icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Mooiste wandelroutes in de Eifel
Gebiedsinformatie

De mooiste wandelroutes in de Eifel

 • 24 februari 2021
 • Door: Erik Van de Perre
 • Fotografie: Erik Van de Perre

De Duitse Eifel is een veelzijdig middelgebergte om te wandelen met fantastische wandelmogelijkheden zoals het Nationaal Park Eifel, de zandsteenrotsen van de Teufelsschlucht of de diep ingesneden zijdalen van de Moezel. Op Pad geeft een overzicht van de meest populaire dagtochten en meerdaagse wandelroutes in alle windstreken van de Eifel.

Hét uithangbord van de Eifel: de Eifelsteig

De Eifelsteig, een 313 km lange wandelroute en een van de 14 ‘Top Trails of Germany’, is hét uithangbord van de Eifel. Het pad begint in Kornelimünster, aan de rand van Aken, en eindigt in Trier. De route verloopt meestal over onverharde paden en verrast met adembenemende uitzichten en een grote landschappelijke diversiteit. Het traject is volledig gemarkeerd en wordt in de regel ingedeeld in 15 etappes, in lengte variërend van 15 tot 28 km.

De mooiste wandelroutes in de Noord-Eifel

Gemakkelijke dagtochten

 • Struffeltroute (Roetgen), 10 km, 3 uur
  Gezinsvriendelijke rondwandeling door heide en hoogveen rond een stuwmeer.
 • Narzissenroute (Höfen, Nationalparktor), 14 km, 3,5 uur
  Leuke rondwandeling door het natuurreservaat Perlenbach- en Fuhrtsbachtal. Bijzonder mooi in de lente, wanneer in beide dalen miljoenen wilde narcissen bloeien!
 • Wasserlandroute (Einruhr), 16 km, 4-5 uur
  Gezinsvriendelijke rondwandeling rond de Obersee, een stuwmeer omringd door prachtige beukenbossen. Het pad biedt talrijke leuke doorkijkjes op het stuwmeer. Goed te combineren met een boottocht op het meer.
 • Biberpfad Hürtgenwald (Großhau, parkeerplaats Glockenofen), 8,5 km, 2,5 uur
  Themawandeling naar het beverterritorium in de Weberbach. Vanaf een uitzichtpunt kun je met wat geluk de bevers bij hun bezigheden gadeslaan. Leuk met kinderen!
 • Hemingway-Trail (Großhau), 9,5/14 km, 3/4 uur
  Thematische rondwandeling in de voetstappen van Ernest Hemingway. De schrijver beleefde de bloedige Slag van het Hürtgenwald in de winter van 1944/45 als oorlogscorrespondent van nabij en verwerkte zijn ervaringen in de roman ‘Over de rivier en onder de bomen’. Korte en lange variante mogelijk.
 • Löwenzahn-Erlebnispfad (Nettersheim, Naturzentrum Eifel), 6 km, 2 uur
  Bekroond natuurbelevingspad, afgestemd op de ‘kleine’ wandelaar. Aan 20 interactieve stations kun je bijv. geluiden beluisteren, op zoek gaan naar fossielen of noten kraken zoals een eekhoorn.

Dagtochten van gemiddeld niveau

 • Kupferroute (Stolberg – Aken), 15,5 km, 4,5 uur
  Een afwisselende tocht langs het erfgoed van de messingindustrie (stilgelegde groeves, villa’s van messingbaronnen enz.)
 • Kall Trail (Vossenack, Museum Hürtgenwald 1944 und im Frieden), 9 km, 3 uur
  Themawandeling door de vallei van de Kall. Langs het pad word je op vele plaatsen herinnerd aan de Slag om het Hürtgenwald (1944), een van de bloederigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.
 • Heckenlandroute (Eicherscheid), 14,5 km, 4,5 uur
  Uitzichtrijke rondwandeling langs prachtige beukenhagen die akkers en weiden tegen de wind beschermen.
 • EifelSpur ‘Pingenwanderweg’ (Kall), 11 km, 3 uur
  Themawandeling over mijnbouwgeschiedenis. Deze rondwandeling door het natuurreservaat Heidemoor Kindshardt leidt langs talrijke Pingen, kleine, stilgelegde ertsgroeves.
 • EifelSpur ‘Heideheimat’ (Kall, Kloster Steinfeld), 10 km, 2,5 uur
  Rondwandeling vanaf het middeleeuwse Kloster Steinfeld door de ongerepte heidevelden van de Krekeler Heide.
 • Burgen-Route (Blankenheim – Hellenthal), 17/21 km, 5/6 uur
  Drie burchten op een rij: Blankenheim, Wildenburg en Reifferscheid.
 • EifelSpur ‘Auf den Spuren der Raubritter’ (Hellenthal), 13,5 km, 4 uur
  Themawandeling ‘in het spoor van de roofridders’. Een hoogtepunt van de panoramarijke rondwandeling is de hoogteburcht Reifferscheid.
 • EifelSpur ‘Westwall’ (Hollerath), 13 km, 3,5 uur
  Themawandeling over de Westwall of Siegfriedlinie. Langs het pad ontdek je op vele plaatsen drakentanden, bunkers en andere overblijfselen van deze Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. De Westwall had een totale lengte van 630 km.
 • EifelSpur ‘Dahlemer Quellenpfad’ (start/finish in Dahlem of Kronenburg), 21,5 km, 6 uur
  Rondwandeling langs klaterende beken door het natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het ‘kleine broertje’ van het Eifeler Quellenpfad (zie meerdaagse wandelroutes).
 • Tiergartentunnel-Wanderweg (Blankenheim), 21 km, 6-7 uur
  Het thema van deze archeologische rondwandeling is de 15de-eeuwse waterleiding. De Tiergartentunnel is geïnspireerd door Perzische ingenieurskunst uit de oudheid.
 • EifelSpur ‘Wasser für Köln’ (Mechernich), 17 km, 5 uur
  Themawandeling rond het Eifelaquaduct, aangelegd door de Romeinen om de toenmalige wereldstad Keulen van drinkwater te voorzien. Onderweg kom je langs resten van de imposante waterleiding (aquaducten, bronreservoirs enz.) en de Kakushöhle, een van de belangrijkste prehistorische vindplaatsen in Europa.

Een moeilijke dagtocht

 • Klosterroute (Monschau), 22 km, 6-7 uur
  Afwisselende rondwandeling vanuit het vakwerkdorp Monschau door het ongerepte dal van de Roer en langs weiden met fraaie meidoornhagen. De hoogteverschillen zijn vrij groot (ca. 650 m klimmen en dalen!). Bijzonder mooi in de lente, tijdens de bloei van de wilde narcissen!

Meerdaags wandelroutes

 • Wildnis-Trail (Höfen – Zerkall), 85 km, 4 dagen
  Deze route, gemarkeerd met het pictogram van de wilde kat, voert dwars door het Nationaal Park Eifel en verbindt meanderende rivieren, stuwmeren, bloemenweiden (narcissen!) en ongerepte beukenbossen.
  Op Pad heeft een uitgebreide reportage, zie de reportage van de Wildnis-Trail.
 • Römerkanal-Wanderweg (Nettersheim – Brühl). 116 km, 7 dagen
  Deze route volgt het verloop van het 100 km lange Eifelaquaduct, aangelegd door de Romeinen om Colonia Claudia Ara Agrippinensium (het huidige Keulen) met drinkwater uit de Eifel te verzorgen. Sporen van dit meesterwerk van Romeinse ingenieurskunst vind je o.a. in Kallmuth (bronreservoir), Breitenbenden (ondergrondse waterleiding) en Vussem (bogen van een aquaduct). 50 panelen informeren over bijzonderheden van de waterleiding. Tip: nog meer over dit spectaculaire bouwwerk ervaar je in het moderne Römerkanal-Infozentrum, dat in september 2019 werd geopend in Rheinbach.
 • Rur-Olef-Route (Gemünd), 57 km, 3 dagen
  De Eifel in een notendop: beukenbossen, rotspartijen, velden en weiden, ongerepte valleien en stuwmeren. Rondwandeling vanuit Gemünd.
 • Eifeler Quellenpfad (start/finish in Kronenburg, Nettersheim of Blankenheim), 76 km, 3 dagen
  Rondwandeling langs de bronnen van Ahr, Erft, Kyll en Urft en door het Duits-Belgische Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Sporen van de Romeinen, vakwerkdorpjes en burchten.
 • Buntsandsteinroute (Kreuzau station – Urftseestaumauer), 38 km, 2 dagen
  Over kleine paden langs grote zandsteenrotsen door de ongerepte vallei van de Roer. Omdat het traject grotendeels parallel aan de Rurtalbahn verloopt, kun je de wandeling op 11 plaatsen starten of onderbreken.
 • AhrSteig (Blankenheim – Sinzig), 105 km, 7 dagen (zie Ahrvallei)
Image
De Bever: je kunt 'm tegenkomen in de Noord-Eifel.
De Beverrat: je kunt 'm tegenkomen in de Noord-Eifel.

De mooiste wandelroutes in de Vulkaaneifel

Gemakkelijke dagtochten

 • Dauner Maare (Schalkenmehren of Gemünden), 8,5 km, 3 uur
  8-vormige tocht langs Schalkenmehrener, Weinfelder en Gemündener Maar, drie van de bekendste Eifelmaren. Onderweg kom je langs het kerkje van het verdwenen dorp Weinfeld, dat in de 16de eeuw door de pest werd verwoest. Wie aan het klokkentouw trekt en de klok luidt, mag een wens doen.
 • HeimatSpur ‘Wallenborner Weg’ (Wallenborn), 5 km, 1,5 uur
  Korte rondwandeling rond het dorp Wallenborn met als hoogtepunt een uitbarsting van de Wallenborn (in de volksmond ‘Brubbel’), de bekendste koudwatergeiser van de Eifel. Om de 35 min. jaagt hij een 2 tot 4 m hoge waterstraal de lucht in.
 • HeimatSpur ‘Achtsamkeits-Pfad Kleine Kyll’ (Manderscheid), 6 km, 2 uur
  Wandelen met alle zintuigen: 7 stations nodigen uit om bewust te zien, horen, voelen, ruiken, proeven…
 • Geschichtsstraße (start/finish in Kelberg en een dozijn andere dorpen), 9 routes van 4 tot 17,5 km, 1 tot 5 uur
  De ‘geschiedenisstraat’ bestaat uit 9 gemakkelijke tot middelzware rondwandelingen van verschillende lengte. Bij deze gezinsvriendelijke themaroutes staat de woelige geschiedenis van de streek centraal – van de Romeinse tijd tot vandaag. Door onderlinge combinatie zijn ook meerdaagse tochten mogelijk.

Dagtochten van gemiddeld niveau

 • Gerolsteiner Felsenpfad (Gerolstein), 8,5 km, 3 uur
  Boeiende geo-themaroute rond de spectaculaire dolomietrotsen van Gerolstein, overblijfselen van koraalriffen uit het devoon. Een andere attractie is de Buchenlochhöhle, een grot die in het stenen tijdperk bewoond was. Prachtige panorama’s vanaf Munterley en Hustley.
 • Gerolsteiner Keltenpfad (Gerolstein), 7 km, 2,5 uur
  Panoramische rondwandeling met heerlijke uitzichten vanaf Heiligenstein en Dietzenley (uitzichttoren). Leuk met kinderen!
 • Määrchenroute (Ellscheid), 16,5 km, 4,5 uur
  Hoogtepunten van deze vulkaan-rondwandeling zijn de 28 m hoge uitzichttoren (Vulcano Infoplattform) op de top van de Steineberger Lay en het Ellscheider Trockenmaar, een typisch droog maar.
 • Maarroute (Schalkenmehren), 14,5 km, 4 uur
  Rondwandeling langs het Schalkenmehrener Maar en twee natuurgebieden. Voor of na de tocht kun je in Schalkenmehren een verkwikkende duik in het meer nemen. Ideaal voor gezinnen.
 • Manderscheider Burgenstieg & Rittersteig (Manderscheid, Kurhaus), 5,5 km, 2,5 uur
  Rondwandeling langs smalle natuurpaden door de beboste heuvels rond Manderscheid met verrassende doorkijkjes op de twee burchten. Het pad werd in 2020 nog verkozen tot het op twee na mooiste van Duitsland.
 • Im Tal der wilden Endert (Ulmen – Cochem), 21 km, 6,5 uur
  Deze route voert van het Ulmener Maar door het wilde, ongerepte dal van de Endert naar de Moezel. In het dal waren ooit 28 watermolens actief, een paar bleven bewaard. Een highlight is de Rausch, een 7 m hoge waterval. De tocht werd in 2019 door het Duitse vakblad Wandermagazin tot ‘mooiste wandelweg van Duitsland’ verkozen.
 • HeimatSpur ‘Geo-Route Bad Bertrich’ (Bad Bertrich), 6,5 km, 2 uur
  Panoramarijke rondwandeling langs de getuigenissen van het explosieve verleden van Bad Bertrich. Negen vulkanen, die rond 50.000 jaar geleden actief waren, lieten een hele reeks interessante geologische formaties achter, zoals lavagrotten.

Een moeilijke dagtocht

 • Vulcano-Pfad (Schalkenmehren), 26 km, 6-7 uur
  Deze rondwandeling voert je langs het Schalkenmehrener Maar, de uitzichttop Steineberger Ley (uitzichttoren) en het Ellscheider Trockenmaar (droog maar). De route is een combinatie van Maar- en Määrchenroute (zie dagtochten van gemiddeld niveau).

Meerdaagse wandelroutes

 • Vulkan-Pfad (Jünkerath – Gerolstein), 30 km, 2 dagen
  Dit pad slaat een brug tussen ijzernijverheid (Jünkerath) en vulkanisme (Eichholzmaar, Vulkangarten Steffelnkopf, minerale bronnen).
 • Lieserpfad (Boxberg – Lieser), 74 km, 4 dagen
  Deze populaire route volgt de loop van de rivier de Lieser, van de bron in Boxberg tot de monding in de Moezel bij Lieser. Een afwisselende tocht langs vulkaanlandschappen, diepe kloven, burchtruïnes en wijnbergen. Het traject rond Manderscheid (steile, smalle paden) vereist tredzekerheid! Het pad werd in 2018 door de lezers van het Duitse vakblad Wandermagazin tot de op een na mooiste wandelroute van Duitsland gebombardeerd.
 • Vulkangipfel-Pfad (Daun-Neunkirchen – Daun), 31 km, 2 dagen
  Zware tocht met veel hoogtemeters over meerdere vulkanen. De 699 m hoge Ernstberg is de hoogste in de Vulkaaneifel.
 • Maare-Pfad (Schalkenmehren – Strotzbüsch), 31 km, 2 dagen
  Zeven maren in één klap, waaronder het prachtige Schalkenmehrener Maar, het perfect ronde Pulvermaar, het verborgen Immerather Maar en het Strohner Märchen, een droog maar.
 • VulkaMaar-Pfad (Manderscheid), 26,5 km, 2 dagen
  Deze rondwandelweg combineert een aantal echte pareltjes van het Eifelvulkanisme: de Wolfsschlucht, de vulkaan Mosenberg, het Windsborn-Kratermeer en het Meerfelder Maar. De imposante burchtruïnes van Manderscheid krijg je er bovenop.
 • Hinterbüsch-Pfad (Üdersdorfer Mühle – Meerfeld), 37 km, 2 dagen
  Afwisselende tocht langs de Aarley Aussichtsplattform (uitzichttoren), de koude geiser Wallender Born en het Meerfelder Maar, het grootste maar van de Vulkaaneifel.
 • Hochkelberg Panorama-Pfad (Niederehe – Ulmen), 41 km, 2 dagen
  Pittige tocht met aanzienlijke hoogteverschillen langs uitgedoofde vulkanen en historische plekken van de Geschichtsstraße.
 • Maare- und Thermen-Pfad (Ulmen – Bad Bertrich), 35 km, 2 dagen
  Afwisselende route langs kronkelpaadjes in een beboste vallei en steile rotsachtige paden met mooie vergezichten. Door combinatie met het Hochkelberg Panorama-Pfad is een vierdaagse tocht mogelijk.
Image
Wolfsschlucht in de Vulkaaneifel.
Wolfsschlucht in de Vulkaaneifel.

De mooiste wandelroutes in de Zuid-Eifel

Gemakkelijke dagtochten

 • Bach-Pfad (Bleialf), 14 km, 3,5 uur
  Vier beken, bevers en mijnbouwgeschiedenis.
 • Moore-Pfad Schneifel (Prüm, Blockhaus zum Schwarzen Mann), 15 km, 4 uur
  In het bosrijke brongebied van de Alfbach voeren plankenwegen langs vijvers en venen met zeldzame planten. Uitkijkpunt met prachtige ‘drielandenblik’.
 • Nat’Our Route 1 – Dreiländereck (Ouren of Tintesmühle), 13 km, 3,5 uur
  Deze grensoverschrijdende rondwandeling door de diep ingesneden vallei van de Our en het natuurreservaat Mittleres Ourtal kun je zowel starten aan het ‘drielandenpunt’ (Europadenkmal) in het Belgische grensdorpje Ouren als in het Luxemburgse Tintesmühle. Tip: begin met de Duitse kant van de vallei (lange stukken door het bos) en eindig met de Luxemburgse (mooier, meer uitzicht).

Dagtochten van gemiddeld niveau

 • Prümer Land Tour Route 2 – Schönecken (Schönecken, Wanderparkplatz Schönecker Schweiz), 12 km, 4-5 uur
  Rondwandeling langs karstverschijnselen (dolomietrotsen, verdwijngat, druipsteengrot), een kasteelruïne en twee idyllische valleien.
 • Devon-Pfad (Waxweiler), 16 km, 4 uur
  Het thema van deze rondwandeling door de Islek zijn de fossielrijke lagen van het devoon, waarin de Prüm en haar zijriviertjes diepe dalen hebben uitgesleten.
 • Irsenpfad (Dahnen), 11,5 km, 3 uur
  Deze rondwandeling door een van de meest ongerepte valleien van de Eifel is ideaal voor liefhebbers van rust en eenzaamheid. Met wat geluk ontmoet je onderweg de bever, die hier weer actief is.
 • Nat’Our Route 2 – Mittleres Ourtal (Dasburg of Tintesmühle), 18 km, 5 uur
  Grensoverschrijdende rondwandeling (D/L) met een paar pittige klimpartijen door de nauwe vallei van de Our. Watermolens herinneren aan een verdwenen nijverheid: in de voormalige eek- of runmolens werd uit gemalen eikenschors looizuur gewonnen, een belangrijke grondstof voor het looien van leer.
 • Nat’Our Route 4 – Ourtalschleife (Keppeshausen of Bivels), 18 km, 5 uur
  Grensoverschrijdende, uitzichtrijke rondwandeling (D/L). Niet te missen: het panorama van de Our-meander en het stuwmeer van Vianden vanaf het uitzichtpunt Waldhof-Falkenstein. Schitterend!
 • Nat’Our Route 6 (Vianden of Obersgegen), 14 km, 4 uur
  Rondwandeling langs oude smokkelpaadjes in het Duits-Luxemburgse grensgebied. De eeuwenoude eikenbossen van het Kammerwald zorgen voor een sprookjesachtige atmosfeer. De 350 jaar oude Königseiche (koningseik) is een van de oudste bomen in het westen van de Eifel. Mooi uitzicht op het kasteel van Vianden.
 • Neuer-Burg-Weg (Neuerburg), 13 km, 3,5 uur
  Rondwandeling over romantische paden rond het middeleeuwse stadje Neuerburg. Mooie uitzichten op de vallei van de Enz.
 • Stausee-Prümtalroute (Biersdorf am See), 15 km, 4,5 uur
  Een stuwmeer, de vallei van de Prüm en rode zandsteenrotsen staan garant voor veel afwisseling. Ook bevers en moeflons kun je hier wel eens ontmoeten. Heerlijk uitzicht op Schloss Hamm.
 • Felsenweg 5 – Prümer Burg (Irrel), 17 km, 4-5 uur
  De watervallen van Irrel en het uitzicht vanaf de ruïne van de Prümer Burg zijn slechts enkele hoogtepunten van deze rondwandeling in het Natuurpark Zuid-Eifel. Let in Holsthum ook op de uitgestrekte hopvelden.
 • Die teuflische Acht (Ernzen, Naturparkzentrum Teufelsschlucht), 6 km, 3 uur
  De ‘duivelse acht’ is een 8-vormige rondwandeling langs de oostrand van het Ferschweiler Plateau, die de spectaculairste natuurmonumenten van de Zuid-Eifel verbindt: de zandsteenformaties van de Teufelsschlucht , de watervallen van Irrel en de hopvelden in de vallei van de Prüm.
 • Felsenweg 6 – Teufelsschlucht (Wanderparkplatz Ernzen Felsenweiher), 17 km, 4-5 uur
  Rondwandeling langs de Teufelsschlucht, het beroemdste natuurmonument van de Zuid-Eifel. Onderweg kom je ook langs de Liboriuskapelle (geweldig uitzicht op Echternach!). Ga je met de kids op pad? Plan dan ook een bezoekje aan het nabije Dinosaurierpark Teufelsschlucht.
 • Römerpfad (Kordel), 9,5 km, 4 uur
  Rondtocht in het spoor van de Romeinen. Het pad voert onder meer langs de steengroeve waar ooit de stenen voor de bouw van de Porta Nigra (Trier) werden gekapt. Een ander hoogtepunt zijn de grotten: de Genovevahöhle is echt heel groot, in de Klausenhöhle leefde volgens de overlevering in de 18de eeuw een eenzame kluizenaar. Markering: een Romeinse gouden munt.

Moeilijke dagtochten

 • Eifelgold-Route (Irrhausen), 20 km, 5 uur
  Deze afwisselende rondwandeling voert langs een van de mooiste dalen van de Eifel (Irsental) en het natuurreservaat Ginsterheiden. Bijzonder mooi in de lente, wanneer de brem – het ‘Eifelgoud’ – zijn goudgele kleurenpracht ontvouwt.
 • Nat’Our Route 5 – Vianden & Falkenstein (Bivels of Vianden), 12 km, 4,5 uur
  Grensoverschrijdende rondwandeling over smalle paden door de vallei van de Our. Hoogtepunten zijn het middeleeuwse stadje Vianden met zijn machtige kasteel en de wilde ruïne van Burg Falkenstein. Een pittige, afwisselende tocht!
 • Felsenweg 1 (Weilerbach), 20 km, 6 uur
  Veeleisende rondwandeling in het Duits-Luxemburgse grensgebied langs grillige zandsteenformaties en nauwe kloven. De Liboriuskapelle biedt een prachtig uitzicht op de stad Echternach (Luxemburg). Een streling voor het oog is het barokke Schloss Weilerbach.
 • Felsenweg 2 (Bollendorf of Beaufort), 20 km, 6 uur
  Rondtocht door de wilde zandsteenformaties van het Bollendorfer Plateau (Duitsland) en ‘Klein Zwitserland’ (Luxemburg). Wilde rotstorens, diepe kloven, prachtige kastelen (Schloss Beaufort!) en adembenemende uitzichten.

Meerdaagse wandelroutes

 • Schneifel-Pfad (Kronenburger Hütte – Birresborn), 67 km, 3 dagen
  Deze route voert van Kronenburg over de ruige, beboste hoogten van de Schneifel naar Prüm en vandaar langs de grillige rotsformaties van de Schönecker Schweiz naar Gerolstein. Een pittige tocht met veel klimmen en dalen.
 • Mosel-Our-Weg (Bullay-Alf – Vianden), 108 km, 6 dagen
  Deze vrij zware, maar afwisselende route loopt in oost-westrichting dwars door de Eifel, van de wijnbergen van de Moezel tot de vallei van de Our (in de buurt van Vianden). De tocht voert langs de schilderachtige dalen van Kyll, Nims, Lieser, Salm en Prüm en staat ook bekend als ‘route van de 13 kastelen’. Langs het pad kom je effectief 13 kastelen tegen.
Image
De Teufelsschlucht in de Zuid-Eifel.
De Teufelsschlucht in de Zuid-Eifel.

De mooiste wandelroutes in de Oost-Eifel

Gemakkelijke dagtochten

 • Traumpfädchen Eifeltraum (Mayen-Kürrenberg), 5 km, 1,5 uur
  Bij deze kleine rondwandeling wisselen lommerrijke bossen met uitzichtrijke velden. Een kleine tip: een verfrissend voetbad in een natuurlijk Kneipp-bad.
 • Booser Doppelmaartour (Boos), 9 km, 3 uur
  Leuke tijdreis naar het ‘hete’ verleden van de Oost-Eifel. Mooie uitzichten op de twee maren van Boos en de omringende vulkaankegels.

Dagtochten van gemiddeld niveau

 • Laacher-See-Runde (Abtei Maria Laach), 12,5 km, 3,5 uur
  Rond de Laacher See met het wereldberoemde klooster Maria Laach als uitgangspunt. Een uitzichttoren (Lydiaturm) biedt een goed overzicht van het meer, vanaf de oever herken je duidelijk de mofetten (CO2-bronnen) in het water.
 • Bergheidenweg (Arft), 10 km, 3 uur
  De ‘Bergheide-route’ voert afwisselend door bos- en heidelandschappen en biedt prachtige vergezichten.
 • Waldseepfad Rieden (Rieden), 14 km, 4,5 uur
  Rondwandeling door dromerige valleien en rustige bosgebieden, gegarneerd met mooie uitzichten over het vulkaanlandschap van de Oost-Eifel. Vooral het panorama van 360° vanaf de Gänsehalsturm mag er zijn.
 • Vier-Berge-Tour (Mendig), 13 km, 4-5 uur
  Vier bergen, machtige tufwanden, diepe kloven, weidse panorama’s, een legendarische grot (Genovevahöhle) en een echte curiositeit: een mierenroute voorzien van een eigen brug!
 • Vulkanpfad (Ettringen), 6,5 km, 2 uur
  Deze korte rondwandeling biedt een unieke kijk op het ontstaan van vulkanen. De ingrediënten: kraters, lavastromen, minerale bronnen en stilgelegde groeves.
 • Nette-Schieferpfad (Trimbs), 9 km, 3,5 uur
  De ‘Nette-leisteenroute’ voert door het idyllische rivierlandschap van de Nette. Een afwisselende rondtocht met smalle paadjes en ruige leisteenrotsen, grandioze uitzichten en een avontuurlijk traject door een voormalige spoorwegtunnel. Onderweg ervaar je alles over de vroegere leisteenwinning.
 • Virne-Burgweg (Virneburg), 10 km, 3 uur
  Deze rondtocht werd in 2008 verkozen tot ‘Duitslands mooiste wandelroute’. Het pad biedt een heerlijke mix van open heidevelden, uitgestrekte weiden en lommerrijke bossen. Mooie uitzichten op de kasteelruïne van de Virneburg.
 • Hochbermeler (Bermel-Fensterseifen), 10 km, 3 uur
  Rondwandeling langs rustige bosweggetjes, dromerige valleien en een stilgelegde basaltgroeve, die door de natuur werd heroverd. Grootse vergezichten over de vulkanen van de Oost-Eifel.
 • Eltzer Burgpanorama (Wierschem), 12,5 km, 4 uur
  ‘Duitslands mooiste wandelroute van 2013’ leidt door de vallei van de Eltzbach naar het sprookjeskasteel Burg Eltz
 • Pyrmonter Felsensteig (Roes), 11,5 km, 4 uur
  Nóg een pareltje: in 2015 werd de Pyrmonter Felsensteig tot ‘Duitslands mooiste wandelroute’ gebombardeerd. Brede veldwegen wisselen af met avontuurlijke bospaadjes langs wilde rotspartijen met tot de verbeelding sprekende namen, zoals Teufelskammer, de ‘kamer van de duivel’. Niet te missen: het middeleeuwse kasteel Burg Pyrmont en de waterval bij de Pyrmonter Mühle.
  De tocht is het mooist tijdens de bloei van het koolzaad!

Moeilijke dagtochten

 • Pellenzer Seepfad (Nickenich), 16 km, 5 uur
  In het middelpunt staat het vulkanisme van de Laacher See. Het calderameer en de machtige tufwanden langs het pad zijn het resultaat van een geweldige vulkaanexplosie, die rond 13.000 jaar geleden de Eifel op zijn grondvesten deed daveren. Opborrelende blaasjes CO2, een vulkanisch gas, herinneren eraan dat het vuur in de ondergrond niet is uitgedoofd.
 • Monrealer Ritterschlag (Monreal), 14 km, 5 uur
  In het spoor van de ridders wandel je op de ‘mooiste Duitse wandelroute van 2011’ langs de Löwenburg en de Philippsburg, twee burchten die hoog boven het middeleeuwse vakwerkdorp Monreal tronen. Een heerlijke rondtocht met steile kronkelpaadjes, avontuurlijke kloven en overweldigende uitzichten. Bijzonder mooi in de herfst!

Meerdaagse wandelroute

 • Eifelleiter (Bad Breisig – Adenau), 53 km, 3 dagen
  De ‘Eifelladder’, die in 2015 werd opengesteld, klautert vanaf de oevers van de Rijn door het vulkaanlandschap van de Oost-Eifel naar de Hohe Acht (747 m), het ‘dak van de Eifel’.
Image
EVDP-102-Oost-Eifel-Burg-Eltz1-600x600.jpg
Burg Eltz in de Oost-Eifel.

De mooiste wandelroutes in de Ahrvallei

Gemakkelijke dagtochten

 • Weinbaulehrpfad (Ahrweiler), 5,5 km, 1,5 uur
  Wijn-belevenispad: 31 borden informeren over diverse aspecten van de wijnbouw (klimaat, bodem, druivensoorten, taken van de wijnbouwer) aan de Ahr.
 • Rund um die Saffenburg (Mayschoß of Rech), 8,5 km, 3 uur
  Afwisselende rondwandeling door de wijnbergen met mooie uitzichten op de ruïne van de Saffenburg. Het kasteel zelf biedt een prachtig panorama van 360° over de vallei van de Ahr.
Image
Ahrweiler.
Ahrweiler.

Dagtochten van gemiddeld niveau

 • Rundtour Bad Neuenahr Nr. 2 – Große Walporzheimer Runde (Walporzheim), 10 km, 3 uur
  Deze rondwandeling verenigt alles wat het Ahrdal zo bijzonder maakt: schilderachtige wijnbergen, legendarische rotsformaties zoals de Bunte Kuh en mooie vergezichten. Bij helder weer reikt het uitzicht tot het Siebengebirge. Tip: de tocht is goed te combineren met een bezoek aan de Regeringsbunker, de geheime atoomschuilkelder van de Duitse regering, een relict van de Koude Oorlog.
 • Rundtour Bad Neuenahr Nr. 3 – Zwei-Türme-Tour (Bad Neuenahr, Wanderparkplatz Lourdeskapelle), 13,5 km, 4 uur
  Rondwandeling door de beboste heuvels ten zuiden van het kuuroord Bad Neuenahr. Vanaf de Steckenberg (uitkijktoren) en de Neuenahrer Berg (burchtruïne) herken je bij helder weer aan de horizon zelfs de dom van Keulen!
 • Kreuzbergschleife (Kreuzberg), 16 km, 5-6 uur
  Deze rondwandeling voert van Kreuzberg over steile, ruwe rotspaadjes naar Kirchsahr en van daar terug door het Sahrbachtal, een van de meest ongerepte zijdalen van de Ahr. In de vallei informeren borden over de vele bewoners van weleer: Kelten en Romeinen, burchtheren, mijnwerkers, kolenbranders... Tredzekerheid vereist.

Moeilijke dagtocht

 • Teufelsloch (Altenahr of Altenburg), 13 km, 4 uur
  Bij deze afwisselende tocht langs de mooiste uitzichttoppen rond Altenahr gaat het behoorlijk op en neer. Het totale hoogteverschil bedraagt 760 m! Sensationeel uitzicht door het gat van het Teufelsloch.

Meerdaagse wandelroutes

 • AhrSteig (Blankenheim – Sinzig), 105 km, 7 dagen
  De populairste route van de regio biedt veel afwisseling: ruisende bossen, uitgestrekte weiden, steile rotspaden, eenzame hoogten, kleurrijke wijnbergen en levendige wijndorpen. De AhrSteig, bekroond met het label Qualitätsweg Wanderbares Deutschland, bestaat uit twee delen: de westelijke route leidt vanaf de bron van de Ahr in Blankenheim via de Freilinger See, Aremberg en Insul naar Altenahr en is met een blauwe hoofdletter ‘A’ gemarkeerd, de oostelijke route voert vanaf Altenahr via het wijndorp Walporzheim en het kuuroord Bad Neuenahr naar Sinzig aan de Rijn en is met een rode hoofdletter ‘A’ gemarkeerd.
 • Rotweinwanderweg (Altenahr – Bad Bodendorf), 36 km, 2-3 dagen
  Heerlijke wandelroute door de wijnbergen van de Ahr, langs schilderachtige wijndorpen, zoals Mayschoß, Dernau, Rech en Ahrweiler. Bijzonder mooi: het traject van Mayschoß naar Rech (ca. 1,5 uur). Beste tijd is de herfst (september – oktober), traditioneel de periode van de wijnoogst. Van eind augustus tot eind september brengen wijnfeesten op vele plaatsen leven in de brouwerij.