Wandelroutes in Gelderland: doe de mooiste met de SNP Reis App
Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App. Bekijk de wandelroutes in Gelderland.
Zelf wandelen? Gebruik de app!
Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.
Gelderland #1. Wandelroute Renderklippen (16,5 km)
Struinen over begroeide stuwwallen op de Veluwe
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Heerderweg 36 Epe (De Loreley). Wanneer je met het OV reist, kun je vanaf Apeldoorn Station de bus (lijn 202/203) naar Zwolle via Vaassen/Heerde nemen. Je stapt uit bij de halte 'Epe - Politiebureau' en vanuit daar is het slechts één minuut naar het startpunt lopen.
Terrein: Voornamelijk zandpaden door de heide.
Horeca: Onderweg kom je langs Restaurant de Ossenstal en FLOOR Brasserie en Lounge.
Hond mee: Honden zijn toegestaan, soms moeten ze aan de lijn.
Bijzonderheden: Wanneer je voor- of achteraf de wandeling een consumptie nuttigt bij Restaurant de Loreley, dan kun je hier ook de auto parkeren.
De Renderklippen is een heuvelachtig natuurgebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen op de Veluwe. Je wandelt er over open heidevelden, bruggetjes en slingerende paadjes door de bossen. Onderweg kom je onder meer langs de schaapskooi met 150 schapen die voor de begrazing van de heide zorgen, en het pluizenmeer, dat zijn naam dankt aan het pluizige veengras dat hier groeit. Vanaf uitkijktoren De Haelberg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving én kun je wild spotten. Deze wandeling is het hele jaar door een aanrader, maar in augustus geniet je éxtra van de heide die in bloei staat.
Gelderland #2. Wandelroute Tussen Maas en Waal (8,1 km)
Struinen over de oever van de Waal
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Bushalte 'De Buke' (Heerewaarden). Parkeren is mogelijk bij de kerk in Heerewaarden.
Terrein: Over veenpaden, geasfalteerde wegen en graspaden.
Horeca: In Heerewaarden vind je Brasserie de Buke en onderweg kom je langs Restaurant en B&B 't Oude Veerhuis.
Hond mee: Honden zijn toegestaan, soms moeten ze aan de lijn.
Bijzonderheden: Mocht je meer willen weten over de natuur en het landschap in dit gebied, of over de steenindustrie, visserij en de forten, breng dan een bezoek aan het bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden. In de zomermaanden kun je met het pontje vanaf Heerewaarden naar Varik voor meer horeca.
Vanuit het rustige dorp Heerewaarden struin je over de oever van de Waal. Bij hoogwater zul je iets moeten afwijken en iets verder van de rivier afwijken. Het struinpad komt uit op het terrein van een voormalige steenfabriek. Er liggen her en der wat grote steenblokken in het landschap. Via veenpaden, deze kunnen behoorlijk zompig zijn na veel regenval, kom je op de dijk uit. Hier volgt de route over het geasfalteerde fietspad voor wandelaars en fietsers. Na het verlaten van de dijk loop je eerst over een asfaltweg richting de Maas. Daarna over graspaden van de dijken van het vroegere fort De Voorn. Uiteindelijk volgt het zicht op de Maas en wandel je richting Heerewaarden terug. Hier kom je langs restaurant en B&B ’t Oude Veerhuis, vlakbij de kerk gelegen. Een leuke locatie om de wandeling af te sluiten met een drankje!
Gelderland #3. Wandelroute Gelderse Vallei (14 km)
Wandelen door bos, polders, weilanden en heide
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Kasteel Oldenaller (P)
Terrein: Je wandelt over afwisselend terrein, zoals bospaden, geklinkerde wegen en asfaltweggetjes.
Horeca: Onderweg kom je langs Koffiepunt Waterweg (dat tevens onderdeel is van een dagbestedingslocatie van Stichting Philadelphia) en Schaapskooi Oldenaller.
Hond mee: Het is niet toegestaan om een hond mee te nemen tijdens deze wandeling. Dit in verband met een begrazingsgebied voor schapen die je tijdens deze wandeling passeert.
Bijzonderheden: Wanneer je met het OV reist, is de eindhalte met de bus 'School Diermen'. De wandeling start dan op de Diermenseweg, ongeveer 1,5 kilometer lopen vanaf het busstation. Houd er rekening mee dat dit de wandelroute met 3 kilometer verlengt.
Tijdens deze afwisselende wandeling start je in bosrijk gebied, je wandelt hier door de kasteeltuin van Kasteel Oldenaller. Het bosrijke gebied gaat langzaam over in polders en weilanden, waarbij je over geklinkerde weggetjes en smalle asfaltwegen loopt. Je zult hier veel oude, pittoreske boerderijen passeren.
De diversiteit van de wandeling is goed zichtbaar wanneer je ineens in een bijna onaangetast heidegebied vol loslopende schapen loopt. Geniet tijdens deze wandeling vooral van de rust en het mooie uitzicht.
Gelderland #4. Wandelroute Hernense en Leursche Bosch (11,5 km)
Door de bosrijke dorpjes Hernen en Leur
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Bushalte 'Broekstraat' in Hernen of de parkeerplaats tegenover Café de Toekomst.
Terrein: De route gaat over onverharde wegen/paden en verharde wegen.
Horeca: In Hernen vind je Caféesterij de Toekomst. Verder vind je in Leur De Leurse Hof.
Hond mee: Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Bijzonderheden: Wanneer je met het OV reist, dan pak je lijn 563 naar bushalte 'Broekstraat'.
In het hart van het Land van Maas en Waal liggen de bosrijke dorpjes Hernen en Leur. Vanaf de parkeerplaats/bushalte wandel je richting de kerk van Hernen (St. Judocuskerk). Vanaf de kerk zie je in de verte kasteel Hernen. Kasteel Hernen is een echt middeleeuws kasteel uit de 14e eeuw. De wandeling start vanaf de kasteelpoort en de route loopt door het schilderachtige ‘’achterland’’ van het kasteel. Vervolgens wandel je door het Hernense bos, dat op oude rivierduinen van de Maas ligt. Verderop de route passeer je een prachtige oude Beltkorenmolen. Vervolgens wandel langs het Hernensche meer en wandel je naar het Leurse bos met zijn stoere eiken en beuken. Nadat je het Leurse Bos verlaat, ben je over de helft van de wandelroute en loop je weer terug via een andere route terug naar het startpunt in Hernen. Tijdens het laatste deel van de wandeling passeer je een oud bakhuis en de oude kerk van Leur met mogelijke resten van een Motte-burcht.
Gelderland #5. Wandelroute rondom Joppe (18,5 km)
Over de Gorsselse Heide en Landgoed ‘t Joppe
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerplaats bij de kerk in Joppe (Joppelaan 73, Joppe). Wanneer je met het OV reist, neem je vanaf Deventer buslijn 56 richting Borculo, waar je uitstapt bij de halte 't Joppe. Vanuit hier kun je eenvoudig de wandeling oppakken.
Terrein: Voornamelijk onverhard. Bospaden, zandpaden en minimaal asfalt.
Horeca: Bij het begin- en eindpunt van de wandeling vind je het Bosrestaurant Joppe. Verder kom je onderweg langs Stayokay Gorssel en De Zevensprong.
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Op de Gorsselse Heide is aanlijnen verplicht.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.
Mooie afwisselende wandeling door bos en boerenvelden in de Achterhoek! Over zandwegen en bospaden, langs akkers en weilanden. Door het typische Achterhoekse coulisselandschap met boerderijen en kastelen. Vanaf het kleine gehucht Joppe naar het Noorse jachthuis (met sfeerval terras en café), verder via Kring van Dorth naar het Harfense Veld en naar de Gorsselse Heide. Dit voormalig militair oefenterrein heeft de ontginningen en ruilverkavelingen overleefd. Dit onverwachte heidegebied wordt in fasen herstelt naar hoe het vroeger was, een uniek nat heidegebied. Als slotstuk loop je via het mooie landgoed Joppe terug naar het startpunt. Een heerlijke tocht met onderweg meerdere gezellige cafés en restaurants.
Gelderland #6. Wandelroute rondom de Sint Jansberg (7 km)
Langs karaktervolle boerderijen en wijngaarden
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: De bushalte bij de kerk in Breedeweg is zowel startpunt als eindpunt van de wandeling. Bij de kerk kun je de auto gratis parkeren. Vanuit Nijmegen gaat er geregeld een bus naar Breedeweg.
Terrein: Je wandelt over geasfalteerde paden in het dorp en langs de boerderijen. Deze zijn nergens druk, zeker niet als je het dorp eenmaal uit bent. Bij de Maartensberg loop je over onverharde bospaden. Let op: deze kunnen na regenval wat modderig zijn. De paadjes die je neemt tussen diverse weilanden en akkertjes door zijn eveneens onverhard. Deze zijn hier en daar wat overgroeid met grassen/onkruid.
Horeca: Vlakbij het start- en eindpunt vind je een supermarkt: Buurtmarkt Breedeweg. Hier verkopen ze allerlei producten (onder andere uit de streek) en er is een eigen bakkerij. Er is hier tevens een lunchroom, waar je in de zomermaanden op het buitenterras kunt zitten. In dezelfde omgeving vind je Cafetaria Rikken. Tijdens de route kom je niet langs horeca.
Hond mee: Honden zijn toegestaan, op sommige plekken aangelijnd.
Bijzonderheden: Aan het begin van de wandeling passeer je de wijngaarden van Van Ditshuizen. Dit bedrijf heeft een wijnwinkel waar je (onder normale omstandigheden) een kijkje kunt nemen. Ook verzorgt men rondleidingen op de wijngaard en tuinderij (inclusief een klein glaasje wijn en snack). Let op: de wijngaard met tuinderij is alleen open op woensdagmiddag en zaterdagochtend.
Leuke en gevarieerde rondwandeling vanuit Breedeweg. De route start in Breedeweg, een klein dorp in Gelderland dat niet ver van de Duitse en Limburgse grens is gelegen. Het dorp is prima te bereiken per auto en je kunt er gratis parkeren. Vanuit Nijmegen gaat er geregeld een bus naar Breedeweg die stopt bij het begin- en eindpunt van de tocht. Na de start van de route loop je al gauw het dorp uit en bevindt je je in het rustige en uitgestrekte buitengebied. Hier grazen koeien vredig, wordt mais en zelfs wijn verbouwd en staan karaktervolle boerderijen. Bij Wijngaard Van Ditshuizen kun je op woensdagmiddag en zaterdagochtend lokale wijn kopen en zelfs een rondleiding doen over de wijngaard en de tuinderij, uiteraard inclusief een proefglaasje wijn (bekijk de website voor je bezoek voor de actuele openingstijden!). Via het fraaie bos van de Sint Jansberg, dat extra mooi is in herfstkleuren, voert de route langs weilanden met vee (onder andere lakenvelders), meer wijngaarden en aardappelvelden uiteindelijk via het dorpje weer terug naar het beginpunt. Aan het einde van de route kunnen kinderen zich uitleven in een omheinde speeltuin en kunnen álle wandelaars genieten van de lunchroom van Buurtmarkt Breedeweg. Dit is een erkend leer-werkbedrijf op vele fronten met eigen bakkerij en supermarkt waar onder meer producten uit de eigen streek verkocht worden.
Gelderland #7. Wandelroute Radio Kootwijk (17,5 km)
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerplaats Hoog Buurlo van Staatsbosbeer aan de Hoog Buurloseweg tussen Ugchelen en Radio Kootwijk.
Terrein: De rondwandeling is 17,5 km (90% onverhard, 10% verhard). De wandeling gaat gedeeltelijk door mul zand.
Horeca: Na 6 km De Garage
Hond mee: Nee
Wandelend over de Hoog Buurlose Heide zie je in de verte het machtige zendgebouw van Radio Kootwijk al liggen. In de jaren twintig van de vorige eeuw is het gebouwd voor de radioverbinding met het voormalig Nederlands-Indië.
In 1928 opende koningin Emma de verbinding met de historische woorden: “Hallo Bandoeng! Hier Den Haag!”. Tot 1998 heeft Radio Kootwijk als zendstation gefunctioneerd.
Het hele terrein van Radio Kootwijk is nu in beheer bij Staatsbosbeheer. Je vindt nog veel gebouwen die herinneren aan de tijd dat hier radio en later ook satellietverbindingen werden gemaakt. Na de wandeling door het gebied van Radio Kootwijk loop je met een grote boog door het Kootwijkerzand naar de schaapskooi van Hoog Buurlo en terug naar het beginpunt.
Gelderland #8. Wandelroute Kastelen rond Ruurlo (14-17 km)
Code: met code '913105' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Station Ruurlo. Je kunt hier ook gratis parkeren of eventueel bij Pannenkoekboerderij De Heikamp.
Terrein: De route loopt veelal over brede zandpaden, afgewisseld met stukjes rustige asfaltweg.
Horeca: In het centrum van Ruurlo vind je diverse horeca gelegenheden. Verder kom je langs B&B en Theetuin Boter, Café-Restaurant ’t Wapen van ’t Medler en Pannekoekboerderij De Heikamp.
Hond mee: Ja, aangelijnd.
Bijzonderheden: De tuinen van Huize Ruurlo, gevestigd bijna naast het station, zijn toegankelijk voor het publiek. Daarnaast is er ook het Museum voor Modern Realisme (MORE) gevestigd.
Deze wandeling voert je door het prachtige coulisselandschap van de Graafschap ten westen van het plaatsje Ruurlo. Uitgestrekte parkbossen domineren het landschap. Rondom liggen akkers en weilanden met verspreid de boerderijen. Het beekdal van de Baakse beek en de Veengoot doorsnijden het gebied van Oost naar West.