icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Dachstein, mensen wandelen
Gebiedsinformatie

Wandelen in het Dachstein gebergte

  • 28 april 2016
  • Door: Coen Weesjes
  • Fotografie: Coen Weesjes

Van tamme bergmarmotten en de 'koningsloge voor de kleine man', tot een zware tocht over de klippen van de 200 miljoen jaar oude Gosaukamm, je vindt het rond de Dachstein, een imposant kalksteen massief in centraal-Oostenrijk. Eén van de mooiste wandelgebieden van Oostenrijk volgens Op Pad. In dit artikel lees je wat de bijzonderheden van het gebied zijn en geven we praktische tips voor standplaatsen, dagwandelingen en meerdaagse wandelroutes. 

Image
Weitje voor de Bischofsmütze
Weitje voor de Bischofsmütze

Het massief van de Dachstein

Het massief van de Dachstein ligt zo´n 45 km zuidelijk van de stad Salzburg. Het landschap aan de voet van het gebergte is een van de acht Oostenrijkse Unesco Werelderfgoederen. De vroege zoutwinning in Hallstatt met de daaruit ontstane cultuur, de meren in het noorden en één van de oudste almweides waren de redenen het Dachsteinmassief op de lijst te zetten. Rondom het hoogste punt van het massief, de Hoher Dachstein van 2.995 meter, liggen drie grote en meerdere kleinere gletsjers. In het noorden liggen de drie grotere meren van het massief; de Vordere en Hintere Gosausee en de Hallstättersee. Vanaf de Vordere Gosausee heb je misschien wel het bekendste uitzicht op de Dachstein en z´n gletsjers. De karst-hoogvlakte Am Stein ligt in het oosten van het gebergte, is 280 km2 groot en is een droog, uitgestrekt en verlaten landschap waar alleen een paar struiken en alpendennen kunnen groeien.

Dachstein-Zuidwand

Aan de zuidkant is de Dachstein misschien wel het meest indrukwekkend. Hier staat de imponerende Dachstein-Zuidwand, die over een lengte van 4 kilometer tussen 800 en 1.000 meter steil omhoog rijst. Voor de wandelaars die onderaan over de almweides lopen een indrukwekkende aanblik en voor vele klimmers een grote uitdaging. De westelijke uitloper van het Dachsteingebergte is de Gosaukamm met de bekende Bischofsmütze als hoogste punt. Ondanks dat deze uitloper met haar grillig gevormde toppen en pieken relatief klein is, domineert ze wel het landschap van de omliggende plaatsen. Deze bergkam wordt ook wel de Salzburger Dolomieten genoemd.

(Stand)plaatsen in de Dachstein

Hallstatt en Obertraun liggen op een smalle strook tussen de Hallstättersee en steile berghellingen. In het wereldberoemde Hallstatt kun je de geschiedenis van de zoutwinning proeven. Hier komt ook de naam Salzkammergut vandaan. Voor wandelingen rondom het bekendste meer in het Salzkammergut zit je in Hallstatt en in Obertraun wel goed. Via de Krippenstein-gondel kom je eenvoudig op het 1.500 meter hoger gelegen plateau Am Stein waar veel dag- en huttentochten mogelijk zijn.
In het zuidoosten, in een beschut en zonnig keteldal, ligt het kuuroord Gröbming. Het is een uitvalsbasis voor wandelingen rondom de bergen Stoderzinken en Kammspitze, en voor eenzame tochten aan de zuidkant van het karstplateau Am Stein.

Ramsau am Dachstein

Ramsau am Dachstein ligt aan de voet van de Dachstein-Zuidwand op een soort zonnebalkon, dat tussen de 2 en 4 km breed en 10 km lang waar talrijke eenvoudige wandelingen over weides en langs boerderijen te maken zijn. Langere wandelingen vanaf Ramsau gaan vooral naar de almen en het hoogplateau. De Dachstein-gondel maakt het mogelijk zonder overnachting rondom de hoogste toppen van het gebergte te wandelen.
Ten westen van het massief liggen onder andere Russbach, Gosau, Annaberg en Filzmoos met hun tientallen almen en hutten. Deze plaatsen zijn ideaal om een meerdaagse tocht te beginnen of om vanuit een vaste locatie over almen en door bossen te wandelen waarbij steeds weer de grillige toppen, pieken en rotspilaren van de Gosaukamm te zien zijn.
De beste plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen: Gosau, Hallstatt, Gröbming, Ramsau, Filzmoos, en Annaberg.

Vervoer naar Dachstein

Een direct treinverbinding is er niet, wel zijn alle plaatsen goed per bus te bereiken. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Salzburg.

SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk

Kaart

Gebruikte kaarten:

  • Kompass Wanderkarte 031 der Dachstein  1/25.000
  • Alpenvereinskarte Nr. 14 Dachstein 1/25.000.

Gebruikte gids: Kompass Wanderführer Dachstein – Ausseerland WF 5628.

Eenvoudige wandelingen in de Dachstein

1 Oeverwandeling Soleweg (Hallstatt), 7 km, 440 hm, 2,5 uur. Gezinsvriendelijke wandeling langs de oever van de Hallstättersee en leidt onder meer langs ruige rotsen en door lichte bossen.
2 Uitzichtberg Stoderzinken (Gröbming), 5 km, 260 hm, 2 uur. De berg Stoderzinken is een makkelijk te bereiken uitzichtpunt met net onder de top een klein kerkje dat als een adelaarsnest tegen de rotswand lijkt geplakt.
3 Tamme bergmarmotten (Filzmoos), 4 km, 390 hm, 1,5 uur. Wandeling voor de hele familie naar de bergmarmotten op de Bachlalm onderaan de Dachstein-Zuidwand. Met wat geduld komen ze steeds dichterbij. Vooral leuk met kinderen!
4 Rond om de Gosausee (Gosau), 8,5 km, 400 hm, 2,5 uur. Eenvoudige rondwandeling die ook geschikt is voor kinderen. Op deze tocht kun je ook af en toe in het koude water van de Gosausee springen.

Image
©CoenWeesjes Wanderer
Uitzicht op een mistige Dachstein

Gemiddelde tochten in de Dachstein

5 Krippenstein (Obertraun), 8 km, 220 hm omhoog, 502 hm omlaag, 4 uur. Vanaf de Krippenstein-gondel zien we meteen de Dachstein met z´n gletsjers. Aan de rand van het plateau Am Stein gaat het door een onwerkelijk aandoend landschap naar de Gjadalm.
6 Durch´s Perner Tor (Ramsau), 10 km, 890 hm, 5,5 uur. Dichterbij de 1000-meter hoge rotswanden kom je als wandelaar niet. Een rondweg met een indrukwekkend panorama.
7 Naar de Sulzenschneid (Filzmoos), 10 km, 770 hm 5 uur. Over één van de mooiste almweides naar het kruis op de Sulzenschneid met schitterende uitzichten op de Bischofsmütze, Dachstein en de omliggende bergketens.
8 Gerzkopf (Annaberg), 15 km, 980 hm, 5,5 uur. Wandeling naar de Gerzkopf midden in een beschermd natuurgebied met een uniek moerasven en 360° uitzicht.

Zware tochten in de Dachstein

9 Plassen (Hallstatt), 15 km, 1.470 hm, 6-7 uur. Plassen komt van blasé wat zoveel als bleek betekent. Deze berg heeft bovenop dan ook nauwelijks begroeiing waardoor het één van de mooiste uitzichtsbergen ten noorden van de Dachstein is.
10 Rettenstein (Filzmoos), 10 km, 990 hm, 6 uur. De Rettenstein wordt ook wel de koningsloge voor de kleine man genoemd. Na een steile wandeling waarbij regelmatig de handen gebruikt moeten worden, is het uitzicht op de Bischofsmütze en Dachstein onvergetelijk.
11 Großer Donnerkogel (Annaberg), 13 km, 1.380 hm, 7 uur. Een uitdagende wandeling over de klippen van de 200 miljoen jaar oude Gosaukamm. De indrukwekkende Großer Donnerkogel lijkt onneembaar, maar voor ervaren en stapzekere wandelaars is de weg naar de top goed te doen.

Image
Voorjaarswandeling met gids
Voorjaarswandeling met gids

Meerdaagse tochten in de Dachstein

12 Rund um die Bischofsmütze (Filzmoos), 37 km, 2.210 hm, 3 dagen. De ronde om de Gosaukamm is een gevarieerde, driedaagse huttentocht. Het ene moment loop je over glooiende almweides en het andere wandel je over puinhellingen langs steile rotswanden waar je vaak gemzen kunt zien. Vanwege de grillige bergtoppen wordt de Gosaukamm ook wel de Salzburger Dolomieten genoemd.
13 Dachstein-Rundwanderweg. 121 km, 8 dagen. Voor zowel beginnende als ook ervaren wandelaars geschikt. Deze ronde bestaat uit 8 dagetappes van 4 tot 7 uur wandelen, die zonder touw en klimuitrusting gedaan kunnen worden. Tijdens deze ronde beleef je het veelzijdige landschap en proef je de lokale geschiedenis en het leven rondom dit UNESCO-werelderfgoed. Met of zonder bagagetransport mogelijk.

 

Image
Wandelaar bij het Gutenberghaus
Wandelaar bij het Gutenberghaus