icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in het Montafon
Gebiedsinformatie

Wandelen in het Montafon: Rätikon, Silvretta & Verwall

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Montafon Tourismus / Daniel Zangerl

Van de twaalf beste wandelgebieden van Oostenrijk ligt het Montafon het dichtst bij Zwitserland. Hier vind je onder andere de 'Matterhorn van Vorarlberg', de majestueuze Zimba. Op Pad wandelt natuurlijk op de berg en geeft negen andere fraaie tips voor wandelingen in dit gebied. Waaronder de Huttentocht Rätikon, een niet te zware, veilige vijfdaagse tocht door een heerlijk landschap.

Image
Wandelen in het Montafon 16
Het Rätikon

Over Montafon

Het 39 km lange dal van het Montafon ligt in het meest westelijke bondsland Vorarlberg, op de grens met Zwitserland. Het wordt omringd door drie gebergtes. In het noordwesten de kalkformaties van het Rätikon, een gebergte zonder drieduizenders, maar dat maakt het meer dan goed met markant gevormde bergen met klinkende namen als Drei Türme en Kirchlispitzen. In het zuiden van het dal ligt de Silvretta waarvan de Piz Buin (3.312 m) de hoogste berg is. In het meest zuidelijke deel van het Montafon, rondom de Silvrettahorn, Piz Buin en Dreiländerspitze liggen grotere en kleinere gletsjers waardoor dit gebied ook wel de Blauwe Silvretta wordt genoemd. In het noordoosten liggen de idyllische bergen van de Verwallgroep. Het oostelijke gedeelte, dat bij het Montafon hoort, ligt in het natuurbeschermingsgebied Natura 2000 Verwall en kenmerkt zich door zijn oorspronkelijkheid en eenzaamheid. Door het hoofddal, waarin de meeste plaatsen liggen, stroomt de Ill. Ondanks dat er in het dal een aantal skigebieden ligt, is er meer dan voldoende ruimte voor ongerepte natuur. Het Montafon heeft meer dan 1.100 km gemarkeerde wandelwegen.

Image
Wandelen in het Montafon 12
Tijdens de Montafoner Hüttenrunde blijf je op hoogte

(Stand)plaatsen in Montafon

Aan de ingang van het dal ligt het kleine dorpje St. Anton im Montafon tussen het Rätikon en de bergtoppen van de Davenna. Aan de voet van de majestueuze Zimba, ook wel Matterhorn van Vorarlberg genoemd, ligt het iets grotere Vandans, wat zoveel betekent als 'bij het water'. Een passende naam voor een dorp waar vier beken en de hoofdrivier van het dal, de Ill doorstromen. Hier opent zich naar het westen het Rellstal, een nagenoeg onbewoond dal dat diep in het Rätikon doordringt en uitgangspunt is voor vele wandelingen en bergbeklimmingen rondom de Zimba en Drusenfluh. Net iets verderop liggen de dorpen Tschagguns en Schruns. In alle opzichten zijn deze dorpen het centrum van het Montafon. Vanaf Tschagguns verlopen twee kleinere dalen naar het zuidwesten: het Gauertal en het Gampadelstal. In beide dalen liggen op verschillende hoogtes meerdere almweides en hutten. Wandelingen die hoger gaan, leiden naar het gebied rondom de indrukwekkende en fotogenieke rotsformaties van de Drei Türme en de Sulzfluh. Net boven Tschagguns ligt op een grote en zonnige bergrug het dorp Bartholomäberg, op 600 tot 1.300 m hoogte. 

Natura 2000 Verwall

Bij Schruns begint in oostelijke richting het Silbertal waarin het gelijknamige dorpje ligt. Net na het dorp wordt dit dal een stuk rustiger en vertakt het zich in twee kleinere dalen die naar het natuurbeschermingsgebied Natura 2000 Verwall leiden, en de standplaats voor wandelingen in dit gebied is. Een paar kilometer na Schruns begint het zijdal van Gargellen. Het bergdorp ligt aan het einde van het dal op 1.423 m midden tussen de bergen waardoor het uitermate geschikt is voor tochten in het hart van het Rätikon. Verder het hoofddal in ligt St.Gallenkirch tussen het Hochjoch (2.520 m) in in het noorden en de 2.466 m hoge Madrisella in het zuiden. Helemaal achterin het dal ligt Gaschurn met de bekende Silvretta-Stausee en de Silvretta-Hochalpenstrasse, die het Montafon met het Tiroolse Galtür verbindt. Voor zowel technisch eenvoudige tochten in het Verwall of Silvretta als ook uitdagende tochten over de gletsjers is Gaschurn het ideale beginpunt.

 
SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk
Image
Wandelen in het Montafon 11
Voldoende ruimte voor ongerepte natuur in het Montafon

Vervoer naar Montafon

De meest voor de hand liggende plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen zijn Schruns-Tschagguns. Gaschurn-Partenen, St.Gallenkirch-Gortipohl en Gargellen. Tschagguns en Schruns zijn per trein te bereiken. Naar de andere plaatsen bestaat er een goede busverbinding. Het dichtstbijzijnde grotere vliegveld is Innsbruck; ook kunnen Zürich en München een goed alternatief zijn.

Kaart en gids

Gebruikte kaarten:

 • KOMPASS kaart Alpenpark Montafon 1/25.000
 • Freytag & Berndt WK 374 Montafon - Silvretta 1/50.000
 • Alpenvereinskarte Nr. 26 Silvretta 1/25.000
 • Alpenvereinskarte Nr. 28 Verwallgruppe 1/25.000

Gebruikte gidsen:

 • Rother-Wanderführer Montafon
 • Rother-Wanderführer Rätikon
Image
Wandelen in het Montafon 05
Het Montafon heeft keus genoeg voor wie wil wandelen met kinderen

Eenvoudige wandelingen in Montafon

 • Rondwandeling Gargellen (Gargellen), 5 km, 300 hm, 2:30 uur. Het zogenoemde Gargellner Fenster  biedt een geologische contrast tijdens deze wandeling rond het dorp. Naast ronde, versleten bergvormen vindt men bizar gevormde rotsformaties.
 • Panoramaweg met 3 bergmeren (Schruns-Tschagguns), 6 km, 240 hm, 2:30 uur. Met behulp van de lift bereik je naar de Sennigrat, waarna deze eenvoudige rondwandeling langs drie bergmeren een heerlijk panorama biedt over het begin van het Montafon met daarachter de grillige bergtoppen van het Rätikon.

Gemiddeld zware tochten in Montafon

 • Gauertaler AlpKulTour (Schruns-Tschagguns), 13 km, 615 hm, 4 uur. Tijdens deze wandeling beleef je het cultuurlandschap op een andere manier. Met behulp van onverwachte sculpturen wordt niet alleen het landschap verklaard maar wil de kunstenaar ook tot nadenken aanzetten.
 • Alte Säge Latschau (Gargellen), 9 km, 560 hm, 4 uur. Waar in vroegere tijden de smokkelaars en handelsreizigers liepen en probeerden uit de handen van de douaniers te blijven, liggen nog steeds goed begaanbare paden. Tijdens deze wandeling in het grensgebied tussen Oostenrijk en Zwitserland valt er veel te ontdekken. Misschien zelfs steenbokken!
 • Der Landschaft auf den Spur (Gaschurn), 17 km, 718 hm, 7 uur. De Isskogellift maakt het mogelijk deze tocht in één dag te doen (het kan ook in twee). Het Kreuzjoch (2.558 m) is de hoogste berg in de Kitzbühler Alpen. Via het natuurgebied Wilde Krimml met meerdere bergmeren gaat het via het Krummbachtal naar Gerlos terug.
 • Golmer Seenweg (Vadans), 9 km, 430 hm, 3 uur. Een mooie en afwisselende wandeling op hoogte, waarbij je dicht bij de imposante bergtoppen van de Sulzfluh, Drei Türme, Drusenfluh en Zimba wandelt. Ook de kleine bergmeertjes vormen mooie fotomotieven.

Moeilijke tochten in Montafon

 • Rossberg (St.Gallenkirch), 14 km, 1.550 hm, 6:30 uur. Een lange tocht langs meerdere ruige bergtoppen over een hoogplateau met meerdere bergmeertjes. Je loopt dwars door het natuurgebied van Verwall met steeds weer schitterende uitzichten.
 • Rund um die Ritzenspitzen (Gargellen), 16 km, 1.150 hm, 6:30 uur. Water is een steevaste begeleider tijdens deze eenzame wandeling door twee mooie hoogdalen rondom de puntige Ritzenspitzen. Op het hoogste punt krijg je een heerlijk uitzicht over de Silvretta en het Vergaldatal.

Meerdaagse tochten in Montafon

 • Huttentocht Rätikon, 3.425 hm, 5 etappes. Deze vijfdaagse huttentocht dwars door het Rätikon is niet zwaar, gaat niet over gletsjers en is waar het nodig is met touwen gezekerd. Landschappelijk een heerlijke tocht!
 • Montafoner Hüttenrunde, 141 km, 8.835 hm, 12 etappes. De Montafoner Hüttenrunde loopt rondom het dal van Montafon. Je blijft nagenoeg op hoogte. Sommige etappes duren slechts een paar uur en kunnen worden gecombineerd.