icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
De Brand & Drunense Duinen
Routes

Wandelroutes in Noord-Brabant: doe de mooiste met de SNP Reis App

  • 26 februari 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App. Bekijk de wandelroutes in Noord-Brabant.

SNP Reis app

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf een van onderstaande wandelroutes doen? Dat kan met de gratis app 'SNP Reis'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de route met de bij elke route vermelde shortcode.

Image
SNP Reis App

Noord-Brabant 1. Wandelroute Loonse en Drunense Duinen (15 km)

Water en zand in de Brand & Loonse en Drunense Duinen

Code: met snelkoppeling '913110' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt:  Schoorstraat 14, Udenhout (Kasteel Strijdhoef). Wanneer je met het OV reist, kun je vanaf station Tilburg buslijn 9 nemen richting Udenhout, waar je uitstapt bij de bushalte Udenhout Groenstraat.
Terrein: De route loopt door graslanden, bossen en over zandpaden.
Horeca: Onderweg kom je langs café-restaurant De Rustende Jager en café-restaurant Landgoed Bosch en Duin.
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Ze moeten regelmatig aangelijnd zijn.
Bijzonderheden: Er is ook een verkorte route van 12 kilometer.

Je wandelt hier op de bijzondere grens tussen water en zand, tussen de Brand enerzijds en de Loonse en Drunense Duinen anderzijds. We beginnen met water, De Brand dus: een natuurpareltje en absolute aanrader voor wie van rust en diversiteit houdt. Vroeger pure wildernis, nu vind je er vochtige graslanden en houthakbossen die worden doorsneden door de Zandleij en de daarin uitstromende Zandkantse Leij. Beide geen rivieren, maar kanaaltjes die het kwelwater opvangen met als doel verdroging van het natuurgebied te voorkomen.

Vanuit de Brand loop je de wereld van zand binnen, van de De Loonse en Drunense Duinen. Het gebied is nog dagelijks in beweging, wind verlegt eindeloos zand van de ene naar de andere plek. Wandelend zand! Het gebied wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd, en dat is niet zonder reden: het verschil in de dag- en nachttemperatuur kan oplopen tot wel 50 graden. Dieren die er leven, hebben zich aan die extreme leefomgeving aangepast. De levendbarende hagedis komt er voor, net als zandloopkevers en zandbijen. Meer leven dan je wellicht zou denken…

Image
De Brand & Drunense Duinen
Op de Loonse en Drunense Duinen.

Noord-Brabant-2. Wandelroute Landgoed Tongelaar (12 km)

Wandelen door het woongebied van de das

Code: met snelkoppeling '913110' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerplaats Hoogedijk / Vaardijk in Mill (niet bereikbaar met het OV).
Terrein: Grotendeels onverhard: zand, modder, gras. Bij regenachtig weer kunnen de paden modderig zijn. Denk daarom aan waterdichte schoenen.
Horeca: Het kasteel en de tegenover gelegen boerderij 'De Benedenhof' zijn vanaf 2016 in gebruik door de Smaakmakers Mill. Ongeveer halverwege de route, net nadat je langs de Kuilen bent gelopen, vind je bezoekerscentrum en brasserie De Valkhoeve (niet alle dagen geopend).
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Soms moeten ze aangelijnd zijn.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.

Je begint de wandeling in de bossen van Landgoed Tongelaar. Ver van steden en verkeerswegen vandaan, is het hier on-Nederlands stil. Centraal staat een kasteelburcht, omringd door prachtige boerderijen. Je waant je hier zo op het Franse platteland.

Je wandelt door een gemoedelijk landschap, bewoond door het gemoedelijkste dier van Brabant: de das. Die zit hier met wel 50 exemplaren. Toch zie je dit schuwe nachtdier maar zelden. Zijn sporen zijn voor de oplettende natuurliefhebber wél overal te ontdekken: vaste wissels (paden uitgesleten door dieren), mestputjes, graafsporen en haren aan het prikkeldraad. Het beheer op Landgoed Tongelaar staat grotendeels in dienst van dit dier. Op akkers vindt biologische teelt plaats - geen gif dus! - en grasland wordt bemest met ruige stalmest. Dat levert regenwormen op, het lievelingseten van de das.  

Door landelijk gebied en cultuurlandschap, en een klein stukje wandelpad over boerenland, loop je naar het natuur- en recreatiegebied De Kuilen, ontstaan door zandafgravingen, waar veel fossielen worden gevonden en je kunt speuren naar vogels op de plas.

Image
Tongelaar
Tongelaar

Noord-Brabant 3. Wandelroute Groote Slink & Bunthorst (12 km)

Wandelen over de Long Walk en de Düsseldorfer Allee

Code: met snelkoppeling '913110' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerplaats Huize Bronlaak, Gemertseweg 36, Oploo. Zeer beperkt bereikbaar met het OV.
Terrein: Grotendeels onverhard, goed begaanbare paden.
Horeca: Onderweg vind je Dorpscafé Bronlaak (beperkt geopend).
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Soms moeten ze aangelijnd zijn.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.

De voormalige gemeente Oploo in de Peel verkocht begin vorige eeuw woeste grond om geld in kas te krijgen. De gebroeders Roelvink, Twentse bankiers, kochten 1050 ha grond op na een tip van de Enschedese zakenman Abraham Ledeboer.

In het gebied met de naam Groote Slink verrees het landhuis van Adam Roelvink op een terp. Rondom dit huis, ooit Groote Slink en nu Villa Bronlaak genoemd, werd een park aangelegd, met verschillende boomsoorten en een waterpartij, de Slinkvijver, alles geheel in Engelse landschapsstijl. Het landgoed van Adam oogt als een levend schilderij met slingerpaden en hoogteverschillen. Vanuit de villa lopen twee zichtassen in de vorm van kaarsrechte lanen. De één heet de Long Walk en de ander de Düsseldorfer Allee. Je komt ze beide tegen op je wandeling.

Jan-Berend richtte zijn landgoed, de Bunthorst, veel strakker in. Met rechthoekige akkers, bosvakken en strakke lanen met Amerikaanse eiken. Elk gebied heeft eigen charmes. Tijdens de wandeling kom je ook door het aan de Bunthorst grenzende natuurgebied de Krim, een uniek en onaangetast stukje van wat ooit het uitgestrekte en woeste hoogveengebied De Peel was. Tussendoor loop je een paar lange rechte stukken langs het Defensie- of Peelkanaal en pak je nog een stukje historie mee.

Image
groote slink bunthorst wandelen
Image
groote slink bunthorst wandelen

Noord-Brabant 4. Wandelroute Langs de rivieren de Dommel en de Essche Stroom (20 km)

Code: met snelkoppeling '913110' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?). 
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: P. Dondersplein in St. Michielsgestel. Met OV naar NS-station ’s Hertogenbosch, bus 154 en 156 ARRIVA naar P. Dondersplein in St. Michielsgestel.
Terrein: Eenvoudige paden en dijken, grassige stukken.
Horeca: In St Michielsgestel en Haanwijk bij Halder, Koffie- en theehuis 't Haantje
Hond mee: Ja, aangelijnd.
Bijzonderheden: Het rondje bij landgoed Haanwijk/Romeins Halder kan worden overgeslagen. Dat scheelt 3,5 km.

Een stevige wandeling door het stroomgebied van de Dommel. Het is een mooi gebied met vistrappen, bevers, bloemen en bijzondere bomen. Het gebied is rijk aan geschiedenis van de Romeinen tot de belegering van ’s Hertogenbosch door Willem van Oranje. Je komt langs een aantal landhuizen en een heuse energiecentrale met “witte Steenkool”. 

Image
Bunthorst
Image
Bunthorst