Op Pad maakte ooit een selectie van de 10 mooiste wandelroutes in de Alpen. Het hadden er ook 100 kunnen zijn, of 1000. In 2016 keken we nog eens met een frisse blik naar de selectie van toen. We haalden een paar tochten weg, voegden nieuwe toe en schudden de informatie van de klassiekers die bleven stevig op. En omdat we het met een Top-10 toch echt niet redden, krijg je er gratis nog tien mooie bij.
In Berchtesgaden vind je wilde bergmassieven, geheimzinnige bergmeren, ongerepte oerbossen en massa’s gemzen en marmotten. En natuurlijk de Watzmann, ondanks een vrij bescheiden hoogte van 2.713 meter een van de meest tot de verbeelding sprekende bergen in de Alpen. Binnen het Nationale Park Berchtesgaden kunnen wandelaars terugvallen op een net van wandelpaden met een totale lengte van 250 km.
Het Massif des Écrins is een van de mooiste gebergten van West-Europa.
Gesäuse is het op twee na grootste nationale park van Oostenrijk. Wilde, gekloofde kalkbergen vormen het hart van het park rond de machtige kloof van de rivier de Enns. Een uitdagende huttentocht voert langs het mooiste van het park.
De Sentiero delle Orobie Occidentale is een meerdaagse huttentocht in het Valle Brembana.
De Glarner Alpen in Zwitserland zijn volmaakt geschikt voor een klassieke huttentocht. Wandelen langs grandioze hutten, machtige bergen, glinsterende gletsjers, verrukkelijke pasovergangen en aardige mensen. In 2011 maakten wij een doorgaande trektocht van vijf dagen van Braunwald naar Brigels.
Deze vijfdaagse huttentocht is met zekerheid één van de waterrijkste in Oostenrijk.
De Vanoise in Frankrijk, gelegen tussen Haute-Bléone en Chamonix, is een prima wandelgebied, mét of zonder kinderen.
Onder bergbeklimmers en wandelaars behoort het Zillertal tot de populairste regio’s in de Alpen. De Berliner Höhenweg is bij liefhebbers van meerdaagse huttentochten al lang een begrip. Sinds 2013 biedt een tweede trekkingroute de mogelijkheid deze unieke bergwereld te verkennen: de Peter Habeler Runde.
Tussen de Italiaanse stad Aosta en de Zwitserse grens (Col du Grand Saint-Bernard) is het heerlijk wandelen. Dat is bekend. Dat er enkele jaren geleden twee nieuwe hutten zijn gebouwd, is minder bekend. En dat die hutten de handen ineengeslagen hebben en een 3-daagse trektocht hebben ontwikkeld, is nóg minder bekend.
Ticino is het zuidelijkste kanton van Zwitserland en bijna geheel Italiaanstalig. De bekende meren Lago Maggiore en Lago di Lugano liggen in Ticino en daarom kan het gebied jaarlijks op heel wat toeristen rekenen. Op Pad liet de drukte achter zich en trok de eenzame, wilde bergen van Ticino in. Tijdens een vijfdaagse huttentocht beklimmen we de hoogste top, zien de enige gletsjer én ontmoeten we de leukste guardiano (huttenwaard) van dit kanton.