icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in het Ötztal
Gebiedsinformatie

Wandelen in het Ötztal

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: PR Ötztal / Laeng

Het Ötztal maakt indruk met z'n grandioze panorama's en 250 bergtoppen boven de 3.000 meter. Maar er is meer. Het dal heeft ook dromerige bergdorpen, schilderachtige meren en een grandioos netwerk aan wandelwegen. Op Pad selecteert er tien, van eenvoudig tot 'alleen geschikt voor vergevorderden'. Waaronder de Ötztal Trek, een meerdaagse over graten en toppen van tweeëntwintig dagen.

Image
laeng_breitlehntal_08_06026Oetz
Het Breitlehntal

Over het Ötztal

Het Ötztal is een zijdal van de Inn, het grootste in de Oostalpen, en heeft een lengte van 65 km. Het heeft een veelzijdig landschap; van uitgebreide boomgaarden en graanvelden, tot uitgestrekte gletsjers in de hoogste regio's. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, ligt het Ötztal niet volledig in de Ötztaler Alpen maar op de grens tussen de Stubaier en de Ötztaler Alpen. De gletsjers hebben het Ötztal in de laatste ijstijden tot een smal dal uitgeslepen. Daaropvolgende aardverschuivingen hebben het  in verschillende terrassen opgedeeld, die van elkaar door smalle kloven zijn gescheiden. Het lange en smalle dalstuk tussen Längenfeld en Sölden scheidt het sneeuwarme wandelgebied vóór in het dal, van het wintersportgebied achterin het dal. De Tschirgant, een grote berg aan het begin van het Ötztal, beschermt tegen de koude winden uit het noorden, terwijl de wind uit het zuiden zich bij het afglijden aan de bergflanken opwarmt. Hierdoor heeft het Ötztal een mild klimaat. Er groeien zelfs wijndruiven en tamme kastanjes.

Talrijke wandelmogelijkheden

Het Ötztal is één van de droogste gebieden in de Alpen, met een gemiddelde neerslag van 692 mm per jaar. Door de vijf verschillende plateaus zijn er in het Ötztal talrijke wandelmogelijkheden. Van eenvoudige dalwandelingen tot  meerdaagse huttentochten over gletsjers. Wie van wandelingen door bossen, over almweides en af en toe een uitstapje naar een hoge top houdt, vindt de meeste mogelijkheden voor in het dal in de plaatsen Sautens, Oetz, Umhausen en Längenfeld. Ervaren wandelaars die graag hogerop willen en de ruigte van het gebergte zoeken kiezen eerder voor de wandelingen achterin in het dal. Overal in het Ötztal vindt men wandelwegen die gemarkeerd zijn als Wasserläufer. Dit zijn wandelwegen met het thema water, hét element van het Ötztal. Deze wandelingen gaan langs gletsjers, watervallen of langs één van de vele bergmeren.

Image
Bergsteiger am Mainzer Höhenweg im Bereich Polleskogel, Oetztaler Alpen, Tirol, Oesterreich.
Op de Mainzer Höhenweg

Ötzi

Als het dal al niet beroemd was door zijn grandioze panorama’s en drieduizenders, dan was het Ötztal het wel geworden door de vondst van een ijsmummie in 1991. Ötzi, de oudste Europese mummie. Na koolstof 14-datering bleek dat hij rond 3.300 v.Chr. geleefd moest hebben en dus eeuwen ouder te zijn dan de piramide van Cheops. Bij nader onderzoek bleek dat hij net over de grens met Italië was gevonden – wat tot een controverse met de Italianen leidde. Uiteindelijk belandde de mummie in Italië. In het Ötztal wordt de herinnering levend gehouden in het Ötzi-Dorf Umhausen.

(Stand)plaatsen in het Ötztal

Aan het begin van het dal liggen de plaatsjes Sautens en Oetz op 820 m. hoogte. Ze liggen aan de voet van de 3.008 meter hoge Acherkogel en vormen de poort naar het Ötztal. Door de beschutte ligging en het milde klimaat groeien hier veel fruitbomen. Wandelingen rondom Sautens zijn voor de hele familie geschikt. Via de lift in Oetz komt men snel boven de 2.000 meter in het wandelgebied Hochoetz. De meeste wandelingen hier zijn voor iedereen goed te doen. Verderop in het dal, na een smal stuk, ligt op een etage hoger de gemeente Umhausen op 1.039 m. Samen met het zonnige plateau van Niederthai (1.500 m.) vormt het dorp het hart van het Ötztal. Het gebergte wordt hier al een stuk ruiger en zijn wandelingen boven de 3.000 meter en over gletsjers mogelijk. Op de volgende etage ligt de gemeente Längenfeld met meerdere kleine dorpjes, buurtschappen en gehuchten in een weids bekken. Behalve wandelingen, klimmogelijkheden en cultuur biedt Längenfeld ook ontspanning met de eerste thermen in Tirol. Op de vierde etage van het Ötztal ligt Sölden, het belangrijkste toerismegebied van het dal, dat vooral ´s winters veel toeristen trekt. Na Sölden splitst het dal in tweeën: direct naar het zuiden richting het Timmelsjoch liggen de (wintersport-)plaatsen Obergurgl en Hochgurgl. Naar het zuidwesten leidt een smal dal naar het kleine dorpje Vent op 1.900 m. Dit klassieke bergdorp ligt aan de voet van de Wildspitze en is tevens startpunt voor tochten naar Weisskugel, Similaun en vele andere 3.000-ers.

SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk
Image
Wanderer oberhalb der Stabelealm am Fünf-Seen-Weg, Oetztaler Alpen, Tirol, Oesterreich.
Halverwege de Stabelealm op de Fünf-Seen-Weg, Oetztaler Alpen

Vervoer naar het Ötztal

Met de trein komt men tot aan Ötztal-Bahnhof net voor de ingang van het dal. Alle plaatsen zijn goed per bus te bereiken. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Innsbruck.

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

Gebruikte gids: Kompass-Wanderführer Ötztal - Pitztal WF 5608 

Image
Wanderszene am Lauser, Stubaier Alpen, Tirol, Oesterreich.
Wandelaars in de Stubaier Alpen

Eenvoudige wandelingen in het Ötztal

 • Wasserläufer Piburger See (Oetz), 3,5 km, 180 hm, 2 uur. Een gemakkelijke wandeling van het centrum van Oetz naar het natuurgebied en bergmeertje Piburger See, waarin gezwommen kan worden.
 • Schweinfurter Hütte (Niederthai), 13 km, 480 hm, 4 uur. Beginnend op het plateau van Niederthai leidt de wandeling langs 3 almen naar de Schweinfurter Hütte op 2.028 m.
 • Wasserläufer Brand-Burgstein (Längenfeld), 4 km, 390 hm, 1,5 uur. Een familiewandeling langs Brand en Burgstein over oude wegen en een spectaculaire hangbrug. Wasserläufer-wandelingen gaan over veelzijdige, natuurlijke en fascinerende wandelwegen.

Gemiddeld in het Ötztal

 • Winnebachseehütte (Gries/Längenfeld), 10 km, 880 hm, 5:15 uur. Door een afwisselend landschap leidt een goed onderhouden pad langs de watervallen van de Winnebach naar het gelijknamig meertje en berghut.
 • Wetterkreuzkogel (Oetz), 8 km, 680 hm, 4:45 uur. Je gaat gemakkelijk met de lift omhoog en omlaag, om vervolgens door geurige bossen van alpendennen, over uitgestrekte puinhellingen en door een adembenemend berglandschap te lopen. De route is niet het kortst mogelijke heen en weertje naar de Wetterkreuzkogel, maar betreft een rondwandeling langs Bielefelder Hütte.
 • Waterval Stuibenfall (Umhausen), 10 km, 580 hm, 5 uur. Een rondweg langs de hoogste waterval van Tirol, de Stuibenfall. Vanaf de verschillende uitzichtsplatformen kan men dit natuurschouwspel bewonderen.

Moeilijke tochten in het Ötztal

 • Frischmannhütte (Umhausen), 19 km, 1.200 hm, 7 uur. Een lange maar mooie wandeling langs de Fundussee en via een Waalweg (een oud irrigatiekanaal) naar de Frischmannhütte, een berghut op 2.192 m.
 • Hauersee (Längenfeld), 20 km, 1.210 hm, 6,5 uur. Een lange wandeling die eerst door steile bossen naar het Hauertal en dan langs de beek naar de eenzame Hauersee leidt.

Meerdaagse tochten in het Ötztal

 • Geigenkamm Überquerung (start in Sautens), 61 km, 6.140 hm, 3 dagen.
 • Ötztal Trek. Deze hoogalpine huttentocht bestaat uit 22 dagtochten en kan in 6 deelroutes van 3 tot 6 dagen worden opgedeeld. In totaal is de tocht 400 km lang en klim je 30.000 hm. Tijdens de tocht beleef je het Ötztal op hoogte en wandel je over graten en toppen van hut naar hut waarbij je het nagenoeg het hele dal rond loopt. Voor deze tocht is ervaring in alpien terrein nodig. Een groot deel van de wandelwegen is als moeilijk gecategoriseerd en een paar etappes gaan over gletsjers.
 • Tiroler Adlerweg, 300 km, 23 etappes. De Adlerweg is verloopt dwars door Tirol en heeft meerdere varianten waarvan er één door het Ötztal gaat.