icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Uitzicht vanaf de Grebbeberg
Routes

Wandelroutes in Utrecht: doe de mooiste met de SNP Reis App

  • 25 februari 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App op je smartphone. Bekijk hier de wandelroutes in de provincie Utrecht.

SNP Reis App

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Reis'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel alle routes met de code '913111'

Image
SNP Reis App

Utrecht #1. Wandelroute Lage Vuursche (11,5 – 14,5 km)

Rondom Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug

Code: met snelkoppeling '913111' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt:  Dorpsstraat Lage Vuursche. Wanneer je met het OV reist, ga je vanaf het station van Hilversum met de buslijn 59 richting Zeist, waarna je uitstapt bij de halte Lage Vuursche dorp.
Terrein: Voornamelijk over goed begaanbare, brede bospaden, steenslagwegen, zandpaden en af en toe over de asfaltweg.
Horeca: In Lage Vuursche vind je diverse restaurants en cafés, waaronder Restaurant het Spiehuis en Buiten in de Kuil.
Hond mee: Dit is mogelijk, maar in het gebied 'de Stulp' dienen ze aangelijnd te zijn.
Bijzonderheden: De totale route heeft een lengte van 14,5 kilometer, maar je kunt het ook inkorten tot 11,5 kilometer.

Midden in het Nationaal park “De Utrechtse heuvelrug” ligt het dorpje Lage Vuursche. Hier begint de afwisselende wandeling door majestueuze bossen met lange beukenlanen, weilanden en een restant zandverstuiving. Onderweg kom je langs prachtige landhuizen, gebouwd door rijke stedelingen om energie op te doen in de natuur. Kasteel Drakensteyn, dat sinds 1959 in bezit is van de Oranjes, ligt midden in het bos; de wandeling loopt ruim hierom heen.  Het classicistische Huis “Klein Drakenstein” ligt wel aan de wandelroute.

Je komt onder meer door het Nonnenland, een nat gebied  waar een bijzondere biotoop is ontstaan. Ook op de route liggen het Landgoed Pijnenburg, het Pluismeer en De Stulp: een 40 ha. grote heuvelachtige zandverstuiving, nu begroeid met voornamelijk struikheide waar een kudde Charolais koeien voor de begrazing zorgt.

Image
Wanderroute Lage Vuursche
Image
Wanderroute Lage Vuursche

Utrecht #2. Wandelroute Amerongse Berg (14,5 km)

Over de hoogste berg van Utrecht

Code: met snelkoppeling '913111' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerstrook bij camping de Tabaksschuur, Elst. Vanaf hier loop je terug naar de N225 en sla je rechtsaf. Na 400 meter staat een pannenkoekenhuis, welke het startpunt is van de wandeling.
Terrein: Deels verhard, deels bospad en deels grasland. Bij nat weer, kunnen delen modderig zijn.
Horeca: De Rooden Leeuw, Pannekoekhuis Sturms, Theetuin Kasteel Amerongen
Hond mee: Toegestaan, op delen verplicht aangelijnd en staat altijd aangegeven.
Bijzonderheden: In het bos zijn in het weekend mountainbikers zeer actief. De route kruist deze paden regelmatig, dus daar is het goed opletten.

Wandel over de hoogste toppen van Utrecht, in afwisselende bossen, over landgoederen en door uiterwaarden met deze zeer afwisselende wandelroute. Als eerste worden de mooie bossen en toppen van de Amerongse berg verkend. Vervolgens loopt de route via het imposante landgoed Zuylestein en kasteel Amerongen richting de uiterwaarden van de Neder-Rijn. 

Image
Wandelroute Amerongse Berg

Utrecht #3. Wandelroute Blauwe Kamer en Grebbeberg (16 km)

Het beklimmen van de Grebbeberg

Code: met snelkoppeling '913111' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: NS Station Rhenen, gratis P&R.
Terrein: Deels verhard, deels bospad en deels grasland. Bij nat weer kunnen delen zeer modderig zijn. Het is dus aan te raden hoge, dichte schoenen aan te trekken.
Horeca: Onderweg kom je langs 't Veerhuis, Panoramarestaurant de Blaauwe Kamer, Pannenkoekenhuis Grebbeberg en Cunera.
Hond mee: Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd.
Bijzonderheden: Een deel van de Blauwe Kamer kan afgezet zijn als rustgebied voor dieren. De route kan daarnaast met 1,5 kilometer verkort worden door de wandeling in de Blauwe Kamer niet te doen. De route kan ook met één kilometer verlengd worden door gelijk na de oversteek met het pontje linksaf te slaan en een extra lus in de Blauwe Kamer te lopen.

Een zeer afwisselende wandeling waarbij de omgeving al in de IJstijd gevormd is, wat ook terug te zien is in het landschap. Na het passeren van de Rijn volgt een wandeling over de Marsdijk met een mooi zicht op de rivier, uiterwaarden, Grebbeberg en omliggende weilanden. Met het pontje steek je over naar de Blauwe kamer, een prachtig natuurreservaat en een rustplaats voor vele vogelsoorten. Na de beklimming van de Grebbeberg volgt een stuk door het bos met fraaie vergezichten. Bij nat weer kunnen sommige delen modderig zijn.

Image
Uitzicht vanaf de Grebbeberg
Uitzicht vanaf de Grebbeberg
Image
Grebbeberg
SNP Natuurreizen

Wandelen in Nederland met SNP Natuurreizen

Wil je graag op wandelvakantie in Nederland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Nederland Wandelen

Utrecht #4. Wandelroute Maarn - Driebergen (17 km)

Over landgoederen, zandverstuivingen en mooie paden

Code: met snelkoppeling '913111' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Startpunt: NS station Maarn, bereikbaar met stoptrein vanuit station Driebergen-Zeist.
Eindpunt: Station Driebergen Zeist. Handig om daar je auto te parkeren (als je met de auto komt) en dan de trein naar bveginpunt te nemen (6 minuten).
Terrein: Bossen met brede en smalle paden, amper asfalt, zandverstuivingen, open velden, heide etc. Licht heuvelachtig.
Horeca: nabij station Maarn, Chalet Helenaheuvel Doorn, Klein Zwitserland Driebergen, Café De Krim Driebergen, station Driebergen-Zeist.

Hond mee: Toegestaan.
Bijzonderheden:
 De parkeergarage in Driebergen is betaald. Bij uitrijden betaal je bij slagboom met pin of creditcard. Met OV-Chipkaart krijg je korting.

Deze wandelroute is een leuk alternatief voor de populaire gemarkeerde NS wandeling Driebergen - Maarn.  De route, van station Maarn naar station Driebergen-Zeist, loopt door het bosgebied aan de zuidkant van de snelweg A12 (De NS wandeltocht gaat via de noordkant). Je wandelt lang landgoed Maarsbergen, passeert het landgoed rond het witte Huis Maarn en vervolgt de wandeling  door de beroemde Kaapse Bossen (Natuurmonumenten) naar uitkijktoren De Kaap waarop je een spectaculair uitzicht hebt over de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf hier wandel je westwaarts richting station Driebergen/Zeist. Langs Chalet Helenaheuvel, het grote 'Maisveld' bij Doorn, over een aantal mooie kleine zandverstuivingen en door een smalle maar fraaie strook parkbos tussen de snelweg en het dorp Driebergen. Op dit laatste stuk kom je nog een aantal opvallende architectonische highlights tegen. Onderweg wandel je langs een aantal horecagelegenheden waar zelfs in coronatijd vaak nog koffie te halen is. Wij liepen de route in de sneeuw.

Image
Wandelen Maarn Driebergen
Image
Wandelen Maarn Driebergen

Utrecht #5. Wandelroute De Eempolder (18,5 km)

Een uitgestrekte, stille polder

Code: met snelkoppeling '913111' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerplaats voor de Theetuin Eemnes, Meentweg 131, 3755 PD Eemnes.
Terrein: De route loopt over zanderige dijkjes, schelpenpaden, modder, asfalt en klinkerwegen.
Horeca: Bij de start- en eindpunt van de route vind je Theetuin Eemnes. Onderweg kom je langs Jachthaven Kroeze Eembrugge Restaurant.
Hond mee: Honden zijn niet toegestaan.
Bijzonderheden: Je kunt de wandeling ook inkorten tot 11 kilometer. Je wandelt dan bij het historische gemaaltje terug naar de Wakkerendijk/Meentweg die naar de theetuin terugloopt.

De Eempolder is een uitgestrekte, stille polder net voorbij de rand van het Gooise zand bij Eemnes. Het is een plek waar 2,5 miljoen jaar geleden in de Saliën-ijstijd een ijstong lag die het zand van het gooi en de Utrechtse heuvelrug opduwde. Nadat het ijs smolt, ontstond een laagte, een zogenaamd "droogdal", waarin de Eem zijn plek vond om naar de zee te stromen. De natuurontwikkeling is overal aanwezig: er zijn verschillende nat/dras stukken in de polder voor de vogels aangelegd. Het is aangewezen als stilte gebied en daarom is er ook een radio-ontvangststation Eemnes: “Post Echo” van de Marine. Je ziet de radiomasten in een cirkel midden in de polder.

Het is een prachtige wandeling over de oude zeedijk van het Zuiderzee en langs de vele meertjes, de “waaien”, die restant zijn van vele dijkdoorbraken. Het is een echt vogelparadijs in het randmeer (o.m. zeearend!) en in de polder door het “nat-dras” beleid van het natuurbeheer in samenwerking met de boeren. Verrekijker mee!

Image
Vogelhut Eemnes
Vogelhut Eemnes

Utrecht #6. Wandelroute Landschappen van Soest (21,5 km)

Een variatie aan landschappen

Code: met snelkoppeling '913111' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: NS Station den Dolder. Hier bevindt zich ook een gratis P&R. Achter op het perron is een openbaar toilet. Je kunt ook aan de Dolderseweg parkeren (nummer 99 invoeren en aan de andere kant van de straat parkeren).
Terrein: Circa 4 km is verhard, het overige gedeelte zijn goed beloopbare bos- en zandpaden. Op twee momenten loop je over enkele honderden meters door mul zand.
Horeca: Diverse gelegenheden bij NS Station den Dolder. Na 12,5 km Landgoed de Paltz (300m van de route). In het landhuis zit een leuk theehuis met tentoonstellingruimte. Na 14,5 km Nationaal Militair Museum. Horeca is toegankelijk aan de achterzijde van het gebouw. Hier is ook een overdekt terras.
Hond mee: Nee, op meerdere locaties is een verbod voor honden.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.

Nederland is een erg gevarieerd land. In de omgeving van Den Dolder en Soest bevinden zich (voormalig) landgoederen, heidevelden, een monumentale zorginstelling, zandverstuivingen, mini stuwwallen, cultuurhistorisch- en militair erfgoed en ook gewoon bos met mooie lanen. Tijdens deze stevige tocht doorkuis je dit alles in één dag.

Image
Koningswegen