icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Sallandse Heuvelrug
Routes

Wandelroutes in Overijssel: doe de mooiste met de SNP Reis App

  • 26 februari 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App. Bekijk de wandelroutes in Overijssel.

SNP Reis App

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Reis'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
SNP Reis App

Overijssel #1. Wandelroute Holterberg (Overijssel, 14 – 17 km)

Bergwandelen op de Sallandse Heuvelrug 

Code: met snelkoppeling '913104' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
Start- en eindpunt: Treinstation Holten
Terrein: Afwisselend terrein met bospaden, zandwegen langs akkers, heidevelden en asfaltweggetjes. Let op: bij een natte periode kan het op sommige punten wat modderig zijn. Denk aan goed (waterdicht) schoeisel.
Horeca: Aan het begin van de wandeling zijn geen eet- en drinkgelegenheden. Op driekwart van de wandeling vind je Kinderboerderij Dondertman en richting het einde vind je Natuurmuseum Holterberg, Woody's Pancakes & Steaks, Hotel 't Losse Hoes en Buitengewoon Holten.
Hond mee: Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Bijzonderheden: De wandeling start bij het treinstation, waar je aan de rechterkant kunt parkeren. De wandelroute loopt ook langs mountainbikepaden, dus let op de fietsers.

Bergwandelen in Nederland? Ja, dat kan! Deze afwisselende wandelroute start bij het treinstation in Holten en voert je vanaf daar over de Holterberg, de meest bekende berg van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je komt door bossen, het Holterenk (een oud akkercomplex), een prachtig heidegebied en een typisch Hollands tafereel met groende graslanden en boerderijen mag op deze route ook niet ontbreken.

Breng zeker een bezoek aan de indrukwekkende Canadese begraafplaats en het bijbehorend informatiecentrum over de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de daarbij gesneuvelde Canadese soldaten. Ook het bezoeken waard is het Natuurmuseum Holterberg én het bijzondere zangfietspad, dat de gemeente Rijssen-Holten in 2018 won als prijs voor fietsgemeente van het jaar.

Image
Sallandse Heuvelrug
Uitzicht op de Holterberg.
SNP Natuurreizen

Wandelen in Nederland met SNP Natuurreizen

Wil je graag op wandelvakantie in Nederland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Nederland Wandelen

Overijssel #2. Wandelroute Rond landgoed Den Berg (Overijssel, 9,5 km)

Wandelen langs twee schitterende landhuizen

Code: met snelkoppeling '913104' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
Start- en eindpunt: NS Station Dalfsen (P&R)
Terrein: Verharde en onverharde wegen/paden
Horeca: In Dalfsen vind je Het Oude Station en in Hoonhorst vind je Cafe Restaurant Zaal Kappers.
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Op sommige plekken moeten de honden verplicht aangelijnd zijn.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.

Vanaf het station start de route over het asfalt richting landgoed en Huis Den Berg. Vervolgens loop je door het bos over onverharde wegen, kleine bospaadjes en de mooie Papenallee richting Hoonhorst. In de omgeving van Hoonhorst loop je over fietspaden en asfalt/klinkerwegen tot je weer in het weidse en groene buitengebied komt. Over zandwegen en bospaden loop je richting landgoed Den Aalshorst en uiteindelijk terug naar het station. Een afwisselende wandeling door mooie bossen, langs weilanden, door een klein dorp en langs twee schitterende landhuizen.

Image
Dalfsen
Dalfsen

Overijssel #3. Wandelroute vanuit De Lutte (15,3 km)

Door een heuvelachtige omgeving en langs landgoederen

Code: met snelkoppeling '913104' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
Start- en eindpunt: Het start- en eindpunt van de route is in De Lutte, bij het Plechelmuskerk. Je kunt de auto parkeren naast de Plechelmuskerk (Plechelmusstraat 7, 7587 NH De Lutte) op de openbare parkeerplaats. Wanneer je met het OV reist, dan kun je vanaf het station in Oldenzaal buslijn D593 nemen en uitstappen bij de halte R.K. Kerk, De Lutte.
Terrein: De route loopt over slingerende bospaden, langs weilanden en langs akkers.
Horeca: In De Lutte (tegenover het Plechelmuskerk) vind je diverse mogelijkheden om te eten en drinken. Tevens vind je hier een supermarkt.
Hond mee: Geen informatie.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.

Je maakt een prachtige rondwandeling vanuit de Lutte, dat dicht tegen de Duitse grens ligt. In een heuvelachtige omgeving wandel je over slingerende bospaadjes, langs weilanden en akkers. Via de hoogste heuvel van Overijssel bereik je de koepel vanwaar je een prachtig uitzicht over Salland en de oosterburen hebt. Vanaf De Koepel wandel je naar Landgoed Scholtenhaer-Rhododendronlaan. Het is een prachtige laan om doorheen te wandelen, vooral in het voorjaar als de laan in bloei staat. Tot slot wandel je via landgoed De Wilmersberg, waar je kunt genieten van een heerlijke versnapering voordat je de wandeling afsluit bij de midden in het dorp gelegen Plechelmuskerk.

Image
Monument de Hel
Monument de Hel
Image
Scholtenaer Rhodondendronlaan
Scholtenaer Rhodondendronlaan