Mooie gebieden om te wandelen op sneeuwschoenen

Skiën of snowboarden? Niets mis mee natuurlijk. Maar wie verder kijkt dan zijn latten lang zijn, ontdekt nog veel uniekere winterreizen. De pret is juist het grootst als je buiten de gebaande paden stapt! Op sneeuwschoenen bijvoorbeeld. Goed, de eerste stappen zijn nog even wennen. Maar wie eenmaal de smaak te pakken heeft, trekt op de geavanceerde onderbindsels (die tennisrackets uit de stripboeken zijn allang achterhaald) lachend de witte wildernis in. Op sneeuwschoenen heb je zelfs de populaire wintersportoorden voor jezelf en kun je een vlok horen vallen. Nieuwsgierig geworden? Op Pad geeft je zeven prachtige suggesties voor gebieden waar je probleemloos de rackets onder kunt binden. 

Op sneeuwschoenen door de Vogezen, Frankrijk

Een ‘nordic’ wildernis beleven op amper een halve dag rijden van Nederland? Het bestaat. In de Vogezen. ­Wandel door eenzame streken, eindeloze bossen en over kale, ruige ‘chaumes’ (stoppelweiden). Tussen half december en half maart is de kans op sneeuw groot, vooral boven 800 à 1.000 m. Er is een gemarkeerd routenetwerk van ruim 18.000 km, waarvan een groot deel ook in de winter te doen is. We tippen drie gebieden:

1. De bergwouden rondom de Donon: met toppen tussen de 750 en 1.000 meter hoogte is deze omgeving een fractie minder sneeuwzeker dan de vaker bezochte Hoge Vogezen. Maar wat een stilte en rust! Je eigen sporen zijn hier vaak de eerste, naast de talrijke afdrukken van edelherten, zwijnen en ander wild.
2. De Grand Brézouard en Val d’Argent: pure natuur, steile hellingen en veel afwisseling. Een boeiende trektocht is de ‘Tour de Val d’Argent’. Tijdens 60 spannende kilometers krijg je méér dan 2.500 hoogtemeters voor je kiezen! Over de top van de Grand Brezouard (1.229m). Daarna dwars door het mysterieuze Taenchell Massief (bizarre rotsformaties) en langs de frontlinie met bunkers uit WO1, bij la Tête de Violu.
3. De crêtes van de Hoge Vogezen: de bolle toppen van de ‘Ballons des Vosges’ reiken hier tot 1.424 m. Je kunt hier veel sneeuw verwachten, maar ook dichte mist, harde wind en lage temperaturen. De GR5 voert je letterlijk en figuurlijk over en langs de meeste hoogtepunten: de Hohneck, Lac Blanc, Grand Ballon. In de winter kan het een hele zware route zijn, maar je hebt alternatieven in de iets lager gelegen bossen. In de directe omgeving van de Hohneck kunnen lawines ontstaan op zeer steile hellingen aan de oostkant. Informeer vooraf omtrent de actuele situatie, voordat je op riskante paden terecht komt.

LR-winterkamperen-Vogezen-7
Foto: Erik Versantvoort

Sneeuwschoenwandelen in het Salzburgerland

In Faistenau, een klein dorpje in de buurt van Salzburg, laten ze zien dat je ook kunt wintersporten in een gebied zonder skiliften en pistes. Hetzelfde geldt voor Gastein, iets verder naar het zuiden. Op Pad trok naar het gebied en maakte vier dagtochten, op sneeuwschoenen en langlauflatten.

Land: Oostenrijk
Gebied: Salzburgerland. Standplaatsen Faistenau (Salzburger Kalkalpen) en Gastein (Hohe Tauern).
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen en langlaufen.
Gemaakte tochten: Vier dagtochten, mix van sneeuwschoenwandelen en langlaufen.
Zwaarte: Lichte tot middelzware tochten door afwisselende landschappen. Tussen de 250 en 700 m stijgen per dag.
Moeilijkheidsgraad: Technisch eenvoudig en o.l.v. een gids voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Zonder gids is een uitgebreide kennis van lawinegevaar een vereiste.
Navigatie Gemarkeerd of ingetekend op topografische kaarten.
Vervoer naar het Salzburgerland toe: Vanaf Utrecht ca 1.000 km. Trein: Vanaf Utrecht ca. 14,5 uur reizen, overstap in München. Vliegen: ’s Winters vanaf Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam met Transavia naar Salzburg, verder met taxi of trein.
Overnachten: In beide standplaatsen ruim aanbod van accommodaties.
Beste seizoen: Half december tot begin april.

LR-two-hikers-on-Zirbenweg
Foto: Jonathan Andrew

Drie dagen sneeuwschoenwandelen door de Harz, Duitsland

De Harz in het noordoosten van Duitsland is een verrassend afwisselend gebied. Het heeft geen spectaculaire natuur, maar wel een prettige combinatie van geschiedenis, cultuur, aantrekkelijke stadjes en heel veel bos en wandelpaden. In de winter is het een uitstekend gebied om te sneeuwschoenwandelen. Op Pad maakte er een driedaagse standplaatstocht.

Land: Duitsland
Gebied: De Harz
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen
Gemaakte tocht: Drie sneeuwschoenwandeltochten vanuit vaste standplaats in het Nationaal Park Harz.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Licht/gemiddeld. Een redelijke conditie en enige wandelervaring zijn voldoende.
Navigeren: Overzichtskaart KV Plan ‘Harz’, 1:50.000. Bij Hotel Kraüterhof is ook een gedetailleerde 1:25.000 kaart te koop. Wie bij SNP boekt ontvangt losse kaarten en beschrijvingen.
Beste seizoen: Tussen oktober en maart op de hoger gelegen delen. Niet sneeuwzeker. Langlaufen niet altijd mogelijk.
Vervoer naar de Harz: Met de auto ca. 480 km of met de trein naar Wernigerode. Vanaf daar verder met de bus.
Overnachten: Probleemloos, uitgezonderd feestdagen. Wij sliepen in Hotel Kräuterhof (Drei Annen Hohne).

sneeuwschoenwandelen-duitsland-harz-01
Afdaling van de Zeterklippe. Foto: Sjiva Janssen

Op sneeuwschoenen door Unterengadin en Val Müstair, Graubünden Zwitserland

Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland, dat qua natuur ook behoorlijk divers is. Het gebied rond St. Moritz is bij Nederlanders waarschijnlijk het bekendst. Bij ‘Val Müstair’ gaat er meestal geen belletje rinkelen, maar bij ‘Unterengadin’ weer wél. Het indrukwekkende Schweizer Nationalpark, waar elk menselijk ingrijpen taboe is, ligt deels in het Val Müstair.

Land: Zwitserland
Gebied: Het Unterengadin en Val Müstair in het kanton Graubünden. Het Schweizer Nationalpark maakt deel uit van het beschreven gebied.
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen
Gemaakte tocht: Tweedaagse sneeuwschoenwandeltocht van Scuol (in het Unterengadin) via Scharl naar Tschierv (in het Val Müstair) en 1 dagtocht vanuit het Val Müstair.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Gemiddeld zwaar, geen grote hoogtesneeuwverschillen, geen steile of moeilijke passages.
Navigeren: Wandelbordjes, speciale topokaarten 1:50.000 met sneeuwschoenroutes erop, gps.
Beste seizoen: Januari en februari.
Vervoer naar Graubünden: Auto (ca. 1000 km vanaf Utrecht) naar Scuol. Of vliegtuig naar Zürich en per trein naar Scuol. Of per dag- of nachttrein van Utrecht naar Scuol.
Overnachten: Hotels of B&B’s.

sneeuwschoen-val-mustair-engadin-01
Fantastische winterse omstandigheden in het Val Mustair. Foto: Robert Eckhardt

Sneeuwschoenwandelen in het Zwarte Woud, Duitsland

Als ook de webcams sneeuw bevestigen, is het gáán: sneeuwschoenwandelen op en rondom de hoogste berg van het Zwarte Woud, de 1.493 meter hoge Feldberg. Winter in het uiterste zuiden van Duitsland!

Land: Duitsland
Gebied: Zwarte Woud, in de directe omgeving van de hoogste toppen, de Feldberg (1493 m), Seebuck (1448 meter) en de Herzogenhorn (1415 meter).
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen
Gemaakte tocht: Twee halve dagtochten (van 8 en 10,7 km) en één volledige dagtocht (van 22 km).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Middelzwaar. De klim naar de top van de Feldberg is pittig. De tweede dag is vooral lang. Ervaring met oriëntatie is aan te bevelen, daar in de winter markeringen vaak onzichtbaar zijn.
Navigeren: Op wandelkaarten en met GPS/ kompas.
Beste seizoen: Tussen november en maart en vaak pas vanaf ca. 1000 meter rondom Feldberg. Het Zwarte Woud is niet sneeuwzeker.
Vervoer naar het Zwarte Woud: Een kleine 700 km met de auto naar Hinterzarten. Hinterzarten heeft ook een station. Dagelijks treinen vanaf Utrecht richting Freiburg, daar overstappen richting Titisee. Vanaf Hinterzarten bus naar Rinken.
Overnachten: Gasthaus/ Pension Jägerheim in het gehucht Rinken, boven Hinterzarten. In de buurt zijn andere mogelijkheden (hutten) maar deze kunnen in de winter (deels) gesloten zijn.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen
sneeuwschoenwandelen-zwarte-woud-07
Siberische omstandigheden op de top van de 1493 meter hoge Feldberg. Foto: Jan Mark Moquette

Op sneeuwschoenen door het onbekende Massif des Bauges, Frankrijk

Op een steenworp afstand van het drukke Franse alpinistenmekka Chamonix ligt een verscholen vallei die ideaal is voor wie iets meer rust zoekt: het Massif des Bauges. Je bent er in de charmante bergdorpjes weg van de hectiek, ontmoet inwoners die waarde hechten aan traditie en ambacht  en met de licht glooiende hellingen is het gebied in de Savoie perfect voor sneeuwschoenwandelingen.

Land: Frankrijk
Gebied: Massif des Bauges, Savoie
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen
De tocht: Drie winterse wandeltochten: een tweedaagse en een ééndaagse.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Licht tot gemiddeld. De hellingen zijn glooiend, met niet al te veel stijgen en dalen. Weinig tot geen technische moeilijkheden.
Navigatie: Deze drie tochten zijn niet in zijn geheel gemarkeerd. Wel vind je bordjes met aanwijzingen naar diverse plekken.
Beste seizoen: December tot in maart. Lawinegevaar: de kans erop wordt aangegeven op schaal 1 – 5 (klein – groot).
Overnachten: Gîtes d’étape en réfuges.
Vervoer naar het Massif des Bauges: Arith ligt op ca 1000 km van Utrecht. In het gebied is een auto handig.

sneeuwschoenwandelen-massif-bauges-frankrijk-11
Foto: Menno Boermans

Ontspannen sneeuwschoenwandelen in de Vercors

Op Pad wandelde door de sneeuw van auberge naar hotel door de ommuurde achtertuin van Koning Winter: de Vercors. Zelf doen? Hieronder vind je alle praktische informatie die je nodig hebt om deze tocht eenvoudig te organiseren.

Land: Frankrijk
Gebied: De Vercors
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen
Gemaakte tocht: Vier dagtochten van 9,5 tot 22 km (zie ook ‘dag tot dag routebeschrijving’)
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Alle tochten zijn goed te doen, ook voor beginners.
Navigeren: Routes zijn duidelijk bewegwijzerd.
Beste seizoen: December tot maart.
Vervoer naar de Vercors: Auto (ca. 1000 km vanaf Utrecht), vliegen (vanaf € 110,-) of trein (vanaf ca. € 310,-)
Overnachten: Hotels en Auberges.

sneeuwschoenwandelen-vercors-frankrijk-01
Het mooie bewaren we voor het laatst: de afdaling van de Moucherotte.

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
70956
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *