icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Weserradweg Fachwerkhaus
Routes

Fietsvakantie Duitsland? Bekijk de mooiste fietsroutes!

 • 20 februari 2020
 • Door: Redactie Op Pad

Op fietsvakantie? Denk dan eens aan Duitsland! Met een goede infrastructuur, divers landschap, uitgebreid routenetwerk en fietsvriendelijke accommodaties is Duitsland de ideale bestemming voor je volgende fietsvakantie. En het mooiste van alles? Het ligt om de hoek! Op slechts een paar uur reisafstand bevind je je in een compleet ander landschap en kun je van je vakantie gaan genieten. Maar waar moet je nu heen? Duitsland kent meer dan 200 langeafstandsroutes voor fietsers, elk met zijn eigen hoogtepunten. We zetten de mooiste routes voor je op een rijtje. Veel fietsplezier!

1. Moselradweg

Dicht bij huis en toch een ultiem vakantiegevoel, dat vind je aan de Moezel. Je stapt op de pedalen in Trier, de oudste stad van Duitsland die imponeert met gebouwen uit de Romeinse tijd. Je volgt de bochtenrijke loop van de rivier en begeeft je continu tussen de rivier aan je ene zijde, en de steile wijnbergen aan de andere. 

Op de fietsroute liggen tal van vakwerkdorpjes zoals Bernkastel-Kues en beroemde burchten, waaronder Burcht Cochem en Instagram-fenomeen Burcht Eltz. Om ze te bezoeken zul je soms je fiets moeten inruilen voor je wandelschoenen, maar dat is het meer dan waard! Extra leuk is het om deze route te fietsen in september, wanneer de wijnfeesten los barsten. Want wat is er nou beter dan je dag te eindigen met een goed glas Rieslingwijn?

 • Lengte: 240 km
 • Startpunt: Trier
 • Eindpunt: Koblenz
 • Traject: overwegend vlak
Image
Moselradweg, Moselschleife

2. Elberadweg

De Elberadweg is jarenlang door de ADFC (de Duitse fietsersbond) verkozen tot populairste fietsroute, en dat is niet zonder reden. De route start bij de Duits-Tsjechische grens en voert je direct door het nationaal park Sächsische Schweiz met zijn bizarre rotsformaties. Onderweg fiets je vrijwel continu langs de Elbe en kom je door interessante en levendige steden, zoals Dresden, Wittenberg, Maagdenburg en Hamburg. De tocht eindigt in Cuxhaven, waar de Elbe uitmondt in de Noordzee.

 • Lengte: 840 km
 • Startpunt: Bad Schandau
 • Eindpunt: Cuxhaven
 • Traject: overwegend vlak
Image
Sächsische Schweiz
Sächsische Schweiz

3. Weserradweg

De fietsroute langs de Weser is 515 km lang, overwegend vlak, en loopt van Hann. Münden naar Cuxhaven, van het Weserbergland naar de Noordzee. In het Weserbergland liggen de historische steden, burchten en kastelen als parels aan een snoer langs de route, terwijl de Noord-Duitse laagvlakte wordt gekenmerkt door uitgestrekte veengebieden, dorpjes, boerderijen en windmolens. De Hanzestad Bremen en het moderne Bremerhaven met zijn boeiende musea zijn de moeite van het afstappen waard. 

 • Lengte: 515 km
 • Startpunt: Hann. Münden
 • Eindpunt: Cuxhaven
 • Traject: overwegend vlak
Image
Fietsen op de Weserradweg
Fietsen door het vlakke Noord-Duitse landschap
Image
Weserradweg Fachwerkhaus
Authentieke vakwerkdorpjes

4. Rhein-Radweg

De Rijn is altijd een belangrijke levensader geweest, en dat zie je terug in de vele historische steden, burchten en vestingen langs de rivier, waarvan velen tot UNESCO-Werelderfgoedlijst zijn benoemd. Fietsen langs de Rijn is een feest voor natuurliefhebbers, met het Midden-Rijndal met de beroemde Loreley als absoluut hoogtepunt. De vele wijnbergen hier nodigen uit tot een pauze om met een goed glas wijn van de omgeving te genieten.

De fietsroute begeleidt de Rijn helemaal vanaf de bron in de Alpen tot aan de monding in de Noordzee, en doorkruist onderweg de meest uiteenlopende landschappen.

 • Lengte: 1.233 km, waarvan 971 in Duitsland
 • Startpunt: Konstanz
 • Eindpunt: Emmerich. Wie de hele route wil fietsen begint in Andermatt (Zwitserland) en rijdt door tot aan Rotterdam.
 • Traject: Vlak, grotendeels geasfalteerd en autovrij.
Image
Rhein-Radweg
Uitzicht op het Midden-Rijndal

5. Saarland-Radweg

Klein aber fein! Dat is het motto van Duitslands kleinste deelstaat, het Saarland, die grenst aan Frankrijk en Luxemburg. De fietsroute biedt volop afwisseling en loopt door een bosrijk middengebergte met weilanden, uiterwaarden en beekjes, het natuurpark Saar-Hunsrück en over de heuvelruggen van het Schwarzwälder Hochwald.

Af en toe steek je de grens over met Frankrijk en het wijngebied rond het drielandenpunt is perfect voor een uitgebreide pauze. Vanaf de top van de Petersberg heb je een fantastisch uitzicht over de regio en bij Mettlach ligt de beroemde Saarschleife op je te wachten. Deze bewonder je het beste van boven vanaf het nieuw aangelegde boomtoppenpad. Ook een tussenstop waard is de Völklinger Hütte, een enorm voormalig hoogovencomplex waar nu van alles te beleven valt. Wie even iets anders wil dan fietsen, biedt het stuwmeer de Bostalsee genoeg mogelijkheden tot recreatie.

 • Lengte: 354 km
 • Traject: deels heuvelachtig, sterke stijgingen
 • Begin – en eindpunt: de levendige stad Saarbrücken
Image
Baumwipfelpfad Saarschleife
Boomtoppenpad Saarschleife
SNP Natuurreizen

Fietsen in Duitsland met SNP Natuurreizen

Wil je graag op fietsvakantie in Duitsland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Duitsland Fietsen

6. Ruhrtalradweg

Het Ruhrgebied groen? Jazeker! Waar ooit de hoogovens rookten, vind je nu culturele hotspots in een industrieel decor. Deze historisch bijzondere regio ligt net over de grens, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hartstikke dichtbij dus, waardoor het de perfecte bestemming is voor een weekendje weg of korte vakantie. Je ontdekt het Ruhrgebied het beste per fiets op de 230 km lange route van Winterberg naar Duisburg, die het bosrijke middengebergte in het Sauerland met het rivierlandschap van de Ruhr en de agglomeratie Meteropool Ruhr met elkaar verbindt. Afwisseling gegarandeerd!

 • Lengte: 230 km
 • Startpunt: Winterberg
 • Eindpunt: Duisburg
 • Traject: voornamelijk vlak en autovrij, maar in het begin af en toe steile hellingen 
Image
Zeche Zollverein, Essen
Industriecultuur in Essen

7. Donau-Radweg

De Donau is de op een na langste rivier van Europa en doorkruist maar liefst 10 landen. Maar wist je dat deze machtige rivier in het Zwarte Woud ontspringt? Tot hij bij Passau de grens overgaat stroomt de Donau langs of door talrijke regio’s, waaronder het Zwarte Woud, de Schwäbische Alb en Oberschwaben, Donauried, Fränkische Alb en het Beierse Woud.

Op de Donau-Radweg volg je de Donau vanaf de bron tot aan Passau. Onderweg kom je door levendige steden als Ulm en Regensburg, drink je het lekkerste biertje in het Klooster Weltenburg, de oudste Kloosterbrouwerij ter wereld, en kijk je je ogen uit bij het natuurfenomeen de ‘Donaudurchbruch’. En dat is nog maar het begin! De Donau-Radweg is misschien wel de meest afwisselende fietsroute van Duitsland.

 • Lengte: 609 km
 • Startpunt: Donaueschingen
 • Eindpunt: Passau
 • Traject: Grotendeels vlak, slechts gedeeltelijk geasfalteerd maar goed bereikbaar
Image
Donau

8. Main-Radweg

De fietsroute langs de Main was de eerste route die vijf sterren kreeg van de ADFC, de Duitse fietsers bond. Dat belooft veel goeds! Niet alleen uitstekende bewegwijzering en tal van fietsvriendelijke horecabedrijven, maar ook een bijzonder afwisselend landschap wachten hier op je.

De rivier heeft twee bronnen, en daarmee ook twee mogelijke startpunten. Volg de Roter Main door de Fränkische Schweiz en pak onderweg een bezoek aan het onlangs gerenoveerde en heropende wereldberoemde operahuis in Bayreuth mee, of kies voor de Weisser Main en rijdt door het Frankenwald.

De rivieren vloeien samen in Kulmbach en vanuit hier fiets je richting Frankfurt am Main, die vanwege de vele wolkenkrabbers de bijnaam ‘Mainhattan’ heeft gekregen. Onderweg passeer je Bamberg (bisschops – en keizerstad én bierstad). En Würzburg met zijn prachtige residentie. De route eindigt in Mainz, waar de rivier uitmondt in de Rijn.

 • Lengte: 600 km
 • Startpunt: Bischofsgrün (Weisser Main) of Creussen (Roter Main)
 • Eindpunt: Mainz
 • Traject: overwegend vlak
Image
Bamberg
Het historische Bamberg
Image
Skyline Frankfurt
De wolkenkrabbers in het moderne Frankfurt

9. Ostseeküste-Radweg

Tijdens deze route langs de Oostzeekust is de zee nooit ver weg. Grotendeels vlak, maar zeker niet saai! Het kustlandschap verandert continu van vorm, van bizarre klippen tot witte zandstranden en van bossen tot ondiepe baaien.

Onderweg passeer je de Hanzesteden Wismar en Stralsund, beide UNESCO-Werelderfgoed. Het mondaine Heiligendamm, ook wel de ‘witte stad aan zee’ genoemd is de ideale plek om even te relaxen. Na het schiereiland Fischland-Darss-Zingst loopt de langeafstandsfietsroute verder naar Rügen. Hier wil je zeker langer blijven! Het grootste eiland van Duitsland is beroemd om de witte krijtrotsen, en ook het kleinste nationaal park Jasmund met zijn oeroude beukenbossen is de moeite waard. De laatste kilometers fiets je verder op het vasteland naar het eiland Usedom.

 • Lengte: 1.095 km
 • Startpunt: Flensburg
 • Eindpunt: Usedom
 • Traject: grotendeels vlak, ideaal voor een fietsvakantie met kinderen!
Image
Ostseeküste-Radweg
Ostseeküste-Radweg
Image
Oostzeekust
Uitwaaien aan de kust

10. Bodensee-Radroute

Ook tijdens de laatste fietsroute van deze top tien speelt water de hoofdrol. Op de grensoverschrijdende route, die door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland loopt, fiets je rondom het meer de Bodensee. Begin je fietsvakantie in Konstanz en ga met de klok mee; zo rijd je de hele tijd het dichtst mogelijk langs de oever. Het bloemeneiland Mainau, het Zeppelinmuseum in Friedrichshafen, het eilandstadje Lindau, de historische binnenstad van Stein am Rhein en het als UNESCO-Werelderfgoed aangewezen Kloostereiland Reichenau zijn de moeite van het bezoeken waard. En onderweg heb je voortdurend een fantastisch uitzicht op de omliggende Alpen!

 • Lengte: 263 km
 • Startpunt: Konstanz
 • Eindpunt: Konstanz
 • Traject: overwegend vlak en goed aangelegde wegen
Image
Bodensee
Fietsen rondom de Bodensee