icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
De Brand & Drunense Duinen
Routes

Wandelroutes in Nederland: doe de mooiste met de SNP Route App

  • 24 december 2020
  • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Route App op je smartphone en wekelijks gaan we nieuwe routes plaatsen!

App: SNP Routes

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Routes'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
Edelherttrail SNP Routes app

1. Wandelroute Waterleidingduinen (Noord Holland, 17 km)

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Code: met snelkoppeling WATERLEIDINGDUIN ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: 1e Leijweg 9 Vogelenzang/Bushalte Vogelenzang, Waterleiding. Connexxion bus 9 rijdt 1x per uur tussen NS-station Heemstede- Aerdenhout en NS-station Hillegom en komt langs de ingangen Oase en Panneland in Vogelenzang.
Terrein: Een golvend duinlandschap met afwisselend onverharde en klinkerpaden. 
Horeca: Geen horeca.

Hond mee: Niet toegestaan.
Bijzonderheden:
 Een parkeerkaartje kost € 2,- per dag. De entree is € 1,50 per persoon, per dag. Toegang is tussen zonsopkomst en zonsondergang.

De Amsterdamse Waterleidingduinen, een duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk, zijn ingericht voor de winning van drinkwater voor de inwoners van Amsterdam: ca. tweederde van het drinkwater van Amsterdam wordt hier door het duinzand op een natuurlijke manier voorgezuiverd. Maar het is óók een heerlijke wandelbestemming: natuur en het zuiveren van water gaan hier al sinds 1853 hand in hand.

Deze wandelroute brengt je door een golvend en afwisselend duinlandschap met tal van kanalen en geulen met kristalhelder water. Dierenliefhebbers opgelet: de duinen vormen het thuis van onder andere reeën, vossen en konijnen. Ook damherten kruisen hier ongetwijfeld je blikveld. Hier leeft namelijk de grootste damhertenpopulatie van Nederland.

Image
Wandelen Waterleidingduinen
Image
Damhert Waterleidingsduinen

2. Wandelroute Friese terpen (Friesland, 11 – 16 km)

Wandelen langs beschermde Friese dorpskernen

Code: met snelkoppeling FRIESETERP ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: Oostereind (Easterein). Wanneer je met het OV gaat, reis je met de trein tot aan station Sneek, vanwaar je de Arriva belbus (!) 8921 neemt naar Easterein. Vooraf telefonisch bestellen.
Terrein: Bijna geheel verharde (vaak smalle) betonpaden, kleine stukjes rustige openbare weg en een paar honderd meter over graspaden.
Horeca: Bij het start- en eindpunt (in Oostereind) vind je Restaurant Bergsma.
Hond mee: Niet toegestaan.
Bijzonderheden: De wandeling heeft een lengte van 16 kilometer, maar je kunt het ook inkorten tot 11 kilometer.

De naam van deze wandeling zegt het al: Friese terpen spelen hier de hoofdrol. Wist je dat het woord terp een Friese variant is van het woord “thorp” (dorp)? De dorpskernen zijn op een verhoging aangebracht om bescherming te bieden aan het hoog water van het vroegere kwelderlandschap, toen er nog geen dijken waren om het water tegen te houden. Via een mooi weidelandschap verbindt de route drie bijzondere terpdorpen met elkaar.

Het eerste dorp op je route is Oosterend ( Easterein). Het lag vroeger op een eiland en werd in de 10e eeuw één van de vroegst omdijkte gebieden in Friesland. De prachtige Martinikerk, “de kathedraal onder de Friese dorpskerken”, vormt het middelpunt van het beschermde dorpsgezicht.  Lutkewierum en Tirns, vroeger gelegen in de Middelzee, zijn de andere twee terpendorpen waar je doorheen wandelt. Bijzonder zijn ook de twee historische boerderij-typen die op de route vindt: de kop-hals-romp boerderij en de stelpboerderij.

Image
Wandelroute Friese Terpen
Image
Wandelroute Friese Terpen

3. Wandelroute Renderklippen (Gelderland/Veluwe, 16,5 km)

Struinen over begroeide stuwwallen op de Veluwe


Code: met snelkoppeling RENDERKLIP ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: Heerderweg 36 Epe (De Loreley). Wanneer je met het OV reist, kun je vanaf Apeldoorn Station de bus (lijn 202/203) naar Zwolle via Vaassen/Heerde nemen. Je stapt uit bij de halte 'Epe - Politiebureau' en vanuit daar is het slechts één minuut naar het startpunt lopen.
Terrein: Voornamelijk zandpaden door de heide.
Horeca: Onderweg kom je langs Restaurant de Ossenstal en FLOOR Brasserie en Lounge.
Hond mee: Honden zijn toegestaan, soms moeten ze aan de lijn.
Bijzonderheden: Wanneer je voor- of achteraf de wandeling een consumptie nuttigt bij Restaurant de Loreley, dan kun je hier ook de auto parkeren.

De Renderklippen is een heuvelachtig natuurgebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen op de Veluwe. Je wandelt er over open heidevelden, bruggetjes en slingerende paadjes door de bossen. Onderweg kom je onder meer langs de schaapskooi met 150 schapen die voor de begrazing van de heide zorgen, en het pluizenmeer, dat zijn naam dankt aan het pluizige veengras dat hier groeit. Vanaf uitkijktoren De Haelberg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving én kun je wild spotten. Deze wandeling is het hele jaar door een aanrader, maar in augustus geniet je éxtra van de heide die in bloei staat.

Image
Renderklippen
Wandelen in natuurgebied de Renderklippen op de Veluwe.

4. Wandelroute Lage Vuursche (Utrecht, 11,5 – 14,5 km)

Rondom Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug

Code: met snelkoppeling VUURSCHE ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt:  Dorpsstraat Lage Vuursche. Wanneer je met het OV reist, ga je vanaf het station van Hilversum met de buslijn 59 richting Zeist, waarna je uitstapt bij de halte Lage Vuursche dorp.
Terrein: Voornamelijk over goed begaanbare, brede bospaden, steenslagwegen, zandpaden en af en toe over de asfaltweg.
Horeca: In Lage Vuursche vind je diverse restaurants en cafés, waaronder Restaurant het Spiehuis en Buiten in de Kuil.
Hond mee: Dit is mogelijk, maar in het gebied 'de Stulp' dienen ze aangelijnd te zijn.
Bijzonderheden: De totale route heeft een lengte van 14,5 kilometer, maar je kunt het ook inkorten tot 11,5 kilometer.

Midden in het Nationaal park “De Utrechtse heuvelrug” ligt het dorpje Lage Vuursche. Hier begint de afwisselende wandeling door majestueuze bossen met lange beukenlanen, weilanden en een restant zandverstuiving. Onderweg kom je langs prachtige landhuizen, gebouwd door rijke stedelingen om energie op te doen in de natuur. Kasteel Drakensteyn, dat sinds 1959 in bezit is van de Oranjes, ligt midden in het bos; de wandeling loopt ruim hierom heen.  Het classicistische Huis “Klein Drakenstein” ligt wel aan de wandelroute.

Je komt onder meer door het Nonnenland, een nat gebied  waar een bijzondere biotoop is ontstaan. Ook op de route liggen het Landgoed Pijnenburg, het Pluismeer en De Stulp: een 40 ha. grote heuvelachtige zandverstuiving, nu begroeid met voornamelijk struikheide waar een kudde Charolais koeien voor de begrazing zorgt.

Image
Wanderroute Lage Vuursche
Image
Wanderroute Lage Vuursche

5. Wandelroute Amerongse Berg (Utrecht, 14,5 km)

Over de hoogste berg van Utrecht

Code: met snelkoppeling AMERONGEN ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: Parkeerstrook bij camping de Tabaksschuur, Elst. Vanaf hier loop je terug naar de N225 en sla je rechtsaf. Na 400 meter staat een pannenkoekenhuis, welke het startpunt is van de wandeling.
Terrein: Deels verhard, deels bospad en deels grasland. Bij nat weer, kunnen delen modderig zijn.
Horeca: De Rooden Leeuw, Pannekoekhuis Sturms, Theetuin Kasteel Amerongen
Hond mee: Toegestaan, op delen verplicht aangelijnd en staat altijd aangegeven.
Bijzonderheden: In het bos zijn in het weekend mountainbikers zeer actief. De route kruist deze paden regelmatig, dus daar is het goed opletten.

Wandel over de hoogste toppen van Utrecht, in afwisselende bossen, over landgoederen en door uiterwaarden met deze zeer afwisselende wandelroute. Als eerste worden de mooie bossen en toppen van de Amerongse berg verkend. Vervolgens loopt de route via het imposante landgoed Zuylestein en kasteel Amerongen richting de uiterwaarden van de Neder-Rijn. 

Image
Wandelroute Amerongse Berg

6. Wandelroute Lauwersmeer (Groningen, 11 – 18 km)

Wandelen over de vroegere zeebodem 

Code: met snelkoppeling LAUWERSMEER ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt:  Strandweg 11, Lauwersoog (Meerzicht). Wanneer je met het OV reist, pak je vanaf het station in Groningen buslijn 163 richting Strandweg.
Terrein: Het grootste deel zijn onverharde paden, fietspaden en een stukje zeedijk.
Horeca: Bij het startpunt vind je strandpaviljoen Meerzicht en bij de haven van Lauwersoog vind je Visser Vis.
Hond mee: Honden zijn toegestaan, maar merendeel van de route dienen ze aangelijnd te zijn.
Bijzonderheden: De wandeling heeft een lengte van 18 kilometer, maar kan ook ingekort worden tot ongeveer 11 kilometer.

Vroeger lag hier de Lauwerszee, een inham van de Waddenzee, maar angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een 13,5 km lange dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap: het Lauwersmeer werd een zoetwatergebied met ondiepe plassen, rietvelden, open vlakten en moerasbos. Een waar vogel- én wandelparadijs! 

In 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer uitgeroepen tot Dark Sky Park: een gebied waar het zo donker is dat je er optimaal kunt genieten van de duisternis en de sterrenhemel in al haar pracht kunt bewonderen. Je kunt deze wandeling dus ook ’s nachts maken!

Image
Wandelroute Lauwersmeer
Image
Lauwersmeer-wandelen-app
© Annemarie Bergfeld

7. Wandelroute Holterberg (Overijssel, 14 – 17 km)

Bergwandelen op de Sallandse Heuvelrug 

Code: met snelkoppeling HOLTERBERG ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: Treinstation Holten
Terrein: Afwisselend terrein met bospaden, zandwegen langs akkers, heidevelden en asfaltweggetjes. Let op: bij een natte periode kan het op sommige punten wat modderig zijn. Denk aan goed (waterdicht) schoeisel.
Horeca: Aan het begin van de wandeling zijn geen eet- en drinkgelegenheden. Op driekwart van de wandeling vind je Kinderboerderij Dondertman en richting het einde vind je Natuurmuseum Holterberg, Woody's Pancakes & Steaks, Hotel 't Losse Hoes en Buitengewoon Holten.
Hond mee: Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Bijzonderheden: De wandeling start bij het treinstation, waar je aan de rechterkant kunt parkeren. De wandelroute loopt ook langs mountainbikepaden, dus let op de fietsers.

Bergwandelen in Nederland? Ja, dat kan! Deze afwisselende wandelroute start bij het treinstation in Holten en voert je vanaf daar over de Holterberg, de meest bekende berg van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je komt door bossen, het Holterenk (een oud akkercomplex), een prachtig heidegebied en een typisch Hollands tafereel met groende graslanden en boerderijen mag op deze route ook niet ontbreken.

Breng zeker een bezoek aan de indrukwekkende Canadese begraafplaats en het bijbehorend informatiecentrum over de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de daarbij gesneuvelde Canadese soldaten. Ook het bezoeken waard is het Natuurmuseum Holterberg én het bijzondere zangfietspad, dat de gemeente Rijssen-Holten in 2018 won als prijs voor fietsgemeente van het jaar.

Image
Sallandse Heuvelrug
Uitzicht op de Holterberg.

8. Wandelroute Kinderdijk (Zuid-Holland, 11,5 km)

Wandelen langs de molens van Kinderdijk 

Code: met snelkoppeling KINDERDIJK ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: Kruisting Planetenlaan / Venuslaan Kinderdijk
Terrein: De wandeling gaat over oude dijken, een tiendweg en graspaden
Horeca: Je komt langs café-snackbar 't Fust en Chinees Indisch restaurant Blue Lotus.
Hond mee: Honden zijn niet toegestaan.
Bijzonderheden: Twee molens kun je ook van binnen bezichtigen, waaronder de prachtige Wipwatermolen Blokweer.

 

Kinderdijk, wie kent het niet? Een oer-Nederlands fenomeen waar natuur, geschiedenis en watermanagement bij elkaar komen. Al eeuwenlang gaan Nederlanders slim om met het water dat ze aan alle kanten omringt, Kinderdijk is daar een prachtig voorbeeld van. Deze wandeling begint in een rustig en waterrijk gebied, langs volkstuintjes aan het water en over dijkjes. Onderweg kom je langs molens, waarvan de meeste nog privé worden bewoond. Ook is er een museummolen te bezoeken en kom je langs het bezoekerscentrum en de oude gemalen in Kinderdijk zelf. Tot slot loop je door de polder terug naar waar je de wandeling begon.

Het netwerk van negentien windmolens in Kinderdijk-Elshout toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. Al in de Middeleeuwen begon men met de bouw van waterwerken die nodig zijn voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen. Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens. De molens werden in 1950 buiten functie gesteld, maar werken nog allemaal. Ze staan ‘reserve’ voor het geval de moderne installaties uitvallen.

Image
Kinderdijk windmolens

9. Wandelroute Voornes Duin (Zuid-Holland, 12 – 15 km)

Bijzondere flora en fauna in de jongste duinen van Nederland

Code: met snelkoppeling VOORNESDUIN ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt:  Waterbos Parking Rockanje. Met het OV is de startpunt moeilijk te bereiken, maar je kunt vanuit het metrostation Spijkenisse de buslijn 103 nemen richting Rockanje, waar je uitstapt bij de Tweede Slag. Vanaf hier loop je terug de Tweede Slag op en sla je linksaf richting de parkeerplaats. Bij de Y splitsing rechts kom je uit bij het startpunt van de wandeling.
Terrein: Voornamelijk zanderig terrein. Er zijn ook bospaden en nauwelijks verharde paden.
Horeca: De meeste horeca bevindt zich in Rockanje zelf, hier loop je niet langs. Onderweg kom je langs restaurant De Meidoorn (hier kom je niet langs bij de verkorte route van 12 kilometer).
Hond mee: Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Bijzonderheden: Bij nat weer kunnen paden modderig zijn. Neem bij voorkeur waterdichte, hoge schoenen mee. Er is ook een mogelijkheid naar de zee te gaan. In de zomer is het daarom de moeite waard om zwemspullen mee te nemen.

Deze wandelroute start in het Zuid-Hollandse Rockanje en brengt je door een van de “jongste” duinen van Nederland. Niet alleen het landschap, met zijn natuurlijke duinmeren en bloemrijke valleien, maar ook de flora en fauna van het gebied zijn erg afwisselend. Zo komen hier bijna 800 plantensoorten voor, bijna de helft van het aantal in heel Nederland! Ook spot je hier IJslandse pony’s en Gallowayrunderen. Is het een warme dag? De zee ligt om de hoek voor een verfrissende duik!

De heemtuin, gelegen rondom de Tenellaplas, is zeker het bezoeken waard. Hier zijn alle soorten biotopen en flora die hier oorspronkelijk voorkomen, bijeengebracht. Met name in het voorjaar en de zomer kun je hier genieten van de prachtige kleuren van de natuur. De plas zag er echter niet altijd zo mooi uit als nu: in de Tweede Wereldoorlog is het hele gebied afgegraven door de Duitsers om er bunkers te bouwen. Sindsdien heeft Natuurmonumenten het gebied onder zijn hoede en is de natuur weer terug gekeerd.

Image
Voornes Duin
Strand van Voornes Duin

10. Wandelroute Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant, 15 km)

Water en zand in de Brand & Loonse en Drunense Duinen

Code: met snelkoppeling DEDBRAND ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt:  Schoorstraat 14, Udenhout (Kasteel Strijdhoef). Wanneer je met het OV reist, kun je vanaf station Tilburg buslijn 9 nemen richting Udenhout, waar je uitstapt bij de bushalte Udenhout Groenstraat.
Terrein: De route loopt door graslanden, bossen en over zandpaden.
Horeca: Onderweg kom je langs café-restaurant De Rustende Jager en café-restaurant Landgoed Bosch en Duin.
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Ze moeten regelmatig aangelijnd zijn.
Bijzonderheden: Er is ook een verkorte route van 12 kilometer.

Je wandelt hier op de bijzondere grens tussen water en zand, tussen de Brand enerzijds en de Loonse en Drunense Duinen anderzijds. We beginnen met water, De Brand dus: een natuurpareltje en absolute aanrader voor wie van rust en diversiteit houdt. Vroeger pure wildernis, nu vind je er vochtige graslanden en houthakbossen die worden doorsneden door de Zandleij en de daarin uitstromende Zandkantse Leij. Beide geen rivieren, maar kanaaltjes die het kwelwater opvangen met als doel verdroging van het natuurgebied te voorkomen.

Vanuit de Brand loop je de wereld van zand binnen, van de De Loonse en Drunense Duinen. Het gebied is nog dagelijks in beweging, wind verlegt eindeloos zand van de ene naar de andere plek. Wandelend zand! Het gebied wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd, en dat is niet zonder reden: het verschil in de dag- en nachttemperatuur kan oplopen tot wel 50 graden. Dieren die er leven, hebben zich aan die extreme leefomgeving aangepast. De levendbarende hagedis komt er voor, net als zandloopkevers en zandbijen. Meer leven dan je wellicht zou denken…

Image
De Brand & Drunense Duinen
Op de Loonse en Drunense Duinen.

11. Wandelroute Maasduinen & Arcen (Limburg, 10 km)

Landgoed  Arcen, Maasduinen en Ravenvennen

Code: met snelkoppeling MAASDUINEN ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt:  Parkeerplaats langs Schans, Arcen (nabij Schanstoren).
Terrein: Grotendeels onverhard, regelmatig struinend door bos en gras. Denk met name in het najaar of bij regenachtig weer aan waterdichte schoenen.
Horeca: In Arcen vind je meerdere eet- en drinkgelegenheden. Verder kom je onderweg langs Graanbranderij de IJsvogel.
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Op sommige plekken moeten ze aangelijnd zijn.
Bijzonderheden: In de zomer bestaat de kans dat je last van muggen hebt in het vochtige bos en rondom de Ravenvennen.

Ooit was Arcen een bloeiende handelsstad aan de Maas, tegenwoordig is het een gezellige plaats die bekend staat om de Kasteeltuinen en haar prachtige ligging. Het door brede grachten omgeven kasteel en de restanten van een eeuwenoud doolhof laten de rijke historie van Landgoed Arcen zien. Het landgoed bevat daarnaast gevarieerde bossen met veel oude eiken, vennen, vlinderrijke bosranden, stuifduinen en natte graslanden.

Tijdens deze wandeling combineer je natuur met cultuur. Je begint de route in Barbara’s Weerd, een natuurreservaat dat als overloopgebied van de Maas dient. In de zomer staat het hier vol bloemen zoals jacobskruiskruid, groot streepzaad en wilde peen en Gallowayrunderen en Konikpaarden zorgen ervoor dat het gebied vol wilde graslanden niet dichtgroeit. Je wandelt afwisselend over het landgoed Arcen, langs rivierduinen, vennen en door bossen. Net voor het eind kom je langs de Kasteeltuinen in Arcen, waar je als afsluiting een bezoek aan kunt brengen.

Image
Maasduinen
Image
Maasduinen

12. Wandelroute tussen Westkapelle en Zoutelande (Zeeland, 13 km)

Oude kreken, polderlandschappen en duinen

Code: met snelkoppeling WESTKAPELLE ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: De Markt, Westkapelle. Dit is tevens een parkeerplaats (gratis). Op vrijdag is hier een markt en kun je er niet parkeren. Indien je met het OV reist, neem je vanaf station Middelburg buslijn 53 naar halte de Markt, Westkapelle. Dit is gelijk het startpunt van de wandeling.

Terrein: Eerste deel verharde paden en stuk grasland. Laatste deel over zandpaden door de duinen.
Horeca: In zowel Westkapelle als Zoutelande vind je meerdere eet- en drinkgelegenheden.
Hond mee: Op een deel van de route zijn honden niet toegestaan.
Bijzonderheden: Het deel rondom de Westkapelse Kreek kan erg modderig zijn bij nat weer. Draag daarom hoge, waterdichte schoenen. Hier lopen ook tamme paarden vrij rond. Deze mogen niet gevoerd worden met eten dat je zelf hebt mee gebracht.

Een mooie, afwisselende wandeling met oude kreken, polderlandschappen en duinen. Met name in de lente en zomer zeer aan te raden vanwege de fruit-, graan- en bloementeelt richting Zoutelande. Terug naar Westkapelle heb je weidse uitzichten over zowel de zee aan de ene kant, als de bossen en dorpjes aan de andere kant. Vanaf de duinen daal je zo af naar de zee of een strandpaviljoen.