GR12 nieuwe wandelroute nieuwe gids

De timing van het team Grote Routepaden is perfect. Nu de dagen weer gaan lengen komen de Belgen met de herziene gids van de GR12, het internationale langeafstandwandelpad dat van Amsterdam via Brussel naar Parijs voert. Het traject door Vlaanderen en Brussel (Bergen op Zoom – Braine-le-Château) is grondig vernieuwd.

Belgie-GR-3

Vernieuwd, maar wat precies?

De GR12 is circa 1000 km lang en verbindt Amsterdam via Brussel met Parijs. De herziene gids gaat over het Vlaamse en Brusselse deel van de GR12: van Bergen op Zoom naar Braine-le-Château (Kasteelbrakel), 203 km lang (de Belgen tellen 263 km, maar dat is inclusief een 60 km lange variant op traject 2. Een volgens de makers ‘verrassend afwisselend en groen wandelpad’ terwijl je toch grote steden als Brussel, Antwerpen, Lier en Mechelen aandoet.

De vernieuwing betreft het volgende:
– verbetering van de bestaande GR 12 route;
– toevoeging van een nieuwe variantroute naast de bestaande;
– volledig herziene en vernieuwde topogids.

Belgie-GR-2

De GR12, traject Bergen op Zoom – Braine-le-Château

Het traject Bergen op Zoom – Braine-le-Château is 203 km lang (exclusief variant van 60 km) en verdeeld in 4 (+ 1) trajecten van elk 2 – 4 dagetappes van ongeveer 20 km. Een korte karakteristiek:

Traject 1: Bergen op Zoom – Schoten, 60 km
De route voert bijna onafgebroken door de natuur, o.a. de Brabantse Kempen en (zijdelings) de Brabantse Wal. Mooiste trajecten volgens de samenstellers: de omgeving van de  militaire basis van Woensdrecht en van het schietveld van Brasschaat: woeste natuur afgewisseld met grootse parken. Richting Antwerpen kom je langs de lustkastelen van rijke Antwerpse families.

Belgie-GR-7

Traject 2: Rond Antwerpen naar Mechelen, 65 km
De hoofdroute voert door landelijk gebied, langs nog meer kastelen, door enkele dorpen en langs de resten van forten uit de Eerste Wereldoorlog. Het pad doorkruist de natte gebieden langs de Nete en de Kesselse Heide. Ten zuiden van Lier voert de route door de restanten van een eeuwenoud bos en vervolgens, na het Mechels Broek, loop je langs de Dijle Mechelen binnen.
Variant: van Schoten via Antwerpen naar Mechelen, 60 km.

Traject 3: Mechelen – Brussel, 40 km
Achtereenvolgens passeer je het Vrijbroekpark, de rivier de Zenne, het Zeekanaal, de watermolens van Grimbergen en daarna de glooiende Brabantse velden waar je de contouren van het Atomium en Brussel ontwaart. Brussel in voert de route via de parken van de Heizel, langs het koninklijk paleis in Laken en tot slot via een migrantenwijk en langs wat kantoorgebouwen het fraaie historische hart van de stad in.

Belgie-GR-6

Traject 4: Brussel – Wallonië, 38 km
Na Brussels Grote Markt, Manneke Pis, Zavel en het Egmontpaleis daal je af naar de Marollen. Even later voert de route door Drogenbos en komt in het landelijk gebied rond Brussel. Via kleine vergeten gehuchtjes steek je de taalgrens over, waarna het pad eindigt op het marktplein van Braine-le-Château.

Langeafstandwandelpaden die aansluiten op de GR12

 • Nederland: LAW1-3, Floris V-pad van Amsterdam naar Bergen op Zoom, 245 km.
 • Wallonië: GR12/121, Amsterdam-Bruxelles-Paris, 166 km
 • Frankrijk: vanaf Moulin-Manteau valt de GR12 over een afstand van 119 km samen met de GR654, Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle: Namur – Vézelay; vanaf Amifontaine tot Saint-Jean-aux-Bois (120 km) kun je de gids GR du Picardie gebruiken; van Saint-Jean-aux-Bois tot Parijs valt de GR12 over een afstand van 125 km samen met de GR655, Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle: Bruxelles-Paris-Tours.

Belgie-GR-1

Totaal overzicht van GR’s in België

Het Belgische netwerk van Grote Routepaden is wijd vertakt. Op Grote Routepaden vind je een overzicht, of beter: twee overzichten, dat van Vlaanderen en dat van Brussel/Wallonië.

Informatie vernieuwde wandelgids GR12

De routegids GR12 Amsterdam – Parijs, deel Vlaanderen & Brussel (van Bergen op Zoom tot Braine-le-Château, 263 km) is te bestellen via Grote Routepaden, prijs € 18,-. Op deze site kun je gratis de gpx-track van de GR12 downloaden. Het vernieuwde traject wordt officieel geopend op 5 mei 2016.

Delen

Waardering
72274
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “GR12 nieuwe wandelroute nieuwe gids

 1. Nanda
  Bedankt voor je reactie !!
  De GR site is ons wel bekend

  het Gaat juist om het laatste stuk naar Parijs
  met een Nederlandse Vertaling

  Groet
  Ad M.

 2. beste heer Meerkerk,

  meer informatie over de GR-12 vindt u op de Belgische site van de Grote Routepaden, dat is http://www.groteroutepaden.be/nl/product/29/gr-12121-amst-parijs-deel-wallonie.html.

  Daar staat dat alleen van het noordelijk deel van de GR-12 een Nederlandstalige gids is verschenen. Toch zou ik voor de zekerheid even contact met ze opnemen – wie weet is de informatie verouderd. Op genoemde website staan de contactgegevens.

  Veel succes,
  vriendelijke groet,
  Nanda Raaphorst

 3. Beste lezer(es)

  wij lopen op dit moment het floris V pad naar Bergen op Zoom
  en hebbenhet voornemen om door te lopen naar Parijs
  nu hebben wij het wandelboekje tot Braine Le Chateu
  met Nederlandse tekst maar hoe nu verder ???
  kan U ons a.u.b helpen aan een wandelboekje met een Nederlandse Tekst !!!
  omdat wij totaal geen woord Frans in ons bezit hebben

  Vriendelijke Groet
  Ad Meerkerk

  1. Geachte mijnheer Meerkerk, Ik ben heel nieuwsgierig of U een oplossing heeft gevonden voor het traject Braine le Chateau tot Parijs in het nederlands e zo ja welke. Alvast dank.
   groeten
   M.Volkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *