icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Oostenrijk, mensen wandelen in het Grossarltal
Gebiedsinformatie

Wandelen in het Großarltal

 • 28 april 2016
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Coen Weesjes en PR en Edwin Tofield

Het Großarltal heet ook wel het Dal der Almen, en terecht. Typisch Großarltal is een landschap met glooiende almweides, afgewisseld met naaldbossen en grasbergen. Een ideaal wandelland! Op Pad selecteerde acht dagtochten en een meerdaagse die over honderdtwintig almweiden leidt.

Image
Himmelsleiter, Großarltal
Himmelsleiter, Großarltal

Over het Großarltal

Het Großarltal ligt op zo´n 70 km ten zuiden van Salzburg en scheidt de Hohe Tauern in het westen van de Niedere Tauern in het oosten. Je vindt er een landschap van glooiende almweides afgewisseld met naaldbossen en  grasbergen. De hoogste grasberg is de Frauenkogel, 2.424 m. Niet begroeid met gras zijn de kalkformaties van o.a. de Draugstein en Schuhflicker. Aan het begin van het dal ligt de drie kilometer lange Liechtensteinklamm (een Klamm is een ravijn), een natuurlijke barrière. Door de geïsoleerde ligging heeft het hooggelegen dal zijn oorspronkelijk karakter kunnen bewaren. Tientallen generaties boeren hebben het landschap gevormd met graslanden op de brede dalbodem, en almweides met zomerboerderijen hogerop.
Niet voor niets kreeg het Großarltal de bijnaam das Tal der Almen. Geen dal in het SalzburgerLand heeft meer almen. Wie over de 400 km wandelpad loopt komt vanzelf een van de ongeveer 40 almhutten tegen waar ´s zomers de koeien worden gemolken en wandelaars zich tegoed doen aan zelfgemaakte producten. Nog een voordeel van het Großarltal: door de hogere ligging en de beschutting van de omliggende bergen zijn de zomers warm te noemen. Het dorp Großarl ligt op een groot vlak plateau in het midden van het dal. Hier begint ook het Ellmautal, een 4 km lang bewoond zijdal met aan het einde een breed keteldal wat ook als startpunt voor vele wandelingen dient. Met ruim 3.800 inwoners is Großarl in alle opzichten het centrum van het dal. Hier beginnen dan ook de meeste wandelingen naar de almen en eenvoudige bergtoppen. Rondom Großarl zijn de bergen iets afgerond en tot onder de bergtoppen met bossen bedekt. Achterin het dal ligt Hüttschlag met de indrukwekkende, 250 m hoge Hüttschlager Wand. Direct achter het dorp steekt die de hoogte in. De bergtoppen rondom Hüttschlag liggen in het hooggebergte en zijn een deel van het nationaal park Hohe Tauern. Dit 900 zielen tellende dorp achterin het Großarltal is een Bergsteigerdorf van de Oostenrijkse Alpenvereniging en een perfect uitgangspunt voor wandelingen over almen of voor bergtochten naar de hoge toppen en graten in het nationaal park Hohe Tauern.

Standplaatsen in het Großarltal

De beste plaatsen om een meerdaagse wandeltocht te beginnen, te eindigen of om vanuit een vaste locatie te wandelen zijn Großarl en Hüttschlag.

SNP Natuurreizen

Naar Oostenrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Oostenrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod wandelvakanties in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen Oostenrijk

Vervoer naar Großarltal

Met de trein komt je tot aan St. Johann im Pongau, net voor de ingang van het dal. Großarl en Hüttschlag zijn goed per bus te bereiken.

  Wandelkaarten & -gidsen

  Kaart:

  • Alpenvereinskarte Nr. 45/1 Nieder Tauern I 1/25.000 € 9,80.

  Gids:

  • Bergverlag Rother - Gasteinertal - Großarltal  € 14,90.

  Eenvoudige wandelingen in het Großarltal

  1 Kreuzkogel (Großarl), 2 km, 180 hm, 1,5 uur. Een eenvoudige wandeling die erg geschikt is voor kinderen. Via de Panorama-lift naar het Panoramaplateau en verder naar de top van de Kreuzkogel op 2.027 m. Slechts een half uurtje verder komt men bij een klein meertje met een ´blote-voeten-pad´.
  2 Ötzlsee (Hüttschlag), 8 km, 100 hm, 2 uur. Een kleine wandeling door een natuurlandschap naar de schilderachtige Ötzlsee en de 80 meter hoge Kreealm-waterval achterin het dal bij Hüttschlag.
  3 Almen-wandeling (Großarl), 6 km, 350 hm, 3 uur. Deze wandeling komt langs drie almen voorbij: de Mooslehenalm met hun beroemde Bauernkrapfen, de Igltalalm met wilde bergmarmotten rond de hut en de Viehhausalm met heerlijke uitzichten over het dal.

  Image
  Prima pauze-alm, Loosbuehel
  Loosbuehel

  Gemiddeld in het Großarltal

  4 Hirschgrubenalm - Hühnerkarscharte (Hüttschlag), 13 km, 1015 hm, 5:45 uur. Een afwisselende rondwandeling door bossen, langs beken en over almen via de oorspronkelijke Hirschgrubenalm naar de Plattenkogel (2.273 m). Fenomenale uitzichten zijn gegarandeerd!
  5 Ellmautal-Höhenweg (Großarl), 15 km, 1097 hm, 6 uur. 
  Een wat langere rondweg boven het Ellmautal die technisch eenvoudig is. De meertjes van de Trög, de vele kleine bergtoppen en het wisselende panorama zijn de hoogtepunten van deze tocht ver boven de boomgrens.
  6 Karteisalm - Tappenkar - Draugsteinalmen (Hüttschlag), 11 km, 1.002 hm, 5:00 uur. 
  Wandeling over almen met blik op het grootste bergmeer in de Alpen, de Tappenkarsee. Door het afwisselende gesteente is de bloemenpracht rondom de Draugsteinalmen bijzonder mooi.

  Zware tochten in het Großarltal

  7 Schuhflickersee - Obere en Untere Paarsee (Großarl), 11 km, 1.048 hm, 7:30 uur. Elk van de 3 bergmeren waar deze lange wandeling langskomt is een natuurjuweel met ieder een eigen karakter. Het uitzicht vanaf de opvallende kalkformatie van de Schuhflicker over het Großarltal tot aan de hoge bergtoppen van de Hohe Tauern is indrukwekkend.
  8
  Aigenalmen - Schmalzscharte - Bachalm (Großarl), 17 km, 1.510 hm, 8 uur. Een lange maar lonende wandeling die over meerdere almen tot net onder de markante bergtop van de Frauenkogel leidt.

  Meerdaagse tochten in het Großarltal

  9 Salzburger Almenweg. Deze lange-afstandswandeling bestaat uit 31 dagtochten en verloopt langs meer dan 120 almen. Vier van deze dagtochten lopen door het Großarltal en kunnen als kleine huttentocht worden gewandeld. Overnacht wordt dan in almhutten.

  Image
  De Bichlalm
  De Bichlalm

  Klaar voor je volgende avontuur?

  Wil je deze topbestemming zelf ontdekken met andere 30'ers en 40'ers? Check dan eens de prachtige reizen van Yomads by SNP.

  Je komt samen met leeftijdsgenoten op unieke plekken, buiten de gebaande paden en weg van de massa. Of je nu gaat hiken in Kroatië, fietsen in Spanje of een waanzinnige trail loopt in Turkije. Ben jij erbij?
  Ja, laat zien die Yomads-reizen!
  Image
  Yomads by SNP