icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Mensen op boven op berg in Wilder Kaiser
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Wilder Kaiser

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: TVB Wilder Kaiser

Wie de architectuur van de markante rotstorens van de Wilder Kaiser ziet, begrijpt dat dit kleine gebergte tot de favorieten van wandelaars en bergbeklimmers hoort. De grillig gevormde toppen, pieken en graten reiken tot zo'n  2.400 m hoog en bestaan uit kalkgesteente, waardoor ze sterk doen denken aan de Dolomieten. Op Pad selecteerde er elf spectaculaire wandelingen.

Image
Wandelen Wilder Kaiser 07
De Dolomieten-achtige pieken van de Wilder Kaiser

Over de Wilder Kaiser

De Wilder Kaiser vormt samen met de Zahmer Kaiser het Kaisergebergte, dat in zijn geheel een beschermd natuurgebied is. In het noorden wordt de Wilder Kaiser door de nauwelijks ontgonnen dalen Kaisertal en Kaiserbachtal van de Zahme Kaiser gescheiden. Ten zuiden van het gebergte ligt het Sölländl, het dal dat de grens met de Kitbühler Alpen vormt. De Wilder Kaiser is een klein gebergte van ca. 20 km. Lang en ca. 7 km breed, en vier dorpen in het dal: Söll, Scheffau, Ellmau en Going. Een klein deel van de noordelijke Kitzbühler Alpen wordt ook bij deze regio gerekend. Door de ligging van de vier plaatsen tussen de ruwe rotsformaties van de Wilder Kaiser en de glooiende bergen van de Kitzbühler Alpen zijn wandelingen in alle soorten en maten mogelijk. Zo gaan de wandelingen richting de Wilder Kaiser aan de zonkant en leiden door een ongerept landschap. Je komt dicht bij de grillige en steile rotswanden! Aan de andere kant liggen de glooiende grasbergen van de Kitzbühler Alpen waar de skigebieden liggen. ‘Liftwandelingen’ en een minder ruig landschap vind je aan deze kant.
De dorpen hebben hebben elk een eigen karakter - ondanks dat ze dicht bij elkaar liggen. Ellmau ligt op 820 m aan de voet van de hoogste berg in de Wilder Kaiser, de Ellmauer Halt (2.344 m) en de Hartkaiser. Pittoresk omgeven door glooiende weides en de coulisse van het gebergte, worden in Ellmau regelmatig film- en TV-opnamen gemaakt. Het heeft er zelfs de bijnaam filmdorp van Tirol aan te danken. Het dorp Going ligt net iets ten oosten van Ellmau en deelt behalve de glooiende weides ook het schitterende panorama op de Wilder Kaiser. Door de vele oude boerderijen heeft dit dorp zijn oorspronkelijk karakter kunnen bewaren.
In het zuidwesten van de Wilder Kaiser, een stuk boven het dal, ligt het kleinste van de vier dorpen, Scheffau. In het bos net boven Scheffau ligt midden in het natuurgebied de Hintersteiner See, het zuiverste bergmeer in Tirol. Söll, officieel het mooiste bloemendorp van Europa, ligt op een plateau tussen de Wilder Kaiser en de Hohe Salve in een breed dal.

Vervoer naar de Wilder Kaiser

Een direct treinverbinding naar de dorpen in de regio Wilder Kaiser is er niet. Wel zijn er goede busverbindingen. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Innsbruck.

  Georganiseerd naar de Wilde Kaiser

  Wil je met het gezin wandelen in de Wilde Kaiser, maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Bekijk dan onderstaande wandelvakantie, georganiseerd door SNP Natuurreizen.

  Oostenrijk - Wilder Kaiser Privéreis 8 dagen

  Gezinsvakantie vanuit appartement

  • Avonturenzwembad en -speeltuin
  • Comfort en kindvriendelijkheid
  • Fraai panorama
  Vanaf € 748,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
  Naar vertrekdata
  • Zwaarte: 1 op 5
  • Comfort: 4 op 5
  • Geschikt voor gezinnen
  • Hond op aanvraag

  Inbegrepen

  • Appartementshuur
  • Handdoeken en bedlinnen
  • Gebruik alle voorzieningen van de accommodatie (muv infrarood cabine)
  • Digitale reisinformatie

  Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Maaltijden
  • Gebruik kabelbanen en liften

  Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

  Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

  ANVRSGR

  Wandelkaart en -gids

  Kaarten:

  Gids:

  Image
  Wandelen Wilder Kaiser 05
  Hintersteinersee

  Eenvoudige wandelingen in Wilder Kaiser

  • Hollenauer Kreuz (Going), 6 km, 360 hm, 3 uur. Deze eenvoudige panorama-wandeling gaat over de glooiende weides en door de bossen rondom Going met uitzicht op de Wilder Kaiser en de Kitzbühler Alpen.
  • Rehbachklamm (Scheffau), 7 km, 330 hm, 2:30 uur. Door het smalle en wild-romantische dal van de Rehbach gaat het gedeeltelijk over stei-gers naar de Rehbachklamm. Over bruggetjes, langs watervallen en een oude verlichte mijngang komt men uit bij de Hinterschliesslingalm.

  Gemiddeld zware tochten in Wilder Kaiser

  • Eiberg (Ellmau), 13 km, 505 hm, 5 uur. Een geliefde wandeling met behulp van liften. Het eerste stuk vanaf de Hartkaiser wandelt men nog in het skigebied, maar al snel wordt het rustig en gaat het verder over almen en door bossen. Het uitzicht op de Wilder Kaiser is steevaste begeleider.
  • Van de Hintersteiner See naar de Walleralm (Scheffau), 18 km, 900 hm, 6 uur. Langs het schoonste bergmeer van Tirol waarin de bergtoppen van de Wilder Kaiser zich spiegelen, gaat de weg naar de Walleralm direct onder de rotsformaties van het Kaisergebergte.
  • Tauernblick-Panorama-rondweg (Going), 14 km, 780 hm, 5:30 uur. Deze indrukwekkende wandeling aan de zonnekant van de Wilder Kaiser gaat langs bijzondere plaatsen. De spectaculaire Schleierwasserfall valt als een sluier van een 60 meter hoge rotswand af.
  • Grosser Pölven (Söll), 9 km, 890 hm, 5 uur. De Grosser Pölven (1.595 m): steil, geen water, geen alm om te pauzeren, toch fascinerend. Alleen al vanwege het uitzicht over het Inntal, de Wilder Kaiser en de Kitzbühler Alpen is deze wandeling de moeite waard.
  Image
  Wandelen Wilder Kaiser 02
  Lieflijke dalen,grillige toppen op de achtergrond: typisch Wilder Kaiser

  Zware tochten in Wilder Kaiser

  • Ellmauer Halt (Ellmau), 9 km, 1260 hm, 6:30 uur. De Ellmauer Halt is met 2.344 meter de hoogste berg in de Wilder Kaiser. De tocht is uitdagend en op sommige stukken moeten de handen er aan te pas komen. Alleen voor ervaren en tredzekere wandelaars geschikt.
  • Hintere Goinger Halt (Going), 9 km, 1662 hm, 7:30 uur. De 2.192 m hoge Hintere Goinger Halt geldt als één van de eenvoudigere bergtoppen rondom het Ellmauer Tor. Op de top aangekomen, sta je midden tussen de grillige rotsformaties van de Wilder Kaiser. Je komt hier regelmatig klimmers tegen.

  Meerdaagse tochten in Wilder Kaiser

  • Eisenkrone (start in Going) 30 km, 4.900 hm, 3 etappes. Een pittige meerdaagse tocht waarbij 5 klettersteigen en 6 bergtoppen worden beklommen.
  • Kaiserkrone-Kurz, (start in Going) 33 km, 2.600 hm, 3 etappes. Deze driedaagse huttentocht aan de zuidkant van de Wilder Kaiser is een vijfdaagse variant op de Kaiserkrone.
  • Tiroler Adlerweg, 300 km, 23 etappes. De Adlerweg is verloopt dwars door Tirol en heeft meerdere varianten waarvan er één door de Wilder Kaiser gaat.
  SNP Natuurreizen

  Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

  Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

  Image
  SNP Wandelen Oostenrijk