icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Franse Alpen
Gebiedsinformatie

De mooiste wandelroutes in de Alpen

  • 29 mei 2016
  • Door: Op Pad
  • Fotografie: Ralf Gantzhorn

Op Pad maakte ooit een selectie van de 10 mooiste wandelroutes in de Alpen. Het hadden er ook 100 kunnen zijn, of 1000. In 2016 keken we nog eens met een frisse blik naar de selectie van toen. We haalden een paar tochten weg, voegden nieuwe toe en schudden de informatie van de klassiekers die bleven stevig op. En omdat we het met een Top-10 toch echt niet redden, krijg je er gratis nog tien mooie bij. 

1. Tour du Mont Blanc: Frankrijk/ Italië/ Zwitserland

Duur: 9 - 11 dagen
Lengte: 170 km
Moeilijkheidsgraad: T3-T4
Hoogste punt: Grand Col Ferret (2537 m)

De Tour du Mont Blanc (TMB onder wandelaars) is een van de oudste Grande Randonées van Frankrijk en wereldwijd beroemd. Daardoor is het rondom de flanken van de Mont Blanc (4808 meter) in de zomer gegarandeerd druk. Als je kunt, ga dan in september want dat is de mooiste maand voor de TMB: relatief rustig, (meestal) betrouwbaar weer en schitterende herfstkleuren. Juni is ook rustig en prachtig, maar de kans op sneeuw is dan (te) groot.
In welke periode je ook gaat, in ieder geval loop je in tien dagen rond de absolute Koning van de Alpen waarbij je overnacht in sfeervolle hutten en gîte d’étapes. Bergwandelervaring is een dikke pré: wanneer je de ronde voltooit, heb je minimaal 10.000 hoogtemeters in de benen. Maar deze spierpijn lach je snel weg, want aangezien de Tour du Mont Blanc door zowel Frankrijk, Zwitserland als Italië loopt, zijn het landschap, de cultuur, de keuken en de sfeer zeer divers en word je voortdurend verrast door lokale traktaties. Niet voor niets riep het Amerikaanse zakenblad Forbes de tocht in 2015 uit tot 'Most luxurious hiking trip'.

Image
De Mont Blanc vanaf de Testa Bernarda.
De Mont Blanc vanaf de Testa Bernarda.

2. Slovenska Planinska Pot: Karawanken/Julische Alpen, Slovenië

Duur: ca. 30 dagen
Lengte: 599 km
Moeilijkheidsgraad: T3
Hoogste punt: Triglav (2864 meter)

Slovenska Planinska (SPP), Transverzala of Route 1; het is allemaal dezelfde naam voor de eerste en tevens oudste Sloveense doorgaande bergwandelroute. De SPP werd geopend in 1953 en vormt nu de verbindingsschakel tussen de Centrale Alpen in het noorden en de Dinarische Alpen in het zuidwesten van Slovenië. De route begint in Maribor en eindigt bij Ankaran (boven Koper) aan de Adriatische Zee. De machtige Triglav (2864 meter) is het hoogste punt van de route en vormt meteen ook het dak van dit kleine, maar schitterende Alpenland. De etappes door de Julische Alpen zijn ronduit spectaculair door de ruige pieken, wilde dalen, diepblauwe meren en machtige kalkhellingen. Na de Julische Alpen zak je geleidelijk af richting de Dinarische Alpen en de Adriatische kust waar je een duik kunt nemen in het warme zeewater. De routemarkering bestaat uit een witte stip met rode cirkel er omheen plus een ‘1’. Voor de hele route (500 km) mag je zeker 30 dagen uittrekken en over de volle lengte kom je alle moeilijkheidsgraden tegen; van makkelijk tot zwaar en zeer zwaar.

Image
Slov-142-TjV-lr-600x397.jpg
De kalkrotsen van de Julische Alpen onder de Lukjna-pas

3. Rondje Karwendel, Oostenrijk

Duur: 5 dagen
Lengte: 72 km
Moeilijkheidsgraad: T3-T4
Hoogste punt: Birkkarspitze (2749 meter)

Hoewel het bij veel bergwandelaars niet meteen liefde op het eerste gezicht is, is het Karwendel ongetwijfeld één van de mooiste bergwandelgebieden van Oostenrijk. Het massieve granietgebergte oogt vanaf de buitenkant nogal dreigend en ondoordringbaar, maar eenmaal 'binnen' maak je kennis met een intiem hooggebergte vol verrassingen. Vond ook Johann Wolfgang von Goethe die in september 1786 een paar dagen in Mittenwald verbleef en verrukt was door de enorme rust en de prachtige natuur.
De dagafstanden tijdens een Rondje Karwendel zijn stevig en sommige passages zijn lastig. Met een beetje puzzelen kan echter iedereen een fraaie huttentocht samenstellen. De hoogste top, de Birkkarspitze, reikt tot ’slechts’ 2749 meter, maar de enorme wildheid, de diep ingesneden dalen, woeste watervallen en de uitzonderlijk steile noordhellingen maken óók op ervaren bergwandelaar een onuitwisbare indruk. Worden daar landschappelijke juweeltjes aan toegevoegd, zoals de Lalidererwände, Grosse Ahornboden en het Vomperloch, dan kan het Karwendel een vergelijking met de Italiaanse Dolomieten alleszins doorstaan. Vergeet trouwens de gezellige hutten niet, want dat is óók een van de charmes van de Karwendel. Oh ja, nog een persoonlijke tip: steil klimmen over route 215 naar het Frau Hitt Kar en dan uitzicht hebben op Innsbruck. Mooi....!

Image
wandelen-karwendel-oostenrijk-11-600x398.jpg

4. Bärentrek/ Hintere Gasse, Zwitserland

Duur: 8-9 dagen
Lengte: 132 km
Moeilijkheidsgraad: T3-T4
Hoogste punt
Hohtürli (2778m)

Hoewel je er geen beer aan zult treffen (de naam verwijst naar een ver verleden toen er nogal wat beren rondzwierven in dit deel van Zwitserland), is de Bärentrek in Berner Oberland misschien wel de mooiste trektocht die je in Zwitserland kunt maken. De spectaculaire oost-westdoorgang van het Berner Oberland gaat vlak langs vergletsjerde bergreuzen, maar doet ook historische plaatsen aan waar de nostalgie uit de begintijd van het toerisme nog voelbaar aanwezig is. Berner Oberland herbergt veel en beroemde vierduizenders (de Alpen tellen er volgens Wikipedia 128 in totaal), zoals de Mönch en de Jungfrau maar ook de Finsteraarhorn en Aletschhorn.
De Bärentrek loopt over goed begaanbare wandelwegen, bergpaden en (alpiene) bergpaadjes. Door de soms hoge en steile pasovergangen, is de Bärentrek bij uitstek een wandelroute om in de hoogzomer (juli t/m september) te lopen. De route is niet speciaal gemarkeerd, maar maakt gebruik van rood-wit gemarkeerde routes en gele bordjes. De Bärentrek wordt verder uitvoerig beschreven in een door Iris Kürschner geschreven gidsje (mét kaartjes).

Image
wandelen-barentrek-zwitserland-lauterbrunnental-01-600x398.jpg
Acht van de in totaal 47 Zwitserse vierduizenders bevinden zich binnen handbereik

5. Stubaier Höhenweg, Oostenrijk

Duur: 7-8 dagen
Lengte: 100 km
Moeilijkheidsgraad: T4
Hoogste punt:
Grawagrubennieder (2858 meter)

De vermaarde Stubaier Höhenweg mag natuurlijk niet ontbreken in een Top-10 van de mooiste huttentochten in de Alpen. De route loopt door afwisselende berglandschappen met verschillende gesteenten, gletsjers, machtige 3000'ers en een veelzijdige flora en fauna. De Höhenweg (die naam is niet voor niets gekozen) blijft steeds op hoogtes tussen de 2.000 en 3.000 meter. Bereid je voor op een pittige tocht: in totaal overbrug je 8670 hoogtemeters (4440 omhoog en 4230  omlaag...). De steilste klim ligt te wachten op de derde dag; 900 stijgende hoogtemeters naar het dak van de tocht op ruim 2800 meter. Vanaf hier kun je eventueel nog door klimmen naar de top van de Trögler (2902 meter). De Stubaier Höhenweg is echt alleen voor ervaren en fitte bergwandelaars geschikt. Omdat vanaf elke berghut afgedaald kan worden naar het dal, is de tocht ook goed in delen te lopen.
Wie het voor zichzelf nóg spannender wil maken, kan een Klettersteigsetje in de rugzak stoppen. Op veel punten op de route is het mogelijk om een alternatieve route te nemen langs en via staalkabels en trappetjes.

Image
wandelen-stubaier-hohenweg-oostenrijk-03-600x398.jpg
De heerlijk gelegen Starkenbürgerhütte op 2237 meter. Er zijn 57 bedden beschikbaar

6. Tour du Queyras (GR 58), Frankrijk

Duur: 8-10 dagen
Lengte: 112 km
Moeilijkheidsgraad: T3-T4
Hoogste punt: 
Col de Chamoussière (2884 m)

De Queyras in de Franse Alpen is een heerlijk wandelgebied tussen Briançon in het noorden, de Italiaanse grens in het oosten, Barcelonnette in het zuiden en de rivier de Durance (raften!) in het westen. Duizelingwekkend hoge toppen zijn er niet – de hoogste berg is de Aiguille de Chambeyron (3.412 m) – maar je hebt wel uitzicht op twee kanjers: de Barre des Écrins (4.102 m) in het westen en de Monte Viso (3.841 m) in het oosten, net over de Italiaanse grens.
De Tour du Queyras (GR58) is volgens sommige bergwandelaars de mooiste tocht die je in de Franse Alpen kunt maken. De route is, zeker in vergelijking met sommige populaire tochten in Oostenrijk en Zwitserland, rustig. De landschappen overweldigen door de ruigheid en schoonheid ervan. Bij mooi weer heb je uitzicht op de Monte Rosa, Matterhorn en een ander mooi wandelgebied, de Vanoise. Kamperen mag en kan ook heel goed in de Queyras, hoewel er op de route voldoende charmante hutten liggen (wel reserveren in het hoogseizoen!).

Image
Vars.

7. Alta Via dell'Adamello (no. 1), Italië

Duur: 5-8 dagen
Lengte: 7- km
Moeilijkheidsgraad: T3
Hoogste punt: 
Passo di Premassone (2923 m)

Het redelijk onbekende Italiaanse Adamello bergmassief aan de zuidkant van de Alpen ligt ingeklemd tussen de ruige Brenta Dolomieten aan de oostkant en en de hoge bergpieken van het Ortlermassief aan de noordkant. Maar zoals vaak in het leven: onbekend maakt onterecht ook onbemind want de Adamello is prachtig! Het massief is rijkelijk bedekt met gletsjers (de gletsjer onder de Mandrone is de op één na grootste gletsjer van Italië), ruige hoogvlaktes met wilde bergbeken en diepblauwe bergmeren. De hoogste bergtoppen zijn de Adamello (3554 m) en Presanella (3558 m). Het uitzicht op de Brenta Dolomieten aan de overkant van de vallei is spectaculair.
Het grootste deel van de Adamellogroep is beschermd natuurgebied in de vorm van het Parco Regionale dell' Adamello in het westen en het Parco Adamello-Brenta in het oosten. In de Adamello zelf zijn nog talrijke sporen van de Eerste Wereldoorlog te vinden; van 1915 tot 1917 liep de Oostenrijks-Italiaanse frontlinie (het zogenaamde Dolomietenfront) dwars door het bergmassief.
Een tocht over de Alta Via dell'Adamello (ook wel de Sentiero no. 1) is beslist onvergetelijk. De dagtochten langs de verschillende hutten zijn pittig, maar goed te doen en de Italiaanse sfeer (lekker eten, sfeer!) onderweg maakt het een totaal andere huttentocht dan in de Alpen. Wie het juiste materiaal meeneemt, kan nog de Adamello of Presanella beklimmen. Tot ver in juni kan op de route veel sneeuw liggen en wordt oriënteren lastig. Verder kenmerkt de route zich door de grote stukken blokkenterrein waar je letterlijk van blok naar blok moet springen; ervaring met dit soort terrein is dan zeker een pré.

Image
Adamello-bergwandelen-6

8. Tiroler Adlerweg, Oostenrijk

Duur: 23-24 dagen
Lengte: 320 km
Moeilijkheidsgraad: T3-T4
Hoogste punt:
Grießlscharte (2632 m)

De Tiroler Adlerweg is zonder de twijfel de bekendste, maar ook één van de mooiste lange bergwandelroutes van Oostenrijk. De Adlerweg gaat dwars door Tirol en verbindt St. Johan in Tirol met St. Anton am Arlberg. De hoofdroute loopt door de prachtige en ruige noordelijke Kalkalpen. Op grote gletsjers of enorme bergen stuit je onderweg niet, maar al wandelend over hooggelegen paden met uitzicht op grillige pieken krijg je van deze route toch vaak een wilde indruk.
De Adlerweg voert langs steile rotswanden, die worden afgewisseld met groene almweides vol bloemen. Jonge honden en doorgewinterde bergwandelaars kunnen onderweg een paar bergtoppen meepikken en een drietal Klettersteigen doen. Onderweg zijn er verder tal van (alpiene) varianten mogelijk. Wie het juist wat rustiger aan wil doen: bagagevervoer op de Adlerweg is mogelijk.
Overigens wordt er wel gesproken van een Nordtiroler Adlerweg (waar we hier over hebben) en een Osttiroler Adlerweg die langs de Großvenediger en de Großglockner komt, korter is, maar zeker niet minder mooi. Wie de gehele Adlerweg wil doen, is 33 dagen zoet en legt 413 km én 31.000 hoogtemeters af.

Image
huttentocht-adlerweg-oostenrijk-02-600x398.jpg

9. Parc National Mercantour (GR52), Frankrijk

Duur: 5 dagen
Lengte: 95 km
Moeilijkheidsgraad: T3
Hoogste punt: 
Baisse du Basto (2993 m)

Het Parc National Mercantour is één van de drie nationale parken in de Franse Alpen, naast dat van de Vanoise en des Écrins. Het park maakt deel uit van de Alpes Maritimes die deels ook in Italië lopen (ook zeer fraai!). Als je vooral in het Franse deel van dit berggebied wilt blijven, is de GR 52 een aanrader van jewelste.  De ruige, spectaculaire en relatief stille Mercantour kent toppen tot ruim 3100 meter met eeuwige sneeuw (de Cime du Gélas, 3.443 m). De GR52 is een aftakking van de GR 5, de ultra-GR van bijna 1500 km die helemaal van 'ons' Bergen op Zoom naar Nice loopt. De onbekende GR52 is een stuk korter (95 km), maar zeer zeker de moeite waard. De route begint in St. Dalmas de Valdeblore (leuke boerencamping!) en eindigt schitterend met een afdaling naar het heerlijke, Italiaans aandoende Menton aan de Middellandse Zee. Je hebt dan weliswaar de Mercantour al verlaten, maar de dagen daarvoor leer je het gebied grondig kennen. De overnachtingsplekken liggen op een flinke afstand van elkaar (soms wel acht tot negen uur lopen), een tent is dan een optie. Vergis je niet: dit is een zware tocht en het weer in het achterland is niet altijd even betrouwbaar!

Image
wandelroute-gr5-frankrijk-01-600x397.jpg
Beginpunt Saint-Étienne de Tinnée met op de achtergrond de toppen van de Mercantour

10. Vier Quellen Weg, Zwitserland

Duur: 5 dagen
Lengte: 95 km
Moeilijkheidsgraad: T2 - T3
Hoogste punt: 
Piz Giübin (2776 m)

Het jaar 2012 werd door het Zwitsers Verkeersbureau uitgeroepen tot ‘Jaar van het water’. Ter ondersteuning hiervan werd in het centraal gelegen Gotthardmassief een geheel nieuwe en zeer originele vijfdaagse bergwandelroute geopend: de Vier-Quellen-Weg. Gloednieuwe markeringen (‘route 49’) voeren je in vijf dagen door vier kantons (Uri, Graubünden, Ticino en Wallis), langs de bronnen van vier indrukwekkende rivieren (Hinterrhein, Gotthardreuss, Ticino en Rhône) en met een beetje fantasie door eveneens vier taalgebieden (Reto-Romaans, Duits, Italiaans en Frans). Geklommen moet er ook, want de route gaat over zes (deels beroemde) passen: de Maighels, Sella, Gotthard, Lucendro, Nufenen en Furka. Terecht werd deze korte, maar prachtige route in 2014 bekroond met de Prix Rando; een tweejaarlijks prijs die wordt uitgereikt aan het mooiste nieuwe wandelpad van Zwitserland.
Door de uitstekend gemarkeerde paden, ruime mogelijkheden om onderweg proviand in te slaan en prima overnachtingsplekken is dit ook een tocht die met sportieve kinderen gedaan kan worden. Maakt het dat een makkelijke tocht? Geenszins! Je wandelt door alpien terrein en dagelijks moeten er de nodige meters geklommen en gedaald worden.

Image
wandelen-vierquellenweg-zwitserland-04-600x398.jpg
Bij de Tomasee, de bron van de Rijn, ben je zelden alleen

En deze 10 Alpentochten zijn óók heel mooi....

11. Huttentocht in de Berchtesgadener Alpen, Duitsland 

In Berchtesgaden vind je wilde bergmassieven, geheimzinnige bergmeren, ongerepte oerbossen en massa’s gemzen en marmotten. En natuurlijk de Watzmann, ondanks een vrij bescheiden hoogte van 2.713 meter een van de meest tot de verbeelding sprekende bergen in de Alpen. Binnen het Nationale Park Berchtesgaden kunnen wandelaars terugvallen op een net van wandelpaden met een totale lengte van 250 km.

12. Massif des Écrins, Frankrijk

Het Massif des Écrins is een van de mooiste gebergten van West-Europa.

13. Huttentocht Nationaal Park Gesäuse, Oostenrijk

Gesäuse is het op twee na grootste nationale park van Oostenrijk. Wilde, gekloofde kalkbergen vormen het hart van het park rond de machtige kloof van de rivier de Enns. Een uitdagende huttentocht voert langs het mooiste van het park.

14. Orobische Alpen, Italië

De Sentiero delle Orobie Occidentale is een meerdaagse huttentocht in het Valle Brembana.

15. Huttentocht Glarner Alpen, Zwitserland

De Glarner Alpen in Zwitserland zijn volmaakt geschikt voor een klassieke huttentocht. Wandelen langs grandioze hutten, machtige bergen, glinsterende gletsjers, verrukkelijke pasovergangen en aardige mensen. In 2011 maakten wij een doorgaande trektocht van vijf dagen van Braunwald naar Brigels.

16. Huttentocht Schladminger Tauern, Oostenrijk

Deze vijfdaagse huttentocht is met zekerheid één van de waterrijkste in Oostenrijk.

17. Nationaal Park de Vanoise, Frankrijk

De Vanoise in Frankrijk, gelegen tussen Haute-Bléone en Chamonix, is een prima wandelgebied, mét of zonder kinderen.

18. Huttentocht Zillertal: Peter Habeler Runde, Oostenrijk

Onder bergbeklimmers en wandelaars behoort het Zillertal tot de populairste regio’s in de Alpen. De Berliner Höhenweg is bij liefhebbers van meerdaagse huttentochten al lang een begrip. Sinds 2013 biedt een tweede trekkingroute de mogelijkheid deze unieke bergwereld te verkennen: de Peter Habeler Runde.

19. Trektocht, Valle d'Aosta, Italië

Tussen de Italiaanse stad Aosta en de Zwitserse grens (Col du Grand Saint-Bernard) is het heerlijk wandelen. Dat is bekend. Dat er enkele jaren geleden twee nieuwe hutten zijn gebouwd, is minder bekend. En dat die hutten de handen ineengeslagen hebben en een 3-daagse trektocht hebben ontwikkeld, is nóg minder bekend.

20. Huttentocht in Tessin (Ticino) Zwitserland

Ticino is het zuidelijkste kanton van Zwitserland en bijna geheel Italiaanstalig. De bekende meren Lago Maggiore en Lago di Lugano liggen in Ticino en daarom kan het gebied jaarlijks op heel wat toeristen rekenen. Op Pad liet de drukte achter zich en trok de eenzame, wilde bergen van Ticino in. Tijdens een vijfdaagse huttentocht beklimmen we de hoogste top, zien de enige gletsjer én ontmoeten we de leukste guardiano (huttenwaard) van dit kanton.