icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in de Kitzbühler Alpen 04
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Kitzbüheler Alpen

 • 07 mei 2013
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Jonathan Andrew, TVB Kitzbüheler Alpen Brixental / St. Johann in Tirol / Hohe Salve / PillerseeTal

Als spin in een web ligt Kitzbühel in de gelijknamige Alpen. De mondaine stad is een hotspot in de Alpen en ziet zich graag als de meest legendarische sportstad in de Alpen. De bekende bergen Hahnenkamm en Kitzbüheler Horn flankeren de stad. De Kitzbüheler Alpen liggen tussen het Zillertal, de Hohe Tauern en Zell am See. In het gebied selecteerde Op Pad tien niet ál te mondaine tochten. 

Image
Wandelen in de Kitzbühler Alpen 07
Wildseeloder meer

Over de Kitzbüheler Alpen

De bergen van de Kitzbüheler Alpen hebben overwegend het karakter van een middelgebergte en worden vanwege hun glooiende verschijning ook grasbergen genoemd. De hoogste bergen liggen in het zuiden, op de hoofdkam die Salzburg van Tirol scheidt. Het Kreuzjoch met 2.558 m. is de hoogste berg van de Kitzbüheler Alpen. Ondanks de grillige bergtoppen en steile rotswanden, zijn de Kitzbüheler Alpen uitermate geschikt om ´s zomers te wandelen en ´s winters te skiën. Geografisch wordt het gebied opgedeeld in vier regio´s: Hohe Salve, Brixental, St. Johann in Tirol en het Pillerseetal met in totaal 2.500 km aan gemarkeerde wandelpaden die tot een hoogte van ca. 2.500 m gaan.
De regio Hohe Salve ligt in het westen van de Kitzbüheler Alpen. Grotere plaatsen zijn Wörgl, Itter en Hopfgarten. Wörgl ligt op de scheiding tussen het Inntal en het Brixental en vormt de toegang naar de meerdere kleine zijdalen met vele kleine dorpjes. De bergen zijn hier glooiend en niet zo hoog. De Hohe Salve is het hoogste punt met 1.829 m. De regio Brixental met Brixen im Tale, Westendorf en Kirchberg klinkt velen bekend in de oren als wintersportplaatsen. De bergen hier zijn dan ook goed ontsloten met skiliften waardoor veel wandelingen met weinig hoogtemeters mogelijk zijn. Ongerepte en wilde natuur en de hoogste bergtoppen van de Kitzbüheler Alpen vind je in deze regio in het zuiden, aan het einde van de lange dalen waar de dorpjes Rettenbach en Aschau liggen. Met 500 km aan wandelpaden is er volop keuze. Ten oosten van Kitzbühel ligt de regio St.Johann in Tirol. St. Johann en Kirchdorf liggen beschut in een brede dalkom tussen Wilde Kaiser en Kitzbüheler Alpen. In het zuiden van deze regio ligt de bekende en door liften ontsloten Kitzbühelerhorn. In het noorden en westen vindt men geen skigebieden maar wel veel rust rondom de Kalkstein en in het natuurgebied rond de Fellhorn. De meest oostelijke regio is het Pillerseetal en strekt zich uit tussen Fieberbrunn in het zuiden en Waidring in het noorden. Ook hier zijn weer met liften goed ontsloten bergen te vinden en zijn er genoeg oorspronkelijke gebieden te vinden. In totaal is er 400 km aan wandelpaden. De Pillersee is een 1,6 km lang en 300 m breed bergmeer bij St.Ulrich en ligt, net als de regio, op de grens tussen de glooiende bergen van de Kitzbüheler Alpen en de ruige kalkformaties van de Loferer Steinberge.

Image
Wandelen in de Kitzbüheler Alpen 06
Ver weg van het mondaine centrum op het Kreuzjoch
SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk

Vervoer naar de Kitzbüheler Alpen

In de Kitzbüheler Alpen liggen tientallen grotere en kleinere plaatsen. Enkele van de beste plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen zijn Kitzbühel, Wörgl, Hopfgarten, Brixen im Tale, Westendorf, Kirchberg, St. Johann in Tirol, Kirchdorf, Fieberbrunn, Wandring. Nagenoeg alle plaatsen zijn per trein te bereiken. De andere plaatsen liggen nooit ver weg van een station en zijn goed per bus te bereiken.

Kaart

 • KOMPASS kaart Kitzbüheler Alpen 1/50.000 € 7,95.
 • Alpenvereinskarte Nr. 34/2 Kitzbüheler Alpen - Ost 1/50.000 € 9,80.
 • Freytag & Berndt WK 301 Kufstein - Kaisergebirge - Kitzbühel 1/50.000 € 8,99.

Gids

 • Rother-Wanderführer Kitzbüheler Alpen € 15,40.
Image
Wandelen in de Kitzbühler Alpen 12
Tradities worden in ere gehouden in de Kitzbüheler Alpen

Eenvoudige wandelingen in de Kitzbüheler Alpen

 • Langs drie bergmeren (Hohe Salve), 6 km, 67 hm omhoog, 460 hm omlaag, 2:30 uur. Met dank aan de liften geniet je op deze familievriendelijke wandeling niet alleen van de drie meertjes, maar ook van een heerlijk bergpanorama.
 • Weissbach-klam (Pillerseetal, Waidring), 8 km, 200 hm, 3 uur. Deze wandeling is ook op warme dagen voor families met kinderen geschikt. Behalve de koele klam is er ook een Kneipp-inrichting, een ondiep waterbassin, waar je doorheen kunt wandelen.
 • Teufelsgasse (St.Johann in Tirol), 7 km, 420 hm, 4 uur.  De Steeg van de duivel betekent de naam van deze afwisselende wandeling langs interessante landschapsvormen rondom de Teufelsgasse.

Gemiddeld zware tochten in de Kitzbüheler Alpen

 • Almwandeling in die Kelchsau (Hohe Salve, Hopfgarten), 13 km, 880 hm, 5:30 uur. Via de Grafenweg in het Schönbachtal langs aan oude boerderijen en over almen met heerlijke panorama´s naar Kelchsau.
 • Jakobskreuz op de Buchsteinwand (Pillerseetal, Fieberbrunn), 9 km, 680 hm, 4:30 uur. De Buchsteinwand kan van alle kanten beklommen worden. Het 30 meter hoge topkruis is tevens een uitzichttoren en biedt een heerlijk uitzicht.
 • Spiessnägel (Brixental, Kirchberg), 16 km, 870 hm, 6 uur. Een prachtig uitzicht van de Spiessnägel, een fraaie almhut om te pauzeren, een vennetje, een zee aan bloemen onder de top en een Kneipp-bassin voor vermoeide wandelbenen. Je komt het allemaal tegen op deze wandeling.

Moeilijke tochten in de Kitzbüheler Alpen

 • Kröndlhorn (Brixental, Westendorf), 14 km, 1145 hm, 7 uur. Een imposante alpiene bergtocht naar één van de hoogste bergen van de Kitzbüheler Alpen, de Kröndlhorn (2.444m). Een hoogtepunt is niet alleen het kleine kapelletje op de top, maar ook de Reinkarsee op 2.194 m.
 • Grosser Rettenstein (Brixental, Westendorf), 1.330 hm, 7 uur. Deze rotsformatie is een uitzondering in de Kitzbüheler Alpen en als uitzichtsberg erg geliefd. Voor ervaren en tredzekere wandelaars is deze tocht een echt hoogtepunt.
Image
Wandelen in de Kitzbühler Alpen 04

Meerdaagse tochten in de Kitzbüheler Alpen

 • KAT-Walk, 106 km, 6.750 hm, 6 etappes. De KAT-Walk is een meerdaagse tocht dwars door de Kitzbüheler Alpen waarbij niet op berghutten overnacht wordt, maar in hotels en pensions in het dal.
 • Tiroler Adlerweg, 300 km, 23 etappes. De Adlerweg is verloopt dwars door Tirol en heeft meerdere varianten,waarvan er twee door de Kitzbüheler Alpen lopen.