icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Friese Terpen
Routes

Wandelroutes in Friesland: doe de mooiste met de SNP Route App

  • 30 maart 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Route App. Bekijk de wandelroutes in Friesland.

App: SNP Routes

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Routes'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
Edelherttrail SNP Routes app

Friesland 1. Wandelroute Friese terpen (11 – 16 km)

Code: met snelkoppeling FRIESETERP ontgrendel je deze wandeling in de SNP Route App (hoe werkt de app?)
Start- en eindpunt: Oostereind (Easterein). Wanneer je met het OV gaat, reis je met de trein tot aan station Sneek, vanwaar je de Arriva belbus (!) 8921 neemt naar Easterein. Vooraf telefonisch bestellen.
Terrein: Bijna geheel verharde (vaak smalle) betonpaden, kleine stukjes rustige openbare weg en een paar honderd meter over graspaden.
Horeca: Bij het start- en eindpunt (in Oostereind) vind je Restaurant Bergsma.
Hond mee: Niet toegestaan.
Bijzonderheden: De wandeling heeft een lengte van 16 kilometer, maar je kunt het ook inkorten tot 11 kilometer.

De naam van deze wandeling zegt het al: Friese terpen spelen hier de hoofdrol. Wist je dat het woord terp een Friese variant is van het woord “thorp” (dorp)? De dorpskernen zijn op een verhoging aangebracht om bescherming te bieden aan het hoog water van het vroegere kwelderlandschap, toen er nog geen dijken waren om het water tegen te houden. Via een mooi weidelandschap verbindt de route drie bijzondere terpdorpen met elkaar.

Het eerste dorp op je route is Oosterend ( Easterein). Het lag vroeger op een eiland en werd in de 10e eeuw één van de vroegst omdijkte gebieden in Friesland. De prachtige Martinikerk, “de kathedraal onder de Friese dorpskerken”, vormt het middelpunt van het beschermde dorpsgezicht.  Lutkewierum en Tirns, vroeger gelegen in de Middelzee, zijn de andere twee terpendorpen waar je doorheen wandelt. Bijzonder zijn ook de twee historische boerderij-typen die op de route vindt: de kop-hals-romp boerderij en de stelpboerderij.

Image
Friese Terpen
©Annemarie Bergfeld
Image
Friese Terpen
©Annemarie Bergfeld
Geardropper

Glamping arrangement in Nederland

Ga jij binnenkort op wandelvakantie in Nederland, maar heb je geen plek voor je kampeeruitrusting? Denk dan eens aan Geardropper. Zij zorgen ervoor dat er een volledig ingerichte, sfeervolle tipitent op de camping voor je klaarstaat. Het enige wat jij hoeft te doen is je kledingkoffer mee nemen.

Image
Geardropper - Glamping arrangement in Nederland
Instagram

#snprouteapp

Heb je mooie foto's gemaakt tijdens een van de wandelingen met de SNP Route App? We zijn benieuwd! Tag @oppad_nl in de foto of gebruik de hashtag #snprouteapp. De mooiste foto's worden gerepost (met naamsvermelding!) op onze accounts.