Wandelen over de GR532, Vogezen, Frankrijk

Een meerdaagse voettocht door het vorstendommetje Salm is een wandeling langs herinneringen uit het verleden. Maar de bergen in het gebied tussen de plaatsen Schirmeck en Senones hebben veel meer te bieden. De GR532 is een ideaal wandeltraject om als basisroute te gebruiken. Met volop mogelijkheden om via lokale trails van de Club Vosgien je wandeltocht samen te stellen.

Mijn favoriete trail:

Vanaf het station van Schirmeck loop ik via de GR532, in anderhalf uur naar het hooggelegen dorpje Fréconrupt. Je hebt een prachtig uitzicht op de befaamde Donon. Fréconrupt is een dorp waar de tijd stil staat. Zonodig onderdak in het natuurvriendenhuis of in de refuge van de Club Vosgien. Om de volgende dag aan een sportieve bergwandeling te beginnen.

Modderige karrensporen

Ik laat de GR532 even links liggen en kies voor de wandelroute (gele circel) die naar het zeer afgelegen gehucht Malplaquet voert. Enkele traditionele boerderijen langs modderige karrensporen. Runderen, geiten, schapen en een tiental vaste bewoners, die leven van de ecologische productie van kaas. Twee kilometer verderop kom je in het gehucht Salm, met een boswachterij en enkele boerderijen en herinneringen aan een oude Mennonieten kolonie. Voor de liefhebbers is hier een speciale ‘Mennonietenroute’ uitgezet.

La Chatte Pendue

Weer terug op de GR532, ga ik richting chateau de Salm en la Chatte Pendue. Flink klimmen over steile en soms moeilijk toegankelijke paden. De kasteelruïne wordt momenteel gerenoveerd en archeologen spitten in het roerige verleden. Je zit boven de 800 hoogtemeters en je hebt een prachtig uitzicht over de vallei van de Bruche! Dwars door een prachtig bosgebied, leidt de GR532 naar de Chatte Pendue (de opgehangen kat). Een steile rotswand op 900 meter hoogte, wederom een geweldig uitzicht. Waar de vreemde naam Chatte Pendue vandaan komt, zie je vanzelf als je er bent!

 Zeldzame vogels

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Ik blijf de GR532 volgen, die nu dwars door een biologisch reservaat gaat. Richting Haute Loge. Een stille omgeving waar zeldzame vogels als de korhoen, slechtvalk, hazelhoen, wespendief, ruigpootuil en diverse soorten uit de spechtenfamilie. De deels door knagers opgegeten blokhut van Frientz, die nog op de topokaart staat, is onlangs afgebroken.

Uitzicht op de Alpen

Even verderop vervolgt de GR532 zijn spoor naar de Col du Hantz, maar mijn favoriete route gaat naar de stenen abri op de top (93 4m) van de Haut Loge, op 15 minuten lopen van de voormalige Frientz. Je bent nu op de ‘chaumes’, de deels boomloze hoogvlaktes in de Vogezen. Een romantische plek met – als je geluk hebt – een uitzicht op de Alpen van het Berner Oberland. Vanwege de vaak genadeloos harde wind, zul je er niet lang verblijven!

Lac de la Maix

Na de Haut Loge volgt het ‘dieptepunt’ van deze trail. Het is het bekende Lac de la Maix, het enige gletsjermeer in de Vogezen. Het is een pittig traject (rode driehoek) over woeste hoogten, maar dit meertje is echt de moeite waard! Vervolgens is het weer klimmen naar de refuge de Prayé en (iets verderop) naar de col met dezelfde naam. In dit regenrijke gebied ontspringt het ruige beekje Rabodeau. In de wintermaanden kun je hier vaak alleen op ski’s of sneeuwschoenen uit de voeten!

Energie over?

Vanaf de col de Prayé wandel ik in anderhalf uur naar het oude mijndorpje Grandfontaine. De GR5 wijst je de weg naar het station van Schirmeck (5km). Heb je bij de col de Prayé nog echt energie over. Volg dan het wandeltraject naar het Marais de la Maxe (beschermd natuurreservaat) en het Etang du Coucou. Een heel mooi bosgebied. Reken op twee uur lopen! Plus vanaf het Etang du Coucou nog een uurtje lopen naar Grandfontaine!

Informatie Wandelen door de Salm

Het gebied

Weinig mensen, ook in Frankrijk, hebben ooit gehoord van het voormalige vorstendom Salm, in de buurt van de Donon. Het Principauté de Salm bestond tussen 1751 en 1793, maar de monarchie bestuurde het gebied al vanaf de 12e eeuw. Het landje had een oppervlakte van 240 km2 en ongeveer 10.000 inwoners. Na de Franse revolutie werd Salm geheel ingesloten door Frans grondgebied en in 1793 besloot het vorstendom zich – min of meer genoodzaakt – aan te sluiten bij Frankrijk.

De wandelroute

De bovengenoemde route is ongeveer 40 kilometer lang (twee dagen). Met behulp van topografische kaarten kun je hem eenvoudig verlengen (of inkorten). De keus aan gemarkeerde wandeltrajecten is groot en doorgaans zijn de routes uitstekend gemarkeerd. De routes èn hun markeringen staan prima op de topografische kaart aangegeven.

Brochure

Er bestaat een brochure van de Club Vosgien met tal van wandelsuggesties in de zomermaanden èn sneeuwwandelingen in de winterperiode. Kosten: € 3,-, verkrijgbaar door een mail te sturen naar erik.versantvoort@gmail.com

Bereikbaarheid

Straatsburg is goed met de trein vanuit Nederland te bereiken. Vanaf Straatsburg gaan regelmatig treinen naar St-Die-des-Vosges of Rothau, met een stop in Schirmeck. De fiets kan in TER-treinen gratis mee! De reistijd tussen Straatsburg en Schirmeck is ongeveer 45 minuten.

Reisperiode, weer, terrein

Je kunt in iedere periode van het jaar prachtige wandelingen maken. Van half november tot half maart ligt er boven 600 meter hoogte vaak sneeuw. Wandelroutes kunnen dan alleen op sneeuwschoenen of ski’s begaanbaar zijn. Wees altijd en overal in de Vogezen voorbereid op onvoorziene weers- en/of terreinomstandigheden!

Zwaarte/moeilijkeidsgraad

Het is een bergachtig gebied, met soms pittige trails! Het GR532 traject tussen Salm, Ruïnes de château de Salm en la Chatte Pendue is steil, smal en kan bij slecht weer (sneeuw, ijzel, gladde boomstronken e.d.) moeilijk of niet begaanbaaar zijn.

Accommodatie

Beslist de meest originele plek om te overnachten is in één van de boomhutten van ‘Cabanes de Goutty‘ in het dorpje Grandfontaine. Niet goedkoop, maar een geweldige ervaring, die perfect aansluit op een wandeling door de natuur in dit gebied. Als je met een groepje bent, kun je de kosten delen. Het hele jaar open, wel reserveren!

Er is geen accommodatie in het stadje Schirmeck. Er is wel één kleine camping bij Rothau, die echter alleen tussen april en oktober geopend is. Je kunt er eventueel een chalet huren. Andere opties voor buitensporters zijn de refuges van de Club Vosgien  en de chalet van Amis de la Nature in Fréconrupt . Het zijn in principe groepsverblijven, maar individuele hikers kunnen er meestal ook terecht. Ook vooraf reserveren!

Op meerdaagse wandelingen ontkom je er haast niet aan om één of meerdere nachtjes te bivakkeren. Tegen de avond zet je je tentje neer en ’s morgens ben je weer heel vroeg weg. In de beschermde stilte- en natuurgebieden is het niet toegestaan. Waar het doorgaans wel getolereerd wordt: refuge de Prayé, Haut Loge (abri), bij het lac de la Maix of bij grondeigenaren die toestemming geven.

Topografische kaarten

* IGN 1: 25.000 nr 3610, OT LE DONON
Een heel klein stukje (Schirmeck) staat er net niet op, maar de routes zijn goed gemarkeerd.
* IGN 1:25.000, nr 3716 ET MOLSHEIM.
Inclusief Schirmeck op het kaartblad.

Handige site

Toeristenbureau Vallee de la Bruche

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
60955
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *