icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
De Brand & Drunense Duinen
Routes

Wandelroutes in Nederland: doe de mooiste met de SNP Route App

 • 30 december 2020
 • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Route App op je smartphone en wekelijks gaan we nieuwe routes plaatsen!

Uitgelicht

Wandelroute Huizen-Hilversum (18 km)

De Heuvelrughike heeft in totaal een lengte van 92 kilometer. Deze eerste etappe begint op het meest noordelijke punt van de Heuvelrug en loopt van Huizen naar Hilversum. 

Met snelkoppeling HUIZEN ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App

Meer informatie over deze en andere wandelroutes in Noord-Holland

Wandelroutes in Utrecht

Uitgestrekte bossen, statige landgoederen en groene polders

Met zijn gevarieerde landschappen is de provincie Utrecht bij uitstek geschikt om te wandelen. Het Utrechtse wandelnetwerk omvat zo'n 1100 kilometer aan routes. Zoals in nationaal park Utrechtse Heuvelrug waar dichte bossen en uitgestrekte heidevelden samenkomen. Waar stuifzandvlaktes met een beetje fantasie meer weg hebben van de Sahara en waar je de glorie van tientallen buitenplaatsen, landgoederen en statige huizen langs de Vecht bewondert. Wandel over de hoogste toppen van Utrecht op de Amerongse berg of vaar met het pontje naar het prachtige natuurreservaat de Blauwe Kamer.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Lage Vuursche (11,5 – 14,5 km)

 2. Wandelroute Amerongse Berg (14,5 km)

 3. Wandelroute Blauwe Kamer en Grebbeberg (16 km)

 4. Wandelroute Maarn - Driebergen (17 km)

 5. Wandelroute De Eempolder (18,5 km)

 6. Wandelroute Landschappen van Soest (21,5 km)

Image
Uitzicht vanaf de Grebbeberg

Wandelroutes in Gelderland

Ontdek de Veluwe, Achterhoek en Betuwe

De circa 4100 kilometer aan wandelpaden in Gelderland verbindt een aantal zeer natuurrijke streken met elkaar: de Veluwe, Betuwe en Achterhoek, elk met hun unieke landschappelijke kenmerken. Op de Veluwe worden dichte bossen en kleurige heide afgewisseld met uitgestrekte zandvlaktes en imposante landgoederen. Nationaal park de Hoge Veluwe combineert die prachtige natuur met cultuurhistorische elementen in het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint-Hubertus. In het heuvelachtige nationale park Veluwezoom geniet je van spectaculaire vergezichten en heb je vanaf de Posbank bij mooi weer zelfs zicht tot in Duitsland.

Al wandelend in de Betuwe ontdek je een gevarieerd landschap van meanderende rivieren en groene uiterwaarden, maar ook bloeiende fruitbomen en authentieke Romeinse limes. In de Achterhoek maak je kennis met voormalige Hanzesteden, waaronder Zutphen met zijn fraaie skyline en de monumentale 'mosterd'-stad Doesburg. Ook in Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem maak je prachtige stadswandelingen.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Renderklippen (16,5 km)
 2. Wandelroute Tussen Maas en Waal (8,1 km)

 3. Wandelroute Gelderse Vallei (14 km)

 4. Wandelroute Hernense en Leursche Bosch (11,5 km)

 5. Wandelroute rondom Joppe (18,5 km)

 6. Wandelroute rondom de Sint Jansberg (7 km)

 7. Wandelroute Radio Kootwijk (17,5 km)

Image
Kasteel Oldenaller

Wandelroutes in Overijssel

Variatie aan landschappen en goed bewaarde Hanzesteden

Donkere bossen en weidse uiterwaarden langs meanderende rivieren, maar ook statige landgoederen, drassige laagveenmoerassen en glooiende stuwwallen: de natuur in Overijssel is zeer divers. De ruim 6000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes in de provincie nemen je onder meer mee door de IJsseldelta en over de Sallandse Heuvelrug. Dit Nationaal Park bestaat uit bijna on-Nederlandse hoogteverschillen en kleurrijke heidevelden. Vlakbij de Duitse grens ligt het dorpje De Lutte, startpunt voor een heerlijke, heuvelachtige rondwandeling. En vergeet De Holterberg niet: deze klassieker mag zeker niet ontbreken op je wandelbucketlist.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Holterberg (Overijssel, 14 – 17 km)
 2. Wandelroute Rond landgoed Den Berg (Overijssel, 9,5 km)

 3. Wandelroute vanuit De Lutte (15,3 km)

Image
Sallandse Heuvelrug

Wandelroutes in Noord-Holland

Bijzondere mix van landschappen

Op weinig plekken in Nederland kom je een grotere diversiteit aan landschappen tegen dan in Noord-Holland. In de provincie komen glooiende duinen en dichte bossen, maar ook kleurrijke heidevelden, uitgestrekte plassen, drassig laagveen en lieflijke polders samen in zo'n 3500 kilometer aan wandelroutes. Noord-Holland telt twee nationale parken: de Duinen van Texel en Zuid-Kennemerland. De Schoorlse Duinen, onderdeel van het Noordhollands Duinreservaat, zijn de hoogste en breedste van Nederland. De Loosdrechtse Plassen en de bollenstreek zijn eveneens prachtige wandelgebieden.

Naast een gevarieerde natuur heeft de provincie cultuurrijke steden die je ontdekt tijdens een stadswandeling. Het bruisende Amsterdam bijvoorbeeld met zijn keur aan bezienswaardigheden en monumentenstad Haarlem met een mooie balans tussen oude en nieuwe architectuur. In kaasstad Alkmaar wandel je langs eeuwenoude gevels en pittoreske grachten terwijl je bij openluchtmuseum Zaanse Schans geniet van een oer-Hollands molenlandschap en tal van oude ambachten.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Waterleidingduinen (17 km)
 2. Wandelroute door de Duinen van Six (14 km)

 3. Wandelroute van Amsterdam Schellingwoude naar Marken (22 / 18,5 km)

 4. Wandelroute Duin & Kruidberg (18 km)

 5. Wandelroute Huizen (18 km)

 

Image
Noordhollands Duinreservaat

Wandelroutes in Zuid-Holland

Bijzondere duingebieden, Hollandse polderlandschappen en eeuwenoude steden

Hoewel Zuid-Holland zeer dichtbevolkt is en gemiddeld veel minder natuur heeft dan de rest van Nederland vind je in de provincie een variatie aan landschappen en ruim 4000 kilometer aan wandelroutes. Zo maak je kennis met het Voornes Duin: een van de meest soortenrijke duingebieden van West-Europa. Ook nationaal park de Biesbosch ligt deels in de provincie. Dit is het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa en kenmerkt zich door mysterieuze wilgenvloedbossen, scheefgegroeide bomen en een wirwar van kreken.

Als een van de meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld heeft Zuid-Holland volop mogelijkheden om culturele wandelingen te maken. In Den Haag, Delft, Gouda, Rotterdam, Schiedam en Leiden struin je rond door historische binnensteden vol bezienswaardigheden en kom je op adem op een gezellig terras of in een mooi stadspark. Ontsnappen aan de drukte van de stad doe je wandelend door het veenweidelandschap van Midden-Delfland.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Kinderdijk (11,5 km)

 2. Wandelroute Voornes Duin (12 – 15 km)

Image
Kinderdijk windmolens

Wandelroutes in Noord-Brabant

Moerasbossen, stuifzanden, vennen en vriendelijke steden

Noord-Brabant heeft zo'n 6000 kilometer aan wandelnetwerk, maar liefst vier nationale parken en sfeervolle steden met de bourgondische gezelligheid die kenmerkend is voor de provincie. In nationaal park de Biesbosch combineer je wandelen met varen door dit grootste zoetwatergetijdegebied van Europa, terwijl de uitgestrekte stuifzandvlaktes in nationaal park Loonse en Drunense Duinen bijzonder zijn door de ingestoven eikenbomen. Nationaal park de Groote Peel is als veenmoerasgebied een waar vogelparadijs. In grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide, op de grens met België, wandel je door een natuurgebied vol bossen, duinen, vennen en heidevelden.

Ook buiten deze nationale parken heeft de provincie wonderschone natuurgebieden, zoals het Mastbos met zijn eeuwenoude bomen bij Breda, de sprookjesachtige vennen bij Oisterwijk en het oergebied Maashorst ten oosten van Den Bosch. In Tilburg, Eindhoven en Oisterwijk maak je prachtige stadswandelingen, net als in vestingsteden Den Bosch, Breda, Vught en Heusden.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Loonse en Drunense Duinen (15 km)

 2. Wandelroute Landgoed Tongelaar (12 km)

 3. Wandelroute Groote Slink & Bunthorst (12 km)

Image
Wandelen Drunense Duinen De Brand

Wandelroutes in Limburg

Glooiende heuvels, ondergrondse mergelgroeves en bruisend Maastricht

Met zo'n 3500 kilometer aan wandelnetwerk, drie nationale parken en een glooiend heuvellandschap is Limburg een veelzijdige wandelprovincie. In Noord-Limburg wandel je langs de grootste rivierduingordel van Nederland in nationaal park de Maasduinen. In nationaal park de Groote Peel werd twee eeuwen geleden nog turf gestoken. Nu is het waterrijke hoogveengebied een paradijs voor vogels en vogelspotters. Nationaal park de Meinweg heeft een voor Nederland uniek terrassenlandschap met een hoogteverschil van 50 meter. Op deze terrassen liggen twee schilderachtige beekdalen.

In Zuid-Limburg liggen onder de romantische heuvels tal van mergelgroeves verborgen die lang werden gebruikt voor het winnen van kalksteen. Hier bevindt zich ook de hoogste berg van Nederland, de Vaalserberg, en het Drielandenpunt. Bij Maastricht beklim je de Sint-Pietersberg, bezoek je het 18e-eeuwse Fort Sint Pieter en maak je een wandeling langs alle hoogtepunten in de stad.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Maasduinen &  Arcen (10 km)

 2. Wandelroute Sint Jansberg en Mookerheide (13 km)

 3. Wandelroute Spaubeek - Schin op Geul (18 km)

Image
Maasduinen

Wandelroutes in Zeeland

Unieke combinatie van duinen en bos plus historische Zeeuwse steden

Met zo'n 10.000 hectare aan natuurgebieden en cultuurhistorische schatten plus circa 1500 kilometer aan bewegwijzerde routes is Zeeland een zeer gevarieerde provincie om in te wandelen. De combinatie van duinen, zandplaten, slikken, inlagen, natte heidegebieden, bossen, fraaie buitenplaatsen, vliedbergen en getijdegeulen levert een spectaculair landschap op dat verandert terwijl je wandelt. Het Zwin, op de grens met België is een dynamisch natuurgebied, waar het zeewater bij vloed binnenstroomt. Dit zoute water trekt bijzondere planten en dieren aan. In boswachterij Westerschouwen ligt het grootste bos van Zeeland, vlak aan het Noordzeestrand.

Wandelen in Zeeland brengt je ook naar mooie Zeeuwse historische plaatsen, zoals Veere, Goes en Zierikzee. In Middelburg wandel je onder meer langs Abdijtoren Lange Jan en de oude pakhuizen uit de VOC-tijd. Vlissingen heeft de langste zeeboulevard van Nederland met een schitterend uitzicht op de haven.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute tussen Westkapelle en Zoutelande (Zeeland, 13 km)

 2. Wandelroute vanuit Sluis naar Retranchement (12,5 km)

Image
De duinen van Zoutelande

Wandelroutes in Friesland

Door veenmoerassen, duingebieden en stuifzanden

Met liefst vier nationale parken en bijna 3800 kilometer aan routes worden wandelaars in Friesland op hun wenken bediend. In deze waterrijke provincie ontdek je in nationaal park de Alde Feanen honderden kleine eilandjes in het laagveenmoeras, met talloze planten- en vogelsoorten. Nationaal park Lauwersmeer op de grens met Groningen is een paradijs voor vogelaars, terwijl nationaal park Drents-Friese Wold met zijn stuifzanden eerder lijkt op de Friese Sahara. In nationaal park Schiermonnikoog wisselen dichte bossen, bloemrijke duingebieden en vogelrijke kwelders elkaar af.

In Friesland maak je ook prachtige wandelingen langs cultureel erfgoed. Denk aan de elf charmante stadjes die samen de Friese Elfstedentocht vormen, elk met een eigen sfeer. Er hoeft geen ijs te liggen om deze steden te voet te bezoeken. In Leeuwarden ontdek je naast honderden monumenten, zoals de scheve toren Oldehove, ook fraaie moderne gebouwen waaronder het Fries Museum.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Friese terpen (11 – 16 km)
Image
Wandelroute Friese Terpen

Wandelroutes in Groningen

Cultuurwandelingen en vogelparadijzen

Met zo'n 2750 kilometer aan bewegwijzerde routes is Groningen een mooie wandelprovincie. En aan afwisseling geen gebrek, want weidse landschappen worden gecombineerd met lieflijke dorpen en bruisende steden. Zo herbergt studentenstad Groningen een mooie combinatie van oud (Martinitoren en Prinsentuin) en nieuw (Groninger Museum en het museumeiland) die je ontdekt tijdens een stadswandeling. Het vestingdorp Bourtange is voor cultuurliefhebbers interessant, omdat hier de middeleeuwen zijn gereconstrueerd.

Op de vroegere zeebodem van de Lauwerszee ligt tegenwoordig het prachtige nationale park Lauwersmeer. Op het water en kleine eilandjes, in de bossen, tussen wuivende rietvelden en in uitgestrekte graslanden: overal spot je als wandelaar bijzondere vogels. In het natuurgebied broeden ruim honderd verschillende soorten. Verder kom je tijdens je (nacht)wandeling konikpaarden en Schotse hooglanders tegen. Andere wandelparadijzen in de provincie zijn de Groningse Stuwwallen en het grensgebied rond de Dollard, waar zoet en zout water samenkomen.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Lauwersmeer (11 – 18 km)

Image
Wandelroute Lauwersmeer

Wandelroutes in Drenthe

Nationale parken, brinkdorpen en indrukwekkend erfgoed

In Drenthe geniet je als wandelaar van honderden kilometers aan routes door drie zeer diverse nationale parken. In nationaal park Drents-Friese Wold, op de provinciegrens met Friesland, wandel je over uitgestrekte stuifzanden die niet onderdoen voor de Sahara en spot je onderweg bijzondere dieren. In nationaal park Dwingelderveld met zijn paarse heidevelden houden de schapen je gezelschap. In nationaal park Drentsche Aa volg je de meanderende beek door dichte bossen en langs authentieke Drentse esdorpen.

In Drenthe maak je ook schitterende cultuurwandelingen. In monumentendorp Orvelte ga je terug naar de middeleeuwen terwijl je in de provincie ook stilstaat bij de indrukwekkende oorlogsgeschiedenis in Herinneringscentrum Westerbork. Onmisbaar in de provincie zijn de hunebedden, de prehistorische grafkamers die je vooral op de Hondsrug tegenkomt. In totaal zijn er in Drenthe 52 hunebedden. Het grootste exemplaar bevindt zich bij Borger.

Wandelroutes in de SNP Route App

 1. Wandelroute Reestdal (16 km)

 2. Wandelroute Drentsche Aa (21 km of 17 km)

Image
Wandelroutes Drenthe

Wandelroutes in Flevoland

Ontdek een nieuw stukje Nederland

Wandelen in Flevoland geeft een uniek inkijkje in een nieuw stukje Nederland. In de jongste provincie zijn de natuurgebieden weliswaar op de tekentafel ontstaan, maar dat maakt de diversiteit er niet minder om. Dit alles ontdek je via honderden kilometers aan wandelroutes. Bijzonder is nationaal park Nieuw Land; het grootste 'man-made' natuurpark ter wereld, met een oppervlakte van 29.000 hectare, dat zonder de inpoldering van Flevoland niet zou bestaan. Onderdeel van het nationaal park zijn de Oostvaardersplassen met zijn ongerepte vlaktes waar wilde paarden, runderen en edelherten rondlopen. Voor vogelaars zijn de Lepelaarplassen een prachtig wandelgebied door de vele moeras- en watervogels.

Op de Marker Wadden ontdek je als wandelaar de prille natuur die wordt gecreëerd met zand, slib en klei uit de bodem van het Markermeer. Cultuurliefhebbers bewonderen in Almere de kleurrijke architectuur van Rem Koolhaas tijdens een wandeling door deze jonge stad.

Wandelroutes in de SNP Route App:

 1. Wandelroute Kraggenburg (Noordoostpolder, 16,5 km)

App: SNP Routes

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Routes'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
Edelherttrail SNP Routes app