icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
De Brand & Drunense Duinen
Routes

Wandelroutes in Nederland: doe de mooiste met de SNP Reis App

 • 30 december 2020
 • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App op je smartphone en wekelijks gaan we nieuwe routes plaatsen!

Wandelroutes in Utrecht

Uitgestrekte bossen, statige landgoederen en groene polders

Met zijn gevarieerde landschappen is de provincie Utrecht bij uitstek geschikt om te wandelen. Het Utrechtse wandelnetwerk omvat zo'n 1100 kilometer aan routes. Zoals in nationaal park Utrechtse Heuvelrug waar dichte bossen en uitgestrekte heidevelden samenkomen. Waar stuifzandvlaktes met een beetje fantasie meer weg hebben van de Sahara en waar je de glorie van tientallen buitenplaatsen, landgoederen en statige huizen langs de Vecht bewondert. Wandel over de hoogste toppen van Utrecht op de Amerongse berg of vaar met het pontje naar het prachtige natuurreservaat de Blauwe Kamer.

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Lage Vuursche (11,5 – 14,5 km)

 2. Wandelroute Amerongse Berg (14,5 km)

 3. Wandelroute Blauwe Kamer en Grebbeberg (16 km)

 4. Wandelroute Maarn - Driebergen (17 km)

 5. Wandelroute De Eempolder (18,5 km)

 6. Wandelroute Landschappen van Soest (21,5 km)

Image
Uitzicht vanaf de Grebbeberg

Wandelroutes in Gelderland

Ontdek de Veluwe, Achterhoek en Betuwe

De circa 4100 kilometer aan wandelpaden in Gelderland verbindt een aantal natuurrijke streken met elkaar: de Veluwe, Betuwe en Achterhoek. Op de Veluwe wisselen dichte bossen zich af met kleurige heide met uitgestrekte zandvlaktes en imposante landgoederen. Al wandelend in de Betuwe ontdek je een landschap van meanderende rivieren en groene uiterwaarden. Tijdens de gevarieerde wandeling over de heuvelachtige Renderklippen kom je langs een schaapskooi met ruim 150 schapen die de heide begrazen. Vanaf uitkijktoren De Haelberg zie je misschien wel wild struinen.  Wie de gigantische gebouwen van zendstation Radio Kootwijk wil bewonderen, komt aan zijn trekken bij de wandeling over de Hoog Buurloose Heide.

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Renderklippen (16,5 km)
 2. Wandelroute Tussen Maas en Waal (8,1 km)

 3. Wandelroute Gelderse Vallei (14 km)

 4. Wandelroute Hernense en Leursche Bosch (11,5 km)

 5. Wandelroute rondom Joppe (18,5 km)

 6. Wandelroute rondom de Sint Jansberg (7 km)

 7. Wandelroute Radio Kootwijk (17,5 km)

 8. Wandelroute Kastelen rond Ruurlo (14-17 km)

Image
Kasteel Oldenaller

Wandelroutes in Overijssel

Variatie aan landschappen en de Holterberg

Donkere bossen en weidse uiterwaarden langs meanderende rivieren, maar ook statige landgoederen, drassige laagveenmoerassen en glooiende stuwwallen: de natuur in Overijssel is zeer divers. De ruim 6000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes in de provincie nemen je onder meer mee door de IJsseldelta en over de Sallandse Heuvelrug. Dit Nationaal Park bestaat uit bijna on-Nederlandse hoogteverschillen en kleurrijke heidevelden. Vlakbij de Duitse grens ligt het dorpje De Lutte, startpunt voor een heerlijke, heuvelachtige rondwandeling. En vergeet De Holterberg niet: deze klassieker mag zeker niet ontbreken op je wandelbucketlist.

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Holterberg (Overijssel, 14 – 17 km)
 2. Wandelroute Rond landgoed Den Berg (Overijssel, 9,5 km)

 3. Wandelroute vanuit De Lutte (15,3 km)

Image
Sallandse Heuvelrug

Wandelroutes in Noord-Holland

Bijzondere mix van landschappen

Op weinig plekken in Nederland kom je een grotere diversiteit aan landschappen tegen dan in Noord-Holland. In de provincie komen glooiende duinen, dichte bossen, kleurrijke heidevelden, uitgestrekte plassen, drassig laagveen en lieflijke polders samen in zo'n 3500 kilometer aan wandelroutes. De wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen is voor dierenliefhebbers heel bijzonder: reeën, vossen en konijnen kruisen je pad. Omdat de grootste populatie damherten hier leeft, kom je die ook zeker tegen. Ben je op zoek naar een prachtige route met weidse vergezichten, loop dan een gedeelte van de Heuvelrughike. Deze route van 92 kilometer lang gaat óók door de provincie Noord-Holland. 

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Waterleidingduinen (17 km)
 2. Wandelroute door de Duinen van Six (14 km)

 3. Wandelroute van Amsterdam Schellingwoude naar Marken (22 / 18,5 km)

 4. Wandelroute Duin & Kruidberg (18 km)

 5. Wandelroute Huizen (18 km)

 

Image
Noordhollands Duinreservaat

Wandelroutes in Zuid-Holland

Bijzondere duingebieden en Hollandse polderlandschappen 

Hoewel Zuid-Holland zeer dichtbevolkt is en gemiddeld veel minder natuur heeft dan de rest van Nederland, vind je in de provincie een variatie aan landschappen en ruim 4000 kilometer aan wandelroutes. Zo maak je kennis met het Voornes Duin: een van de meest soortenrijke duingebieden van West-Europa met maar liefst 800 plantensoorten. De wandeling langs de Kinderdijk brengt je langs het oer-Hollandse fenomeen: de windmolen. De negentien molens is een van de meest gefotografeerde plaatjes van de provincie. Nationaal park de Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa en kenmerkt zich door mysterieuze wilgenvloedbossen, scheefgegroeide bomen en een wirwar van kreken.

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Kinderdijk (11,5 km)

 2. Wandelroute Voornes Duin (12 – 15 km)

 3. Wandelroute Polder Krimpenerwaard (18 km)

Image
Kinderdijk windmolens

Wandelroutes in Noord-Brabant

Moerasbossen, stuifzanden en vennen 

Noord-Brabant heeft zo'n 6000 kilometer aan wandelnetwerk en maar liefst vier nationale parken. In nationaal park de Biesbosch combineer je wandelen met varen door dit grootste zoetwatergetijdegebied van Europa. De uitgestrekte stuifzandvlaktes in nationaal park Loonse en Drunense Duinen zijn bijzonder door de ingestoven eikenbomen. Het steeds veranderende zandlandschap maakt iedere wandeling anders. Rondom Landgoed Tongelaar heerst rust. Hier wonen zo’n 50 dassen. Als je goed oplet, zie je zeker sporen van dit gemoedelijke dier. Ook buiten deze nationale parken heeft de provincie wonderschone natuurgebieden, zoals het Mastbos met zijn eeuwenoude bomen en de sprookjesachtige vennen bij Oisterwijk.

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Loonse en Drunense Duinen (15 km)

 2. Wandelroute Landgoed Tongelaar (12 km)

 3. Wandelroute Groote Slink & Bunthorst (12 km)

 4. Wandelroute Langs de rivieren de Dommel en de Essche Stroom (20 km)

Image
Wandelen Drunense Duinen De Brand

Wandelroutes in Limburg

Ondergrondse mergelgroeves en het hoogste punt van Nederland

Met zo'n 3500 kilometer aan wandelnetwerk, drie nationale parken en een glooiend heuvellandschap is Limburg een veelzijdige wandelprovincie. In Noord-Limburg wandel je langs de grootste rivierduingordel van Nederland in nationaal park de Maasduinen. In het natuurreservaat Barbara’s Weerd kom je oog in oog te staan met grote Gallowayrunderen of konikpaarden. De hoogste berg van Nederland bevindt zich in Zuid-Limburg: de Vaalserberg, met een hoogte van 322 meter. Bij Maastricht beklim je de bekende Sint-Pietersberg. Tussen Spaubeek en Schin op Geul loopt een stuk van de langeafstandswandelroute het Edelherttrail. Wandelend door holle wegen en langs vakwerkhuizen ontdek je zo het echte heuvellandschap.

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Maasduinen &  Arcen (10 km)

 2. Wandelroute Sint Jansberg en Mookerheide (13 km)

 3. Wandelroute Spaubeek - Schin op Geul (18 km)

 4. Wandelroute Slenaken - Eijsden (19 km) etappe Dutch Mountain Trail

Image
Maasduinen

Wandelroutes in Zeeland

Unieke combinatie van duinen, bos en zee

Met zo'n 10.000 hectare aan natuurgebieden plus circa 1500 kilometer aan bewegwijzerde routes is Zeeland een zeer gevarieerde provincie om in te wandelen. De combinatie van duinen, zandplaten, slikken, inlagen, natte heidegebieden, bossen, fraaie buitenplaatsen, vliedbergen en getijdegeulen levert een spectaculair landschap op dat verandert terwijl je wandelt. Tijdens de gevarieerde wandeling tussen Westkapelle en Zoutelande loop je het laatste deel over zandpaden door de duinen. Zin om je voeten te laten afkoelen; de zee is zo bereikt. In het westen van Zeeuws-Vlaanderen loopt vanuit Sluis naar Retranchement een mooie, landelijke route vol met historie. Zeker de moeite waard! 

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute tussen Westkapelle en Zoutelande (Zeeland, 13 km)

 2. Wandelroute vanuit Sluis naar Retranchement (12,5 km)

Image
De duinen van Zoutelande

Wandelroutes in Friesland

Door veenmoerassen, duingebieden en stuifzanden

Met maar liefst vier nationale parken en bijna 3800 kilometer aan routes worden wandelaars in Friesland op hun wenken bediend. In deze waterrijke provincie ontdek je in nationaal park de Alde Feanen honderden kleine eilandjes in het laagveenmoeras. Nationaal park Lauwersmeer op de grens met Groningen is een paradijs voor vogelaars, terwijl nationaal park Drents-Friese Wold met zijn stuifzanden eerder lijkt op de Friese Sahara. In nationaal park Schiermonnikoog wisselen dichte bossen, bloemrijke duingebieden en vogelrijke kwelders elkaar af. Tijdens de wandelroute Friese Terpen kom je door drie historische terpendorpen. Zo pak je tijdens het wandelen ook nog een stukje Nederlandse geschiedenis mee. 

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Friese terpen (11 – 16 km)
Image
Wandelroute Friese Terpen

Wandelroutes in Groningen

Kleine eilandjes en een paradijs voor vogelliefhebbers  

Met zo'n 2750 kilometer aan bewegwijzerde routes is Groningen een mooie wandelprovincie. Op de vroegere zeebodem van de Lauwerszee ligt tegenwoordig het prachtige nationale park Lauwersmeer. Op het water en kleine eilandjes, in de bossen, tussen wuivende rietvelden en in uitgestrekte graslanden: overal spot je als wandelaar bijzondere vogels. In het natuurgebied broeden ruim honderd verschillende soorten. Verder kom je tijdens je wandeling konikpaarden en Schotse hooglanders tegen. Wist je dat de wandeling ook onder de talloze sterren kunt maken?  Andere wandelparadijzen in de provincie zijn de Groningse Stuwwallen en het grensgebied rond de Dollard, waar zoet en zout water samenkomen. 

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Lauwersmeer (11 – 18 km)

Image
Wandelroute Lauwersmeer

Wandelroutes in Drenthe

Nationale parken, heide en uitgestrekte stuifzanden

In Drenthe geniet je als wandelaar van honderden kilometers aan routes door drie zeer diverse nationale parken. In nationaal park Drents-Friese Wold, op de provinciegrens met Friesland, wandel je over uitgestrekte stuifzanden die niet onderdoen voor de Sahara en spot je onderweg bijzondere dieren. In nationaal park Dwingelderveld met zijn paarse heidevelden houden de schapen je gezelschap. Wandelend door nationaal park Drentsche Aa, volg je de meanderende beek door dichte bossen en archeologische hoogtepunten. Het Reestdal wil je zeker in het voorjaar niet overslaan. Tijdens deze gevarieerde wandeling loop je langs tientallen ooievaars, druk in de weer op hun nest.

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Reestdal (16 km)

 2. Wandelroute Drentsche Aa (21 km of 17 km)

Image
Wandelroutes Drenthe

Wandelroutes in Flevoland

Ontdek een nieuw stukje Nederland

Wandelen in Flevoland geeft een uniek inkijkje in een nieuw stuk Nederland. Dit ontdek je via honderden kilometers aan wandelroutes. Bijzonder is nationaal park Nieuw Land; het grootste 'man-made' natuurpark ter wereld, met een oppervlakte van 29.000 hectare. Zonder de inpoldering van Flevoland zou dit niet bestaan. Onderdeel hiervan zijn de Oostvaardersplassen met ongerepte vlaktes waar wilde paarden, runderen en edelherten rondlopen. Moeras- en watervogels maken de Lepelaarplassen een prachtig wandelgebied voor vogelaars. Tijdens de wandeling vanuit Kraggenburg wandel je door vrijwel onbetreden terrein. Breng de kids gerust mee naar het Waterloopbos met een waterspelplek waar kinderen absoluut niet droog zullen blijven!

Wandelroutes in de SNP Reis App

 1. Wandelroute Kraggenburg (Noordoostpolder, 16,5 km)

 2. Wandelroute Roggebotzand (15,5 km)

SNP Reis App

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Reis'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
SNP Reis App