icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Oostenrijk, twee vrouwen wandelen rond de Millstätter See
Gebiedsinformatie

Wandelen rond de Millstätter See

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Kärnten Werbung

Het wandelgebied rondom één van de grootste meren in Karinthië geldt als juweel voor genieters en ontdekkers. De glooiende en ronde vormen van de bergtoppen, de zogenoemde nocken, beloven veel genot met weinig moeite. De boomloze toppen zijn vaak met gras begroeid waardoor ze een goedmoedig karakter hebben en zonder gevaar bewandeld kunnen worden. De Mirnock steekt 1.500 meter boven de Millstätter See uit en bepaalt het beeld in de regio. 

Image
Wandelen in Karinthië 05
In de Millstätter Alpe

Over Millstätter See

De Millstätter See ligt tussen de uitlopers van de Hohe Tauern en het Nationalpark Nockberge. Typerend voor het gebied is de topografie op drie niveaus. Het meer ligt op 600 m boven zeeniveau en vormt het eerste niveau. Het tweede is het hoogplateau op 900 m dat zich aan beide zijdes van het meer uitstrekt. Op 2.000 m ligt het derde niveau, de Millstätter Alpe. Direct aan het meer, aan de westelijke oever, ligt Seeboden, een bloemenrijk dorp met veel groen en een aantal parken. Het dorp, dat de toegang vormt tot de Milstätter See, ligt tussen de bergen van de Reisseckgroep, een uitloper van de Hohe Tauern, en tussen het plateau van de Millstätter Alpe. Op de Millstätter Alpe werd vroeger het mineraal granaat gewonnen en is vandaag de dag het thema voor artistieke aandachtspunten onderweg. Op een vlakke uitstulping van de noordoever, ingeklemd tussen het meer en de hellingen van de Millstätter Alpe, ligt Millstatt am See. Door de directe ligging aan het meer is het watertoerisme er belangrijk. Het zorgt voor een aangename flair. Aan de noordoostelijke oever ligt het dorp Döbriach. Aan de voet van de mystieke berg Mirnock, vormt het de toegang naar het Nationalpark Nockberge. De onbebouwde en natuurlijke noordoever van de Millstätter See kan gemakkelijk te voet worden bereikt. De grootste stad in de buurt van het meer, Spittal an der Drau, zal eerder wandelaars die van cultuur houden aanspreken. Ook de kleinere dorpjes die officieel bij de regio Millstätter See horen. De watertemperatuur van de Millstätter See bereikt 's zomers zo'n 22° en is ideaal voor een verfrissende duik na het wandelen. Meerdere keren per dag varen boten volgens een dienstregeling het meer rond waardoor wandelingen ergens anders kunnen eindigen en men per boot weer terug komt.

Vervoer naar Millstätter See

De meest voor de hand liggende plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen zijn: Seeboden, Millstatt am See, Döbriach-Radenthein, en Spittal a.d. Drau. Spittal is direct per trein te bereiken. Naar de andere plaatsen bestaan er een goede busverbindingen. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Klagenfurt, ook kan Salzburg een goed alternatief zijn.

  SNP Natuurreizen

  Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

  Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

  Image
  SNP Wandelen Oostenrijk

  Wandelkaart en -gids

  Kaarten

  • KOMPASS kaart Millstätter See WK 066 1/25.000.
  • KOMPASS kaart Millstätter See Nockgebiet WK 063 1/50.000.
  • Freytag Berndt WK 5221 Nockberge - Millstätter See 1/35.000.

  Gids

  • Rother-Wanderführer Nockberge.
  Image
  Wandelen in Karinthië 07
  Goed eten hoort óók bij Karinthië

  Eenvoudige tochten rond Millstätter See

  1 Goldeck (Spittal), 7 km, 400 hm, 3:30 uur. Eén van de eenvoudigere wandelingen naar het Goldeck (2.142 m), een uitzichtsberg aan de zuidkant van de Millstätter See. Deze rondwandeling verloopt geheel boven de boomgrens waardoor je steeds heerlijke uitzichten naar alle kanten hebt.
  2 Het dal der molens (Döbriach-Radenthein), 7 km, 350 hm, 3 uur. Een afwisselende wandeling (die geschikt is voor families met kinderen) over de romantische molenweg naar de Aichholzhütte. Naast eeuwenoude, stilgelegde molens wordt er in de Neuwirtmühle in de zomermaanden dagelijks meel gemalen.

  Gemiddelde wandelingen rond Millstätter See

  3 Mirnock (Döbriach-Radenthein), 10 km, 930 hm, 5 uur. De Mirnock (2.110 m), die vanwege z'n bijzondere energie ook Weltenberg Mirnock genoemd wordt, stijgt 1.500 m boven de Millstätter See uit en is daardoor een indrukwekkende verschijning. Alleen het eerste stuk gaat door het bos en al snel wandel je over de met gras begroeide hellingen over het uitgestrekt plateau langs een paar kleine vennetjes naar de Mirnock.
  4 Tschiernock (Millstatt), 12 km, 520 hm, 4 uur. Deze rondwandeling gaat via de Hochpalfennock naar de Tschiernock (2.088 m). De weg terug komt langs de Steinerne Tisch. Een bijzonder mooie plek waar de tafel uit marmer een bijzondere geschiedenis prijsgeeft. Behalve heerlijke panorama´s biedt deze tocht ook afwisselende landschappen.
  5 Weg der Liebe. Sentiero dell´Amore (Millstatt), 13 km, 280 hm, 4 uur. Deze Weg van de liefde gaat over de almen van de Millstätter Alpe en telt zeven tweepersoonsbankjes met daarnaast een tafel met een boek vol anekdotes, citaten en gedichten over de liefde. Je mag er je eigen gedachten over de liefde bijschrijven.

  Image
  Wandelen in Karinthië 04
  Het kunstwerk Granattor, de granaatpoort

  Moeilijke tochten rond Millstätter See

  6 Grosser Rosennock (Döbriach-Radenthein), 11 km, 930 hm, 5 uur. Een rondwandeling met talloze uitzichten naar de hoogste berg in het Nationalpark Nockberge, de Rosennock van  2.440 m.
  7 Schluchtenweg Millstatt (Millstatt), 12 km, 1.010 hm, 7 uur. Het steile pad door de kloof begint  in Millstatt en was een eeuwenoud pad langs molens en zagerijen. Het geliefde wandelpad langs kleinere watervallen komt ook langs zeldzame bloemen en gewassen. Ook is er een Kneipp-inrichting, een ondiep waterbassin waar je in kunt rondwandelen. Goed voor de (vermoeide) voeten.

  Meerdaagse tochten rond Millstätter See

  8 Millstätter See Höhensteig, 200 km, 10.150 hm, 13 etappes. Een afwisselende tocht door de Reisseckgroep/Hohe Tauern en de ronde en glooiende nocken van de Nockbergen rondom de Willstätter See.
  9 Door de Nockberge, 24 km, 2.030 hm, 2 etappes. Deze tweedaagse huttentocht gaat door het hart van het Nationalpark Nockberge en leidt over meerdere bergtoppen met steeds weer andere panorama´s. De tocht kan ook in drie etappes worden gewandeld en is daardoor erg geschikt om met kinderen te doen.