icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Stubaital
Gebiedsinformatie

Wandelen in het Stubaital

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: TVB Stubai / Andre Schoenherr

Groene weides tussen kleine dorpjes. Boven de boomgrens: almweides omgeven door de ruige bergen met opvallend gevormde pieken, torens en steile rotswanden. Achter in het dal de grote bergreuzen uit kristallijn gesteente. Deze drietrapsraket vormt het Stubaital. Ver boven de boomgrens vind je er een ongerepte bergwereld met kronkelende riviertjes, klaterende watervallen, brede puinhellingen, ruige pieken en uitgestrekte gletsjers. Op Pad selecteerde in het Stubaital tien supertochten.

Image
Wandelen in het Stubaital, Tirol 08 TVB_Stubai_Tirol_Andre_Schoenherr_Hiking43_print_15x10

Over het Stubaital

Het Stubaital hoort ongetwijfeld bij de top tien van Oostenrijks mooiste dalen. Het groene dal met z’n symmetrische vormen en vrij zicht op de met gletsjers bedekte bergtoppen spreekt al decennia tot de verbeelding. Het Stubaital, ook wel Stubai genoemd, is het hoofddal van de Stubaier Alpen. Het dal begint iets ten zuiden van Innsbruck en loopt 35 km door, tot aan de alpenhoofdkam met de vele gletsjers. De hoogste berg is de Zuckerhütl met 3.507 m. Aan het begin van het Stubaital liggen de kleine dorpjes Schönberg, Mieders en Telfes met daarachter het grotere dorp Fulpmes. Aan de westkant van dit gedeelte van het dal stijgt de markante bergkam van de Kalkkögel in de hoogte omhoog. Dit geliefde wandel- en klimgebied is aan de zuidkant met kabelbanen ontsloten. Aan de zuidoostkant staat de Serles, die vanwege zijn machtige verschijning ook wel hoogaltaar van Tirol wordt genoemd. Neustift is de bekendste en meest bezochte plaats in het dal en ligt onderaan de grillig gevormde kalksteenformaties van de Elfer- en Zwölferspitze. Achter Neustift begint het hooggebergte van de Stubaier Alpen, de dalen worden smaller en slechts een paar dorpjes zijn hier nog te vinden. Bij Neustift buigt het kleine Obergbergtal richting westen af. Aan het einde ervan begint het natuurgebied Stubaier Alpen, dat een groot deel van het gelijknamige bergmassief in beslag neemt. Met de bekende Franz-Senn-Hütte als uitvalsbasis zijn hier tochten in het ongerepte hooggebergte mogelijk. Ten zuiden van Neustift splitst het Mutterbergtal van het hoofddal af, aan het einde hiervan ligt het Stubaier gletsjerskigebied. Aan het begin van het Mutterbergtal liggen twee kleine en rustige zijdalen die naar het rustigere en onbebouwde deel van de alpenhoofdkam leiden. Tussen Fulpmes en Neustift vertakt het kleine Pinnistal naar het zuiden en eindigt tussen de indrukwekkende kolossen van Habicht en Kirchdachspitze.

Image
Wandelen in het Stubaital, Tirol 06

Vervoer naar Stubaital

In het dal rijdt geen trein, wel zijn er goede busverbindingen, bijv. vanaf Innsbruck waar ook het dichtstbijzijnde vliegveld ligt. De meest voor de hand liggende plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen zijn: Neustift, Fulpmes, Telfes en Mieders.

Wandelkaarten & -gidsen

Kaarten

 • Kompass Stubaier Alpen - WK 83 1/50.000.
 • Alpenvereinskarte Stubaier Alpen, Hochstubai 1/25.000.
 • Alpenvereinskarte Stubaier Alpen, Brennerberge 1/25.000.

Gidsen

 • Rother - Alpenvereinsführer.
 • Rother - Stubai-Wipptal - Wanderführer. 
 • Kompass Stubaital Wanderführer.

Eenvoudige wandelingen in het Stubaital

 • Gletsjerleerpad (Stubaier gletsjer), 250 hm, 1,5 uur. Het goed gezekerde en gemarkeerde gletsjer-leerpad leidt van het bergstation Eisgrat op 2.900 meter naar het hoogst gelegen restaurant van Oostenrijk, de Jochdohle op 3.150 m. Op het bergstation kun je een audioguide lenen om tijdens de wandeling meer te weten komen over de gletsjers.
 • Door het lariksparadijs (Telfes), 9 km, 460 hm, 3:30 uur. Een rondwandeling voor genieters aan de zonkant van het Stubaital. In elk jaargetijde is deze tocht door lariksbossen en over de bloemenweides van de Telfer Wiesen met haar uitzichten een waar genot.
Image
Wandelen in het Stubaital, Tirol 11

Gemiddelde wandelingen in het Stubaital

 • WildeWasserWeg (Mutterbergtal), 10 km, 1.200 hm, 5:30 uur. Deze tocht kan ook in twee of drie etappes gelopen worden. Van de groene altweides volg je steeds het water. Langs vele kleine bronnen en klaterende watervallen zoals de indrukwekkende Grawa-waterval verder naar de witte gletsjers en helderblauwe berg-meren.
 • Stubaier almkruiden (Oberbergtal), 10 km, 760 hm, 4:30 uur. Een technisch eenvoudige wandeling over almen en door schaduwrijke bossen. Op de almweides groeien ongelooflijk veel geneeskrachtige kruiden en bloemen. Veel meer dan je denkt! Op de Auffangalm kun je men meer over deze geneeskrachtige kruiden te weten komen.
 • Elfer (Neustift), 8 km, 750 hm, 5 uur. Elke dag om ongeveer 11 uur staat de zon boven de Elfer (2.505 m). Als één van de Seven Summits in het Stubaital is de Elfer relatief eenvoudig, maar je moet wel tredzeker zijn om van deze tocht te kunnen genieten. Het uitzicht over de glinsterende gletsjers in het zuiden, de Kirchdachspitze (2.840 m) in het oosten en de Kalkkögel (2.804 m) in het noorden zijn grandioos.
 • Höllenrachen (Oberbergtal), 8 km, 500 hm, 3:30 uur. Een wandeling naar de Franz-Senn-Hütte die geschikt is voor de hele familie. Achter de berghut ligt de Höllenrachen, een 40 meter lange, smalle kloof in de rotsen. Hier verdwijnt het water van de Alpeiner Bach in een 5 tot 8 meter diep gat. Na 40 meter onderaards te hebben gestroomd, borrelt het water weer aan de oppervlakte. Types met veel lef kunnen bij de hut een klettersteigset huren en door de Höllenrachen klauteren.
SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk
Image
Wandelen Wilder Kaiser 09

Moeilijke tochten in het Stubaital

 • Hoher en Niederer Burgstall (Fulpmes), 8 km, 870 hm, 4:30 uur. Vanaf de kabelbaan op het Kreuzjoch. wandelt men over een heerlijke panoramaweg naar de Starkenburger Hütte. Na het Sennjoch gaat het naar de Hoher Burgstall en de Niederer Burgstall. Het pad naar de beide toppen is goed gezekerd maar toch moet men voor deze tocht absoluut tredzeker zijn.
 • Mutterberger See (Mutterbergtal), 11 km, 1.060 hm, 6 uur. De Mutterberger See is één van de mooiste bergmeren in de Oostenrijkse alpen. In het smaragdgroene water van het diepe bergmeer worden de Wilder Freiger, Wilder Pfaff und Zuckerhütl weerspiegeld.

Meerdaagse tochten in het Stubaital

 • Stubaier Höhenweg, 100 km, 8.000 hm, 8 etappes. De vermaarde Stubaier Höhenweg is één van de mooiste huttentochten in de Alpen. De route loopt over verschillende gesteentes, waardoor je door zeer afwisselende landschappen met een veelzijdige flora loopt. Het wandelpad blijft op hoogte tussen de 2.000 en 3.000 m en is daardoor alleen voor trefzekere en fitte bergwandelaars geschikt. Omdat vanaf elke berghut afgedaald kan worden, is deze tocht ook geschikt om in delen te lopen.
 • Tiroler Adlerweg, 300 km, 23 etappes. De Adlerweg is verloopt dwars door Tirol en heeft meerdere varianten waarvan er één door het Stubaital gaat.

Lees ook: