Nederlandse wandelgids Vogezen

Zijn de Vogezen populair genoeg om er een aparte Nederlandstalige gids over te maken? Met die vraag liet uitgeverij One Day Walks Publishing uit Driebergen onlangs een voorzichtige 150 stuks van de nieuwe gids ‘Wandelen in de Vogezen’ van de persen rollen. Natuurlijk, bescheidenheid siert de mens, maar met 150 stuks ga je het niet redden menen wij. Nederlanders hebben de Vogezen al lang geleden massaal aan de borst gedrukt. 

Tocht over de Crêtes

Dat enthousiasme voor de Vogezen is net zo begrijpelijk als terecht. Een halve dag afzien in de auto en opeens zit je middenin echte bergen en kun je serieuze wandel- en fietstochten maken. Iedereen die vanaf de Ballon d’Alsace 300 km verderop de Alpen zag gloeien in de eerste ochtendzon of in de winter met sneeuwschoenen een tocht over de Crêtes maakte, sluit de Vogezen voor eeuwig in het hart. Daarnaast ademt dit groene middelgebergte al het échte Frankrijk, met alle clichés die daar bij horen zoals het stokbroodje onder de arm, een pastis op het dorpsterras of een welgemeend bonjour van een met alpinopet getooide boer die, geleund op zijn schoffel, het leven overziet. La douce France: in de Vogezen begint dat gevoel langzaam te stromen om verder richting het zuiden tot volle wasdom te komen.

Afwisselend en uitdagend

Op Pad schreef in het verleden al vaak over wandelen in de Vogezen. Niet alleen trekken Nederlanders er graag een lang weekend of een volle week heen om te wandelen of te fietsen. Veel landgenoten openden er de afgelopen decennia herbergen en gîtes om het na een paar jaar zeker te weten: we gaan nòòit meer terug.
De Vogezen zijn uitgestrekt, afwisselend en uitdagend en in de nieuwe gids ‘Wandelen in de Vogezen’ vind je dat allemaal terug in tien dagwandelingen van 7,1 km tot 15,6 km lengte. Alle wandelingen beginnen en eindigen in of net rond het hart van de Vogezen: het Parc Regional Ballons des Vosges. In dit gebied liggen de hoogste en (zeker voor fietsers) bekendste toppen van de Vogezen zoals de Grand Ballon (1424 m) en de Hohneck (1364 m). Maar ook voor ruige rotspartijen, steile granietwanden en doodstille dalen moet je in dit deel van de Vogezen zijn. Wie van wat meer reuring houdt, schuift gewoon wat verder op naar het oosten, richting de Elzas. Hier vind je charmante steden als Colmar, Strasbourg en Mulhouse.  Bovendien smaakt de wijn er anders, staan er opeens zuurkool en Flammkuchen op de menukaart en is ook de taal subtiel veranderd. Duitsland is merkbaar dichtbij. Ook het klimaat is op hol geslagen. In Colmar valt jaarlijks 1000 mm (!) minder neerslag dan op de top van Hohneck. De afstand tussen die twee plekken: 40 kilometer.  Afwisselend, we zeiden het al.

Vogezen-Op weg naar de top van de Ventron
Op weg naar de top van de Ventron

Kleinere uitgaven

Paul van Bodengraven van uitgeverij One Day Walks Publishing blijft het spannend vinden of zijn nieuwe gids in ons land voldoende de handen op elkaar krijgt. ‘Er zijn al twee Nederlandstalige wandelgidsen over de Vogezen verkrijgbaar, maar dan gaat het om vertaalde gidsen. Met deze wat kleinere oplage willen we eerst eens kijken of er voldoende belangstelling is. Een soort try-out dus. Normaal zijn onze gidsen dikker en staan er 20 wandelingen in, nu houden we het in eerste instantie bij 10. Deze gids is ook niet in de boekhandel verkrijgbaar, maar alleen via de website te bestellen. Mocht er een herdruk komen, dan komt hij wel gewoon in de boekhandel.
Volgens Van Bodegraven onderscheiden de gidsen van zijn uitgeverij zich van veel andere gidsen doordat eigen auteurs ze hebben gemaakt en geschreven. De routes zijn dus niet vertaald uit het Frans of Engels, maar origineel beschreven. ‘De inhoud is getest en beproefd. Alleen op deze manier kun je een accurate routebeschrijving maken,’ vindt Van Bodegraven.

Vogezen-Gazon-du-Faing
Gazon-du-Faing

Beknopte informatie

‘Wandelen in de Vogezen’ maakt deels gebruik van bestaande, gemarkeerde routes. Bij iedere wandeling worden GPS-coördinaten gegeven van een aantal markante punten. Wie echter een mailtje stuurt naar de uitgeverij, kan de gehele route ook als download ontvangen. ‘We krijgen steeds meer verzoeken binnen om routes te mogen downloaden’, zegt Van Bodegraven, ‘maar veel wandelaars vinden het ook nog steeds prettig om er gewoon een gids bij te gebruiken. Een boekje stopt er ook nooit mee, een GPS wel’
Naast een routebeschrijving wordt er beknopte informatie gegeven over landschap en bezienswaardigheden. We missen een beetje de informatie over horeca of winkels onderweg, maar Van Bodegraven heeft daar wel een verklaring voor. ‘Buiten het hoogseizoen is er veel dicht. Daarnaast veranderen cafés en restaurants bijna jaarlijks van naam of blijven voorgoed gesloten. Dan is het veiliger er maar niet te veel over te zeggen. Alleen bij bekende horecapunten nemen we die informatie blijvend op in de tekst. Zorg in ieder geval voor voldoende proviand in je rugzak.’ En een regenjas, want het blijven de Vogezen en die zijn net zo onberekenbaar als stranddagen aan de Nederlandse kust.

Vogezen-Waterval boven Lac d Alfeld
Waterval boven Lac d Alfeld

Uitbreiding naar 20 routes

‘Wandelen in de Vogezen’ kost € 12,50 en is voorlopig dus alleen te bestellen via de website van de uitgeverij: www.wandelendevogezen.nl. De verzendkosten zijn bij de verzending inbegrepen. Op de website is ook een voorbeeldwandeling te vinden. Bij voldoende belangstelling wordt de gids in de toekomst uitgebreid naar 20 of meer wandelroutes, zegt Van Bodegraven. In dat geval gaat de oplage van een voorzichtige 150 naar een overtuigende 1500. Wij kunnen niet wachten, beginnen maar vast met die herdruk.

Delen

Waardering
73242
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Nederlandse wandelgids Vogezen

 1. Als Vogezen reporter voor Op Pad en actief lid bij 6 afdelingen van de Club Vosgien, ken ik bijna alle trajecten. De Vogezen zijn inderdaad een prachtig bergwandelgebied, waar je in elke tijd van het jaar leuke tochten kunt maken.

  Tot dusver alleen online introductie gezien m.b.t. deze wandelgids. Ik schaf zeker een aantal exemplaren aan.

  Want ik hoop dat wandelaars de meerwaarde inzien die een goede gids kan bieden, ten opzichte van het simpelweg downloaden van een route in je GPS

  Ik zie tien boeiende wandelingen in het meest bekende gebied van de Vogezen. Maar helaas geen enkele route in de noordelijke helft van dit middelgebergte: door de enorme bergbossen rondom de Donon, in het ‘Petite Suisse d’Alsace’ met de waterval van Nideck, of langs de bizarre zandsteen formaties in het regionaal natuurpark van de Noord Vogezen.

  Wie ooit door de Vogezen wandelde, komt er beslist weer terug. Velen meerdere keren per jaar! Daarom is het jammer dat die andere opties in de Vogezen, althans in de proefversie, buiten beeld blijven. Want daar willen de mensen die de populairste (drukste) plekken al hebben gezien, juist naar toe!

  1. Hoi Erik,

   Bedankt voor je reactie. we zijn zeker van plan om de gids uit te breiden, richting het noorden en misschien ook naar het westen van het departement. Deze eerste kennismaking smaakt wat ons betreft zeker naar meer, dus suggesties zijn van harte welkom. Je kunt ons bereiken via info@onedaywalks.com.

   Groeten, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *