icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Test lage wandelschoenen 2022
Uitrusting

Test: lage wandelschoenen 2022

  • 03 mei 2022
  • Door: Gijs Loning

Na twee jaar pandemie en veel wandelen in Nederland ben je wellicht toe aan nieuwe schoenen. Of…. je haalt na twee jaar die toch al wat versleten schoenen weer voor de dag en komt tot de ontdekking dat je ze al had moeten vervangen. Wat het ook is: deze test helpt je bij het zoeken van een vers setje. Op Pad testte de afgelopen maanden zes paar lage wandelschoenen voor dames en heren.

Uitdaging

Nooit eerder in de geschiedenis van Op Pad - we bestaan bijna 40 jaar - was het zo lastig om wandelschoenen voor deze test te verzamelen. De pandemie heeft gezorgd voor een enorme vlucht in de verkoop van wandelschoenen. De productiecapaciteit is al lange tijd niet op het niveau om aan de vraag te voldoen, mede doordat de toelevering van grondstoffen echt een probleem is. Kortom: voorraden zijn erg beperkt. En dat is niet alleen lastig voor ons, maar vooral voor jou. Want als je op zoek gaat naar een van de geteste schoenen dan kom je dit probleem voorlopig nog wel tegen. Toch verwachten de meeste schoenenfabrikanten dat de productie richting de zomervakantie weer helemaal op peil zal zijn.

Deze schoenen zitten in de test van lage wandelschoenen, 2022

Voor deze test hebben we 6 paar lage wandelschoenen gevonden: de Hanwag Blueridge Low ES, de Lowa Innox Pro GTX Lo, de Quechua MH500, de Grisport Utah Low + Arizona Low, de Scarpa Rush Trail GTX en de La Sportiva Ultra Raptor II Leather GTX is de hekkensluiter.

In dit rijtje mist Meindl. Mede door de eerder genoemde leveringsproblemen kregen zij het niet voor elkaar om op tijd schoenen op te sturen. Wij vonden het oneerlijk richting Meindl en de andere merken om nog even snel een paar lage Meindls te testen; het zou geen vergelijkbaar beeld in ervaring geven. Daarom zitten ze niet in deze test.

Resultaten test lage wandelschoenen

Niet alle schoenen in deze test zijn 100% met elkaar te vergelijken. Deels door gewicht, prijs en verschillen in inzet gebied. Wel hebben alle schoenen een oordeel gekregen. Fijn is dat er geen slechte schoenen tussen zitten. Let bij het kiezen van de juiste schoen vooral op de pasvorm en koop je schoenen in een winkel waar je kunt passen en proeflopen! Hieronder vind je de schoenen en hun beoordeling in vogelvlucht.

De geteste lage wandelschoenen

Lowa Innox Pro GTX Lo & Lowa Innox Pro GTX Lo Ws

De Lowa Innox Pro GTX Lo (€ 160) in dames en heren variant is de grootste allemansvriend in deze test. Een echte A-schoen met een fijn loopcomfort. De zool is niet verzoolbaar, de hak wel ‘verhakbaar’. Eindoordeel: goed

Image
Een heren-...
Lowa Innox Pro GTX Lo.

Grisport Utah Low & Grisport Arizona Low

Ben je op zoek naar een meer traditionele wandelschoenen dan is de Grisport Utah Low & Grisport Arizona Low (€ 139,95) wellicht iets voor jou. Ze zitten goed in elkaar, bieden een prima ondersteuning aan de voeten. Pluspunt is de vriendelijke prijs. Niet verzoolbaar. Eindoordeel: Goed

Image
Grisport Utah Low
Grisport Utah Low.

La Sportiva Ultra Raptor II Leather GTX

De La Sportiva Ultra Raptor II Leather GTX M/V (€ 203,50) is een superlichtgewicht schoen voor uitdagende (berg)wandelingen met een stevige rugzak. De zool is niet verzoolbaar. De prijs is stevig. Eindoordeel: Goed tot zeer goed.

Image
La Sportiva Ultra Raptor II Leather GTX
La Sportiva Ultra Raptor II Leather GTX.

Scarpa Rush Trail GTX

De Scarpa Rush Trail GTX (€ 169,95) brengt letterlijk gewicht in de schaal en leunt erg tegen een B-categorie bergschoen aan. Ben je op zoek naar wat stevigers voor uitdagende wandelingen met een rugzak, dan is het uitproberen van deze schoen zeker een must. Eindoordeel: Zeer goed.

Image
Heren...
Scarpa Rush Trail GTX.

Hanwag Blueridge Low ES

Zoek je een schoen met een duidelijk duurzaam tintje? Met de Blueridge Low ES (€ 169,95) laat Hanwag zien dat schoenen duurzamer en in Europa geproduceerd kunnen worden voor een niet te gekke prijs. Lof! Hij is helaas niet verzoolbaar, wat de schoen iets minder duurzaam maakt. Eindoordeel: Goed

Image
Hanwag Blueridge Low ES
Hanwag Blueridge Low ES.

Quechua MH500

Met de Quechua MH500 (€ 69,99) laat Decathlon zien dat er voor ieder budget een fijne wandelschoen te vinden is. De schoenen lopen lekker en zitten goed in elkaar, al gaat de vetergeleiding nogal stroef en zijn ze iets zweterig. Eindoordeel: Redelijk tot goed

Image
Quechua MH500
Quechua MH500

A-schoenen of hikingschoenen?

Voor deze test wilden we de schoenen zo goed mogelijk kunnen vergelijken. Daarom zochten we naar: lage categorie A-wandelschoenen, er moest een ademende en waterdichte laag in zitten en ze moesten te koop zijn in een dames- en herenvariant. De laatste twee zijn allemaal gelukt, maar door de eerder genoemde tekorten hebben we de A-categorie wat moeten verruimen. Er zitten dus ook AB-schoenen bij.

Voor iedereen die het niet weet: categorie A schoenen zijn lichte wandelschoenen waar je de hond mee uit kunt laten en ook een lekkere bergwandeling kunt maken met een niet te zware rugzak. AB zijn iets zwaardere schoenen die je op net wat ruiger terrein nog goed kunt gebruiken. Overigens wordt deze A of AB benaming steeds minder gebruikt. We hebben het tegenwoordig toch vooral over hikingschoenen.

Verschillen

Zoals je uit het bovenstaande wellicht kunt afleiden, zijn niet alle schoenen aan elkaar gewaagd. Het is daarmee dus ook zeker geen vergelijktest in de puurste zin van het woord. Alleen al vanwege de prijs zou dit niet juist zijn. Met een verkoopprijs van € 69,99 is de Decathlon Quechua MH500 de goedkoopste en de La Sportiva Ultra Raptor II Leather GTX van € 205,50 de duurste. Maar ook qua gewicht lopen de schoenen uiteen: slechts 745 gram per paar voor de eerder genoemde La Sportiva en precies 1000 gram voor de Hanwag Blueridge Low ES. Een verschil van 250 gram is merkbaar. Om nog maar te zwijgen van de echte A die de Lowa Innox Pro GTX Lo is en de Scarpa Rush Trail GTX die toch wel erg dicht tegen een B aan zit.

De testomstandigheden

Alle schoenen zijn uitgebreid in de praktijk getest. De herenversie door ondergetekende en de damesversie door een kilometervretende dame. Met alle schoenen hebben we ongeveer evenveel kilometers gelopen. Uiteraard werd er over verschillende ondergronden gewandeld. Alle schoenen hebben genoeg water gezien om te bewijzen dat ze in de praktijk waterdicht zijn. Verder zijn alle schoenen beoordeeld op de constructie van bovenwerk en zool. De ademende werking is het resultaat van wandelen met koud en warm weer door de beide testpersonen en de beoordeling van hun sokken.

Testuitslag en pasvorm

In de teksten bij elke schoen vind je alles over de technische gegevens van de schoen, vertellen we je het een en ander over de pasvorm, de constructie van zool en bovenwerk, de waterdichte laag en hoe de schoen in de praktijk presteert. Alles bij elkaar leidt dit tot een beoordeling: zeer goed, goed, voldoende, matig en slecht en alles daar tussenin.

Tot slot nog een opmerking over de testuitslag en de pasvorm. In het begin van elke test leggen we je uit voor welke voet de schoen geschikt is, oftewel de pasvorm. Dat doen we niet voor niets. Heb je een smalle voet, zoek dan een smalle schoen. Hoe goed een schoen ook uit een test komt, als hij niet past bij jouw voet dan is het niet de goede schoen. Ons advies is altijd: pas schoenen voor je ze koopt.