icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Rondje Nederland Fietsen
Routes

Op fietsvakantie? Bekijk de mooiste fietsroutes van Nederland!

  • 07 december 2020
  • Door: Petra Strijdhorst

Vlakke polderweggetjes, eindeloos slingerende dijken en de mooiste bospaden. Regelmatig een dorpje met hier en daar een terras… Fietsen in Nederland is fantastisch! Zoveel variatie in landschappen vind je nergens anders. Van het heuvelachtige Limburg tot het uitgestrekte Groningen en alles ertussenin. Ontspannen naar het begin van de route? Met een paar klikken heb je zo geregeld dat je fiets mee mag in de trein. Het échte begin van je vakantie: het startpunt van de fietsroute, is in maximaal een paar uurtjes te bereiken. Het enige lastige: kiezen met welke van de volgende tien fietsroutes je begint…

1. LF Maasroute

Water is er genoeg, tijdens deze Langeafstand Fietsroute (LF). Je fietst grotendeels langs de Maas én je steekt op wel twaalf plekken een rivier over met een pontje. Onderweg is er voldoende te zien: van eeuwenoude vestingstadjes tot Nationale Parken zoals De Maasduinen en de Biesbosch. Fiets je de hele Maasroute en maak je voldoende foto’s als bewijs hiervan? Dan kun je een schildje om op je frame te plakken en een oorkonde opvragen.  Een van de must-sees onderweg is het stadje Woudrichem. De oude vestingwallen zijn nog vrijwel ongeschonden. Ook Kinderdijk vraagt om een stop. Negentien molens draaien vrijwel onverstoorbaar rondjes met hun wieken. 

Lengte: 480 km
Startpunt: Maastricht
Eindpunt: Rotterdam
Traject: route volgt de rivier De Maas. Van Maastricht in noordelijke richting tot aan Maasheggen, vanaf daar in westelijke richting Oostvoorne waar je de Maas oversteekt om op de andere oever terug te fietsen tot in Rotterdam. Overwegend vlak.
Georganiseerd: Fietsrelax.nl biedt de etappe van Maastricht tot Nijmegen en de etappe van Nijmegen naar Rotterdam.

Image
Fietsroute Maasroute Nederland
Langs de Maas (Foto: Marjolein van Rotterdam).
Image
Maas NL3-1116
(Foto: Marjolein van Rotterdam)

2. LF Zuiderzeeroute ('Rondje IJsselmeer')

Allereerst een waarschuwing: wie deze route kiest voor de fameuze Afsluitdijk, moet nog héél eventjes geduld hebben. Tot 2022 kunnen fietsers hier niet overheen. Er zijn twee alternatieven: omfietsen en eilandhoppen via de Waddeneilanden of gebruik maken van de (gratis) fietsbus. Gelukkig is de rest van de route ook de moeite meer dan waard. Fiets ‘m dus gewoon dit jaar en na de heropening van de Afsluitdijk nog een keer! De juiste omschrijving voor de Zuiderzeeroute is weidsheid tussen de weilanden en historische dorpen en steden. Je fietst door Hindeloopen, maar ook door Amsterdam. En juist die variatie maakt deze fietsroute zo leuk.  

Lengte: 440 km
Startpunt: naar keuze, bijv. Amsterdam, Workum of Spakenburg (het is een rondrit)
Eindpunt: naar keuze (het is een rondrit)
Traject: rondje IJsselmeer, of eigenlijk een rondje langs de voormalige Zuiderzee. Met als hoogte-, of voor enkelen, zwaartepunt: de Afsluitdijk.
Georganiseerd: SNP Natuurreizen biedt een 8-daagse fietsvakantie rond het IJsselmeer. Fietsrelax.nl biedt een rondje IJsselmeer met en zonder Afsluitdijk.

Image
Fietsen Nederland Rondje IJsselmeer
Image
Fietsen Nederland Rondje IJsselmeer

3. Elfstedenfietsroute

Fanatieke fietsers rijden ‘m in een dag, maar wie ook een beetje wil genieten onderweg, trekt er wat meer dagen voor uit. Je volgt de route van de officiële Elfstedentocht schaatsroute en doet dus ook alle elf de steden aan. Wie in Leeuwarden begint treft vervolgens Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer terug in Leeuwarden. Iedereen die ook maar een beetje fan is van de schaatsvariant van de Elfstedenroute, brengt een bezoek aan het schaatsmuseum in Hindeloopen. Liefhebbers van whisky lopen in Bolsward zeker even binnen bij ‘Us Heit Distillery’. Wees gewaarschuwd: menig fietser is hier al íets te lang blijven hangen waardoor de resterende kilometers voor die dag nog een hele uitdaging werden. In Franeker is het ‘Eise Eisinga planetarium’ met het oudste nog werkende planetarium ter wereld het afstappen waard. Eenmaal terug in Leeuwarden is een afsluitend diner een uitstekend idee. Op culinair gebied is hier genoeg te vinden. Van restaurants met een Michelin-ster tot typisch Fries, er is voor elk wat wils.     

Lengte: 255 km
Startpunt: Leeuwarden (of een andere plaats op de route, het is een rondrit)
Eindpunt: Leeuwarden (of een andere plaats op de route, het is een rondrit)
Traject: grotendeels vlak, maar houd rekening met af en toe een forse wind tegen. Als het goed is dan heb je die eerder of later juist in de rug.
Georganiseerd: SNP Natuurreizen biedt de reis
 Friese Elfsteden en Waddenzee, Fietsrelax.nl de Friese Elfstedentocht.

4. LF Kustroute

Onderweg op deze route kun je élke dag een duik nemen in de Noordzee. Want die is nooit ver weg als je op de Kustroute fietst. Maar er is meer. Kijk in de Amsterdamse Waterleidingduinen goed om je heen of je nog vossen of herten spot. Verse vis bestel je in Scheveningen met uitzicht op zee. Over de zee gesproken, in Zeeland fiets je flinke stukken gewoon buitendijks! Ben je nog niet uitgefietst? De Kustroute maakt deel uit van de North Sea Cycle Route met een totale lengte van 6.666 km, dwars door Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Schoteland, Engeland, België en Nederland.

Lengte: 610 km
Startpunt: Cadzand-Bad (of Bad Nieuweschans)
Eindpunt: Bad Nieuweschans (of Cadzand-Bad)
Traject: Langs de kust van Nederland van zuid naar noord, of juist van noord naar zuid. Denk aan altijd een frisse zeelucht, uitgestrekte duinen en af en toe een badplaats met fijne terrassen.

5. LF3 Hanzeroute

Deze route had ook zomaar de IJsselroute kunnen heten. Je fietst namelijk langs de slingerende rivier de IJssel. Maar deze route is vernoemd naar een serie steden langs dit water: Hanzesteden. Deze steden spraken in de Middeleeuwen af om samen te werken wat handel betreft. Dit waren vaak welvarende steden die vol stonden met sierlijke koopmanshuizen en imponerende stadsmuren. Het leuke is: veel daarvan is nog terug te zien. Neem dus zeker de tijd om af te stappen en rond te kijken in Kampen, Zwolle, Deventer, Zutphen en Doesburg. Tussen deze steden is meer dan voldoende ruimte voor natuur. In de uiterwaarden langs de IJssel liggen veel natuurgebieden.

Lengte: 135 km
Startpunt: Kampen   
Eindpunt: Millingen
Traject: voornamelijk over vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes
Georganiseerd: Fietsrelax.nl organiseert de fietsreis 
Hanzesteden langs de IJssel.

6. Rijnfietsroute

De rivier de Rijn is een van de rivieren die van Nederland een delta maken. Rivieren die nog een aantal keer vertakken voor ze in de Noordzee stromen. De Rijnfietsroute slingert langs de rivier en zijarmen, zoals de Linge. Via Nationaal Park De Biesbosch (het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa!) en Kinderdijk fiets je zo naar Rotterdam. Neem de tijd om wat te eten, te drinken en te genieten van deze stad, voor je weer verder fietst. Wist je dat je alleen in Rotterdam al bijna een fietsvakantie kunt houden? De stad telt meer dan 600 kilometer aan fietspaden! Maar we gaan nog even door, op naar Hoek van Holland. Hier stroomt de Nieuwe Waterweg, de kunstmatige monding van de Rijn (en de Maas) de Noordzee in.   

Lengte: 270 km
Startpunt: Millingen
Eindpunt: Hoek van Holland
Traject: van oost naar west door Nederland langs de rivier de Rijn
Georganiseerd: Fietsrelax.nl organiseert de fietsreis langs de Hollandse Rijn.

Image
Fietsen Nederland langs de Rijn Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede aan Nederrijn & Lek (Foto: Wikimedia).

7. Rondje Nederland

Het zou simpel zijn om te zegen: wie niet kan kiezen, kiest voor dit rondje Nederland waarbij je (bijna) alles ziet van ons mooie land, maar daar doe je het Rondje Nederland tekort mee. Bewust kiezen voor de langste route in dit overzicht is eigenlijk best logisch. Wie bijna 100 km per dag fietst, heeft een mooie vakantie van twee weken voor de boeg. Een weekje extra vrij nemen kan geen kwaad, dan heb je af en toe nog tijd voor een dagje rust. Van Drenthe (heidevelden!), naar Gelderland (kastelen!), via Zeeland, Zuid- en Noord-Holland (bossen, stranden en steden) tot aan Groningen (uitgestrekte natuurgebieden), iedere provincie heeft iets moois. En dat is nou precies wat dit rondje én ons land zo leuk maakt: de enorme variatie.

Lengte: 1.385 km
Startpunt: zelf te kiezen
Eindpunt: zelf te kiezen
Traject: een rondje langs de buitenranden van Nederland. Veel variatie in landschap.

8. Fietserpad

Vanuit het noorden naar het zuiden van Nederland, dat is het Fietserpad. Deze fietsroute is geïnspireerd op de wandelroute het Pieterpad. Na de start in Groningen (stop éven bij het Hunebed bij Noordlaren) kom je al snel in Drenthe. Je fietst hier door het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Grotere steden mis je vaak nét, of je moet eigenwijs even van de route afwijken voor een bezoekje aan bijvoorbeeld Assen of Emmen. Via Ommen en De Sallandse Heuvelrug ben je alweer zo’n beetje halverwege. Links, rechts, links, rechts… slingerdeslag door het landschap naar Groesbeek. Vlak langs de grens met Duitsland richting Venlo. Het laatste stuk voert door Limburg. Niet alleen de heuvels maken dat dit echt anders voelt, ook de kastelen die hier en daar oppoppen langs de route. Via Montfort gaat de laatste etappe naar Maastricht. We weten het, die laatste loodjes… maar dat komt hier ook door de heuvels. Dat terras heb je nu écht verdiend!
Lengte: 574 km
Startpunt: Pieterburen
Eindpunt: Mesch
Traject: vooral autoluwe en autovrije wegen in de buurt van het bij wandelaars bekende Pieterpad. Aan het eind een paar heuvels, verder vlak.
Georganiseerd: bij SNP Natuurreizen boek je het Fietserpad deel 1 en deel 2.

Image
Fietserpad fietsen langs het Pieterpad
Langs het Fietserpad (Foto: Klaas Wiersma)
Image
Fietserpad fietsen langs het Pieterpad
Langs het Fietserpad (Foto: Klaas Wiersma)

9. LF7 Oeverlandroute

Ren als warming-up een paar keer het zandduin van Schoorl op en je bent helemaal klaar voor de Oeverlandroute. Direct daarna komt het plaatsje Bergen, ooit verzamelplaats van kunstenaars. Het eerste riviertje volgt, waarbij je lekker langs de oever trapt (ja dáár komt die naam dus vandaan) en de eerste rivier die je oversteekt (Noordhollandsch Kanaal). Heel kort samengevat: véél afwisseling, rivieren, oevers en heerlijke dorpen en steden. Amsterdam, Utrecht, met daar tussen de Vinkeveense en de Loosdrechtse Plassen. Hadden we de rivieren al genoemd? Je steekt er heel wat over, zoals de Lek, de Linge en de Waal. Maar ook de Afgedamde Maas en de gewone Maas. Zo kom je (bijna) vanzelf in Eindhoven, Nederveen en op de finish: Kanne (België). Een piepklein stukje daarboven zit Maastricht, waar, jawel, de maas dwars doorheen stroomt. Kun je gewoon nóg een keer een rivier over.

Lengte: 385 km
Startpunt: Schoorl
Eindpunt: Maastricht
Traject: van Noord-Holland, door Utrecht, Noord-Brabant en naar Limburg waarbij het laatste stukje door België gaat. Onderweg steek je diverse rivieren over.

10. LF4 Midden-Nederlandroute

Oh, Oh Den Haag… mooie stad om een fietsroute te beginnen. Het Groene Hart van Nederland wacht, vol kaarsrechte polderpaden en slingerende dijkweggetjes. Tot aan Utrecht, waarna het bosrijker wordt. Wageningen en Arnhem volgen al snel. De omgeving opent zich weer wat meer. Uitgestrekte uitzichten op bijna koninklijk aandoende huizen. Alleen al in het plaatsje Vorden staan al acht kastelen. Via Haaksbergen komt de laatste stad al in zicht: Enschede. De Midden-Nederland route slingert nog even naar boven zodat je Landgoed Hof Espelo nog even meepikt. Een prachtige plek waar natuur en cultuur samenkomen.  
Lengte:
300 km
Startpunt: Den Haag
Eindpunt: Enschede
Traject: van west naar oost Nederland, maar net een tikkie hoger dan de Rijnfietsroute. Veel afwisseling wat betreft landschap; van het Groene Hart met uitgestrekte weilanden tot aan bos op de Veluwe en de Achterhoek vol landgoederen.