icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Man met uitzicht op de bergen
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Hohe Tauern, Tirol

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: PR Hohe Tauern Ost Tirol / Uwe Grinzinger

Wandelen in het Tiroolse deel van het nationaal park Hohe Tauern is anders. Authentieker, oorspronkelijker, gereduceerd op het meest noodzakelijke en het wezenlijke. Dit deel van Tirol ligt als enige aan de zuidkant van Alpen met al zijn voordelen. Het dunbevolkte gebied is één van de meest bergachtige regio's in Oostenrijk met meer dan 150 bergtoppen boven de 3.000 meter. Op Pad selecteerde tien fantastische tochten. Met uitzicht natuurlijk!  

Image
Hoog boven de Pumpersee, met achter in het midden de Großglockner
Hoog boven de Pumpersee, met achter in het midden de Großglockner

Over de Hohe Tauern

De 3.798 meter hoge Grossglockner raagt als hoogste berg boven de Hohe Tauern uit. Met 266 drieduizenders en 342 gletsjers biedt het nationaal park Hohe Tauern veel fascinerende landschappen, niet alleen voor wandelaars. Het park is met 1.856 km2 het grootste nationale park in de Alpen en strekt zich uit over de bondslanden Salzburg, Karinthië en Tirol. Typerend zijn de uitgestrekte gletsjers en de door de gletsjers gevormde dalen. Aan het einde van de dalen krijg je vaak een indrukwekkend natuurschouwspel voorgeschoteld met bergmeren, watervallen en moeraslandschappen.

In het midden van het park liggen de oorspronkelijke natuurlandschappen, met alle belangrijke alpine ecosystemen, terwijl in de buitenste ring, de Aussenzone, de eeuwenoude cultuurlandschappen liggen. Bedreigde en internationaal beschermde dier- en plantensoorten kun je in de Hohe Tauern tegenkomen of zien vliegen, denk aan de steenarend en de lammergier. Het park beschermt de ecosystemen maar wil ook zorgen voor recreatie, wetenschappelijk onderzoek, educatie en het beleefbaar maken van de natuur. Hierdoor is er veel informatie te vinden en loop je met andere ogen door de natuur.

Het gebergte de Hohe Tauern is een hooggebergte in de centrale Alpen van Oostenrijk dat uit negen kleinere berggroepen bestaat, waarvan de Venediger-groep en Glockner-groep de bekendste zijn. De geologische opbouw van het gebergte is ongewoon gecompliceerd. Dat maakt het landschap zo aantrekkelijk maakt: van loodrechte rotswanden en messcherpe graten zijn er alle overgangen te vinden tot aan glooiende grasbergen en moerassen. Dan weer steile puinhellingen en gletsjers, dan weer hoogplateaus en bergmeren. Specifieke informatie over het Salzburgse deel van de Hohe Tauern: kijk op de pagina van de buren, de Hohe Tauern Salzburg.

Image
Blick über Sillian nach Sillianberg & in die Deferegger Alpen
Uitzicht op Sillian in de Deferegger Alpen

Standplaatsen Hohe Tauern in Oost-Tirol

Matrei in Osttirol ligt in het relatief brede Tauerntal, goed bereikbaar vanaf Salzburg (via de Felbertauernstrasse ). In alle opzichten is het dorp het middelpunt van het Tiroolse deel van het nationaal park Hohe Tauern, waardoor het uitermate geschikt is voor wandelingen in alle richtingen. Matrei is tegelijkertijd het visitekaartje van het nationaal park is. Ten oosten van Matrei ligt Kals am Grossglockner in een klein zijdal middenin het hooggebergte van de Hohe Tauern, op 1.324 m. Voor veel bergbeklimmers is dit een bekende naam: het is het  beginpunt voor een beklimming van de Grossglockner. Nergens kom je dichterbij de hoogste berg van Oostenrijk. Ten westen van Matrei ligt het Virgental met aan het begin het dorpje Virgen, wat zoveel betekent als zonnig plekje. Achterin het dal ligt Prägraten. Beide dorpen liggen ten zuiden van de Venedigergroep waardoor het landschap een hoog alpien karakter heeft. Bijna 60% van deze gemeentes liggen dan ook in het nationaal park. Een bijzonder feit is dat dit dal meer almweides dan bossen heeft waardoor er een enorme veelzijdigheid aan (zeldzame) bloemen is ontstaan.

SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk

Kaarten

 • Freytag & Berndt WK 123 Matrei – Defereggen – Virgental 1/50.000 € 8,99.
 • KOMPASS kaart Nationalpark Hohe Tauern (3 kaarten) 1/50.000 € 14,90.
 • Alpenvereinskarte Nr. 36 Venediger Gruppe 1/25.000 € 9,80.
 • Alpenvereinskarte Nr. 39 Granatspitzgruppe 1/25.000 € 9,80.
 • Alpenvereinskarte Nr. 40 Glocknergruppe 1/25.000 € 9,80.
 • Alpenvereinskarte Nr. 41 Schobergruppe 1/25.000 € 9,80.

Gids

 • Rother-Wanderführer Hohe Tauern € 15,40.
 • Tyrolia- Trekkingführer Hohe Tauern € 4,95.
Image
Bij de Geigensee, achter in beeld de Venediger-/Lasörlinggruppe & de Großglockner (rechts)
Bij de Geigensee, achter in beeld de Venediger/Lasörlinggruppe & de Großglockner (rechts)

Gemakkelijke tochten in de Hohe Tauern

 • Naar de Umballwatervallen (Prägraten), 8 km, 248 hm, 3 uur. Een wandeling door een adembenemende coulissen langs de beroemde Umballwatervallen waar het water van de Isel naar beneden stort. Dit is de enige gletsjerrivier die nog vrij mag stromen: een dynamisch natuurlandschap!
 • Europa Panoramaweg (Kals), 5 km, 291 hm, 2:30 uur. Een eenvoudige wandeling waarbij je dankzij de lift meteen ver boven de boomgrens bent, en van het uitzicht over meer dan 60 drieduizenders kan genieten.

Gemiddeld zware tochten in de Hohe Tauern

 • Gletsjer-leerpad Innergschlöß (Matrei in Osttirol), 6 km, 650 hm, 4:30 uur. Een wandeling waar je niet alleen  door gletsjers gevormde landschappen bewondert, maar dankzij  28 informatiepunten inzicht krijgt over de gletsjers en hun invloed op de natuur en mens.
 • Over de Edelweiss-almen (Matrei in Osttirol), 6 km, 610 hm, 4 uur. Een familievriendelijke wandeling met een indrukwekkend panorama over de bergtoppen van de Lasörlinggroep. Over een bergweide vol met verschillende bloemen, waaronder het zeldzame Edelweiss, gaat het pad naar de Hoanzeralm en Inneren Steinalm.

Moeilijke tochten in de Hohe Tauern

 • Muhs-Panoramaweg (Prägraten), 15 km, 1.360 hm, 7 uur. Heerlijke rondwandeling met uitzicht op de 3.000-ers en gletsjers van de Venedigergroep. De tocht gaat langs de Bergsee Hütte aan de Bergersee naar de top van de Muhs (2.356 m).
 • Over de Kalser Tauern (Kals), 14 km, 1.360 hm, 6 uur. Een dagtocht over de voormalige handelsweg naar de Kalser Tauern is een pittige, maar afwisselende wandeling, waarbij het weer mee moet spelen. Langs de wild-romantische Daba-kloof kom je bij het Dorfertal met het gelijknamige bergmeer.
 • Naar de Bonn-Matreier-Hütte (Virgen), 12 km, 1.273 hm, 6:30 uur. Landschappelijk is deze wandeling erg afwisselend en biedt steeds weer andere vergezichten, zoals die over het Virgental, de toppen van de Lasörling en de bergen van de Dolomieten.

Meerdaagse tochten in de Hohe Tauern

 • Venediger Höhenweg, 50 km, 3610 hm, 6 dagen.
 • De Glocknerrunde, (start in Bruck a.d. Glocknerstrasse) 98 km, 7570 hm, 7 dagen. De Glocknerrunde is een pittige huttentocht rondom de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner.
 • Tiroler Adlerweg, 300 km, 23 etappes. De Adlerweg loopt dwars door Tirol en heeft meerdere varianten waarvan er één door Oost-Tirol loopt.