icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Salzburgerland
Interview

Hoe is het nu in....Oostenrijk

  • 30 april 2020
  • Door: Coen Weesjes

Verspreid over de hele wereld zorgen vele mensen ervoor dat wij kunnen genieten van een heerlijke vakantie: van de eigenaren van die leuke berghut tot de kok in dat authentieke restaurantje. Het coronavirus gooit helaas roet in het eten en treft heel veel mensen wereldwijd. Coen Weesjes, woon- en werkzaam in Oostenrijk en auteur voor Op Pad, praat ons bij over de situatie in Oostenrijk en wat het coronavirus voor hem betekent.

Coen Weesjes aan het woord

Wie ben je?

Ik ben Coen Weesjes en woon in Filzmoos in SalzburgerLand, misschien wel het mooiste bergdorp van Oostenrijk. Ik werk er als bergwandelgids en fotograaf.

Hoe is de situatie nu in Oostenrijk?

De maatregelen zijn strenger dan in Nederland. Zo mochten er ub de eerste vier weken bijvoorbeeld slechts een klein aantal winkels open zijn en adviseerde de Oostenrijkse Alpenvereniging en de bergredding van tochten in de bergen af te zien. Dat heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen flink is teruggebracht en er zijn al versoepelingen van de maatregelen aangekondigd. Zo mag vanaf 15 mei de horeca weer open en vanaf 29 mei volgen de hotels en overige vrijetijds-inrichtingen, zoals musea, outdoor-parken en zwembaden.

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Door het sluiten van alle liften en hotels in heel Oostenrijk per 16 maart is het winterseizoen abrupt afgelopen, zo'n 5 à 7 weken eerder dan normaal. Ook de start van het zomerseizoen zal, zoals het er naar uitziet, vertraging oplopen. Het is dan de vraag hoe de dan geldende maatregelen in bijvoorbeeld de hotels worden omgezet. Vooral spannend wordt het voor de vele berghutten waar nog gezamenlijke sanitaire voorzieningen zijn en waar je grotendeels in een matrassenlager slaapt...

Hoe zie je de toekomst?

De toekomst, of beter gezegd, mijn toekomst wordt bepaald door datgene wat ik vandaag denk en doe. Daarom denk en handel ik positief realistisch. Voor mijn (werk-)situatie ga ik er vanuit dat de zomer erg flauw wordt. Duitsland houdt misschien de grenzen langer dicht, wie weet. Het winterseizoen zal weer aantrekken en ik denk dat 2021 het jaar wordt waarin veel aan gemiste berg- en natuurbeleving wordt ingehaald. De ‘hoger-sneller-luider-bestemmingen’ zullen minder in trek zijn dan de plaatsen die meer natuurlijkheid uitstralen. Mijn diensten als bergwandelgids en landschapsfotograaf voorzien in een behoefte waar in de post-corona-tijd meer navraag zal zijn. In ieder geval werk ik volop aan de nieuwe concepten! 

Image
Coen Weesjes in Oostenrijk
Image
Coen Weesjes in Oostenrijk