icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelroute Lauwersmeer
Routes

Wandelroutes in Groningen: doe de mooiste met de SNP Reis App

  • 30 maart 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App. Bekijk de wandelroutes in Groningen.

SNP Reis App

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Reis'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
SNP Reis App

Groningen 1. Wandelroute Lauwersmeer (11 – 18 km)

Code: met snelkoppeling '913102' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt:  Strandweg 11, Lauwersoog (Meerzicht). Wanneer je met het OV reist, pak je vanaf het station in Groningen buslijn 163 richting Strandweg.
Terrein: Het grootste deel zijn onverharde paden, fietspaden en een stukje zeedijk.
Horeca: Bij het startpunt vind je strandpaviljoen Meerzicht en bij de haven van Lauwersoog vind je Visser Vis.
Hond mee: Honden zijn toegestaan, maar merendeel van de route dienen ze aangelijnd te zijn.
Bijzonderheden: De wandeling heeft een lengte van 18 kilometer, maar kan ook ingekort worden tot ongeveer 11 kilometer.

Vroeger lag hier de Lauwerszee, een inham van de Waddenzee, maar angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een 13,5 km lange dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap: het Lauwersmeer werd een zoetwatergebied met ondiepe plassen, rietvelden, open vlakten en moerasbos. Een waar vogel- én wandelparadijs! 

In 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer uitgeroepen tot Dark Sky Park: een gebied waar het zo donker is dat je er optimaal kunt genieten van de duisternis en de sterrenhemel in al haar pracht kunt bewonderen. Je kunt deze wandeling dus ook ’s nachts maken!

Image
Wandelroute Lauwersmeer
©Annemarie Bergfeld
Image
Lauwersmeer-wandelen-app
©Annemarie Bergfeld