De leukste wandelfestivals, 5 tips

Het is helemaal in: festivalwandelen. De internationale wandelfestivals schieten als narcissen uit de grond. Vooral in het voor- en najaar bieden de mooiste wandelgebieden hun paden aan. Portugal, Spanje, Groot-Brittannië, Zweden. En vaak met een bijzonder randprogramma: sterren kijken, wandelstok snijden, streekproducten eten, yoga en – heel hip – het schoonmaken van wandelpaden. Zoals in de bergen van Montenegro.

wandelfestival-Montenegro-7

Waarom meedoen aan een wandelfestival?

Tja, waarom ook niet? Enkele redenen van festival wandelaars zelf.

  • In korte tijd – de festivals duren vaak maar een dag of 5 – het mooiste van een gebied ontdekken.
  • Het randprogramma, dat vaak bestaat uit interessante (outdoor)onderwerpen.
  • Ontmoeten van gelijkgestemden.
  • Contact met een internationaal wandelgezelschap.
  • Bijdragen aan goed doel.
  • Lekker makkelijk, je hoeft zelf nauwelijks iets te organiseren.
  • Goedkoop, in sommige gevallen zelfs gratis deelname.

Top 5 wandelfestivals, een selectie van Op Pad

1 Portugal: Ameixial Walking Festival 2016

Ameixial-Walking-Festival-2

Kenmerk: Relaxed wandelen door de heuvels
Datum: 22 t/m 25 april 2016; sluitdatum inschrijven 20 april, 18 uur.
Gebied: Algarve: Ameixial en omgeving
Deelname: Gratis, inclusief de overnachtingen (kamperen, of slapen bij mensen thuis).

Ameixial-Walking-Festival-4

Programma: Het Ameixial’s Walking Festival bestaat uit drie dagen wandelen (dag(deel)tochten) in de heuvels van de Algarve en meedoen aan allerlei extra’s: workshops astronomie, archeologie, wandelschoenen passen, lezingen. Er is food tasting, muziek, trailrunnen en er zijn oude Portugese ambachten. De streek rond Ameixial is vooral bekend vanwege het South West Script – de inscripties van een onbekende taal die overal in het zuiden van het Iberisch Schiereiland zijn opgedoken.

Meer informatie over het Ameixial-Walking-Festival
Aanmelden voor het Ameixial Walking Festival uiterlijk 20 april 2016, 18 uur

2 Groot Brittannië: Isle of Wight Walking Festival 2016

Walking-Festival-Isle-of-wight-2

Kenmerk: Eilandtochten
Datum: 30 april t/m 15 mei 2016
Gebied: Het hele eiland
Deelname: (enkele gratis; andere 5 – 35 pond (Round-the-Isle-toer); veelvoud voor goede doelen-run.

Walking-Festival-Isle-of-wight-3

Programma: Voor de 18e keer wordt op het fraaie Isle of Wight het Isle of Wight Walking Festival georganiseerd. Ruim 50% van het eiland (slechts 2 uur reizen van Londen centrum) bestaat uit natuurgebied; het netwerk aan wandelpaden beslaat meer dan 500 mijl. Het programma bestaat uit ruim 200 wandelingen, variërend van zeer licht tot zeer inspannend, maar altijd met de zee binnen handbereik. Isle of Wight heeft meer dan 60 mijl aan ‘dramatic and breathtaking’ kustlijn. Een greep uit het programma:  dinosaurus wandelingen voor kinderen, struintochten, ontdektochten, speed dating, foodie walks, Nordic walking, tochten voor gehandicapten, trailrunning (o.a. voor goed doel) en uiteraard de fraaie meerdaagse Around-the-island-walk’.

Meer over het Isle of Wight Walking Festival
Infoblad van Op Pad over de Around-the-island-walk

 3 Montenegro: Clean Up – Walkingfestival Spring Camp 2016

wandelfestival-Montenegro-8

Kenmerk: Bergwandelen en paden opruimen
Gebied: Baai van Kotor
Datum: 6 t/m 15 mei 2016
Deelname: € 200, inclusief excursies, maaltijden in restaurants. Je kampeert (eigen tentje) op familieterreinen plus 2 nachten in de wildernis.

wandelfestival-Montenegro-4

Programma: In het kleine Balkanland Montenegro, gelegen aan de Adriatische Zee, kun je deelnemen aan een opschoonaktie van de bergen aan de schitterende Baai van Kotor. Deelnemers komen uit o.a. Montenegro, Polen, Letland, België, Israel, Servië en dit jaar hoopt de organisatie ook op deelnemers uit Nederland. De wandelpaden van de clean up voeren door een spectaculair landschap, hoog boven de beroemde Baai van Kotor (UNESCO werelderfgoed). Daarnaast breng je enkele dagen door in 2 Nationale Parken: Lovcen en Skadar lake, het grootste meer van de Balkan. Naast deze clean up aktie heeft Spring Camp ook de bedoeling het eco en duurzame toerisme naar en in Montenegro te bevorderen. Een groep filmmakers zal het reilen en zeilen van Spring Camp vastleggen.

Meer informatie over Spring Camp
Naar het Op Pad-artikel Wandelen over de Coastal Mountaineering Transversal

4 Spanje: Gran Canaria Walking Festival 2016

LR-GranCanaria_BasvanOort-133

Kenmerk: Wandelen door de bergen
Gebied: Het eiland Gran Canaria
Datum: 3 t/m 6 november 2016

LR-GranCanaria_BasvanOort-145

Programma: Een festival van naam is het Gran Canaria Walking Festival, dat in 2016 voor de vijfde keer wordt georganiseerd. Gran Canaria is weliswaar een exotisch eiland maar het heeft een ‘uitdagend’ berglandschap vandaar dat professionele gidsen begeleiden de wandelingen begeleiden. De tochten voeren langs indrukwekkende ravijnen, soms over eeuwenoude ‘koninklijke’ paden (caminos reales) maar altijd omgeven door fantastische exotische natuur. Naast wandelen staat er ook lekker eten en drinken plus allerlei culturele activiteiten op het programma. Een greep uit de routes: naar de top van Gran Canaria, sterrenspot-route, valleiroute, kaasroute en nog veel meer.

Meer informatie over het Gran Canaria Walking Festival

5 Zweden: EuroRando 2016

Eurorando-1

Kenmerk: Georganiseerd door overkoepelende Europese wandelbond ERA
Gebied: Skåne, Zuid-Zweden
Datum: 9 – 17 september 2016

Eurorando-2

Programma: Om de vijf jaar wordt wandelfestival Eurorando georganiseerd, een meerdaags wandelfestival, dat wandelaars uit heel Europa bijeen brengt. In 2016 zal Skåne gastheer zijn. Deze zuidelijkste provincie van Zweden is rijk aan wandelroutes, o.a. de meer dan 1000 km lange Skåne Trail (trefwoorden: kliffen, bossen, ravijnen). Andere Eurorando-dagtochten volgen delen van het Kulla Trail (Leading Quality Trail Kullaleden, 72 km, het neusje van de zalm van Europese wandelpaden), dat onderdeel is van de veel langere Skåneleden Trail.

Deelnemen = vooraf inschrijven op EuroRando 2016

Delen

Waardering
72861
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *