Fietsen Alentejo, Portugal

In de Alentejo wonen de ‘echtste’ Portugezen. Het is de bakermat van de Anjerrevolutie, nu al vijfendertig jaar geleden. En ze zijn er nog ongelooflijk aardig ook. Daar moet je zijn!

Het fietsgebied
De Alentejo is de dunbevolktste provincie van Portugal. Stel je het oppervlak van Nederland voor, en verdeel daarover de inwoners van Rotterdam. Dan krijg je zuid-Portugal. Het is een landbouwgebied waar grote bedrijven de dienst uitmaken. Jonge, niet-vermogende mensen kunnen er niet veel doen. Die zijn dan ook bijna allemaal weg. De mensen die er nog wonen zijn dus meestal oud. Met geld van de Europese Unie probeert de Portugese regering de provincie op te krikken, vooral door geld te pompen in het toerisme en in de verbetering van de wegen. Met wisselend succes. Het toerisme trekt niet aan (hoera!, zeggen wij stiekem) maar de wegen zijn in het algemeen prima. Ze golven gezellig over de heuvels. Er maken soms – gezien het aantal inwoners – nog aardig wat automobilisten gebruik van. Vooral de Nationale wegen zijn redelijk druk. In de buurt van Évora komen zelfs files voor. Die wegen moet je dus zien te vermijden.

Gemaakte fietstocht in Alentejo
Van Faro (vliegveld) naar Castelo de Vide, daarna met de trein naar Lissabon. Een fietstocht van 523 km, in 6 fietsdagen. Plus drie dagen wandelen, één dag in Castelo de Vide, en twee in Lissabon. 95% van de tocht is verhard. Je kunt ook kiezen voor 100% verhard: voor de onverharde wegen zijn verharde alternatieven.

Meer informatie over fietsen in Alentejo?
Download de PDF-bestanden onderaan deze pagina.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2638
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Tocht ziet er uitnodigend uit in een leuk onontdekt stukje in Portugal. Wij zijn echter iets minder ervaren qua fietsers. Is het mogelijk om deze toch van noord naar zuid af te leggen. Is deze dan iets lichter qua niveau vanwege meer afdalingen dan stijgingen?
    Is er in die omstreken ook mogelijkheid tot fietshuur, zodat we geen fietsen in vliegtuig mee hoeven te nemen?

    gr Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *