icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Schladminger Tauern
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Schladminger Tauern

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Coen Weesjes & Schladming-Dachstein PR

Water, water, water. Je hoort het ruisen, je ziet het vallen in de watervallen, je ruikt het. Water is hét element van de Schladminger Tauern. Je ziet dat op zijn beste in de Klafferkessel, een hoog keteldal en overblijfsel uit de ijstijd, waar meer dan dertig kleinere en grotere bergmeertjes dicht bij elkaar liggen. Op Pad selecteerde negen mooie tochten in de Schladminger Tauern, waaronder natuurlijk die naar de Klafferkessel, een zware dagtocht, of tweedaagse.

Image
Wandelen in de Schladminger Tauern 02
Water is alomtegenwoordig in de Schladminger Tauern

Over de Schladminger Tauern

De Schladminger Tauern, op de grens tussen Salzburg en Steiermark, is een gebergte in de centrale Oost-Alpen en maakt deel uit van de Niedere Tauern. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier niet om een hooggebergte. Toch halen veel bergen een hoogte van ruim boven de 2.500 meter. Overal in de Schladminger Tauern liggen talrijke grotere en kleinere bergmeertjes en ruisende watervallen tussen het donkere gesteente, wat dit gebergte tot het waterrijkste in de Oost-Alpen maakt. Een bijzonderheid is de Klafferkessel, een hoog keteldal en overblijfsel uit de ijstijd, waar meer dan 30 kleinere en grotere bergmeertjes dicht bij elkaar liggen. De Schladminger Tauern zijn vernoemd naar de voormalige bergstad Schladming, die in het noorden, in het Ennstal ligt.

Het hoofddal van de regio is het Ennstal, waarin alle plaatsen liggen. Naar het zuiden reiken de lange dalen tot diep in de Schladminger Tauern. Terwijl de bergruggen vooraan in het dal met skigebieden bebouwd zijn, hebben de dalen zelf hun oorspronkelijke karakter kunnen bewaren. Wandelingen in dit gebied is dat praktisch alle wandelingen langs tenminste één bergmeer of waterval voorbij komen. In het Westen ligt het dorp Rohrmoos op een hoog plateau, zo'n 250 m boven Schladming, aan het begin van het Preuneggtal, het Obertal en het Untertal. Deze dalen zijn lang en smal en worden aan het eind pas breder, waardoor de meeste wandelingen hier  beginnen en het niet lang duurt eer een bergmeer bereikt wordt. Het Seewigtal, met als startplaats Haus im Ennstal, is een relatief kort dal in het midden van de Schladminger Tauern en wordt wel het Dal van het Vallende Water genoemd. Het Sattental en het Kleinsölker Obertal zijn de breedste dalen. Hier liggen dan ook de meeste almen. Het Kleinsölker Obertal en Kleinsölker Untertal liggen in het Naturpark Sölktäler en zijn, net als de kleine dorpjes en gehuchten, toeristisch nauwelijks ontsloten. Hier vindt men eenzame wandelingen door ongerepte dalen en over oorspronkelijke almen. In alle dalen rijden zogenaamde Tälerbussen waardoor daloverschrijdende wandelingen mogelijk zijn.

Image
Wandelen in de Schladminger Tauern 04
De Klafferkessel - fotogeniek!

Vervoer naar de Schladminger Tauern

Op Rohrmoos na, zijn alle plaatsen goed per trein te bereiken. Naar Rohrmoos bestaat een goede busverbinding. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Salzburg. De meest voor de hand liggende plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen zijn Schladming, Rohrmoos, Haus im Ennstal, Aich, en Michaelerberg-Pruggern.

SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk

Kaarten

Kaarten:

 • Alpenvereinskarte Niedere Tauern II (Östliche Radstädter- und westliche Schladminger Tauern) 1/50.000.
 • Freytag Berndt WK 201 Schladminger Tauern -Radstadt – Dachstein 1/50.000.

Gids:

Image
Giglach Höhenweg
De Giglach Höhenweg

Eenvoudige wandelingen in de Schladminger Tauern

 • Durch die Höll (Untertal), 4 km, 300 hm, 2 uur. Honderdveertig meter dondert het water van de Riesach-waterval door een smalle kloof naar beneden. Goed gezekerd gaat het over trappen, uitzichtsplatforms en een hangbrug dicht langs de waterval naar de Riesachsee, één van de grootste meren in de Schladminger Tauern. Voor families met kinderen erg goed te doen. Een hoogtepunt.
 • Naar het almen op de Tuchmiaralm (Untertal-Kleinsölk), 7 km, 390 hm, 3:30 uur. Als wandeling voor families met kinderen of om 'erin te komen' is deze tocht ideaal: eenvoudig en matig stijgend. Zo blijft er veel tijd om van het landschap te genieten. Vooral in juni en juli als de alpenroosjes bloeien, verkleuren de helling van groen naar roze. Je krijgt hier ook wat mee van het oorspronkelijke leven op de alm.

Gemiddeld zware tochten in de Schladminger Tauern

 • Duisitzkarsee (Obertal-Rohrmoos), 8 km, 600 hm, 4:30 uur. De rondwandeling via de Neualmen naar de Duisitzkarsee gaat afwisselend door bossen en over almen. Het meer wordt omgeven door een indrukwekkend bergpanorama. ´s Zomers is de watertemperatuur acceptabel genoeg om een verfrissende duik te nemen.
 • Via de Hochwurzenhöhenweg naar de Giglachsee (Preuneggtal-Rohrmoos), 12 km, 830 hm, 6:30 uur. Deze hoogtewandeling is lang, maar technisch eenvoudig. Met behulp van de Hochwurzenbahn start je al op 1825 m. Eerst over brede grasruggen en later langs ruige bergtoppen kom je langs een aantal kleine meertjes voordat de grote Giglachsee bereikt wordt.
 • Dal van het Vallende Water (Seewigtal), 8 km, 710 hm, 4 uur. Zo wordt het Seewigtal ook wel genoemd. Drie bergmeren en net zoveel watervallen drukken hun stempel op deze wandeling aan de noordkant van de imposante Hochwildstelle.
 • Kochofen (Michaelerberg-Pruggern), 7 km, 600 hm, 4:30 uur. De Kochofen is met z´n 1.916 m lang niet de hoogste of spectaculairste berg maar is wel één van de mooiste uitzichtsbergen over het Ennstal, de Schladminger Tauern en het Dachsteingebergte.

Moeilijke tochten in de Schladminger Tauern

 • Klafferkessel (Untertal-Rohrmoos), 20 km, 1.620 hm, 9 uur. Misschien wel de mooiste wandeling in de Schladminger Tauern. Als overblijfsel van de ijstijden liggen hier meer dan 30 bergmeertjes in verschillende groottes die tot in de zomer nog met ijs bedekt kunnen zijn. Samen met de indrukwekkende rotsen rondom dit keteldal wekt het de indruk van een oerlandschap. Deze lange tocht kan ook in twee dagen worden gedaan.
 • Planai-Höhenweg (Schladming), 14 km, 900 hm omhoog, 1.620 hm omlaag, 8 uur. Tijdens deze hoogalpiene wandeling laten de Schladminger Tauern zich van hun mooiste kant zien. Voor ervaren wandelaars die tredzeker zijn en geen last van hoogtevrees hebben, is deze tocht één van de hoogtepunten.

Meerdaagse tochten in de Schladminger Tauern

 • Huttentocht Schladminger Tauern, 70 km, 6.230 hm, 7 etappes. De trektocht langs de Tauern Höhenweg is in principe een eenvoudige trektocht met onderweg geen moeilijke passages. Vanwege de betrekkelijke geringe hoogte is er relatief weinig kans op sneeuwvelden. Het is mogelijk sommige dagtochten in tweeën op te splitsen of om af te dalen naar het beginpunt. Het is mogelijk de tocht in te korten. Lees meer over deze tocht door op onderstaande link te klikken.