icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
De mooiste wandelgebieden in Oostenrijk
Landeninformatie

Wandelen in Oostenrijk: de 14 mooiste gebieden

  • 16 augustus 2024
  • Door: Coen Weesjes
  • Fotografie: Coen Weesjes en PR regio's

Er is oneindig veel te wandelen in Oostenrijk en voor iedereen: van de echte beginner tot de berggeit met ‘topdwang’. Wandelen in Oostenrijk is als graaien in een nooit leegrakende snoepdoos. Moeilijk kiezen? Niet als je bergwandelgids en Oostenrijkse Nederlander Coen Weesjes kent. Speciaal voor Op Pad maakte hij een selectie van de mooiste gebieden en de mooiste wandelingen. Hieronder stellen we de gebieden aan je voor. 

Dit artikel is geactualiseerd in augustus 2024. 

Image
Zonsopgang op de Rossbrand, Dachstein
Zonsopgang op de Rossbrand, Dachstein

1. Dachstein

Het Dachsteingebergte heeft weliswaar zijn geïsoleerdheid verloren, maar niets van zijn aantrekkingskracht. Bekend onder bergliefhebbers, herbergt de Dachstein een indrukwekkend scala aan natuurpracht. Van de steile Dachstein-Zuidwanden tot het schilderachtige Hallstatt en de serene Gosausee. Maar wat velen niet weten, is dat de oostkant een verborgen schat herbergt: een uitgestrekt karstplateau met alpendennenbossen, almweides, bergmeertjes, en rustige berg- en almhutten. Hier, waar gras nog op wandelpaden groeit en ontmoetingen schaars zijn, vind je de ware Dachstein-ervaring. Ontsnap aan de drukte en ontdek de veelzijdigheid van dit majestueuze massief op de grens van de bondslanden Salzburg, Stiermarken en Opper-Oostenrijk, dat bergfans in hun ban trekt met adembenemende klettersteigen en eenzame hoog alpiene wandelingen. 

Voorbereiding

Bergwandelen met de NKBV

De NKBV is er om jou alles uit je volgende bergwandelvakantie te halen. Als lid maak je gebruik van de vele voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en de unieke reisverzekering. Via het lidmaatschap draag je meteen bij aan het onderhoud van de hutten en paden in de Alpen!

Image
Bergwandelen met de NKBV
Image
paarsee-bergsee-wandern037grossarltal
Genieten op een wandeling langs de Paarsee en de Bergsee

2. Großarltal

In het pittoreske Großarltal, oftewel het "dal der almen," beleef je de Oostenrijkse natuurpracht. De Frauenkogel, met 2.424 m één van de hoogste en markante bergtoppen, torent boven de glooiende almweides en naaldbossen uit. Kalkformaties als de Draugstein en Schuhflicker geven het landschap karakter. Het dal staat bekend om de vele almhutten langs 400 km wandelpaden, waar wandelaars genieten van huisgemaakte lekkernijen. Großarl, centrum van het dal, biedt toegang tot het Ellmautal en startpunt voor diverse wandelingen. Hüttschlag, een idyllisch „Bergsteigerdorf“ achterin het dal, is ideaal voor bergliefhebbers en beginpunt van vele tochten in het nationaal park Hohe Tauern. 

Image
Wandelen in de Hohe Tauern, Salzbur05
Het beroemdste deel van de Hohe Tauern ligt in Salzburg

3. Nationalpark Hohe Tauern (Salzburg) 

Het Nationalpark Hohe Tauern heeft maar liefst 266 drieduizenders en 342 gletsjers. Wie houdt van uitgestrekte gletsjers en door de gletsjers gevormde dalen met bergmeren, watervallen en moeraslandschappen, spoedt zich naar de Hohe Tauern. Het deel van het Nationaal Park de Hohe Tauern dat in de deelstaat Salzburg ligt, is het beroemdste deel. Je wandelt er bijvoorbeeld in het Dal der Smaragden, het Dal der Gieren, of het wild-romantische Wildgerlostal. In het westen, aan de grens met Tirol, ligt het wild-romantische Wildgerlostal, een relatief kort dal met één van de grootste bergmeren in het park: de Untere Gerlossee op 2.328 m. Dit ruige dal laat goed de invloed van de gletsjers op het ontstaan van dalen zien.

Image
Hoog boven de Pumpersee, met achter in het midden de Großglockner
Hoog boven de Pumpersee, met achter in het midden de Großglockner

4. Nationalpark Hohe Tauern (Tirol) 

Wandelen in het Tiroolse deel van het nationaal park Hohe Tauern is anders. Authentieker, oorspronkelijker, gereduceerd op het meest noodzakelijke en het wezenlijke. Dit deel van Tirol ligt als enige aan de zuidkant van Alpen met al zijn voordelen. Het dunbevolkte gebied is één van de meest bergachtige regio's in Oostenrijk met meer dan 150 bergtoppen boven de 3.000 meter. De 3.798 meter hoge Grossglockner raagt als hoogste berg boven de Hohe Tauern uit. Het nationaal park Hohe Tauern biedt fascinerende landschappen, niet alleen voor wandelaars. Het park is het grootste nationale park in de Alpen en strekt zich uit over de bondslanden Salzburg, Karinthië en Tirol. Bedreigde en internationaal beschermde dier- en plantensoorten kun je in de Hohe Tauern tegenkomen of zien vliegen, denk aan de steenarend en de lammergier. De geologische opbouw van de Hohe Tauern is ongewoon gecompliceerd. Dat maakt het landschap zo aantrekkelijk maakt: van loodrechte rotswanden en messcherpe graten zijn er alle overgangen te vinden tot aan glooiende grasbergen en moerassen. Dan weer steile puinhellingen en gletsjers, dan weer hoogplateaus en bergmeren.

SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk
Image
Wandelen in de Kitzbühler Alpen 08
Fraaie uitzichten en je hoeft er niet eens echt voor te klimmen!

5. Kitzbüheler Alpen

De Kitzbüheler Alpen worden vanwege hun glooiende verschijning ook grasbergen genoemd. Kitzbühel zelf is een mondaine stad en een hotspot in de Alpen, ‘de meest legendarische sportstad in de Alpen’. Nogal wat andere plaatsen in het gebied zijn bekend als wintersportplaats. De Kitzbüheler Alpen zijn uitermate geschikt om ´s zomers te wandelen en ´s winters te skiën. Het Brixental bijvoorbeeld, is een bekend wintersportgebied. De bergen hier zijn dan ook goed ontsloten met skiliften. Hier wandel je zonder veel hoogtemeters te hoeven maken. Ongerepte en wilde natuur en de hoogste bergtoppen van de Kitzbüheler Alpen vind je in deze regio in het zuiden, aan het einde van de lange dalen waar de dorpjes Rettenbach en Aschau liggen.

Image
Wandelen in Karinthië 10
De Millstätter See: ook voor kinderen een topvakantie

6. De Millstätter See

Tussen de uitlopers van de Hohe Tauern en het Nationalpark Nock-berge ligt de Millstätter See. Het wandelgebied rondom één van de grootste meren in Karinthië geldt als een juweel. De glooiende en ronde vormen van de bergtoppen, de zogenoemde nocken, beloven veel genot met weinig moeite. De boomloze toppen zijn vaak met gras begroeid waardoor ze een goedmoedig karakter hebben en zonder gevaar bewandeld kunnen worden. Typerend voor het gebied is de topografie op drie niveaus. Het meer ligt op 600 m boven zeeniveau en vormt het eerste niveau. Het tweede is het hoogplateau op 900 m dat zich aan beide zijdes van het meer uitstrekt. Op 2.000 m ligt het derde niveau, de Millstätter Alpe. De watertemperatuur van de Millstätter See bereikt 's zomers zo'n 22° en is ideaal voor een verfrissende duik na het wandelen. Meerdere keren per dag varen boten het meer rond waardoor wandelingen ergens anders kunnen eindigen en men per boot weer terug komt.

 

Image
Wandelen Wilder Kaiser 06
De Astbergsee

7. De Wilder Kaiser

Wie de  architectuur van de markante rotstorens van de Wilder Kaiser ziet, begrijpt dat dit kleine gebergte tot de favorieten van wandelaars en bergbeklimmers hoort. De grillig gevormde toppen, pieken en graten reiken tot zo'n  2400 m hoog en bestaan uit kalkgesteente, waardoor ze sterk doen denken aan de Dolomieten. Er zijn wandelingen in alle soorten en maten mogelijk. Zo gaan de wandelingen richting de Wilder Kaiser aan de zonkant en leiden door een ongerept landschap. Je komt dicht bij de grillige en steile rotswanden! Aan de andere kant liggen de glooiende grasbergen van de Kitzbühler Alpen waar de skigebieden liggen. ‘Liftwandelingen’ en een minder ruig landschap vind je aan deze kant.

Image
Wandelen in het Montafon 10
Het Montafon: wandelen met hooggebergte op de achtergrond

8. Het Montafon

Het 39 km lange dal van het Montafon ligt in het meest westelijke bondsland Vorarlberg, op de grens met Zwitserland. Het wordt omringd door drie gebergtes. In het noordwesten de kalkformaties van het Rätikon, een gebergte zonder drieduizenders, maar dat maakt het meer dan goed met markant gevormde bergen met klinkende namen als Drei Türme en Kirchlispitzen. In het zuiden van het dal ligt de Silvretta waarvan de Piz Buin (3.312 m) de hoogste berg is. In het meest zuidelijke deel van het Montafon, rondom de Silvrettahorn, Piz Buin en Dreiländerspitze liggen grotere en kleinere gletsjers waardoor dit gebied ook wel de Blauwe Silvretta wordt genoemd. In het noordoosten liggen de idyllische bergen van de Verwallgroep. Het oostelijke gedeelte, dat bij het Montafon hoort, ligt in het natuurbeschermingsgebied Natura 2000 Verwall en kenmerkt zich door zijn oorspronkelijkheid en eenzaamheid.

Image
Bergsteiger am Mainzer Höhenweg im Bereich Polleskogel, Oetztaler Alpen, Tirol, Oesterreich.
Het kán ook moeilijk in het Ötztal, deze wandelaars lopen over de Mainzer Höhenweg.

9. Het Ötztal

Het Ötztal maakt steeds weer indruk met z´n grandioze panorama´s met 250 bergtoppen boven de 3.000 meter, de sportief-mondaine en bruisende plaatsen, maar ook dromerige bergdorpen, schilderachtige meren en een grandioos netwerk aan wandelwegen. Het Ötztal heeft een veelzijdig landschap; van uitgebreide boomgaarden en graanvelden, tot uitgestrekte gletsjers in de hoogste regio´s. De Tschirgant, een grote berg aan het begin van het Ötztal, beschermt tegen de koude winden uit het noorden, terwijl de wind uit het zuiden zich bij het afglijden aan de bergflanken opwarmt. Hierdoor heeft het Ötztal een mild klimaat. Er groeien zelfs wijndruiven en tamme kastanjes. Het Ötztal is één van de droogste gebieden in de Alpen, met een gemiddelde neerslag van 692 mm per jaar.

 

Image
Schladminger Tauern
De beroemde Klafferkessel

10. De Schladminger Tauern

De Schladminger Tauern, op de grens van Salzburg en Steiermark, maakt deel uit van de Niedere Tauern. Toch halen veel bergen een hoogte van ruim boven de 2.500 meter. Overal in de Schladminger Tauern glinsteren bergmeertjes en ruisen de watervallen tussen het donkere gesteente. Iets bijzonders is de Klafferkessel, een hoog keteldal en overblijfsel uit de ijstijd, waar meer dan 30 kleinere en grotere bergmeertjes dicht bij elkaar liggen. Het Naturpark Sölktäler, met zijn kleine dorpjes en gehuchten, is toeristisch nauwelijks ontsloten. Hier kun je eenzame wandelingen maken door ongerepte dalen en over oorspronkelijke almen. In alle dalen rijden zogenaamde Tälerbussen waardoor daloverschrijdende wandelingen mogelijk zijn.

Image
Wandelen in het Stubaital, Tirol 04
Het Stubaital geldt als één van de mooiste dalen van Oostenrijk

11. Stubaital

Als je bij de ingang van het Stubaital staat, kijk je uit op een gigantische laan - met dit verschil dat de bergen in een lint staan in plaats van bomen. Het zijn 35 kaarsrechte kilometers van het begin naar het einde, de Stubaier gletsjer, dat je bijna vanuit het hele dal kunt zien. De Kalkkögel, bereikbaar met kabelbanen, rijst trots aan de westkant op. Aan de zuidoostkant staat de Serles, die vanwege zijn machtige verschijning ook wel ´hoogaltaar van Tirol´ wordt genoemd. Neustift, onder de Elfer- en Zwölferspitze, markeert het begin van het hooggebergte. Hier begint het ruige Stubaital met de Franz-Senn-Hütte als uitvalsbasis. Richting zuiden deelt het dal zich in het Mutterbergtal, eindigend bij het Stubaier gletsjerskigebied. Rust en avontuur, lariksbossen tot gletsjers boven 3.000 meter - het Stubaital fascineert met zijn diverse facetten. 

Image
Wanderer bei der Berliner Hütte, Zillertaler Alpen, Tirol, Österreich.
Wandelaars bij de Berliner Hütte, Zillertaler Alpen

12. Zillertal

In het schilderachtige Zillertal, Tirol's trekpleister voor wandelaars en bergfanaten, is de natuur zowel een vriend als een uitdaging. Het brede dal, omgeven door de imposante Zillertaler, Tuxer en Kitzbühler Alpen, verwelkomt zowel skiliefhebbers als natuurliefhebbers. Het Naturpark Zillertaler Alpen, met zijn 379 km² ongerepte schoonheid, neemt een flinke deel van het dal in beslag. Van het brede Fügen-Kaltenbach tot het charmante Zell am Ziller en het afgelegen Tuxertal, biedt het Zillertal een gevarieerd landschap. Het Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen, met gletsjers en de Hochfeiler, biedt gevarieerde landschappen en uitdagende wandelroutes. De afgelegen zijdalen Märzengrund en Finsinggrund verrassen met ongerepte natuur. 

Image
Wandelen in Oostenrijk
Fraai uitzicht op de Mittagskogel, een van de blikvangers in het Pitztal

13. Pitztal

Het Pitztal, aan de voet van de machtige Wildspitze, wordt ook wel „het dak van Tirol“ genoemd en  biedt een geweldige berg- en natuurervaring te midden in de Ötztaler Alpen. Een groot deel van het dal ligt in het natuurpark Kaunergrat waar er verschillende mogelijkheden zijn om indrukwekkende natuurspektakels van dichtbij te kunnen beleven. Van het gezinsvriendelijke wandelgebied Hochzeiger en de ongerepte natuur en glinsterende bergmeren van het natuurreservaat Riegetal tot aan de Pitztaler gletsjer met z’n overweldigende uitzichten en indrukwekkende drieduizenders, nodigt het Pitztal uit tot een onvergetelijk avontuur waar de natuurpracht eindeloos verrast. 

Image
Wandelen Virgental
Wandelen in het Virgental betekent plezier voor jong en oud

14. Virgental

Ontdek het authentieke berggevoel in het beschouwelijke Virgental, gelegen in Oost-Tirol, aan de rand van het nationaal park Hohe Tauern.  Virgen betekent zoveel als "zonnig plekje“. Dit bergparadijs wordt omringd door majestueuze drieduizenders, waaronder de bekende Großvenediger met het grootste grootste aaneengesloten gletsjergebied van de Hohe Tauern. Bijna 60% van het Virgental ligt in het nationaal park, met meer almweides dan bossen en beherbergt mede daardoor een overvloed aan zeldzame bloemen. De bergen rondom het dal onthullen een gevarieerd landschap, van steile rotswanden en gletsjers tot glooiende grasbergen en bergmeren, met de Lasörling Höhenweg en Venediger Höhenweg als indrukwekkende wandelhoogtepunten. 

Coen Weesjes woont in Filzmoos, een bergdorpje aan de voet van de Bischofsmütze en Dachstein in het Salzburgerland. Hij werkt er als bergwandelgids, fotograaf en skileraar. Kent het Salzburgerland (dus) als zijn broekzak. “Ik ben gefascineerd door de tegenstellingen daar: Dachstein – Niedere Tauern, kalk – graniet, waterarm – waterrijk”. Coen is Op Pad-reporter in Oostenrijk.

Image
Oostenrijk_voor_website