icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in het Zitllertal
Gebiedsinformatie

Wandelen in het Zillertal

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Zillertal Tourismus

Lange en nauwelijks bewoonde dalen. Een gebied waar wandelaars eenzame bergtoppen en almweides tegenkomen. Dat is het Zillertal in Tirol, niet voor niets sinds lang geliefd bij wandelaars en bergbeklimmers. De brede dalbodem, het hooggebergte van het natuurpark Zillertaler Alpen en het eeuwige ijs van de Hintertuxer en Zillertaler gletsjers bieden voor iedereen de passende wandelingen. Op Pad selecteerde er elf, waaronder de Berliner Höhenweg. Een tocht van zeven etappes dwars door het Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen.

Image
Wanderer bei der Berliner Hütte, Zillertaler Alpen, Tirol, Österreich.
De Berliner Hütte aan de Berliner Höhenweg

Over het Zillertal

Het Zillertal is 40 km lang en het breedste dal ten zuiden van de Inn. Het ligt tussen de Zillertaler, Tuxer en Kitzbühler Alpen. In het hele dal is duidelijk dat het wintertoerisme een belangrijke rol speelt. Maar wie denkt alleen maar tussen liftmasten te moeten wandelen, zit er behoorlijk naast. Ondanks dat er in het dal grote skigebieden liggen, is er voldoende ruimte voor ongerepte natuur. Zo neemt alleen het Naturpark Zillertaler Alpen met 379 km² zo´n 35% van het dal in beslag.

Eenzame bergtoppen

Aan het begin van het dal ligt de regio Fügen-Kaltenbach met 400 km aan wandelpaden. Hier is het dal het breedst en ook al liggen hier niet de hoogste bergen, ze reiken al tot zo'n 2.500 m. Voor wandelingen in ongerepte natuur is het onbewoonde zijdal Märzengrund geschikt net als de bergen ten westen van het zijdal Finsinggrund. De hoogdalen worden in het Zillertal Grund genoemd! In het centrum van het dal ligt Zell am Ziller, dat samen met het lange Gerlostal, met het bekende Gerlos, de Zillertal Arena vormt. De skigebieden concentreren zich aan de noordkant, in de Kitzbühler Alpen. In het zuiden, waar de Zillertaler Alpen beginnen, liggen lange en nauwelijks bewoonde dalen. Hier vinden wandelaars eenzame bergtoppen en almen. Net na Mayrhofen begint het 13 km lange Tuxertal met bekende (gletsjer-)skigebieden. Maar dit gebied biedt meer dan wintersport. Van de 350 km wandelpaden gaat een groot deel door intacte natuurlandschappen. Ook in de regio rondom Mayrhofen-Hippach bestaat er een strikte scheiding tussen skigebied en natuurgebied. In het westen, in de Tuxer Alpen, liggen de skiliften terwijl in het zuiden het natuurgebied Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen ligt. Hier liggen ook drie van de vier aftakkingen van het hoofddal: het Zemmtal, het Stilluptal en de Zillergrund, die alle drie een toegang tot het natuurgebied vormen. In totaal lopen er 1.400 km gemarkeerde wandelwegen door het Zillertal.

Image
Wandelen in de Zillertaler Alpen 02
Een steenmannenpoort geeft de route van een langeafstandswandeling aan

Natuurpark Zillertaler Alpen

Dit natuurgebied strekt zich uit van de Reichenspitze in het oosten tot de Olperer in het westen en van Mayrhofen in het noorden tot de alpenhoofdkam in het zuiden. Hiermee is het één van de grotere natuurgebieden in Oostenrijk. Direct aan de Alpenhoofdkam, aan de grens met Italië, liggen de meeste gletsjers. De hoogste berg van de Zillertaler Alpen is de Hochfeiler met 3.509 m. Het natuurpark heeft veelzijdige landschappen op alle niveaus. Van agrarisch gebruikte dalbodems en almweides boven de boomgrens tot nauwelijks toegankelijke, ruige en hoogalpiene landschappen die door gletsjers worden bedekt. ´s Zomers worden er begeleide wandelingen met rangers van het park aangeboden. Het dorpje Ginzling, aan de rand van het natuurgebied, is een Bergsteigerdorf: hier is een professioneel en ecologisch verantwoord aanbod voor bergtoerisme. In het Naturpark Zillertaler Alpen liggen negen berghutten van alpenverenigingen en de bekende Berliner Höhenweg en de Peter-Habeler-Runde doorkruisen dit gebied.

Vervoer naar Zillertal

In het Zillertal liggen tientallen grotere en kleinere dorpen met elk een eigen karakter. Een kleine greep aan plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen zijn: Fügen, Kaltenbach, Zell am Ziller, Gerlos, Mayrhofen, Hippach, Tux, en Finkenberg. Alle plaatsen tot aan Mayrhofen zijn per trein te bereiken. Gerlos en de plaatsen verderop in het Zillertal hebben een goede busverbinding. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Innsbruck.

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

 • KOMPASS kaart Mayrhofen - Tuxer Tal - Zillergrund WK 037 1/50.000
 • Alpenvereinskarte Nr. 8 Kaisergebirge 1/25.000

Gebruikte gidsen:

 • Rother-Wanderführer Zillertal 
 • KOMPASS-Wanderführer Zillertal Alpen WF 5616 
Image
Wandelen in de Zillertaler Alpen 03
Met de hond op de Gedrechter in de Tuxer Alpen
SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk

Eenvoudige wandelingen in het Zillertal

 • Natuur beleven en vogels leren kennen (Niederhart/ Fügen-Kaltenbach), 6 km, 250 hm, 2:30 uur. Deze rondweg nodigt je uit de natuur bewust te zien, te ruiken en te voelen. Luister naar de geluiden en de stemmen van het bos. Langs het pad zijn meerdere informatieborden opgesteld die over de natuur en de vogels vertellen.
 • Schraubenfälle (Hintertux/ Tux-Finkenberg), 4 km, 280 hm, 2 uur. Diepe rotsketels, natuurlijke rotsbruggen, grotten en kloven trekken de bezoekers in hun ban. Het pad komt langs aan de de beschermde Schrabben-Waterval en een rotsblok met de klinkende naam Walvisbek.

Gemiddelde tochten in het Zillertal

 • Arbiskogel (Gerlos/ Zell-Gerlos), 10 km, 800 hm, 5 uur. Aan de rustige zuidkant van Gerlos, daar waar de Zillertaler Alpen beginnen, ligt de Arbis-kogel (2.048 m). Hiervandaan heb je een heerlijk uitzicht over het Gerlostal. Wie nog iets hogerop wil, kan naar de Kirchspitze (2.312 m) wandelen. De tocht duurt dan 1,5 uur langer en telt 300 hoogtemeter extra.
  Lees ook: Wandelen vanuit Hochtal Gerlos
 • Olpererhütte en Friesenberghaus (Zemmgrund/ Mayrhofen-Hippach), 14 km, 880 hm, 6 uur. Vanaf het stuwmeer Schlegeisspeicher door de bossen van de Alpendennen langs de Riepenbach. Over steile grashellingen komt men bij de Olpererhütte. De rondweg gaat verder naar het Friesenberghaus via de Berliner Höhenweg.
 • Kreuzjoch (Gerlos/ Zell-Gerlos), 17 km, 718 hm, 7 uur. De Isskogellift maakt het mogelijk deze tocht in één dag te doen. Het Kreuzjoch (2.558 m) is de hoogste berg in de Kitzbühler Alpen. Via het natuurgebied Wilde Krimml met meerdere bergmeren gaat het via het Krummbachtal naar Gerlos terug.
 • Larchkopf (Schlitters/ Fügen-Kaltenbach), 14 km, 860 hm, 4:30 uur. Een afwisselende rondwandeling door bossen en over almen naar het uitzichtpunt op de Larchkopf (1.375 m). Hier word je beloond met een heerlijk uitzicht heeft over het Inntal en het voorstel gedeelte van het Zillertal.
Image
Wandelen in de Zillertaler Alpen 01
Ondanks het imago van wintersportgebied zijn er eindeloze stukken ongerepte natuur

Moeilijke tochten in het Zillertal

 • Zillertaler Steinbockmarsch (Ginzling/ Mayrhofen-Hippach), 26 km, 1870 hm, 8 uur. De Zillertaler Steinbockmarsch is een dagtocht door het Naturpark Zillertaler Alpen en geldt als „klassieker“. Door het Floitental gaat het naar de Steinbock Hütte en verder via de Mörchnerscharte naar de Berliner Hütte, die onder monumentenzorg staat.
 • Halsspitze en Rastkogel (Vorderlanersbach/ Tux-Finkenberg), 14 km, 1160 hm, 6 uur. In het oosten van de Tuxer Alpen is de Rastkogel (2.762 m) een dominerende verschijning. De berg biedt een heerlijk uitzicht over onder andere het Rofangebergte, Stubaier Alpen en de Wilde Kaiser. Technisch is deze wandeling, waarbij ook de nabijgelegen Halslspitze (2.574 m) bewandeld kan worden, eenvoudig.

Meerdaagse tochten in het Zillertal

 • Berliner Höhenweg, 71 km, 5.345 hm, 7 etappes. Deze meerdaagse huttentocht, die ook als Zillertaler Runde bekend is, loopt dwars door het Hochgebirgs-Naturpark Zillerta-ler Alpen en kan naar believen verkort worden. Tijdens deze tocht hoeven geen gletsjers overgestoken worden en wordt er niet geklommen. Wel zijn er talrijke plekken waar kabels gespannen zijn, dus is deze tocht ervaren wandelaars voorbehouden.
 • Peter-Habeler-Runde, 56 km, 4.230 hm, 6 etappes. Vernoemd naar de beroemde bergbeklimmer verloopt deze huttentocht rond de Tuxer Hauptkamm door zowel Oostenrijk als Italië.
 • Tiroler Adlerweg, 300 km, 23 etappes. De Adlerweg loopt dwars door Tirol en heeft meerdere varianten,  waarvan er één door het Zillertal gaat.