icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen in Duitsland routebordjes
Landeninformatie

Mooie wandelgebieden in Duitsland

  • 22 december 2016
  • Door: Sjiva Janssen

Duitsland is bij Nederlanders erg populair als bestemming voor een korte wandelvakantie. Op Pad zet tien interessante wandelgebieden bij onze oosterburen voor je op een rij.

Image
Wildnis-Trail-Eifel-1
Op de Wildnis Trail in Nationaal Park Eifel. Hier mag de natuur weer helemaal zijn eigen gang gaan.

#Tip 1: De Eifel

Vlak over de grens bij Zuid-Limburg, ten zuiden van Aken, begint de Eifel. Een veelzijdiger middelgebergte om te wandelen dan de Eifel vind je in Duitsland amper. De wandelmogelijkheden zijn dan ook legio, om het even of je verkiest door de weidse beukenwouden van het Nationaal Park Eifel te struinen, op avontuurlijke paden de zandsteenrotsen van de Teufelsschlucht te bedwingen of de diep ingesneden zijdalen van de Moezel te verkennen. En wie smelt niet meteen bij de blik in de Maren, de blauwe ogen van de Eifel? De Eifel is een dunbevolkte streek met een grote landschappelijke variatie en veel bijzondere natuur. De hoogste top van de Eifel is de 747 meter hoge Hohe Acht (een oude vulkaan). Een bekende langeafstandwandeling is de 300 kilometer lange Eifelsteig van Aken naar Trier. Om je verder op pad te helpen, hebben we de streek zeer uitgebreid beschreven voor wandelaars, met tips voor mooie standplaatsen en routes, zoals de leuke Wildnis Trail in Nationaal Park Eifel of het Lieserpfad.

Image
De Schluchtensteig van Stühlingen naar Wehr, 118 km. Foto: Daniel Geiger.
De Schluchtensteig van Stühlingen naar Wehr, 118 km. Foto: Daniel Geiger.

#Tip 2: Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Duitsland. Het is eveneens het grootste bosgebied van onze oosterburen. Je kunt er eindeloos dolen door duizenden hectaren statige naaldwouden, zonder dat het ooit saai wordt. Want juist te voet ontdek je de vele geheimen en verrassingen die dit soms mysterieuze woud heeft te bieden. Wellicht hoor je de lokroep van het auerhoen op de woeste hoogten rondom de toppen van de Hornisgrinde, Feldberg (met 1.493 meter de hoogste bergtop) en Belchen. Of luister je liever naar het geluid van de koekoeksklok, het lokale ambacht van vele romantische dorpjes in de dalen. Méér dan eens zul je van een ‘Schwarzwald Kuche’ genieten. Wellicht laat je je ook weleens verleiden door het proeven van een glaasje schnapps bij zo’n originele ‘schnappsbrünne’.  Aan het Zwarte Woud rijdt men vaak te gemakkelijk voorbij op weg naar de Alpen! De drie bekendste langeafstandwandelroutes in het Zwarte Woud zijn de Westweg, Ostweg en Mittelweg.

Je kunt in het Zwarte Woud in élk seizoen afwisselende en prachtige wandelingen maken van licht tot bijzonder zwaar. Twee pareltjes van wandelroutes die niet onvermeld mogen blijven, zijn de Schluchtensteig en de Murgleiter. Om je verder op pad te helpen, maakten we een zeer uitgebreide streekbeschrijving over het Zwarte Woud speciaal voor wandelaars.

Wandelgidsen en -kaarten van Duitsland

Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van Reisboekhandel De Zwerver.

Image
50 kilometer achter Enschede: de heuvels van het Teutoburgerwald. Foto: A. Hub - Teutoburger Wald Tourismus.
50 kilometer achter Enschede: de heuvels van het Teutoburgerwald. Foto: A. Hub - Teutoburger Wald Tourismus.

#Tip 3: Het Teutoburger Wald

Wanneer je bij Enschede de Nederlandse oostgrens oversteekt, doemt al snel het Teutoburger Woud op. Een langgerekte heuvelrug met uitgestrekte bossen en middeleeuwse vakwerkdorpjes, zoals Tecklenburg. De heuveltoppen reiken er tot boven de 200 meter en op enkele plaatsen steken heuse rotspartijen, merkwaardige formaties van zandsteen, uit het land omhoog.

Dwars door het Teutoburger Woud loopt één van Duitslands oudste lange afstandspaden, de 150 kilometer lange Hermannshöhen, genoemd naar een Germaanse krijgsheer die met zijn stam drie Romeinse legers wist te verslaan. De route start in het plaatsje Ibbenbüren. Een andere mooie wandelroute is de Ahornweg.

Image
Rothaar-mvr-6371B-2-600x399.jpg
Winter op de Rothaarsteig over de heuvelkam van het Sauerland.

#Tip 4: Sauerland

Het Sauerland is een beboste, heuvelachtige en dunbevolkte streek in het zuidoosten van Noordrijn-Westfalen. Het is het grootste en hoogste middelgebergte tussen de rivieren Rijn en Wezer en wordt vaak als het ‘land van de duizend bergen’ getypeerd. Het Sauerland is één van de meest geliefde wandelstreken van heel Duitsland en dat op slechts 2,5 uur rijden vanaf de grens bij Arnhem. Een uitstekende bestemming om even een paar dagen bij te tanken in een hele andere omgeving. Over de hoofdkam van het Rothaargebirge loopt de bekende langeafstandwandelroute de Rothaarsteig (ook bekend als ‘Weg der Sinne’), een route van 154 kilometer van Brilon naar Dillenbrug.

Image
De Harzer Hexenstieg. Foto: Erik Van de Perre.
De Harzer Hexenstieg in de Harz. Foto: Erik Van de Perre.

#Tip 5: De Harz

De Harz (‘bergwoud’) is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het noordwestelijke deel, de Oberharz, bestaat vooral uit naaldwoud en omvat de hoogste toppen van de Harz, waaronder de Brocken (1.142 m). De Unterharz in het oosten haalt hoogten tot ca. 400 meter en wordt gekenmerkt door landbouwgebieden en gemengd bos. Rond 10 % van de Harz is vandaag beschermd binnen het Nationalpark Harz (24.703 ha). Vroeger liep dwars door het park de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Het nationale park bestaat voor 96% uit sparren- en beukenwouden, voor het overige uit hoogveengebieden en eigenaardige granieten rotsformaties. Een ander kenmerk van de Harz is dat het gebergte eenzaam uitsteekt in het verder vrijwel vlakke Noord-Duitse landschap. Hierdoor heb je vanuit de Harz altijd onbelemmerde verre uitzichten. Ook werkt het gebergte als een soort vangnet voor neerslag. Dat lijkt nadelig, maar in de winter is het daardoor een behoorlijk sneeuwzeker gebied.

Een bekende wandelroute is de Harzer Hexen-Stieg die in oost-westrichting dwars door de Harz voert, van Osterode in de Westharz via de Brocken tot Thale aan de oostrand van de Nordharz. De 97 kilometer lange route bestaat uit 5-6 etappes en werd in 2008 verkozen tot Duitslands mooiste wandelroute.

Image
Binnen het nationale park vind je 1200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Foto: Sjiva Janssen.
Sächsische Schweiz: je vind er 1.200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Foto: Sjiva Janssen.
SNP Natuurreizen

Wandelen in Duitsland met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Duitsland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP wandelen Duitsland

#Tip 6: De Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz (ook bekend als het Elbsandsteingebirge) is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Saksen op ongeveer dertig kilometer van de stad Dresden. Hier vind je alles wat een echt gebergte ook heeft, maar dan in het klein: diepe ravijnen, tafelbergen, eenzame rotsnaalden en scherpe kammen van zandsteen. Een prachtig wandelgebied met wandelroutes op allerlei niveaus. Ook ideaal met kinderen.

Een bekende wandelroute is de Malerweg, die het spoor volgt van Romantische schilders als Caspar David Friedrich, die het landschap van de Sächsischen Schweiz beroemd maakten in de achttiende en negentiende eeuw. De route gaat van Dresden via de Bastei, Kuhstall en Prebischtor naar Herrnkretschen. Over 115 kilometer langs de hoogtepunten van het Elbsandsteingebirge.

Image
Het Thüringer Wald wordt het Groene Hart van Duitsland genoemd.
Het Thüringer Wald wordt het Groene Hart van Duitsland genoemd. Foto: Ernst Kremers.

#Tip 7: Het Thüringer Woud

Het Thüringer Woud is een middelgebergte dat zich uitstrekt van Eisenach tot aan de Tsjechische grens. Het is bijna 170 kilometer lang en gemiddeld 40 kilometer breed. De oppervlakte is zo groot als de provincie Overijssel en het is het grootste natuurpark van de deelstaat Thüringen, dat met vijf nationale parken en twee Unesco natuurreservaten niet voor niets het Groene Hart van Duitsland genoemd wordt. Het Thüringer Woud vormde de zuidgrens van de voormalige DDR. De wandelroute Gipfelwandelweg volgt de hoogste kammen over toppen die reiken naar de 1.000 meter.

Image
De Watzmann in de Berchtesgadener Alpen. Foto: Erik Van de Perre.
De Watzmann in de Berchtesgadener Alpen. Foto: Erik Van de Perre.

#Tip 8: De Duitse Alpen

Slechts een klein deel van de Alpen ligt op Duits grondgebied, maar het is wel een zeer indrukwekkend deel. De overgang van een zacht glooiend frisgroen weidelandschap naar de grillige bergreuzen van kalksteen is heel abrupt. Kenmerkend voor de Duitse Alpen zijn de vele helderblauwe meren die aan de voet van de bergen liggen, overblijfselen van vroegere gletsjers. Ook vind je er veel smalle canyons en kloven met watervallen. Wie erin slaagt om de hoogste toppen te beklimmen, komt terecht in een wereld van steile en grillige kalktoppen, waar wandelen al snel overgaat in klimmen en klauteren. De Duitse Alpen zijn bezaaid met spannende Klettersteigen.

Bekende groepen om te wandelen zijn de Allgauer Alpen en de Berchtesgadener Alpen. Hoogste top, van heel Duitsland, is de 2.926 meter hoge Zugspitze.

Image
Een bekende wandelroute is de Albsteig. Foto: Schwäbische Alb Tourismus e.V./Lueger
Een bekende wandelroute is de Albsteig. Foto: Schwäbische Alb Tourismus e.V./Lueger

#Tip 9: Schwäbische Alb

De Schwäbische Alb is een middelgebergte in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het is een door diepe dalen doorsneden hoogvlakte van ongeveer 200 kilometer lengte en veertig kilometer breedte. De maximale hoogte is ongeveer 1.000 meter. Rotspartijen langs de Albtrauf bieden mooi uitzicht op het Alpen voorland en in de diepe dalen kijk je uit op dorpjes en stadjes. Op de hellingen groeien beukenbossen, die in de herfst mooi verkleuren en in het voorjaar wandel je door bloemrijke graslanden op de hoogvlaktes. Buiten Duitsland is de Schwäbische Alb nog weinig bekend, maar in het gebied zelf is sprake van een wandelcultuur. De Schwäbische Albverein is één van de grootste wandelverenigingen van Europa.

Een bekende wandelroute is de Albsteig, een 350 kilometer lange route van Donauwörth naar Tuttlingen. De route volgt de Albtrauf, de noordelijke steilrand van het gebergte met de mooiste uitzichtpunten.

Image
Een bekende wandelroute is de Saar-Hunsrücksteig van Orscholtz naar Idar-Oberstein. Foto: Margriet Spangenberg.
Een bekende wandelroute is de Saar-Hunsrücksteig van Orscholtz naar Idar-Oberstein. Foto: Margriet Spangenberg.

#Tip 10: De Hunsrück

De Hunsrück is een laaggebergte met beboste toppen tot 700 meter. Daartussen liggen open velden, gemengde bossen, rivieren en de kleine dorpen. Hoogtepunten zijn de vele edelherten in de naaldbossen en de Keltische fortificatie bij Otzenhausen. De Hunsrück is een dunbevolkt gebied met weinig industrie. Geologisch gezien maakt het gebergte deel uit van het leisteengebergte van het Rijnland. Een dichtbeboste heuvelrug van ongeveer 120 kilometer lang en 30 tot 40 meter breedte. Rondom oude vakwerkplaatsjes, burchten en kastelen, een kleinschalig boerenland en rivierdalen. De heuvelrug wordt begrensd door de rivieren Moezel, Nahe, Saar en Rijn.

Een bekende wandelroute is de Saar-Hunsrücksteig van Orscholtz naar Idar-Oberstein over 175 kilometer, met halverwege een vertakking van 43 kilometer naar Trier (centraal station).