Test: Bergwandelschoenen om mee weg te lopen

Bergwandelschoenen in de veel gebruikte B-categorie zijn geschikt voor langeafstands wandelpaden als het Pieterpad, huttentochten over stenige bergpaden en alles wat daar tussenin zit. Voor deze test hebben we er in de Ardennen flink de pas in gezet om vijf paar bergschoenen te beoordelen. Dat bleek lastiger dan gedacht, want wat is nu de beste schoen als je met allemaal toppers op pad bent?

Welke wandelschoenen zijn getest?

lowa arco gtx mid-lr

Lowa Arco GTX MID, € 199,95

De Lowa Arco GTX MID is een lichte en soepele bergwandelschoen waarmee je prima uit de voeten kan op bospaden en in het middengebergte.

Naar de testresultaten

 


salomon quest 4d 3 gtx-lr

Salomon Quest 4D 3 GTX, € 199,95

De Salomon Quest 4D 3 GTX is een lichte en comfortabele bergwandelschoen, die bij uitstek geschikt is voor wandelingen in de middengebergten.

Naar de testresultaten

 


meindl kansas gtx-lr

Meindl Kansas GTX, € 194,95

De Meindl Kansas GTX is een stevige en duurzame bergwandelschoen voor bos en bergpaden.

Naar de testresultaten

 


Mammut Alto Guide High GTX, € 249,95

De Mammut Alto Guide High GTX is een zeer stevige en toch lichte bergwandelschoen, geschik voor het meer alpiene werk.

Naar de testresultaten

 


hanwag banks II gtx-lr

Hanwag Banks II GTX, € 189,99

De Hanwag Banks II GTX  is een lichte en soepele wandelschoen voor  goed beloopbare bos- en bergpaden.

Naar de testresultaten

 


Hoe is er getest?

De test werd uitgevoerd in maart en april van dit jaar onder alle mogelijke omstandigheden. Op ieder paar schoenen liepen we in Nederland tenminste twintig kilometer over zandpaden in de duinen, schelpenpaden, modder en asfalt. Vervolgens namen we de schoenen mee naar de Ardennen waar we met ieder paar nog eens twintig kilometer wegstapten over de glibberige grand randonée Ourthe en Amblève.

Bij deze test letten we vooral op:
-Hoe is de schoen geconstrueerd?
-Het gebruiksgemak bij aantrekken en het veteren. Stap je makkelijk in de schoen en bijven de veters goed zitten? Schuift de tong niet opzij?
-Draagcomfort: Zijn er geen drukplekken die blaren kunnen veroorzaken?
-Torsiestijfheid, dit bepaalt of de schoen genoeg steun biedt als je over hobbels loopt of dat hij alle kanten op buigt.
-Flexibiliteit en afwikkelen van de schoen. Buigt de schoen soepel onder de bal van de voet, rolt hij soepel af door een afgeronde zool of moet je bij elke stap als het ware over een hobbel heen?
-Steun rond de enkels, vooral belangrijk als je op ongelijke paden en over keien loopt.
-Het profiel van de zool helpt te voorkomen dat je uitglijdt, wat bij klimmen en nog meer bij afdalen belangrijk is.

Niet getest hebben we de ademende werking van het waterdichte Gore-Tex membraam want bij de temperaturen tussen -5° en +15° Celsius hadden we geen last van overmatige transpiratie. Wel hielden we steeds onze voeten droog in plassen en regenbuien.

Pasvorm

Bij schoenen is de pasvorm persoonlijk en allesbepalend. We geven daarom bij elke schoen aan voor welke leest hij geschikt is, maar of een schoen jou goed past? Daar kom je alleen achter door hem in een winkel te passen in plaats van in een webshop aan te klikken. In de test zitten alleen herenmodellen. Bij alle schoenen geven we aan of er ook een damesmodel beschikbaar is en in welke maten.

Samenvatting

De schoenen in deze test van categorie B-schoenen waren stuk voor stuk toppers die nauwelijks voor elkaar onder deden. De prijs van de meeste schoenen lag net onder de € 200,00.
De lichtste schoen in de test was de soepele Hanwag Banks II GTX voor € 189,99 die in het lichtere A/B segment thuishoort.
De Lowa Arco GTX Mid, de Salomon Quest 4D 3 GTX en de Meindl Kansas GTX zijn echte B-schoenen die elkaar weinig ontlopen in   prijs en prestaties.
De Mammut Alto Guide High voor € 249,95 is eigenlijk een schoen uit de zwaardere B/C categorie en geschikt voor het meer alpiene werk, wat tevens de hogere prijs verklaart.

Testwinnaar / Beste koop

Twee modellen haalden de maximale score van vijf sterren. De Salomon Quest 4D 3 GTX en de Meindl Kansas GTX. Hiervan is de Salomon ruim een ons lichter en loopt net iets soepeler dan de Meindl. Met slechts een neuslengte verschil gaat de Salomon Quest 4D 3 GTX dan ook aan de loop met de titel testwinnaar.

De Meindl is welgeteld € 5,00 goedkoper, is opgebouwd uit zeer duurzaam materiaal, heeft nauwelijks stiksels en kan ook nog eens verzoold worden. Reken je dat om naar prijs per kilometer, dan heb je aan de Meindl Kansas GTX de beste koop. Maar nogmaals, de beste koop is uiteindelijk de schoen die het beste bij jouw voeten en gebruiksdoel past.

Lees ook

Gerelateerd

Delen

Waardering
82025
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *