren van rivieren en sneeuw in te kunnen schatten, ga dan buiten het hoogseizoen om de drukte te vermijden). Bij goede weersomstandigheden is de Laugavegur conditioneel vrij zwaar maar niet moeilijk. De route is geheel gemarkeerd en voorzien van wandelborden, je moet absoluut rivieren doorwaden maar over de gevaarlijkste beken ligt een brug. Elke dag is anders en uniek. Het terrein kenmerkt zich door bergen, hete bronnen, geisers, gletsjers, rivierkloven en zelfs een klein bos. De Laugavegur stopt officieel in het machtige groene gletsjerdal Þórsmörk maar het verdient absoluut aanbeveling nog 2 tot 3 dagen door te wandelen via de Skógartrail naar de zuidkust omdat je dan niet alleen het imposante gletsjergebied vol recent geweld van de uitbarsting van Eyjafjallajökull van dichtbij meemaakt maar ook de afdaling langs een serie fantastische watervallen naar de kust bij Skógar.
Geardropper

IJsland ontdekken met een kampeer-rondreis

Genieten van het mooie IJsland met een kampeer-rondreis zodat je alle plekjes wandelend kan ontdekken? Met het Geardropper concept is je start- en eindpunt al geregeld en krijg je bij aankomst een volledige kampeeruitrusting. Het enige wat jij mee hoeft te nemen zijn je wandelschoenen en je kledingkoffer.

Image
Geardropper - IJsland ontdekken met een kampeer-rondreis
Image
Laugavegur
Laugavegur

Þórsmörk

Dit woud van Thor is een van de meest spectaculaire dalen van IJsland, met machtige bergen, een immense rivier, gletsjers én bomen! Hier zijn verschillende uiterst gevarieerde dagtochten mogelijk (zowel eenvoudig als enigszins moeilijk), zoals naar Tungnakvíslarjökull in Goðaland. Er lopen veel paden (maar weinig markeringen m.u.v. de Laugavegur en de route omhoog naar Fimmvörðuháls en Skógar (dit is een meerdaagse van 3 dagen, ook wel de Skógartrail genoemd, ook gebruikt als verlenging van de Laugavegur). In de weekenden kan de camping bij Húsadalur erg vol worden, de zuidelijke camping en hut Básar is rustiger.

Image
Þórsmörk - IJsland
Þórsmörk

Kerlingarfjöll

Anders, maar zeker zo spectaculair als de gekleurde ryolietbergen van Landmannalaugar. Ook hier hete bronnen en stoom. Geschikt voor eenvoudige dagtochten zoals die naar het unieke Hveradalir (gemarkeerd en via paden, maar wel glibberig en wat steil) maar vooral geschikt als meerdaagse: rondom en dwars door het bergmassief is een fantastische route gestaakt (overwegend zonder paden, regelmatig rivierdoorsteken, de staken staan soms ver uiteen, daarom moet je goed kunnen kaartlezen) langs onbemande hutten, je hebt ervaring nodig in navigatie en bergwandelen voor deze meerdaagse.

Image
Kerlingarfjöll - IJsland
Kerlingarfjöll

Skaftafell Nationaal Park

Dit gebiedje is niet groot maar imposant gelegen onder de immense zuidleijke uitlopers van de Vatnajökull ijskap. Je mag hier niet wildkamperen, maar er is een camping (druk) waarvandaan je enkele fraaie dagtochten kunt maken. De waterval Svartifoss met zijn basaltzuilen is daarvan de meest populaire en eenvoudige (ga heel vroeg om de drukte te vermijden), de dagtocht naar het Morsárdalur is veel stiller (je vindt er zelfs een kleine hete bron!) en net zo eenvoudig; beide wandelingen zijn goed gemarkeerd via duidelijke paden. Lastiger maar zeer indrukwekkend is de dagtocht naar de top Kristínartindar, overwegend goed gemarkeerd over smalle bergpaden met bovenin steile afgronden.

Image
Skaftafell - IJsland
Skaftafell

Askja

Dit gebied kenmerkt zich door woestijnachtige lavavlaktes rondom het indrukwekkende Drekafjöll-gebergte met het enorme kratermeer Öskjuvatn. Het is kaal en leeg en daardoor juist onaards en bijzonder. Eenvoudige dagtochten zijn mogelijk vanaf Herðubreiðarlindir en Dreki, op beide plekken bevindt zich een bemande hut, je kunt hier met een speciale offroadbus komen, www.myvatntours.is. De meerdaagse tocht door Askja (vanaf Herðubreiðarlindir tot aan het meer Myvatn) vraagt conditie en doorzetting (lange afstanden) naast ervaring; op de hogere routedelen (1000 m) ligt het hele jaar door sneeuw. Officieel mag je hier niet wildkamperen omdat het deel uitmaakt van het Vatnajökull Nationaal Park). Naast de bemande hutten zijn er ook onbemande hutten, de markering is spaarzaam en door de lavavlaktes lopen routes, geen echte paden. Het gebied is kurkdroog, je moet water over lange afstanden (maximaal voor 1 dag) bij je dragen.

Image
Askja - IJsland
Askja

Borgarfjörður Eystri

Verrassend en niet zo druk bezocht berggebied met fjorden, verlaten baaien en gekleurde ryolietbergen. Een eenvoudige meerdaagse via bemande berghutten is hier mogelijk, via overwegend goed gemarkeerde, brede paden; zoals een rondtocht vanuit het vissersdorpje Bakkagerði of een doorgaande tocht van Bakkagerði naar Seyðisfjörður. www.borgarfjordureystri.is

Jökulsárgljúfur

Een groene en eenvoudige route langs een indrukwekkende rivierkloof en langs bizarre steenformaties. Goed gemarkeerd en over duidelijke paden. Geen berghutten, maar kamperen op eenvoudige 'campings'. Zowel dagtochten mogelijk als een meerdaagse (2-3 dgn).

Lees ook: Wandelroute Vatnajökull National Park, 2014.

Image
IJsland - Jökulsárgljúfur
Jökulsárgljúfur

Flateyjarskagi

De eenvoudige variant van het ruige Hornstrandir: wel verlaten baaien en groene fjorden met hoge bergen, maar via onbemande hutten. Deze meerdaagse rondtocht vanuit Grenivík vraagt wat inzicht in rivierdoorsteken en navigatie (de markeringen zijn niet altijd even frequent geplaatst), maar is overwegend redelijk eenvoudig.