icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Hut in de Karwendel in Oostenrijk
Gebiedsinformatie

Huttentocht in het Karwendelgebergte

 • 14 juli 2022
 • Door: Petra Strijdhorst
 • Fotografie: Andries de la Lande Cremer

De kalkbergen van het Karwendel horen niet bij de hoogste toppen van de Alpen, maar ze zijn ruig en steil genoeg om een diepe indruk te maken, zelfs op de meest ervaren bergwandelaar. Op Pad loopt er vijf dagen van hut naar hut.

Korte feiten

Over wandelen in het Karwendel

Land: Oostenrijk
Het gebied: Karwendel
Activiteit: Bergwandelen
De tocht: Vijfdaagse huttentocht door het Karwendel. Begin- en eindpunt Vomp (treinstation in Schwaz). 
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: De route is pittig en bedoeld voor de meer ervaren bergwandelaar zonder hoogtevrees. Je moet regelmatig puinhellingen over en soms maak je gebruik van staalkabels en ladders.
Navigeren: Met kaart, kompas en eventueel gps.
Naar het gebied toe: Auto: Utrecht - Vomp is ongeveer 900 km. Vliegtuig: naar Innsbruck, trein naar Schwaz en bus of taxi naar Vomp. Trein: met de trein naar Schwaz en met de bus of taxi naar Vomp. 
Overnachten: Hutten en hotels.
Beste tijd: Van begin juli tot half september (alle berghutten zijn dan open)
Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst huttentochten
Bergredding Oostenrijk: 140
Algemeen alarmnummer: 112

 

Gebied

Zowel het Tiroler als het Beierse deel van het Karwendelgebergte is een beschermd natuurgebied. Het Tiroler deel, het Alpenpark Karwendel, beslaat een oppervlakte van 730 km2 en is daarmee het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk. Je vindt er steile kalkbergen en weelderige, groene valleien. Doordat het gebergte grotendeels bestaat uit kalksteen zijn er weinig meren. Het poreuze gesteente neemt water snel op en laat het afvloeien naar lager gelegen gedeeltes. Deze tocht gaat door het Oostenrijkse deel van het gebergte. De Karwendel is ongetwijfeld één van de mooiste bergwandelgebieden van Oostenrijk. De hoogste top, de Birkkarspitze, reikt er tot ’slechts’ 2749 meter, maar de wildheid, de diepe insnijdingen en de uitzonderlijk steile noordhellingen maken op zelfs de meest ervaren bergwandelaar een diepe indruk. Worden daar landschappelijke juweeltjes aan toegevoegd, zoals de Lalidererwände, de Grosse Ahornboden en het Vomperloch, dan kan het Karwendel een vergelijking met de Italiaanse Dolomieten alleszins doorstaan.

Image
Een goede gewoonte in de bergen: wie langs een steenmannetje loopt, draagt een steentje bij
Een goede gewoonte in de bergen: wie langs een steenmannetje loopt, draagt een steentje bij

Zwaarte en moeilijkheidsgraad huttentocht

De route is pittig en geschikt voor de meer ervaren bergwandelaar zonder hoogtevrees. Over de laatste twee etappes doen ervaren wandelaars negen uur. Je moet regelmatig puinhellingen over en soms maak je gebruik van staalkabels en ladders. Zie voor een routespecificatie per dag de dag-tot-dag routebeschrijving onderaan.

Image
Technisch moeilijk is een huttentrektocht door het Karwendel niet; moeilijke stukken zijn gezekerd met staaldraad.
Technisch moeilijk is een huttentrektocht door het Karwendel niet; lastige stukken zijn gezekerd met staaldraad.
SNP Natuurreizen

Huttentochten van SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht Stubaier Höhenweg

Navigatie in het Karwendel

Met kaart, kompas en eventueel gps. De tocht volgt op dag 1 en 2 de Via Alpina en op dag 3 de Adlersweg. Op Kompass kaart 26, Karwendelgebirge (schaal 1:50.000) staan alle routes ingetekend.

Vervoer naar Karwendel

Auto: De afstand Utrecht - Vomp is ongeveer 900 km.
Vliegtuig: met het vliegtuig naar Innsbruck (prijsvechter Transavia vliegt ’s zomers iedere woensdag en zaterdag rechtstreeks vanaf Amsterdam, met de trein naar Schwaz en met de bus of taxi naar Vomp (2 km.).
Trein: Met de trein naar Schwaz en met de bus of taxi naar Vomp (2 km.). Reistijd: min. 7 uur. De treinreisinformatie mede afkomstig van ‘De Treinreiswinkel’, dé specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check de site van de Treinreiswinkel.

Overnachten tijdens deze huttentocht

Het Karwendel is een nationaal park, dit houdt onder meer in dat je niet mag kamperen en dat je geen vuur mag maken. Maar er zijn berghutten genoeg onderweg. In alle hutten zijn maaltijden verkrijgbaar en in alle hutten is het zelfs mogelijk om te douchen tegen een kleine vergoeding. In Vomp zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, van chic hotel tot knusse pensionnetjes. Verder in berghutten. In twee van de vier hutten lagen we op grote slaapzalen (Lager). De andere twee hutten kleinere kamers (waar in geval van drukte altijd mensen bijgeplaatst konden worden). In de zomermaanden is reserveren zeer zeker aan te raden!

Image
Eten en overnachten op een hut is één van de charmes van een meerdaagse huttentrektocht
Eten en overnachten op een hut is één van de vele charmes van een meerdaagse huttentrektocht door de bergen

Wij sliepen op de volgende adressen:

Eten & drinken

In alle hutten waar wij hebben geslapen kun je dineren (zelf koken mag ook), ontbijten en een lunchpakket kopen (4 tot 8 euro per stuk). Bedenk wel dat je in de meeste hutten alleen contant af kunt rekenen, neem dus voldoende geld mee. In sommige hutten is inmiddels betaling met creditcard mogelijk. Onderweg kom je verder niks tegen. In de bergen kom je weinig (stromend) water tegen, zorg er dus voor dat je altijd voldoende vocht bij je hebt.

Image
Betrouwbaar drinkwater is schaars het Karwendel. Bij alle hutten en veel almen kun je gelukkig veilig je drinkfles bijvullen.
Betrouwbaar drinkwater is schaars in het Karwendel. Bij alle hutten en veel almen kun je wel veilig je drinkfles bijvullen.

Kaart en gids

Gebruikte kaart: Topografische kaart 26, Karwendelgebirge (schaal 1:50.000), uitgeverij: Kompass.
Gebruikte gidsen:

 • Wandelgids WF 907 Karwendel, uitgeverij Kompass
 • Wandelgids Karwendel und Wetterstein, auteur Michael Prottel

Dag tot dag routebeschrijving

Dag 1
Vanuit Vomp stijg je via het Stallental naar de Lamsenjoch Hütte, midden in het hooggebergte. Rondom de Hütte tref je typische bergdieren als gemzen, alpenmarmotten en alpenkauwen. ‘s Middags eventueel beklimming van de Lamsenjoch-Spitze (2508m).
Wandelduur: 14 km, 1600m stijgen, 50m dalen, ca. 6 uur.
Overnachting: Lamsenjoch Hütte.

Image
De Lamsenjöchhutte op 1953 meter, in 6 uur te bereiken vanuit Vomp
De Lamsenjöchhutte op 1953 meter, in 6 uur te bereiken vanuit Vomp

Dag 2
Je volgt deze dag de Adelaarsweg etappe 9. ‘s Ochtends beklim je de Hahnkampfspitze (2080 m) daarna daal je af door alpiene bossen. Hierna verlaat je de alpiene plantengroei. ‘s Middags stijg je naar het Hohljoch. Je ziet de Falkenhütte (1848m) al van ver liggen.
Wandelduur: 13 km, 900m stijgen en dalen, ca. 5 uur.
Overnachting: Falkenhütte

Dag 3
Je volgt deze dag Adelaarsweg etappe 10. Je loopt door de prachtige natuur van de Kleine Ahornboden en het fraaie Unterfilztal naar het Karwendelhaus (1749 m).
Wandelduur: 9 km, 400m stijgen, 450m dalen, ca. 3,5 uur. Vandaar kun je nog een korte wandeling (1,5 uur) naar het Hochalmkreuz maken.
Overnachting: Karwendelhaus.

Image
De route naar het Hallerangerhaus is lang, maar ongekend mooi.
De etappe naar het Hallerangerhaus is lang, maar ongekend mooi.

Dag 4
Je volgt deze dag Adelaarsweg etappe 11. Wanneer het weer het toelaat beklim je vandaag de hoogste top van de Karwendel; de Birkkarspitze (2749 m). Via de Birkkarklamm daal je af naar de oorsprong van de Isar op 1200 m. Vervolgens weer omhoog naar het Halleranger Haus (1768 m).
Wandelduur: 14 km, 1400m stijgen en dalen, ca. 9 uur. Er is een minder zware, maar wel langere, 'slechtweervariant' mogelijk via Scharnitz, waarbij je tussendoor 12 km met de taxi aflegt. Wandelduur: 22,5 km, 800m stijgen en dalen, 7 uur lopen.
Overnachting: Halleranger Haus.

Dag 5
Via de Überschalljoch, de Katzeleiter en het Vomperloch terug naar Vomp. Het is een pittige maar prachtige tocht door gemengde bossen. In de diepe kloof van de Vomperbach zie je verschillende watervallen. Onderweg kun je zoeken naar fossielen in de zachte kalkstenen. De wandeling eindigt in Vomp.
Wandelduur: 22,5 km, 600m stijgen, 1700m dalen, ca. 9 uur. Het is ook mogelijk een veel kortere route naar het plaatsje Hall te nemen en daar de trein naar Schwaz te pakken.
Overnachting: naar keuze, wij sliepen in hotel Schloss Mitterhart. Als je dichter bij het station van Schwaz wilt slapen, kun je ook kiezen voor een hotel in Fiecht.

Huttentocht in het Karwendel - reisverhaal

Benieuwd hoe Op Pad redacteur Petra deze huttentocht in 2012 heeft beleefd? Lees haar reisverhaal!

Lees meer
Image
Huttentocht in het Karwendel

Georganiseerd naar het Karwendel

Wil je graag op huttentocht naar het Karwendel maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Bekijk dan onderstaande wandelreis, uitgevoerd door SNP Natuurreizen.

Oostenrijk - Karwendel Privéreis 5 dagen

Korte trektocht langs hotel en berghutten

 • Leuke trektocht, ook voor niet al te ervaren bergwandelaars
 • Fotogenieke bomen op Kleine en Grosse Ahornboden
 • Klassieke Falkenhütte
Vanaf € 408,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 2 op 5
 • Geschikt voor gezinnen
 • Trein mogelijk
 • Dag 1: aankomst en overnachting in Hinterriss
 • Dag 2: wandeling naar, en overnachting in Falkenhütte
 • Dag 3: wandeling naar, en overnachting in Plumsjochhütte
 • Dag 4: wandeling naar, en overnachting in Hinterriss
 • Dag 5: einde arrangement.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen incl. ontbijt
 • 1 maal avondeten (Plumsjochhütte)
 • 1 maal lunchpakket
 • Toeristenbelasting
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Douchemuntjes in bergutten
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR