Bivak in de bergen

Ergens tussen een noodonderkomen en kamperen in kennen we het ‘bivak’: zonder tent, maar met je slaapzak en je matje in een bivakzak slapen onder de sterrenhemel. In dit artikel geven we tips voor een goede nachtrust in een bivakzak onder de sterren. Inclusief video.

Een bivak kan een ongepland nachtje doorhalen zijn. Omdat je, om wat voor reden ook, je einddoel niet meer kunt bereiken en dus maar ergens moet gaan liggen. Het kan ook een tactische keuze zijn van klimmers als ze bijvoorbeeld vroeg in de ochtend aan een klimroute willen beginnen of de route niet in een dag kunnen halen en een lichtgewicht overnachtingsmogelijkheid willen inbouwen. Maar een bivak is ook vooral heel leuk! Een tocht met geplande bivak in plaats van een camping of berghut voelt ook een stuk avontuurlijker!

Bekijk hier onze instructievideo over ‘bivak in de bergen’:

Waarom een bivak?

De beste reden is de ervaring van het bivak zelf. Het hoeft helemaal geen ‘afzien’ te zijn. Je neemt het oeroude ritme van dag versus nacht aan en geen enkel indoor plafond kan een heldere sterrenhemel verslaan.

Een andere reden kan de besparing zijn op gewicht, ruimte en kosten. Je hebt alleen je slaapzak, matje en bivakzak nodig, en in sommige gebieden/omstandigheden kun je zelfs zonder matje of bivakzak terecht. Alle ruimte die je nodig hebt voor je overnachting is de ruimte die je zelf inneemt op de grond en er zijn geen kosten aan camping of hut.

Een bivak vergt wel meer kampeerervaring en kennis van omgeving. Kennis van veranderende weersomstandigheden en veilige bivaklocaties zijn een must. Midden in de nacht wakker worden in een modderpoel tijdens stromende regen kan de bivakervaring tijdelijk een negatief tintje geven….alhoewel de ervaring en verhalen achteraf zijn onvergetelijk.

Welke materialen en hoe te gebruiken?

Bivakzak
Een bivakzak is niet meer dan een zak van waterdicht materiaal, waar je met je slaapzak (meestal) in gaat. Een ruim model heeft als voordeel dat je overige spullen er ook passen, dat je bewegingsvrijheid hebt en dat de isolerende werking van je slaapzak niet wordt tegengegaan doordat deze wordt gecomprimeerd. Wil je droog (condens) blijven, dan is een ademende bivakzak van eVent of Gore-Tex een must.
Tip: je bivakzak kan ook dubbel dienst doen als waterdichte zak in de rugzak.

Natte of droge omstandigheden
Bij een bivak onder natte omstandigheden (natte grond, koudere temperaturen, kans op neerslag etc.) stop je alles in de bivakzak: matje, slaapzak, kleding en overige uitrusting. Alles moet immers droog blijven. Dit is de meest uitdagende vorm van een bivak, want zelfs met veel ervaring houd je je spullen bij aanhoudende natte bivakken maar beperkt droog.
Onder droge omstandigheden kun je ook op je bivakzak liggen, of je matje eronder schuiven en je rugzak buiten laten liggen.

Slaapzak
De keuze voor welk type slaapzak hangt af van de locatie en omstandigheden waarin je gaat bivakkeren. Kies je bijvoorbeeld voor dons of voor synthetisch? Dons heeft als voordeel dat het beter isoleert bij een gelijk pakvolume dan een synthetisch model. Zorg wel dat je droog blijft. Want anders wegen de voordelen van dons niet meer tegen de nadelen op.
Welke slaapzak je ook kiest, zorg ervoor dat hij de ruimte heeft om zich ‘dik te maken’. Wordt hij gecomprimeerd door een te nauwe bivakzak of een jas die erop ligt, dan gaat dat direct ten koste van de isolatie.

Slaapmat

Kou van de grond wordt vaak onderschat. Een goed isolerend matje kan het verschil maken tussen de keuze voor een drieseizoenen of een éénseizoen slaapzak. Voor onze laatste test van slaapmatten, klik hier.
Tip: Tegenwoordig zijn er op de markt veel zelfopblaasbare slaapmatjes die je behoorlijk dik kunt opblazen en die goed scoren op comfort en isolatiewaarde. Let er hierbij dus wel goed op dat je bivakzak voldoende ruim is, zodat je slaapzak niet wordt gecomprimeerd.

Meer tips
Ga warm de slaapzak in. Eet en drink warme drank vooraf of zorg dat je wat aan lichaamsbeweging doet voordat je de slaapzak in gaat. Mocht je toch nog koud zijn of het te koud vinden om je slaapzak in te gaan (je slaapzak warmt op door jouw lichaamswarmte te gebruiken en geeft zelf geen warmte af), een goede manier om in je slaapzak op te warmen is door er gekleed in te gaan (niet met natte kleding natuurlijk) en je ín je slaapzak uit te kleden en vervolgens je spullen te regelen (een kussen vouwen van je fleece etc.). Gegarandeerd dat je warm bent als je klaar bent.

Vochtige kleding (bijv. van het zweet) kun je prima drogen in je slaapzak. Wring het eerst maximaal uit en stop het vervolgens tussen slaapzak en bivakzak in.

Gebruik een kruik (voor de echt koude slapers) en plasfles, zodat je er niet uit hoeft midden in de nacht.

Voorkom zweten in je slaapzak. Dan krijg je het later in de nacht koud! Als je het te warm hebt, zorg dan voor meer ventilatie, open de rits (boven of onder).

Slaap met muts op en of sjaal  om (een Buff is ideaal). Het verlies van lichaamswarmte gaat veel via hoofd nek dus los dit op door met je muts op te slapen.

Kies je locatie slim. Uit de wind en met natuurlijke beschutting tegen regen waar mogelijk.

Lokale wetten en gebruiken
In veel landen en streken gelden er wetten en regels voor kamperen in het wild. Om van je bivak te kunnen blijven genieten, neem altijd een flinke dosis gezond verstand mee; neem al je afval mee, ga niet in de achtertuin van iemand liggen, laat je bivakplaats achter zoals je hem gevonden hebt, etc. Als je het slim en goed aanpakt hoeft niemand te weten of achteraf te kunnen zien waar jij je bivak hebt gehad! Lees hier ook een artikel over wildkamperen – waar en wanneer het wel of niet mag.

Lees ook:

Delen

Waardering
37793
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Bivak in de bergen

  1. Beste Arthur

    In het voorbeeld van de video hadden we het ook bij slecht weer goed uitgehouden, omdat we een plek met goede beschutting hadden gekozen en we gebruik maakten van een waterdichte (ademende) bivakzak.

  2. Geweldig! Ik ben er ook mee bekend. Ik werk altijd met een tarp tegen regen en wind. Hoe doe jij dat want op de video had je natuurlijk perfect weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *